Sedem požiadaviek, ktoré adresovali nespokojní redaktori šéfovi RTVS Foto: Archív Z. Hanzelová

Sedem požiadaviek, ktoré adresovali nespokojní redaktori šéfovi RTVS

23.05.2018 17:27 | Tlačové správy | Spravodajské odbory RTVS

Nová odborárska organizácia Spravodajské odbory, ktorú založila Zuzana Kovačič Hanzelová spolu s ďalšími redaktormi, zverejnila začiatkom mája otvorený list generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi:

Súčasťou listu boli tieto požiadavky:

- Nezávislé spravodajstvo si vyžaduje slobodných redaktorov, ktorých v práci neobmedzuje neistota prameniaca zo zmlúv na mesiac a možnosti ich vypovedania bez akýchkoľvek dôvodov. Preto žiadame úpravu postavenia externých zamestnancov spravodajstva tak, aby dokázali plnohodnotne a kvalifikovane prispievať k plneniu úloh RTVS. Žiadame určenie jasných podmienok ako a kedy sa z externého spolupracovníka môže stať interný. Žiadame zavedenie dvojmesačnej výpovednej lehoty aj pre externých zamestnancov tak, ako to majú interní. Zmluvy na mesačné obdobie sú v rozpore zo základnými princípmi sociálneho štátu a zamestnanca stavajú ho do pozície druhoradého pracovníka, čím ohrozujú jeho slobodu prejavu v práci.

- Žiadame opätovné predĺženie zmlúv s redaktormi Matúšom Dávidom, Kristiánom Čekovským, Janou Masárovou a Matúšom Baňovičom.

- V záujme vzájomnej dôvery a istôt v redakcii žiadame, aby boli vedením pripravované ukončenia pracovných pomerov vopred prerokované so zástupcami spravodajských odborov v súlade s článkom 4 Zákonníka práce. Rovnako v súlade so Zákonníkom práce žiadame, aby na týchto rokovaniach boli odborom prezentované konkrétne dôvody a aby náš zástupca mal možnosť sa k týmto dôvodom vyjadriť.

- Vedenie redakcie spravodajstva verejnoprávneho média si nevyhnutne vyžaduje profesionálov s vysokým spoločenským kreditom a relevantnými novinárskymi skúsenosťami. Žiadame preto, aby výberovému konaniu na tieto pozície predchádzalo verejné vypočutie kandidátov. Zároveň žiadame, aby bol zástupca spravodajských odborov prítomný pri výberovom procese nového vedenia spravodajstva a aby mal možnosť vyjadriť sa v mene spravodajských odborov ku spôsobilosti jednotlivých kandidátov.

- V tejto súvislosti zároveň konštatujeme, že za súčasný kritický stav v spravodajstve sú zodpovední Vahram Chuguryan, Petra Stano Maťašovská a Hana Lyons. Napriek opakovaným výzvam na upokojenie situácie zo strany zamestnancov robili kroky, ktoré napätie ďalej vyostrovali. Ich manažérske zlyhania už doteraz viedli k viacerým výpovediam kľúčových členov redakcie. Namiesto toho, aby sa odchodom snažili zabrániť, kolegov na výpovede vyzývajú aj na poradách. Tým ďalej narúšajú krehké personálne obsadenie redakcie a bezprostredne ohrozujú vysielanie spravodajstva. Ľuďom, ktorí dostali našu redakciu do súčasného stavu, nedokážeme ďalej dôverovať. Žiadame preto, aby sa na spomenuté pozície vo vedení spravodajstva v najbližšom reálnom termíne realizovalo výberové konanie v duchu popísaných princípov.

- Vzhľadom na doterajšie dobré skúsenosti v spájaní online zložky s ostatnými spravodajskými zložkami žiadame zastavenie delenia jednotnej redakcie spravodajstva pozostávajúcej z rozhlasovej, televíznej a online zložky a návrat k rozvoju hlbšej integrácie všetkých zložiek.

