V Bratislave sa stretli biskupi zodpovední za médiá

11.09.2018 10:27 | Tlačové správy | TK KBS

Na Slovensko prišli nemecky hovoriaci biskupi a zástupcovia biskupských konferencií zodpovední za oblasť médií. Počas troch dní budú debatovať o úlohe žurnalistiky v meniacej sa Európe a vo svete, o politickom populizme ako výzve pre Cirkev a jej komunikáciu a o ďalších témach.

Hostia zo Slovenska, Českej republiky, Rakúska, Švajčiarska, Chorvátska, Litvy, Slovinska a Nemecka pricestovali na pozvanie predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského, ktorý na úvod predniesol správu o sociálnej a spoločenskej situácii na Slovensku. Na stretnutí sa zúčastnil aj výkonný sekretár KBS Anton Ziolkovský. Podujatie organizačne pripravila Tlačová kancelária KBS.

Predseda KBS predstavil účastníkom zasadania štatistiku obyvateľstva a vierovyznania na Slovensku a zoznámil ich so situáciu Cirkvi po roku 1989. Ocenil pomoc dobrodincov z nemecky hovoriacich krajín, ktoré významným spôsobom prispeli k obnove náboženského života na Slovensku. Ďalej sa venoval situácii Cirkvi po vzniku samostatného štátu, vzťahom medzi našou krajinou a Svätou stolicou a spoločenstvo-politickým súvislostiam. "Modernizácia priniesla aj pokračujúcu sekularizáciu a vplyv kultúry, ktorá je v rozpore s kresťanskou antropológiou. Konferencia biskupov Slovenska si dobre uvedomuje, že miesto, v ktorom sa v súčasnosti jednotlivec rozhoduje pre vieru alebo jej odmietnutie je často oblasť kultúry v najširšom zmysle," povedal arcibiskup Zvolenský s tým, že Cirkev preto na danom poli musí vyvíjať viac iniciatívy. "Zároveň si uvedomujeme, že je nevyhnutné hľadať nové pastoračné prístupy k mladým ľuďom a venovať viac priestoru katechéze," dodal Mons. Zvolenský.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska ďalej hosťom predstavil výzvy, pred ktorými stojí spoločnosť u nás. "Medzi najväčšie patrí reforma školstva a zdravotníctva, odstraňovanie korupcie a integrácia Rómov do spoločnosti. Mimoriadnou výzvou je zabezpečiť dostupné bývanie pre mladých ľudí, aby neodchádzali za prácou do zahraničia. Sociálne podmienky sú často dôvodom na oddialenie uzavretia manželstva a založenia rodiny, čo sa zákonite prejavuje na demografickej zime," uviedol. "Slovensko má vďaka svojej geografickej polohe, dobrým susedským vzťahom, svojej histórii a duchovnému zázemiu veľký potenciál prispieť svojimi skúsenosťami, tradíciami a iniciatívami do rozvoja európskej spoločenstva," uzavrel arcibiskup.

Pracovný program stretnutia sa začal dnes, v pondelok 10. septembra, v Centre Salvator v Bratislave. Biskupi, kňazi a delegáti biskupských konferencií budú hovoriť o spoločensko-politickej a cirkevnej situácii. S úlohou žurnalistiky v meniacej sa Európe prítomných zoznámi nemecký biskup Ulrich Neymeyer. Hostí čaká prvý deň programu aj prehliadka hlavného mesta a stretnutie s predstaviteľmi verejnoprávnej RTVS. Ďalšie dva dni, v utorok 11. a v stredu 12. septembra, hostia predstavia správy o mediálnej situácii vo svojich krajinách. Hovoriť budú aj o politickom populizme ako výzve pre Cirkev a jej komunikáciu. Zároveň sa očakáva stretnutie s nemeckým veľvyslancom na Slovensku a s predstaviteľmi Goetheho inštitútu.

V programe je aj svätá omša v Katedrále sv. Martina v Bratislave. Cieľom stretnutia, na ktorom sa medzi inými zúčastňuje aj šéfredaktor rakúskeho Kathpressu Paul Wuthe, je snaha prehĺbiť spoluprácu medzi zástupcami biskupských konferencií jednotlivých krajín. V podobnom formáte sa stretávajú už 20 rokov, vždy v inej krajine. Naposledy boli v Litve.

