V Bratislave sa stretli biskupi zodpovední za médiá

11.09.2018 10:27 | Tlačové správy | TK KBS

Na Slovensko prišli nemecky hovoriaci biskupi a zástupcovia biskupských konferencií zodpovední za oblasť médií. Počas troch dní budú debatovať o úlohe žurnalistiky v meniacej sa Európe a vo svete, o politickom populizme ako výzve pre Cirkev a jej komunikáciu a o ďalších témach.

Hostia zo Slovenska, Českej republiky, Rakúska, Švajčiarska, Chorvátska, Litvy, Slovinska a Nemecka pricestovali na pozvanie predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského, ktorý na úvod predniesol správu o sociálnej a spoločenskej situácii na Slovensku. Na stretnutí sa zúčastnil aj výkonný sekretár KBS Anton Ziolkovský. Podujatie organizačne pripravila Tlačová kancelária KBS.

Predseda KBS predstavil účastníkom zasadania štatistiku obyvateľstva a vierovyznania na Slovensku a zoznámil ich so situáciu Cirkvi po roku 1989. Ocenil pomoc dobrodincov z nemecky hovoriacich krajín, ktoré významným spôsobom prispeli k obnove náboženského života na Slovensku. Ďalej sa venoval situácii Cirkvi po vzniku samostatného štátu, vzťahom medzi našou krajinou a Svätou stolicou a spoločenstvo-politickým súvislostiam. "Modernizácia priniesla aj pokračujúcu sekularizáciu a vplyv kultúry, ktorá je v rozpore s kresťanskou antropológiou. Konferencia biskupov Slovenska si dobre uvedomuje, že miesto, v ktorom sa v súčasnosti jednotlivec rozhoduje pre vieru alebo jej odmietnutie je často oblasť kultúry v najširšom zmysle," povedal arcibiskup Zvolenský s tým, že Cirkev preto na danom poli musí vyvíjať viac iniciatívy. "Zároveň si uvedomujeme, že je nevyhnutné hľadať nové pastoračné prístupy k mladým ľuďom a venovať viac priestoru katechéze," dodal Mons. Zvolenský.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska ďalej hosťom predstavil výzvy, pred ktorými stojí spoločnosť u nás. "Medzi najväčšie patrí reforma školstva a zdravotníctva, odstraňovanie korupcie a integrácia Rómov do spoločnosti. Mimoriadnou výzvou je zabezpečiť dostupné bývanie pre mladých ľudí, aby neodchádzali za prácou do zahraničia. Sociálne podmienky sú často dôvodom na oddialenie uzavretia manželstva a založenia rodiny, čo sa zákonite prejavuje na demografickej zime," uviedol. "Slovensko má vďaka svojej geografickej polohe, dobrým susedským vzťahom, svojej histórii a duchovnému zázemiu veľký potenciál prispieť svojimi skúsenosťami, tradíciami a iniciatívami do rozvoja európskej spoločenstva," uzavrel arcibiskup.

Pracovný program stretnutia sa začal dnes, v pondelok 10. septembra, v Centre Salvator v Bratislave. Biskupi, kňazi a delegáti biskupských konferencií budú hovoriť o spoločensko-politickej a cirkevnej situácii. S úlohou žurnalistiky v meniacej sa Európe prítomných zoznámi nemecký biskup Ulrich Neymeyer. Hostí čaká prvý deň programu aj prehliadka hlavného mesta a stretnutie s predstaviteľmi verejnoprávnej RTVS. Ďalšie dva dni, v utorok 11. a v stredu 12. septembra, hostia predstavia správy o mediálnej situácii vo svojich krajinách. Hovoriť budú aj o politickom populizme ako výzve pre Cirkev a jej komunikáciu. Zároveň sa očakáva stretnutie s nemeckým veľvyslancom na Slovensku a s predstaviteľmi Goetheho inštitútu.

