Biela noc: Prinášame podrobný program, informácie o doprave aj mapu trasy

Biela noc: Prinášame podrobný program, informácie o doprave aj mapu trasy
Biela noc premení ulice Bratislavy už po štvrtý rok na magickú nočnú prechádzku súčasným umením. Uskutoční sa 29. septembra od 29 hodiny.
Počas poslednej septembrovej soboty sa noc stáva dňom a ulice nočného mesta sa zaplnia ľuďmi a umením. Každý návštevník dostane mapku, ktorá ho sprevádza rôznymi umeleckými zastávkami: vizuálne atraktívnymi inštaláciami, koncertami, filmami, rozličnými divadelnými predstaveniami, tancom, literatúrou, živou performance…

Stiahni si aplikáciu Biela noc
Google Play   –   App Store
 
Program

1. Squidsoup / Submergence / UK (multimediálna inštalácia) 
Nádvorie Starej radnice
- Múzeum mesta Bratislavy, Hlavné námestie 1, vstup z Hlavného námestia.
Submergence predstavuje veľkolepý zážitok z prechádzky, do ktorej sa doslova ponoríte. Pre jeho dosiahnutie využila skupina umelcov z celého sveta, ktorá tvorí pod označením „Squidsoup“ – viac než 5000 svetelných bodov, ktoré vytvárajú intenzívny pocit prítomnosti a pohybu vo fyzickom priestore.

2. Antonin Fourneau / Waterlight Graffiti / FR (Interaktívna svetelná inštalácia)
Námestie River Park, Dvořákovo nábrežie 8
Podstatou je jednoduchá, no brilantná myšlienka francúzskeho umelca Antonina Fourneau. Účelom Waterlight Graffiti je prezentovať nový druh reaktívneho materiálu, na ktorý je možné kresliť alebo vpisovať pominuteľné svetelné správy, ktorý umelec vyvíjal počas niekoľkých rokov.

3. Numen/For Use / Net Blow up / AT (Interaktívny objekt)
Zuckermandel
Net Blow up je ďalším vývojovým štádiom projektu NET , ktorý vznikol zo záujmu jeho autorov o transparentnú umelú krajinu dočasnej architektúry vo verejnom priestore. NET je obrovský nafukovací levitujúci mrak, ktorého „interiér“ pozostáva z viacerých vrstiev flexibilných sietí zavesených vo vzduchu.

4. Yasuhiro Chida / Brocken 5.1. / JP (Svetelný objekt)
Pribinova 8,
nábrežie Eurovea 
Názov tohto diela vychádza zo známeho javu, ktorý je možné pozorovať v horách a ktorý býva nazývaný ako brockenské strašidlo, alebo tiež horský prízrak. Objavuje sa vo vysokohorskom prostredí, kedy sa horolezec stojací chrbtom k slnku pozerá z hrebeňa hory do hmly. Vzniká tak ohromne zväčšený tieň pozorovateľa, obklopený dúhou...
Brocken 5.1 tiež odkazuje na tému absolútnej tmy, ktorá je dnes veľmi vzácna a vo veľkých mestách takmer neexistujúca.

5. Olivier Ratsi / Pêle-Mêle / FR (Site-specific projekcia)
Sklad číslo 7,
Pribinova 8
Dva „namapované“ objekty budú nahliadané zrazu z iných perspektív – chvíľu sa vynárajúce z tmy a opäť miznúce. Prostredníctvom vertikálnych a vodorovných svetelných čiar meniaci sa priestor nadobudne ilúziu hĺbky, pri ktorej na chvíľu zabudnete, kde sa vlastne nachádzate.

6. Guillaume Marmin / Licht, mehr Licht! / FR (Svetelná inštalácia)
Kostol Klarisiek, Klariská 3
Tma je prerušovaná lúčmi svetla v neustálom pohybe, ktoré načrtávajú hypnotické geometrické tvary a premieňajú priestor na živú bytosť. V úzkej korelácii s vizuálnou stránkou diela je použitie zvuku založeného na minimalistickej hudobnej palete so zameraním na jej priestorovosť.

7. Karina Smigla-Bobinski / ADA / DE, PL (Interaktívna inštalácia)
Kunsthalle LAB, Nám. SNP 12 
ADA je názov pre interaktívnu inštaláciu v podobe kinetického objektu – héliom naplneného rozmerného balónu, ktorého povrch tvorí niekoľko desiatok hrotov z dreveného uhlia. Uvedením ho do pohybu začína nepredvídateľná „akcia“ kresby po stenách, strope a podlahe miestnosti.

