V Bratislave sa stretli biskupi zodpovední za médiá

11.09.2018 10:27 | Tlačové správy | TK KBS

Na Slovensko prišli nemecky hovoriaci biskupi a zástupcovia biskupských konferencií zodpovední za oblasť médií. Počas troch dní budú debatovať o úlohe žurnalistiky v meniacej sa Európe a vo svete, o politickom populizme ako výzve pre Cirkev a jej komunikáciu a o ďalších témach.

Hostia zo Slovenska, Českej republiky, Rakúska, Švajčiarska, Chorvátska, Litvy, Slovinska a Nemecka pricestovali na pozvanie predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského, ktorý na úvod predniesol správu o sociálnej a spoločenskej situácii na Slovensku. Na stretnutí sa zúčastnil aj výkonný sekretár KBS Anton Ziolkovský. Podujatie organizačne pripravila Tlačová kancelária KBS.

Predseda KBS predstavil účastníkom zasadania štatistiku obyvateľstva a vierovyznania na Slovensku a zoznámil ich so situáciu Cirkvi po roku 1989. Ocenil pomoc dobrodincov z nemecky hovoriacich krajín, ktoré významným spôsobom prispeli k obnove náboženského života na Slovensku. Ďalej sa venoval situácii Cirkvi po vzniku samostatného štátu, vzťahom medzi našou krajinou a Svätou stolicou a spoločenstvo-politickým súvislostiam. "Modernizácia priniesla aj pokračujúcu sekularizáciu a vplyv kultúry, ktorá je v rozpore s kresťanskou antropológiou. Konferencia biskupov Slovenska si dobre uvedomuje, že miesto, v ktorom sa v súčasnosti jednotlivec rozhoduje pre vieru alebo jej odmietnutie je často oblasť kultúry v najširšom zmysle," povedal arcibiskup Zvolenský s tým, že Cirkev preto na danom poli musí vyvíjať viac iniciatívy. "Zároveň si uvedomujeme, že je nevyhnutné hľadať nové pastoračné prístupy k mladým ľuďom a venovať viac priestoru katechéze," dodal Mons. Zvolenský.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska ďalej hosťom predstavil výzvy, pred ktorými stojí spoločnosť u nás. "Medzi najväčšie patrí reforma školstva a zdravotníctva, odstraňovanie korupcie a integrácia Rómov do spoločnosti. Mimoriadnou výzvou je zabezpečiť dostupné bývanie pre mladých ľudí, aby neodchádzali za prácou do zahraničia. Sociálne podmienky sú často dôvodom na oddialenie uzavretia manželstva a založenia rodiny, čo sa zákonite prejavuje na demografickej zime," uviedol. "Slovensko má vďaka svojej geografickej polohe, dobrým susedským vzťahom, svojej histórii a duchovnému zázemiu veľký potenciál prispieť svojimi skúsenosťami, tradíciami a iniciatívami do rozvoja európskej spoločenstva," uzavrel arcibiskup.

Pracovný program stretnutia sa začal dnes, v pondelok 10. septembra, v Centre Salvator v Bratislave. Biskupi, kňazi a delegáti biskupských konferencií budú hovoriť o spoločensko-politickej a cirkevnej situácii. S úlohou žurnalistiky v meniacej sa Európe prítomných zoznámi nemecký biskup Ulrich Neymeyer. Hostí čaká prvý deň programu aj prehliadka hlavného mesta a stretnutie s predstaviteľmi verejnoprávnej RTVS. Ďalšie dva dni, v utorok 11. a v stredu 12. septembra, hostia predstavia správy o mediálnej situácii vo svojich krajinách. Hovoriť budú aj o politickom populizme ako výzve pre Cirkev a jej komunikáciu. Zároveň sa očakáva stretnutie s nemeckým veľvyslancom na Slovensku a s predstaviteľmi Goetheho inštitútu.

