Stanovisko RTVS k upútavke k relácii Najväčší Slovák s Jozefom Tisom

Na kritiku upútavky s Jozefom Tisom reagovala RTVS týmto stanoviskom.

 

 

RTVS má v rámci marketingovej kampane na projekt Najväčší Slovák pripravených 15 upútaviek a v súčasnosti diskutovaná upútavka je iba jednou z nich. Momentálne je nasadená aj k Alexandrovi Dubčekovi, Márii Terézii a Gustávovi Husákovi. Postupne sa vo vysielaní objaví aj Milan Rastislav Štefánik, Ľudovít Štúr, Jánošík, Andrej Hlinka, Ján Jessenius, Cyril a Metod, Jozef Murgaš, Svätopluk, Aurel Stodola, Štefan Banič a Pavol Országh Hviezdoslav.

Princíp debaty licencovaného formátu BBC vo všetkých krajinách vychádza z otvorenej a neskreslenej diskusie o žijúcich aj nežijúcich osobnostiach a je obrazom toho ako ich reflektuje široká verejnosť. Mrzí nás, že nasadená upútavka rozsahom a intenzitou debaty o nej strhla pozornosť len na jednu otázku a prekrýva význam celého projektu a otvorenej debaty o našej histórii. Túto upútavku nemožno vo všeobecnosti stotožňovať s oficiálnym postojom RTVS. Úlohou RTVS je vytvoriť platformu na širokú a slobodnú diskusiu o kladných i záporných stránkach osobností, ktoré sú súčasťou slovenskej histórie v kladnom, či zápornom zmysle.

Domnievame sa, že slobodná a otvorená diskusia o každej téme je jednou zo základných demokratických hodnôt, a preto odmietame akékoľvek obviňovanie RTVS a tvorcov programu Najväčší Slovák z presadzovania nedemokratických postojov. Hlasovanie v celonárodnej ankete Najväčší Slovák je úplne otvorené a slobodné pre akékoľvek meno späté s našimi dejinami či súčasnosťou. RTVS nevytvorila žiadny rebríček najväčších osobností, ten bude zostavený na základe výsledkov hlasujúcej verejnosti.