8. Boris Vitázek & Zuzana Sabová / Second Litany / SK (Projekcia)
Dvor Esterháziho paláca, Kapitulská 7
6 až 12 metrové maľby sú rozhýbané živou projekciou, ktorá je generovaná spolu s hudbou. Projekcia nemá začiatok ani koniec - existuje ako ambientná meditácia nad tancom a náboženským rituálom. Figúry inšpirované maľbami s náboženskými a svetskými výjavmi sa hýbu v pomalom rytme a náhodne spolu interagujú.

9. Willi Dorner / bodies in urban spaces / AT (Pohybová performance)
Nová štvrť Eurovea City, začiatok Gondova 2, Filozofická fakulta UK 
Uži si netradičnú prechádzku novou štvrťou, staň sa turistom vo svojom meste! Prestížny rakúsky choreograf Willi Dorner v Bratislave premiérovo predstaví svoju fyzickú prechádzku architektúrou, špeciálne vytvorenú pre novovzniknutú štvrť Eurovea City.

10. Lubo Mikle / Flosculus 2 / SK (Objekt)
Dvořákovo nábrežie
Flosculus 2 je v poradí piatym mutantom z divízie SLT. Koncept SLT - Symfónia Ľudskej Tmy, dlhodobo mapuje pálčivé témy ľudskej spoločnosti a jej periférii. Lubo Mikle, výrazná osobnosť slovenského sochárstva pracuje predovšetkým s industiálnymi prvkami, ktoré jeho zásahom menia svoj význam, prvotný účel a charekter. Zároveň tvoria zaujímavý dialóg s verejným priestorom.

11. Šimon Kern / Petotem / SK (Svetelný objekt)
Dvořákovo nábrežie
Petotem je reakciou na svet, v ktorom žijeme. Plastový svet, ktorý sa veľmi rýchlo mení. Je kritikou našej spoločnosti, no zároveň príkladom ako sa môže uberať ďalej.

12. BN Label / Medúza / SK (Interaktívna svetelná inštalácia)
Most SNP
Rozohraj svetelné chápadlá Medúzy nad Dunajom!  Aj tento rok bude nad nočnou Bratislavou dohliadať rozžiarené UFO.

13. Lousy Auber / Breathe In Breathe Out / SK (Svetelná inštalácia)
Vajanského nábrežie 9
V priestore frekventovanej ulice v centre mesta našiel autor tichú časť - prieluku obrastenú stromami a kríkmi, ktorá sa počas jednej noci premení na zvukovo-svetelnú zážitkovú oázu.

14. Viktor Frešo / Mega Viki / SK (Objekt)
Moyzesova sieň, Vajanského nábrežie
Monumentálny autoportrét s príznačným názvom Mega Viki je prirodzeným pokračovaním Frešovho konceptu intuitívneho zobrazovania svojej tváre/hlavy a príznačnej mimiky.

15. BN Label / Connection / SK (Svetelná inštalácia)
Starý most
Vďaka modernej svetelnej technológii konštrukcia Starého mosta ožije dynamicky meniacimi sa farbami, ktoré vtiahnu návštevníkov do nočnej prechádzky nad Dunajom.

16. Pavol Truben / DNA leviatana / SK (Objekt)
Sklad číslo 7,
Pribinova 8
Autor vo svojej inštalácii skúma jeho základnú stavebnú jednotku - jeho DNA. Práca reaguje na súčasný svet plný hoaxov, poloprávd a populizmu

17. Showmedia / Vertikála / SK (Miltumediálna inštalácia)
Eurovea City - Mrakodrap, Pribinova 7 
Nekonečný vertikálny priestor vytvorený za pomoci zrkadiel je optickou ilúziou starou ako zrkadlá samé. V kontexte priestoru, kde čoskoro uzrie svetlo sveta najvyššia stavba krajiny a prvý slovenský mrakodrap, sa táto zrkadlová hra stáva experimentálnou formou architektonickej vizualizácie – akousi analógovou „AR“ (rozšírenou realitou).

18. Braňo Bernár / Oáza / SK (Svetelná inštalácia)
Panorama Park,
Pribinova 19
Oáza je digitálny "zosilňovač“ prírodných procesov v srdci mestského prostredia. Kým bežne v meste dominujú hranaté tvary budov a hluk áut, inštalácia vyzdvihuje krivky zvlneného terénu, pohyb vetra pohrávajúci sa s vegetáciou, či zvuk svrčkov.

