V Bratislave sa stretli biskupi zodpovední za médiá

11.09.2018 10:27 | Tlačové správy | TK KBS

Na Slovensko prišli nemecky hovoriaci biskupi a zástupcovia biskupských konferencií zodpovední za oblasť médií. Počas troch dní budú debatovať o úlohe žurnalistiky v meniacej sa Európe a vo svete, o politickom populizme ako výzve pre Cirkev a jej komunikáciu a o ďalších témach.

Hostia zo Slovenska, Českej republiky, Rakúska, Švajčiarska, Chorvátska, Litvy, Slovinska a Nemecka pricestovali na pozvanie predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského, ktorý na úvod predniesol správu o sociálnej a spoločenskej situácii na Slovensku. Na stretnutí sa zúčastnil aj výkonný sekretár KBS Anton Ziolkovský. Podujatie organizačne pripravila Tlačová kancelária KBS.

Predseda KBS predstavil účastníkom zasadania štatistiku obyvateľstva a vierovyznania na Slovensku a zoznámil ich so situáciu Cirkvi po roku 1989. Ocenil pomoc dobrodincov z nemecky hovoriacich krajín, ktoré významným spôsobom prispeli k obnove náboženského života na Slovensku. Ďalej sa venoval situácii Cirkvi po vzniku samostatného štátu, vzťahom medzi našou krajinou a Svätou stolicou a spoločenstvo-politickým súvislostiam. "Modernizácia priniesla aj pokračujúcu sekularizáciu a vplyv kultúry, ktorá je v rozpore s kresťanskou antropológiou. Konferencia biskupov Slovenska si dobre uvedomuje, že miesto, v ktorom sa v súčasnosti jednotlivec rozhoduje pre vieru alebo jej odmietnutie je často oblasť kultúry v najširšom zmysle," povedal arcibiskup Zvolenský s tým, že Cirkev preto na danom poli musí vyvíjať viac iniciatívy. "Zároveň si uvedomujeme, že je nevyhnutné hľadať nové pastoračné prístupy k mladým ľuďom a venovať viac priestoru katechéze," dodal Mons. Zvolenský.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska ďalej hosťom predstavil výzvy, pred ktorými stojí spoločnosť u nás. "Medzi najväčšie patrí reforma školstva a zdravotníctva, odstraňovanie korupcie a integrácia Rómov do spoločnosti. Mimoriadnou výzvou je zabezpečiť dostupné bývanie pre mladých ľudí, aby neodchádzali za prácou do zahraničia. Sociálne podmienky sú často dôvodom na oddialenie uzavretia manželstva a založenia rodiny, čo sa zákonite prejavuje na demografickej zime," uviedol. "Slovensko má vďaka svojej geografickej polohe, dobrým susedským vzťahom, svojej histórii a duchovnému zázemiu veľký potenciál prispieť svojimi skúsenosťami, tradíciami a iniciatívami do rozvoja európskej spoločenstva," uzavrel arcibiskup.

Pracovný program stretnutia sa začal dnes, v pondelok 10. septembra, v Centre Salvator v Bratislave. Biskupi, kňazi a delegáti biskupských konferencií budú hovoriť o spoločensko-politickej a cirkevnej situácii. S úlohou žurnalistiky v meniacej sa Európe prítomných zoznámi nemecký biskup Ulrich Neymeyer. Hostí čaká prvý deň programu aj prehliadka hlavného mesta a stretnutie s predstaviteľmi verejnoprávnej RTVS. Ďalšie dva dni, v utorok 11. a v stredu 12. septembra, hostia predstavia správy o mediálnej situácii vo svojich krajinách. Hovoriť budú aj o politickom populizme ako výzve pre Cirkev a jej komunikáciu. Zároveň sa očakáva stretnutie s nemeckým veľvyslancom na Slovensku a s predstaviteľmi Goetheho inštitútu.

V programe je aj svätá omša v Katedrále sv. Martina v Bratislave. Cieľom stretnutia, na ktorom sa medzi inými zúčastňuje aj šéfredaktor rakúskeho Kathpressu Paul Wuthe, je snaha prehĺbiť spoluprácu medzi zástupcami biskupských konferencií jednotlivých krajín. V podobnom formáte sa stretávajú už 20 rokov, vždy v inej krajine. Naposledy boli v Litve.

Trump pod pamätníkom exprezidentov kritizoval médiá i ničenie sôch

Veľa oslavných výrokov o minulosti a kultúre Spojených štátov, ale aj bojovne ladené pasáže o "ľavicovej kultúrnej revolúcii" či údajných snahách "vymazať históriu" obsahoval prejav amerického prezidenta Donalda Trumpa v predvečer Dňa nezávislosti.

Čína informovala o koronavíruse až po dvoch žiadostiach od WHO

Čína informovala o výskyte pľúcnej choroby vo Wu-chan až po dvoch žiadostiach vznesených Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

BBC prepustí 450 ľudí z britských televíznych kanálov a rádií

Britská vysielacia spoločnosť BBC prepustí 450 ľudí z regionálnych televíznych kanálov, rozhlasových staníc i z radov tých, ktorí vytvárajú spravodajský obsah na internete.

Kampaň Nebuď pirát so Sajfom od O2 získala ocenenie v celosvetovej PR súťaži (VIDEO)

Na celosvetovej súťaži PR projektov SABRE Awards získala spoločnosť O2 Slovakia ocenenie v kategórii Telekomunikácie za kampaň Nebuď pirát, v rámci ktorej operátor poukazuje na nebezpečenstvo používania mobilných telefónov za volantom a mladých vodičov zároveň motivuje k ich zodpovednému využívaniu.

Súd začal riešiť požiadavku Agrofertu na ospravedlnenie od Českej televízie

Soud se dnes začal zabývat žalobou, kterou se koncern Agrofert domáhá omluvy od České televize (ČT). Koncern tvrdí, že ČT poškodila jeho pověst, když ho ve dvou reportážích spojila s odvoláním ředitele příbramského finančního úřadu. Televize to odmítá. Trvá na tom, že reportáže byly pravdivé a vyvážené a že nebyly objektivně způsobilé k tomu, aby pověst Agrofertu poškodily.

Vo vedení VÚB banky majú posilu

Vrchný riaditeľ Antonio Bergalio, ktorý bol zodpovedný za úsek Financie, plánovanie a kontroling, sa po 6 rokoch vo VÚB banke, stane novým CFO v chorvátskej banke PRIVREDNA BANKA ZAGREB.

Do ČR sa vracajú zahraniční filmári, tých amerických pozýva aj minister

Do Česka se ve velké míře vracejí zahraniční filmové štáby.

Súd vyniesol rozsudok smrti nad novinárom kvôli protestom

V Iráne odsúdili na trest smrti novinára obvineného z podielu na rozpútanie protestov v roku 2017.

Záchrana pre všetky ženy vylúčené zo spoločnosti

Príbeh o žene, ktorá vyhorela. Sebavedomá, svedomitá perfekcionistka, ktorá vie, čo chce dosiahnuť v živote a za svoje úsilie aj niečo očakáva. Jedného dňa však vyhorí a upadne do hlbokej depresie.

Rada Slovenského filmového ústavu má nové zloženie aj predsedu

Rada Slovenského filmového ústavu (SFÚ) od 8. júna 2020 pracuje v novom zložení, jej dvoch nových členov vymenovala ministerka kultúry SR Natália Milanová.