- V snahe zmierniť napätie v redakcii a predchádzať vzájomným nedorozumeniam či zlým interpretáciám aktuálneho písomného zápisu z porady žiadame zabezpečenie spoločných porád spravodajstva online formou (len pre členov redakcie), na ktorých by sa touto cestou mohli zúčastniť všetci redaktori prispievajúci do spravodajstva. Z týchto porád zároveň navrhujeme vyhotovovať prostriedkami RTVS zvukový záznam, ktorý by sa následne inštitúciou uchovával v archíve. Domnievame sa, že tento krok prispeje k slobode, nestrannosti a transparentnosti verejnoprávneho média, ktorého úlohou je slúžiť verejnosti.
Spravodajstvo verejnoprávneho média rovnako ako samotná RTVS slúži verejnosti – má prinášať vyvážené a objektívne informácie. Aktuálne sme vnímaní ako najobjektívnejšie spravodajstvo v SR a sme na to hrdí. Veríme, že v tomto ide o spoločný záujem nás i vedenia RTVS, preto sa týchto princípov budeme naďalej držať a sme pripravení ich obhajovať vnútri aj navonok.

Spravodajské odbory RTVS

Irak odobral Reuters dočasne licenciu za článok o manipulácii s počtom nakazených

Irak pozastavil agentúre Reuters na tri mesiace činnosť. Bagdad sa tak rozhodol kvôli štvrtkovej správe, v ktorej agentúra uviedla, že iracké vládne údaje o koronavírusoch sú podhodnotené.

Lunter opäť otvoril reštauráciu a bistrá

Banskobystrický výrobca tofu a rastlinných nátierok spoločnosť Lunter začala od začiatku apríla opäť variť obedové menu vo svojich gastro prevádzkach v Banskej Bystrici a Bratislave. Rozbiehajú aj donášku.

Google, Facebook a ďalšie platformy pozitívne reagujú na výzvu Komisie zastaviť podvody a chrániť spotrebiteľov

Európska komisia víta odpovede online platforiem Allegro, Amazon, AliExpress, Bing, CDiscount, Ebay, Facebook, Google, Rakuten, Wish a Yahoo, ktoré súhlasili s prijatím opatrení na zastavenie podvodov a reklám propagujúcich falošné výrobky proti koronavírusu.

Cez víkend sa bude hackovať koronakríza (VIDEO)

Slovensko sa tento víkend (3. – 5. apríla) zapojí do globálneho boja proti pandémii COVID-19.

Tvárou kampane #spolumamenato je šéf Slovenskej sporiteľne v rúšku (VIDEO)

Slovenská sporiteľňa spolu so svojimi partnermi reklamnou agentúrou Zaraguza a mediálnou agentúrou Wavemaker spustila kampaň, ktorou reaguje na aktuálnu situáciu ohľadom nákazy koronavírusom. Tvárou kampane je šéf Slovenskej sporiteľne Peter Krutil, ktorý sa už dlhšie prihovára zamestanancom ale aj klientom na vlastnom vlogu. Teraz netradične, v rúšku.

Slovanet na apríl rozšíril bezplatné TV vysielanie

Telekomunikačný operátor Slovanet v spolupráci s vysielateľmi zabezpečil aj na apríl 14 televíznych kanálov rôzneho žánrového zamerania, ktoré bezplatne sprístupnil všetkým zákazníkom digitálnej televízie IPTV cez optické siete bez ohľadu na zakúpený balík.

Zrušili trest smrti vrahovi, ktorý investigatívnemu novinárovi pred kamerami odrezal hlavu

Pakistanský súd zrušil trest smrti britskému teroristovi, ktorý v roku 2002 s ďalšími ozbrojencami uniesol a brutálne zavraždil novinára denníka Wall Street Journal Daniela Pearla.

Agrofert žaluje Českú televíziu za Reportérov ČT

Společnost Agrofert podala žalobu na Českou televizi za to, že ji pořad Reportéři ČT spojil s odvoláním ředitele příbramského finančního úřadu. Informace, která dala odvolání do souvislosti s tím, že úřad předtím doměřil daň společnosti z koncernu Agrofert, je podle žaloby zavádějící. Firma proto žádá omluvu za zásah do dobré pověsti. Žalobu, kterou má ČTK k dispozici, chce pražský městský soud začít projednávat v polovině dubna.

Samosprávy môžu počas epidémie rokovať a hlasovať online, k dispozícii majú zadarmo systém GAMO Meet

Riešením zasadnutí samospráv počas epidémie je online. Hlasovanie per rollam nie je budúcnosť.

Bývalý redaktor Markízy bude poradcom a hovorcom ministra dopravy

Poradcom ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala pre strategickú a krízovú komunikáciu sa stal bývalý novinár Ivan Rudolf.