19. BN Label / Sky flowers / SK (Svetelná inštalácia)
Mlynské nivy 1
Centrála VÚB banky je významnou stavbou modernej architektúry hlavného mesta a ako jedna z mála budov využíva svetelný dizajn už vo svojej pôvodnej architektúre. Vežu vysokú viac než 88 metrov čaká počas Bielej noci optické rozšírenie jej už aj tak rozmernej veľkosti, kedy 24 otočných svetelných hláv kopírujúcich jej architektonické tvary vytvorí novú perspektívu nazerania na túto jedinečnú budovu.

20. Jakub Pišek & Beáta Kolbašovská / Dancing Machines / SK (Multimediálna inštalácia)
Dunajská 1
Dancing Machine je audiovizuálna kinetická inštalácia prezentovaná v rozličných verejných priestoroch. Super disko masaker, zvuk a svetlá, nekonečný tanec. Vťahuje vás do stredu konzumnej spoločnosti. Stávate sa súčasťou nádhernej tanečnej párty pre VIP hostí z krajiny plastov. Najlepšia hudba a krásni tanečníci sú zárukou jedinečnej party.

21. Matylda Sałajewska / Coma Custos / PL (Site-specific inštalácia)
Poľský inštitút, Nám. SNP 17
Coma Custos nadväzuje na vymyslenú a zároveň známu postavu kustóda, ktorý si zdriemol v jednej z veľkých muzeálnych svetových sál a prisnil sa mu zvláštny sen. Z okien budovy sa vynorili nekonečne dlhé organické formy, ktoré si postupne podmanili celú architektúru, vinuli sa pomedzi okná ako živý organizmus v symbióze s fasádou budovy, akoby dýchal, žil. Tento sen sužuje kustóda a nedovolí sa mu vyspať, no ani sa zobudiť.

22. Marcel Gacho & Peter Gonda / Möbiov pás / SK (objekt)
Dvorana Ministerstva kultúry SR, Nám SNP 33
Inštalácia pretvára známy matematický model - Möbiov pás - do štylizovanej svetelnej formy, ktorá nahrádza matematickú definíciu vizuálnym zážitkom pozorovateľným v priestore aj čase, kde sa svetelné sekvencie pokúsia prekresliť dvojrozmernú povahu tejto formy do 3D rozmeru.

23. Scéna VŠMU / Stena, Tunel, Záhrada / SK (Svetelná inštalácia)
Budova Divadelnej fakulty VŠMU, Svoradova 4
Stena - vertikálna šedá plocha mesta sa prebúdza a odzrkadľuje pohyb a život pod ňou. Efemérnosť okamihu pretavená do vizuálneho zážitku ako odraz tvorby scénografa a dočasnosti jeho diela.
Tunel - medzi dvomi svetmi, spojnica ulíc Svoradova a Zámocká sa odhaľuje v novom svetle. Vnímanie hĺbky a vzdialenosti v tejto mestskej skratke získava prekvapujúci rozmer. Záhrada - Pálffyho paláca sa otvára verejnosti svetelnými inštaláciami, ktoré odhaľujú ukryté a roztápajú čas.

24. Zuzana Sabová / No Roots No Fruits / SK (Multimediálna výstava)
Galéria Statua, Pálffyho palác, Zámocká 41
Objektové kompozície z kovového lešenia, viazania, nájdených drevených samorastov a figurálnych obrazov v maľbe, v kombinácii so zvukom, digitálnymi obrazmi a animáciou formou mappingu - budú prezentované v trojúrovňovej pivnici Pálffyho paláca na Zámockej ulici.

25. Andrej Kolenčík & Veronika Kocourková / Stenu dáme preč? / SK (Projekcia)
Židovská ulica
Vizuálna inštalácia s názvom Stenu dáme preč? zobrazuje skupinu animovaných charakterov, ktoré sa pokúšajú preliezť hradby a dostať sa za ne. Súčasne však vidíme početnú skupinu postáv, ktoré v opačnom smere z hradieb zliezajú, zoskakujú a snažia sa uniknúť. Inštalácia pracuje zámerne s priestorom tejto stavby - múru a poukazuje na symboliku samotnej steny, hraníc a migrácie.

26. VŠVU / ble$$ed / SK (Performance)
Rudnayovo námestie

Kolaboratívny projekt študentov Katedry Intermédií VŠVU sa pohybuje na hranici divadla a performance.

