V Bratislave sa stretli biskupi zodpovední za médiá

11.09.2018 10:27 | Tlačové správy | TK KBS

Na Slovensko prišli nemecky hovoriaci biskupi a zástupcovia biskupských konferencií zodpovední za oblasť médií. Počas troch dní budú debatovať o úlohe žurnalistiky v meniacej sa Európe a vo svete, o politickom populizme ako výzve pre Cirkev a jej komunikáciu a o ďalších témach.

Hostia zo Slovenska, Českej republiky, Rakúska, Švajčiarska, Chorvátska, Litvy, Slovinska a Nemecka pricestovali na pozvanie predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského, ktorý na úvod predniesol správu o sociálnej a spoločenskej situácii na Slovensku. Na stretnutí sa zúčastnil aj výkonný sekretár KBS Anton Ziolkovský. Podujatie organizačne pripravila Tlačová kancelária KBS.

Predseda KBS predstavil účastníkom zasadania štatistiku obyvateľstva a vierovyznania na Slovensku a zoznámil ich so situáciu Cirkvi po roku 1989. Ocenil pomoc dobrodincov z nemecky hovoriacich krajín, ktoré významným spôsobom prispeli k obnove náboženského života na Slovensku. Ďalej sa venoval situácii Cirkvi po vzniku samostatného štátu, vzťahom medzi našou krajinou a Svätou stolicou a spoločenstvo-politickým súvislostiam. "Modernizácia priniesla aj pokračujúcu sekularizáciu a vplyv kultúry, ktorá je v rozpore s kresťanskou antropológiou. Konferencia biskupov Slovenska si dobre uvedomuje, že miesto, v ktorom sa v súčasnosti jednotlivec rozhoduje pre vieru alebo jej odmietnutie je často oblasť kultúry v najširšom zmysle," povedal arcibiskup Zvolenský s tým, že Cirkev preto na danom poli musí vyvíjať viac iniciatívy. "Zároveň si uvedomujeme, že je nevyhnutné hľadať nové pastoračné prístupy k mladým ľuďom a venovať viac priestoru katechéze," dodal Mons. Zvolenský.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska ďalej hosťom predstavil výzvy, pred ktorými stojí spoločnosť u nás. "Medzi najväčšie patrí reforma školstva a zdravotníctva, odstraňovanie korupcie a integrácia Rómov do spoločnosti. Mimoriadnou výzvou je zabezpečiť dostupné bývanie pre mladých ľudí, aby neodchádzali za prácou do zahraničia. Sociálne podmienky sú často dôvodom na oddialenie uzavretia manželstva a založenia rodiny, čo sa zákonite prejavuje na demografickej zime," uviedol. "Slovensko má vďaka svojej geografickej polohe, dobrým susedským vzťahom, svojej histórii a duchovnému zázemiu veľký potenciál prispieť svojimi skúsenosťami, tradíciami a iniciatívami do rozvoja európskej spoločenstva," uzavrel arcibiskup.

Pracovný program stretnutia sa začal dnes, v pondelok 10. septembra, v Centre Salvator v Bratislave. Biskupi, kňazi a delegáti biskupských konferencií budú hovoriť o spoločensko-politickej a cirkevnej situácii. S úlohou žurnalistiky v meniacej sa Európe prítomných zoznámi nemecký biskup Ulrich Neymeyer. Hostí čaká prvý deň programu aj prehliadka hlavného mesta a stretnutie s predstaviteľmi verejnoprávnej RTVS. Ďalšie dva dni, v utorok 11. a v stredu 12. septembra, hostia predstavia správy o mediálnej situácii vo svojich krajinách. Hovoriť budú aj o politickom populizme ako výzve pre Cirkev a jej komunikáciu. Zároveň sa očakáva stretnutie s nemeckým veľvyslancom na Slovensku a s predstaviteľmi Goetheho inštitútu.

V programe je aj svätá omša v Katedrále sv. Martina v Bratislave. Cieľom stretnutia, na ktorom sa medzi inými zúčastňuje aj šéfredaktor rakúskeho Kathpressu Paul Wuthe, je snaha prehĺbiť spoluprácu medzi zástupcami biskupských konferencií jednotlivých krajín. V podobnom formáte sa stretávajú už 20 rokov, vždy v inej krajine. Naposledy boli v Litve.

Polícia obvinila Roberta Fica (VIDEO)

Vyšetrovateľ obvinil predsedu Smeru v súvislosti s videom, v ktorom Robert Fico obhajoval Milana Mazureka z Kotlebovej ĽSNS.

Prokurátor prikázal vyšetrovateľom NAKA zaoberať sa videom Roberta Fica (VIDEO)

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry prikázal vyšetrovateľovi NAKA znovu sa zaoberať videom Roberta Fica.

Konšpirátori, šarlatáni, trollovia, hoaxy...

Práve vyšla nová kniha Prečo ľudia veria nezmyslom, ktorá sa zaoberá silou dezinformácií, fakenews, konšpiračných teórií, hoaxov, je o trolloch, postfaktutálnej dobe, šarlatánoch.

ČRo spustil nejväčší český audioarchív mujRozhlas

Český rozhlas spustil největší český audio archiv. V rámci projektu mujRozhlas bezplatně nabídne živé vysílání všech stanic, výběr archivních pořadů i audioprodukci vyrobenou pro on-line prostředí. Hlavním cílem projektu je zvýšení poslechovosti audio obsahu Českého rozhlasu na internetu, oslovení nového publika a zavedení nových technologických inovací.

4 tipy, ako mať Vianoce udržateľné. Ekologicky aj finančne

Hovorí sa, že Vianoce sú sviatky pokoja, no pri pohľade na preplnené obchody, parkoviská a všadeprítomné davy ľudí v predvianočnom období sa opak stáva pravdou. Môžu byť pre nás obdobím stresu, zhonu či konzumu a ich skutočný význam sa vytráca. Máme preto pre vás 4 tipy, ako prežiť Vianoce pohodovo, ale najmä udržateľne. Či už z pohľadu nášho životného prostredia alebo peňaženky.

Čmeliak Hanna od Erste Group: Ak si začnete veriť, dokážete aj nemožné (VIDEO)

Skupina Erste Group, ktorej patrí Slovenská sporiteľňa, prichádza pred Vianocami do všetkých štátov, v ktorých pôsobí, s vianočnými mini filmom o čmeliakovi Hanna, ktorý túžil lietať.

Rada stopla zmenu Lengyelovho rádia na Rádio Mária

Rádio Rocková republika, Rádia Aktuál, Rádio Jazz a nakoniec Rádio Mária Slovensko. Toto bol plánovaný údel frekvencií po Rockovej republike, ktoré pred 4 rokmi získal Martin Lengyel.

NAKA obvinila Martina Daňa z daňového podvodu, hrozí mu 5 rokov

Vyšetrovateľ NAKA obvinil Martina Daňa zo spáchania daňového podvodu, informovala dnes polícia.

CNN Prima News začne vysielať do apríla

Skupina Prima spustí svůj chystaný zpravodajský kanál do dubna příštího roku. Zpravodaje na začátku prosince přestěhovala do nového studia ve zrekonstruované budově v Praze Na Vinici a zahájila několikaměsíční testovací fázi.

Trumpov štáb nebude akreditovať reportérov Bloombergovej agentúry

Reportéri spravodajskej agentúry Bloomberg News patriaci miliardárovi a novému prezidentskému kandidátovi Michaelovi Bloombergovi už nebudú dostávať akreditácie na akcie volebnej kampane amerického prezidenta Donalda Trumpa.