ÚPN získal unikátne fotografie zo života popraveného príslušníka ZNB Bernarda Jaška

13.09.2018 08:44 | Tlačové správy | ÚPN

Až 21 fotografií zo života popraveného príslušníka Zboru národnej bezpečnosti Bernarda Jaška získal Ústav pamäti národa od rodinných príbuzných spolu s ich popisom a krátkym vyjadrením. Spolu s dokumentmi z proveniencie Štátnej bezpečnosti budú bádateľom prístupné v Archíve Ústavu pamäti národa.

Bernard Jaško sa narodil 22. apríla 1923 v Černovej pri Ružomberku. Ako mladý chlapec sa zúčastnil Slovenského národného povstania a v máji 1946 nastúpil do Zboru národnej bezpečnosti. V roku 1949 ho prevelili na ďalekopisnú ústredňu Povereníctva vnútra v rámci štátnobezpečnostného odboru, kde dochádzal do kontaktu s dôležitými informáciami prichádzajúcimi z krajských veliteľstiev Štátnej bezpečnosti o pripravovaných alebo vykonaných opatreniach proti vybraným skupinám obyvateľstva. Spolu s kolegami Pavlom Kalinajom a Pavlom Hajdinom informoval pomocného biskupa Michala Buzalku o sledovaní kňazov, plánoch na ich zatknutie a akciách proti cirkevnej hierarchii. Jaško plánoval útek s kópiami ďalekopisov z ústredne, aby mohol o represiách informovať zahraničie. Dva dni pred plánovaným odchodom do zahraničia ho zatkli príslušníci ŠtB. Vyšetrovatelia spojili tri skupiny osôb, spolu 22 ľudí, do jedného monsterprocesu, ktorému predchádzala polročná tortúra, vrátane mučenia a týrania viacerých zatknutých, odmietajúcich podpísať vykonštruované zápisnice. Katastrofálny zdravotný stav Pavla Kalinaja, ale aj zranenia Bernarda Jaška po páde z druhého poschodia boli podrobne popísané v zápisniciach. Obžalobu podal vojenský prokurátor Anton Rašla v októbri 1949, proces sa uskutočnil 4. až 7. novembra 1949 v Justičnom paláci v Bratislave. Po odvolaní vyslovil 25. mája 1950 Najvyšší súd v Prahe dva rozsudky smrti a 19 trestov v súhrnnej výmere 144 rokov väzenia. Milosť od prezidenta republiky Jaško s Kalinajom nedostali, pretože o nej nerozhodoval, a špeciálna komisia na čele s ministrami spravodlivosti Štefanom Raisom a národnej bezpečnosti Ladislavom Kopřivom udelenie milosti neodporučila. Rozsudok mal totiž poslúžiť ako odstrašujúci príklad pre všetkých príslušníkov Zboru národnej bezpečnosti, ktorí sa s ním museli povinne oboznámiť. Bernarda Jaška a Pavla Kalinaja popravili ráno 17. februára 1951 na nádvorí súdnej väznice v Bratislave.

Publikáciu o odbojovej činnosti Bernarda Jaška si môžete prečítať v elektronickej knižnici Ústavu pamäti národa ( https://www.upn.gov.sk/sk/elektronicka-kniznica/

Twitter zrušil tisíce účtov na Blízkom východe, šírili propagandu

1. Twitter zrušil tisíce účtov na Blízkom východe, šírili propagandu

Twitter zrušil 4258 účtov zo Spojených arabských emirátov, ktoré prostredníctvom falošných mien šírili tweety o Katare a Jemene.

Kultový seriál Priatelia ovplyvnil životy miliónov divákov (VIDEO)

2. Kultový seriál Priatelia ovplyvnil životy miliónov divákov (VIDEO)

Americký seriál Priatelia patril k najúspešnejším televíznym projektom vysielaným na prelome storočia.

Odborník: Podľa štúdií je na internete závislá polovica mladých

3. Odborník: Podľa štúdií je na internete závislá polovica mladých

Niektoré štúdie uvádzajú, že na internete je závislá až polovica tínedžerov. Na sociálnych sieťach sú závislí aj dospelí.

Medzi najväčšími favoritmi o televízne ceny Emmy patria seriály HBO a Netflix

4. Medzi najväčšími favoritmi o televízne ceny Emmy patria seriály HBO a Netflix

Medzi najväčších favoritov tohtoročných amerických televíznych cien Emmy patria kandidáti z produkcie televízneho velikána HBO - fantasy seriál Hra o tróny alebo miniséria Černobyľ o havárii jadrovej elektrárne v roku 1986.

O2 má nových maskotov - Ludda a Moyu (VIDEO)

5. O2 má nových maskotov - Ludda a Moyu (VIDEO)

Operátor O2 má novú kampaň, v ktorej predstavuje nových maskotov – robotov Ludda a Moyu.

Mark Zuckerberg sa v Bielom dome stretol s Donaldom Trumpom

6. Mark Zuckerberg sa v Bielom dome stretol s Donaldom Trumpom

Americký prezident Donald Trump sa vo štvrtok v Bielom dome stretol so šéfom spoločnosti Facebook Markom Zuckerbergom. Sám Trump to dnes oznámil na twitteri s tým, že stretnutie bolo "pekné". Firma Facebook schôdzku potvrdila, stretnutie vraj bolo "dobré a konštruktívne".

7. K piesni, ktorou pozývajú na Pochod za život, má výhrady Veronika Šikulová: Zneužili meno môjho otca aj jeho záhradu (VIDEO)

Spisovateľka Veronika Šikulová ostala zarazená, keď si pustila pieseň, ktorou organizátori Národného pochodu za život ( NPZŽ) pozývajú ľudí na sociálnych sieťach na nedeľný pochod.

Obchodný partner Křetínského vyhovel žiadosti novinárov Le Monde

8. Obchodný partner Křetínského vyhovel žiadosti novinárov Le Monde

Francouzský bankéř Matthieu Pigasse, který spolu s českým podnikatelem Danielem Křetínským drží podíl ve společnosti Le Monde Libre, dnes podepsal upravenou verzi dohody zaručující vliv zaměstnanců, novinářů a čtenářů listu Le Monde na budoucí vlastnickou strukturu.

Krimi o zákulisí polície a mafie

9. Krimi o zákulisí polície a mafie

Novinka Mafiánska poprava vás zavedie do fiktívnej pohraničnej dediny Híd, kde sa odohráva príbeh, ktorý vychádza z reálnych udalostí. Oveľa významnejšie veci s dosahom aj na vyšetrovanie vraždy sa však odohrávajú v hlavnom meste, kde biele goliere rozhodujú o tom, či do správnych kresiel zasadnú správni šéfovia, ktorí pôjdu vrahom po krku. Zatiaľ čo iní sa stretávajú s mafiánmi na pumpách a berú od nich hotovosť.

Economia zriadila radu, ktorá má dozerať na redakčnú nezávislosť

10. Economia zriadila radu, ktorá má dozerať na redakčnú nezávislosť

Vydavatelství Economia zřídilo Radu pro redakční nezávislost. Tento orgán má hájit svobodnou žurnalistiku a čtenářům a veřejnosti zaručovat, že redaktoři Economie svoji práci vykonávají bez jakéhokoliv nevhodného vlivu i zásahů vlastníka společnosti.