27. BN Label / Teória strún v praxi / SK (Interaktávna inštalácia)
Hviezdoslavovo námestie

Teória strún je jednou z možných teórií všetkého, zjednocujúcou všeobecnú teóriu relativity a kvantovú mechaniku. Teória strún predpokladá, že základnými stavebnými kameňmi hmoty nie sú bezrozmerné častice, ale jednorozmerné uzavreté alebo otvorené struny, ktorých rôzne vibrácie zodpovedajú rôznym druhom častíc. Teória strún predstavuje v praxi interaktívnu zvukovú kompozíciu, ktorú si môžu účastníci festivalu samostatne vytvoriť na strunách napnutých medzi stromami na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

28. Stano Masár a Mária Kralovič / CS Art Today (projekcia)
Česká ambasáda, Hviezdoslavovo nám.
Autor rozohráva krátke pohybové shoty v kontexte jednotlivých piktogramov s niekedy prekvapujúcim prepojením odkazov na pôvodné diela. Autorkou animácie je Mária Oľhová.

29. BN Label / Oceán / SK (Priestorová projekcia)
Hlavné námestie

Tri fasády historických budov na Hlavnom námestí sa počas noci premenia na more vizuálneho potešenia. Technicky náročná veľkorozmerná a rozanimovaná plávajúca morská manta presieťuje nočnú atmosféru centra Bratislavy medzi všetkých priaznivcov umenia. Prostredníctvom špeciálnej projekčnej technológie budú rozpohybované svietiace planktóny, ktoré premenia miestnu architektúru na abstraktnú sieť a oceán vizuálnej hry.

30. Ilona Németh & Jaro Varga & Marián Ravasz / Oblaky Bratislava / SK (objekt)
Primaciálne námestie

Textová intervencia je špecificky zasadená do verejného priestoru Bratislavy s bohatým historicko-politickým kontextom, resp. sa nad ním “vznáša”. Je reflexiou a zamyslením sa autorov nad súčasnou spoločenskou situáciou. V minulom roku pre dielo Oblaky Košice vybrali text od maďarského spisovateľa Petra Esterházyho o komplexite určovania pravdy. V tomto roku vytvorili text s osvojovaním citátu od slávnej afroamerickej spisovateľky, občianskej aktivistky Alice Malsenior Walkerovej, ktorý podporuje sebavedomé vnímanie vlastných možností pri rozhodovaní v súkromnom a verejnom živote.

31. Martin Dzurek, Stroon, Jakub Pišek / Bdelosť/ SK (Objekt)
Gotická kaplnka sv. Jána z boku kostola Zvestovania,
Františkánske námestie 1
Umelecká inštalácia Bdelosť spája tematický koncept a objekt výtvarníka Martina Dzureka s hudobno-zvukovou zložkou hudobného producenta Stroona a lightdesignom novomediálneho umelca Jakuba Pišeka. Jej minimalistická forma v sebe skrýva komplexný súbor stimulov, ktoré k divákovi prehovárajú s cieľom prebudiť ho zo stavu letargie a pasivity a objaviť vlastný charakter bdelosti ako jeden z najpodstatnejších a najužitočnejších fyzických a psychických stavov človeka.

---------

Párty: 
Afterparty Biela noc 2018 / SK

- Cvernovka, Račianska 78 (Aferpárty si môžete vychutnať od 22:00 do 04:00)

BN Pass
Umožní Vám vstup do všetkých interiérových alebo ohradených priestorov, ostatné inštalácie vo verejnom priestranstve zostávajú naďalej bezplatné. Deti do 15 rokov, ZŤP a dôchodcovia majú vstup zdarma. Festivalovú permanentku si môžete zakúpiť na vyznačených bodoch v mape.
BN Pass: 8 €

Doprava
V čase festivalu odporúčame nechať auto doma. Posilnená bude nočná MHD ako aj autobusové spojenia s krajskými mestami. Počas festivalu bude uzatvorené cesta (okrem električkových spojov) od River Parku po Euroveu a vytvorí sa vytvorí sa festivalová pešia zóna.

-------------------------------------

Pestrá ponuka rozličných umeleckých žánrov zaručí každému spoznať najnovšie trendy v umení a nových technológiach. Popri umení návštevníci objavia zaujímavé a netradičné priestory, ktoré zastrešia súčasné formy umenia ako nádvoria, parky, stanice, mosty, nábrežia, plavárne, nákupné centrá, parkoviská a rôzne ľuďom bežne neprístupné miesta.