1. K piesni, ktorou pozývajú na Pochod za život, má výhrady Veronika Šikulová: Zneužili meno môjho otca aj jeho záhradu (VIDEO)

Spisovateľka Veronika Šikulová ostala zarazená, keď si pustila pieseň, ktorou organizátori Národného pochodu za život pozývajú ľudí na sociálnych sieťach na nedeľný pochod.

Obchodný partner Křetínského vyhovel žiadosti novinárov Le Monde

2. Obchodný partner Křetínského vyhovel žiadosti novinárov Le Monde

Francouzský bankéř Matthieu Pigasse, který spolu s českým podnikatelem Danielem Křetínským drží podíl ve společnosti Le Monde Libre, dnes podepsal upravenou verzi dohody zaručující vliv zaměstnanců, novinářů a čtenářů listu Le Monde na budoucí vlastnickou strukturu.

Krimi o zákulisí polície a mafie

3. Krimi o zákulisí polície a mafie

Novinka Mafiánska poprava vás zavedie do fiktívnej pohraničnej dediny Híd, kde sa odohráva príbeh, ktorý vychádza z reálnych udalostí. Oveľa významnejšie veci s dosahom aj na vyšetrovanie vraždy sa však odohrávajú v hlavnom meste, kde biele goliere rozhodujú o tom, či do správnych kresiel zasadnú správni šéfovia, ktorí pôjdu vrahom po krku. Zatiaľ čo iní sa stretávajú s mafiánmi na pumpách a berú od nich hotovosť.

Economia zriadila radu, ktorá má dozerať na redakčnú nezávislosť

4. Economia zriadila radu, ktorá má dozerať na redakčnú nezávislosť

Vydavatelství Economia zřídilo Radu pro redakční nezávislost. Tento orgán má hájit svobodnou žurnalistiku a čtenářům a veřejnosti zaručovat, že redaktoři Economie svoji práci vykonávají bez jakéhokoliv nevhodného vlivu i zásahů vlastníka společnosti.

Po boku Druckera ide do politiky aj bývalá televízna moderátorka (VIDEO)

5. Po boku Druckera ide do politiky aj bývalá televízna moderátorka (VIDEO)

Exminister zdravotníctva a vnútra dnes oficiálne predstavil tím svojej novej strany Dobrá voľba.

6. Zuzana Piussi: Ako dôverníčka som v súdnej sieni počúvala obvinenia a svedectvá Petra Tótha (VIDEO)

"Názov nového filmu Ukradnutý štát nie je prehnaný,“ hovorí Zuzana Piussi o svojom filme, ktorý sa pripravuje do kín.

Markíza: Haščák vypovedá na NAKA

7. Markíza: Haščák vypovedá na NAKA

Podnikateľ Jaroslav Haščák z Penty prišiel na výsluch do expozitúry Národnej kriminálnej agentúry v Nitre.

Polícia rozbila gang organizujúci podvody pri sledovaní TV

8. Polícia rozbila gang organizujúci podvody pri sledovaní TV

Polícia v niekoľkých európskych krajinách rozbila skupinu, ktorá organizovala podvody pri sledovaní obsahu platených televíznych kanálov.

9. Internet zaplavila nová výzva, pridávajú sa k nej policajti, hasiči, záchranári z celého sveta (FOTO)

Na sociálnych sieťach sa šíri nové šialenstvo, výzva #Tetrischallenge, ku ktorej sa pridávajú policajti, záchranári a ďalšie bezpečnostné zložky, ktoré zverejňujú fotky svojich áut a ich obsahu.

10. Pripravuje sa televízny seriál Pán prsteňov, na Novom Zélande sa už tešia (VIDEO)

Televízny seriál na motívy románu Pán prsteňov britského spisovateľa J.R.R. Tolkiena sa bude natáčať na Novom Zélande, kde vznikla aj rovnomenná úspešná filmová trilógia režiséra Petra Jacksona.