V programe je aj svätá omša v Katedrále sv. Martina v Bratislave. Cieľom stretnutia, na ktorom sa medzi inými zúčastňuje aj šéfredaktor rakúskeho Kathpressu Paul Wuthe, je snaha prehĺbiť spoluprácu medzi zástupcami biskupských konferencií jednotlivých krajín. V podobnom formáte sa stretávajú už 20 rokov, vždy v inej krajine. Naposledy boli v Litve.

Fico zverejnil video, v ktorom sa zastal Danka a zaútočil na médiá  (VIDEO)

Fico zverejnil video, v ktorom sa zastal Danka a zaútočil na médiá (VIDEO)

V utorok neskoro večer predseda Smeru Robert Fico zverejnil video, v ktorom sa zastal predsedu parlamentu Andreja Danka, po tom, ako médiá zverejnili telefonáty predsedu parlamentu s Alenou Zsuzsovou, ktoré sa našli u Mariana Kočnera. Zároveň zaútočil na médiá.

RTVS pripravila špeciálne vysielanie k okrúhlemu výročiu Milana Lasicu (VIDEO)

Humorista, dramatik, prozaik, herec Milan Lasica o pár dní oslávi okrúhle výročie. Pri tejto príležitosti pripravila RTVS špeciálne vysielanie.

Danko si telefonoval so Zsuzsovou. Ich flirtujúce rozhovory sa našli u Kočnera

Predseda parlamentu Andrej Danko dlhodobo komunikoval s Alenou Zsuzsovou, ktorá je jedna z obžalovaných v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, žiadal od nej fotografie a chcel sa s ňou stretnúť.

V roku 2019 narástlo O2 o takmer 121 tis. zákazníkov

O2 malo koncom minulého roka už takmer 2,15 mil. zákazníkov, čo je o 6% viac ako pred rokom. Výnosy operátora medziročne vzrástli o takmer 2% na 295 mil. eur. Jednou z najrastovejších zložiek sú dátové výnosy, ktoré sa medziročne zvýšili o takmer 27%. Zisk O2 pred úrokmi a zdanením (EBITDA) medziročne stúpol o 16% na 121 mil. eur.

Keď mafia čulo spolupracuje so štátnymi orgánmi...

„Nejaký prokurátor sa s nejakým fízlom a s nejakým sudcom dohodnú, že jej byt proste počká. Teba noviny už raz osrali, a veľmi rýchlo. S tebou nebude žiadna extra námaha, stačí z teba urobiť kokota. A to si na dobrej ceste.“

Angelina Jolie pripravuje v BBC reláciu aj o manipuláciách (VIDEO)

Britská vysielacia spoločnosť BBC pripravuje v spolupráci s americkou herečkou Angelinou Jolie reláciu, ktorý má pomôcť dospievajúcim deťom s orientáciou vo svetovom dianí a s rozlišovaním dôveryhodných informácií od manipulácií.

Ceny Trilobit sú rozdané, ocenenia získali aj tvorcovia zo Slovenska

Český filmový a televizní svaz FITES udělil Hlavní cenu Trilobit 2020 hercům Jiřímu Schmitzerovi a Ladislavu Mrkvičkovi za jejich role ve filmu Staříci.

Markíza bude mať špeciálne Na telo so Zuzanou Čaputovou (VIDEO)

Televízia Markíza v nedeľu o 13:00 odvysiela v relácii Na telo rozhovor s prezidentkou Zuzanu Čaputovou.

Registrácia na Digital PIE 2020 je spustená, známe je už aj zloženie poroty

Asociácia digitálnych marketingových agentúr (ADMA) a organizátor RULEZZ konferencií – TheMarketers.biz tento týždeň spustili 4. ročník súťaže v digitálnom marketingu na Slovensku - Digital PIE 2020. Aj v tomto roku je partnerom združenie pre internetovú reklamu IAB Slovakia, ktoré odovzdá špeciálne ocenenie DIGITAL MEDIA SOLUTION.

Časopis Vatikánu: Za poklesom počtu mníšok je aj zneužívanie

Vatikánsky dámsky časopis pripísal dramatický pokles počtu rádových sestier na svete veľmi náročným pracovným podmienkam, sexuálnemu zneužívaniu a zneužívaniu moci zo strany ich nadriadených a duchovných.