Na prehliadke Kino na hranici budú uvedené majstrovské diela slovenskej scenáristiky

Slovenská kinematografia sa na prehliadke Kino na hranici v poľskom Cieszyne a Českom Těšíne každoročne teší veľkej priazni. Vo veľkom bude zastúpená aj na jubilejnom 20. ročníku podujatia. Naprieč viacerými sekciami budú uvedené archívne filmové klenoty, súčasné slovenské filmy a predstavená bude aj tvorba študentov a bývalých absolventov Vysokej školy múzických umení. Prehliadka sa začne v piatok 27. apríla a potrvá do štvrtka 3. mája 2018.

 

Kino na hranici vzniklo ako malá prehliadka českých filmov, za dvadsať rokov svojej existencie sa z nej stalo podujatie s tradíciou prezentácie českej, slovenskej, maďarskej a poľskej kinematografie. Tento rok prehliadka uvedie celkom 65 slovenských filmov alebo diel slovenských tvorcov, zastúpené sú medzi nimi hrané, dokumentárne aj animované snímky.

V retrospektívnej sekcii pod názvom Majstrovské diela slovenskej scenáristiky sa premietnu filmy zo zlatého fondu slovenskej kinematografie Kristove roky (1967) a Postav dom, zasaď strom (1979) Juraja Jakubiska. Diváci uvidia aj filmy jeho súputníka Ela Havettu Slávnosť v botanickej záhrade (1969) a krátke snímky Svätá Jana (1963), 34 dní absolútneho pokoja (1965) a Predpoveď nula (1966). Do sekcie sú zaradené tiež Petrolejové lampy (1971) Juraja Herza a Archa bláznov (1970) Ivana Balaďu.
Z tohtoročných „osmičkových” výročí sa dramaturgovia podujatia zamerali na reflexiu roku 1968. V sekcii Nepokojné kino sa premietne film Juraja Jakubiska Zbehovia a pútnici (1968), ktorý bol v čase svojho vzniku zakázaný, a tri dokumenty reflektujúce pohnuté udalosti spomínaného obdobia, konkrétne kolektívny film Čas, ktorý žijeme (1968) režisérov Vlada Kubenka, Ladislava Kudelku, Ivana Húšťavu, Otakara Krivánka a Jaroslava Pograna, Čierne dni (1968) Ladislava Kudelku a Tryzna (1969) dvojice režisérov Vlado Kubenko a Dušan Trančík.

Mimoriadne bohatá je sekcia Nové filmy, do ktorej sú každoročne zaradené súčasné slovenské aj koprodukčné snímky, väčšinu z nich na prehliadke tento rok uvedú tvorcovia. K takým patria najnovšie slovenské snímky Tlmočník Martina Šulíka či Dubček Laca Halamu, rovnako sa premietne najnovší dokumentárny film Michaela Kaboša o vojne vo Vietname Pochoduj alebo zomri. Z minuloročných snímok sú do programu zaradené filmy Čiara Petra Bebjaka, Únos Mariany Čengel Solčanskej, Sloboda Jana Speckenbacha a dokumenty Mečiar Terezy Nvotovej a Varga Soni Maletz. Z minoritných slovenských koprodukcií diváci uvidia snímky Hmyz Jana Švankmajera, Křižáček Václava Kadrnku,

Po strništi bos Jana Svěráka, 8 hláv šialenstva Marty Novákovej a dokumenty Červená Olgy Sommerovej a Svet podľa Daliborka Víta Klusáka. Prehliadka tiež ponúkne v retrospektíve tvorivého tandemu Jan Hřebejk & Petr Jarchovský tri časti Rodinný priateľ, Dezertér a Nápadník zo série Záhradníctvo (2017) a v hereckej retrospektíve Ivana Trojana uvedie filmy Príbehy obyčajného šialenstva (2005) Petra Zelenku a V tieni (2012) Davida Ondříčka.

Rozsiahlu prezentáciu tvorby bude mať na prehliadke bratislavská Vysoká škola múzických umení. Sekcia je zameraná retrospektívne a predstaví filmy od roku 1995, kedy sa na škole formovala silná generácia tvorcov. V priereze študentskej tvorby za obdobie viac ako dvadsať rokov budú uvedené školské filmy Petra Kerekesa, Jara Vojteka, Juraja Lehotského, Daniely Rusnokovej, Petra Bebjaka, Martina Repku i jeden z festivalovo najoceňovanejších filmov VŠMU Arsy Versy (2009) v réžii Mira Rema. Z posledných rokov sa premietnu filmy z produkcie VŠMU, ktoré v súčasnosti rezonujú na zahraničných festivaloch, a to Atlantída, 2003 (2017) Michala Blaška, Magic Moments (2016) Martiny Buchelovej či Momo (2012) Teodora Kuhna a ďalšie. Početne je v sekcii zastúpená animovaná tvorba, reprezentujú ju absolventi Katarína Kerekesová, Ivana Laučíková, Michal Struss, Ivana Šebestová, Peter Budinský i súčasní študenti.