V programe je aj svätá omša v Katedrále sv. Martina v Bratislave. Cieľom stretnutia, na ktorom sa medzi inými zúčastňuje aj šéfredaktor rakúskeho Kathpressu Paul Wuthe, je snaha prehĺbiť spoluprácu medzi zástupcami biskupských konferencií jednotlivých krajín. V podobnom formáte sa stretávajú už 20 rokov, vždy v inej krajine. Naposledy boli v Litve.

Operátor upozorňuje na podvodné telefonáty, útočia na city

Mobilný operátor 4ka zachytil včera vôbec najmasívnejší pokus o podvodné volania zo zahraničia.

Slovenské školstvo má množstvo problémov, učiteľom to ale nie je jedno

Prvý ročník projektu Na každej škole záleží ukázal, že školy majú záujem rozvíjať tak schopnosti učiteľov, ako aj svojich žiakov. A to aj napriek podfinancovaniu, či ďalším problémom, ktorým naše školstvo čelí. Komenského inštitút spolu s Poštovou bankou sa preto rozhodli nadviazať na úspech pilotného ročníka a rozbehnúť jeho pokračovanie v Nitrianskom kraji. Následne bude prebiehať aj v ďalších župách.

Zuzana Čaputová bude hosťom špeciálnej relácie Václava Moravca (VIDEO)

Prezidentka Zuzana Čaputová bude hosťom relácie ČT24 Fokus Václava Moravca.

Divadelné Dosky vyhrala inscenácia, ktorá ukazuje, čo môžu spôsobiť konšpiračné teórie (VIDEO)

"Ak chcem nejakým spôsobom podať odhalenie komplotu, nemusím záujemcovi dodať nič originálne, naopak, treba mu ponúknuť len a najmä to, o čom sa už dávno dozvedel, alebo by sa mohol oveľa ľahšie dozvedieť inými cestami. Ľudia veria iba tomu, čo už vedia, a práve v tom spočíva krása Univerzálneho Formy Sprisahania.“

Kofola má zmeny vo vedení marketingu

Skupina Kofola v lete rozšírila svoje portfólio akvizíciou spoločnosti Espresso, ktorú spojila so spoločnosťou LEROS a vytvorila tak nový pilier skupiny. V tejto súvislosti posilňuje tímy.

Víťazi cien DOSKY 2019 sú už známi

Počas slávnostného ceremoniálu sa v nedeľu 10. novembra večer odovzdávali v budove Mestského divadla P.O. Hviezdoslava ceny DOSKY 2019. Ide už o 24. ročník Divadelných ocenení sezóny – DOSKY, ankety divadelných kritikov a teoretikov. V tomto roku opätovne rozhodovali aj diváci svojim hlasovaním o Cene Slovenskej sporiteľne pre Divadlo sezóny 2019.

Ani 30 rokov po revolúcii mnoho Slovákov nerozumie pojmu investovanie

Niektorí ľudia majú nereálne predstavy o tom, koľko môžu zarobiť pri investovaní svojich voľných peňazí. Očakávajú, že za rok sa im zhodnotia v priemere až o 19 percent.

Z vraždy ukrajinského novinára je podozrivý manželský pár

Ukrajinská polícia zadržala manželský pár, ktorý možno figuroval vo vražde novinára Pavla Seremeta pred tromi rokmi.

Boris Farkaš: Do tejto dámy som sa okamžite zamiloval (VIDEO)

Známy herec Boris Farkaš ju miluje. Zamiloval sa do nej okamžite, ako si s ňou ľahol po prvý raz do postele...

O2 predstavila ponuku netradičným livestramom so Studenkovou, Sajfom, Godom a Vecom (VIDEO)

Operátor O2 odštartoval tento týždeň predstavenie svojej novej ponuky netradične, veľkolepým livestreamovaným eventom O2 Smart Talks s názvom Pripravte sa na digitálnu budúcnosť. Event sprevádzala štvorica spíkrov: Sajfa ako zástupca online zábavy a obsahu, bloger a publicista Jakub Goda ako ambasádor významu spravodajského obsahu na internete, raper a hudobník Branči Kováč a herečka Zdena Studenková.