Rezník Tisa škrtol až po výhradách dvoch operátorov

Rezník Tisa škrtol až po výhradách dvoch operátorov Reprofoto RTVS

Vo štvrtok večer (dnes) RTVS spúšťa projekt Najväčší Slovák. Verejnosť môže do 20. decembra prostredníctvom SMS nominovať osobnosti histórie či súčasnosti, o ktorých si myslí, že boli alebo sú velikánmi svojej doby.

 

Súťaž ešte nezačala a už ju sprevádzajú búrlivé diskusie a kritika na adresu vedenia za upútavku s Jozefom Tisom, v ktorej uvažuje nad tým, či je Tiso vojnový zločinec alebo mučeník.
Upútavka vyvolala mnohé kritické reakcie aj vo vnútri RTVS. Rozhorčenie nad ňou vyjadrilo aj Stredisko holokaustu a židovská organizácia.

Viac: Stredisko holokaustu a židovská organizácia sú pobúrené upútavkou na Jozefa Tisa v RTVS

Upútavka má aj trestnoprávnu dohru. „Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vydal pokyn na preverenie tejto veci Národnou protiteroristickou jednotkou NAKA Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky,“ povedala pre Omediach.com hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.  

 Odporúčame aj: Upútavkou RTVS s Jozefom Tisom sa bude zaoberať NAKA

Vedenie RTVS deň pred spustením projektu oznámilo, že Tisa z projektu stiahli. „Po diskusii, ktorá sa rozpútala okolo jednej konkrétnej upútavky, sme nadobudli presvedčenie, že začalo dochádzať k odklonu od podstaty projektu, ktorým je slobodná diskusia o celej našej histórii a aj o kontroverzných osobách s ňou spojených. Nastavili sme preto pravidlá ešte pred spustením samotného hlasovania, aby sa už počas nominačnej fázy predišlo akýmkoľvek nezrovnalostiam a nedorozumeniam,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Relácia vznikla podľa licencie BBC a vysielala sa už vo viacerých iných krajinách. Napríklad v Nemecku vylúčili zo súťaže nacistov.

Do verejnej diskusie o upútavke sa pripojili aj dvaja mobilní operátori Slovak Telekom, ktorí odmietli spustiť SMS hlasovanie, pokiaľ by mohli diváci dať hlas kontroverznému prezidentovi vojnového slovenského štátu Jozefovi Tisovi. Informáciu priniesol web Ženy v meste.

“Vzhľadom na možnosť hlasovania za ľubovoľnú osobu, ktorú pravidlá súťaže pred ich zmenou umožňovali, sme žiadali upraviť štatút SMS hlasovania do podoby, ktorý by vylúčil hlasovanie o právoplatne odsúdených vojnových zločincoch,” povedal pre portál Ženy v meste Andrej Gargulák, šéf korporátnej komunikácie Telekomu.

Rovnako sa k tomu postavil aj Orange. “V rámci spoločenskej zodpovednosti je pre nás dôležité, aby pravidlá neumožňovali hlasovať o právoplatne odsúdených ľuďoch alebo osobách, ktoré svojím konaním porušovali základné ľudské práva,” povedal pre Ženy v meste manažér korporátnych vzťahov spoločnosti Orange Tomáš Palovský.

Svoje rozhodnutie tlmočili vedeniu ešte predtým, ako sa rozhodlo z ankety vylúčiť Tisa. Ak by to vedenie neurobilo, hlasovanie by bolo bez dvoch hlavných operátorov ohrozené.