ÚPN získal unikátne fotografie zo života popraveného príslušníka ZNB Bernarda Jaška

13.09.2018 08:44 | Tlačové správy | ÚPN

Až 21 fotografií zo života popraveného príslušníka Zboru národnej bezpečnosti Bernarda Jaška získal Ústav pamäti národa od rodinných príbuzných spolu s ich popisom a krátkym vyjadrením. Spolu s dokumentmi z proveniencie Štátnej bezpečnosti budú bádateľom prístupné v Archíve Ústavu pamäti národa.

Bernard Jaško sa narodil 22. apríla 1923 v Černovej pri Ružomberku. Ako mladý chlapec sa zúčastnil Slovenského národného povstania a v máji 1946 nastúpil do Zboru národnej bezpečnosti. V roku 1949 ho prevelili na ďalekopisnú ústredňu Povereníctva vnútra v rámci štátnobezpečnostného odboru, kde dochádzal do kontaktu s dôležitými informáciami prichádzajúcimi z krajských veliteľstiev Štátnej bezpečnosti o pripravovaných alebo vykonaných opatreniach proti vybraným skupinám obyvateľstva. Spolu s kolegami Pavlom Kalinajom a Pavlom Hajdinom informoval pomocného biskupa Michala Buzalku o sledovaní kňazov, plánoch na ich zatknutie a akciách proti cirkevnej hierarchii. Jaško plánoval útek s kópiami ďalekopisov z ústredne, aby mohol o represiách informovať zahraničie. Dva dni pred plánovaným odchodom do zahraničia ho zatkli príslušníci ŠtB. Vyšetrovatelia spojili tri skupiny osôb, spolu 22 ľudí, do jedného monsterprocesu, ktorému predchádzala polročná tortúra, vrátane mučenia a týrania viacerých zatknutých, odmietajúcich podpísať vykonštruované zápisnice. Katastrofálny zdravotný stav Pavla Kalinaja, ale aj zranenia Bernarda Jaška po páde z druhého poschodia boli podrobne popísané v zápisniciach. Obžalobu podal vojenský prokurátor Anton Rašla v októbri 1949, proces sa uskutočnil 4. až 7. novembra 1949 v Justičnom paláci v Bratislave. Po odvolaní vyslovil 25. mája 1950 Najvyšší súd v Prahe dva rozsudky smrti a 19 trestov v súhrnnej výmere 144 rokov väzenia. Milosť od prezidenta republiky Jaško s Kalinajom nedostali, pretože o nej nerozhodoval, a špeciálna komisia na čele s ministrami spravodlivosti Štefanom Raisom a národnej bezpečnosti Ladislavom Kopřivom udelenie milosti neodporučila. Rozsudok mal totiž poslúžiť ako odstrašujúci príklad pre všetkých príslušníkov Zboru národnej bezpečnosti, ktorí sa s ním museli povinne oboznámiť. Bernarda Jaška a Pavla Kalinaja popravili ráno 17. februára 1951 na nádvorí súdnej väznice v Bratislave.

Publikáciu o odbojovej činnosti Bernarda Jaška si môžete prečítať v elektronickej knižnici Ústavu pamäti národa ( https://www.upn.gov.sk/sk/elektronicka-kniznica/

V predvolebnej kampani sa využívali falošné účty, manipulácie aj klamstvá (FOTO, VIDEO)

Prostriedky predvolebného boja sú rôzne. Hoaxy, dezinformácie a manipulácie boli súčasťou predvolebnej kampane a nezneužívali ich len antisystémové strany.

50dni.sk: Predvolebný prieskum, ktorý si objednali ľudia, sa opäť šíri správami

Hoci najdôležitejšie obdobie z pohľadu rozhodovania voličov je obdobie 1-2 týždne pred voľbami, parlament schválil zákon, ktorým zakázal zverejňovanie prieskumov volebných preferencií 50 dní pred voľbami a občanom tým obmedzil ich právo na prístup k informáciám.

Fico začal predvolebnú debatu so Závodským kritikou rádia (VIDEO)

Rádio Expres dnes odvysielalo poslednú predvolebnú diskusiu s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom. Bývalý premiér sa rozprával s moderátorom Braňom Závodským.

Finálna predvolebná debata priniesla Markíze rekord (VIDEO)

Záverečná zo série piatich predvolebných diskusií pod názvom Voľby 2020, ktorú vysielala v utorok Markíza, sa v utorok stala najsledovanejším programom dňa v rámci ponuky všetkých slovenských staníc.

365.bank posiela ľudí voliť (VIDEO)

Od štvrtku a počas najbližších troch dní 365.bank zásadne a netradične mení rétoriku. V komunikácii neprezentuje žiadne produkty, namiesto toho vyzýva ľudí, aby išli voliť. Ísť voliť je totiž podľa nej dôležitejšie, než riešiť výšku úrokových sadzieb na sporení či predbiehať sa s ostatnými bankami, ktorá je najlepšia.

Nominácie na slovenských Oscarov sú známe (VIDEO)

Najviac nominácií na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za uplynulý rok získal film Amnestie.

Aktivisti sa zamkli o bránu Úradu vlády (VIDEO)

Členovia a členky z hnutia Extinction Rebellion Slovakia sa zamkli o Úrad vlády, aby upozornili na naliehavosť klimatickej krízy.

Facebook zrušil Kulturblog a ďalších 6 stránok, ktoré propagovali kotlebovcov

Facebook v noci z utorka na stredu zrušil sedem facebookových stránok, ktoré boli napojené na Kotlebovu ĽSNS. Spoločnosť nespresnila, o ktoré stránky ide, no dnes ráno už nie je online napríklad stránka Kulturblog.

Mimovládky reagujú na útoky kotlebovcov a ďalších politikov v predvolebných debatách (VIDEO)

Zástupcovia viacerých významných mimovládnych organizácií napísali otvorený list, v ktorom reagujú na neustále útoky politikov a hlavne teraz v predvolebnom období.

Grendel k prípadu s Ruttkayovou: Kočner je v base, jeho opičky však stále makajú (VIDEO)

Prokurátorka Beáta Vítková z Krajskej prokuratúry v Bratislave podala návrh na obžalobu poslanca za hnutie OĽANO Gábora Grendela pre ohrozenie bankového tajomstva Mariána Kočnera. Urobila tak napriek tomu, že komunikácia z Kočnerovej Threemy dokazuje, že novinárka Martina Ruttkayová svedčila proti Grendelovi na objednávku Mariána Kočnera.