Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu 7. 11. 2018

08.11.2018 16:32 | Tlačové správy | TS RVR

Na zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

• udelila licenciu na celoplošné digitálne vysielanie televíznej programovej služby LED TV spoločnosti LED promotion, s.r.o.;
• uložila sankciu – pokutu 13 276 eur vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s.r.o. (programová služba TV DOMA) za porušenie § 18aa ods. 1 písm. b) ZVR, ku ktorému došlo tým, že v dňoch 5. 4. a 6. 4. 2018 odvysielal 4 časti programu Nikdy ťa neopustím s titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím, ktoré nezachytávali hovorený prejav spôsobom, ktorý umožnil porozumieť jeho obsahu, a sankciu – upozornenie na porušenie zákona za porušenie § 18aa ods. 1 písm. c) a § 18b ods. 2 ZVR, ku ktorému došlo tým, že text titulkov pre osoby so sluchovým postihnutím k uvedeným programom nebol zarovnaný na stred a sprevádzanie programu titulkami nebolo pri vysielaní zreteľne označené;
• uložila sankciu – pokutu 8 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému došlo dňa
16. 4. 2018 o cca 10:34 hod. odvysielaním programu Rodinné záležitosti, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov napriek tomu, že zobrazoval resp. prezentoval závislosti a obsahoval vulgárne vyjadrovanie a vulgárne gestá, pre ktoré mal byť klasifikovaný ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov;
• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi C.E.N. s.r.o. (programová služba TA3) za porušenie § 16 ods. 3 písm. m) ZVR, ku ktorému došlo tým, že nedoručil Rade v stanovenej lehote štatistiku o odvysielanom programe obsahujúcu vyhodnotenie podielov programových typov, podielu programov vo verejnom záujme, podielov programov s multimodálnym prístupom, podielu európskej produkcie a podielu programov európskej nezávislej produkcie vrátane vyhodnotenia podielu nových diel za mesiac máj 2018;
• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Kinet Inštal s.r.o. (programová služba Kinet TV) za porušenie § 16 ods. 3 písm. g) ZVR z dôvodu, že v dňoch 13. 4., 14. 4., 20. 4., 21. 4., 4. 5. a 5. 5. 2018 neoznačil na obrazovke svoju programovú službu nezameniteľným obrazovým symbolom (logom);
• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Decora, s.r.o. (programová služba Vaša TV) za porušenie § 16 ods. 3 písm. l) v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania programovej služby z dní 24. 4. a 26. 4. 2018;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 19 ods. 1 písm. a) ZVR (ochrana ľudskej dôstojnosti) v súvislosti s vysielaním príspevku Po pôrode skončila v kóme v programe Televízne noviny dňa 28. 8. 2018 a upútaviek na tento program;
• začala správne konanie voči vysielateľovi C.E.N. s.r.o. (programová služba TA3) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. m) ZVR z dôvodu, že nedoručil Rade v stanovenej lehote štatistiku o odvysielanom programe obsahujúcu vyhodnotenie podielov programových typov a podielu programov vo verejnom záujme za mesiace júl, august a september 2018;
• začala správne konanie voči vysielateľovi C.E.N. s.r.o. (programová služba TA3) vo veci možného porušenia § 18a písm. a) a b) ZVR v súvislosti s možným nedodržaním podielu programov s multimodálnym prístupom v mesiacoch júl, august a september 2018;
• začala správne konanie voči vysielateľovi C.E.N. s.r.o (programová služba TA3) z dôvodu možného porušenia § 18b ods. 2 ZVR v súvislosti s tým, že dňa 3. 9. 2018 odvysielal program Tipos – žrebovanie a Info pre tipujúcich, dňa 20. 9. 2018 program Analýzy a trendy a dňa 23. 9. 2018 program V politike bez zreteľného označenia sprevádzania programu hlasovým komentovaním pre nevidiacich resp. titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím;
• uznala za neopodstatnené 4 sťažnosti resp. ich časti.

MZV sa ohradilo proti klamstvám poslanca SNS

1. MZV sa ohradilo proti klamstvám poslanca SNS

Ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo vyhlásenie, v ktorom sa „striktne ohradzuje voči vyjadreniam poslanca SNS Jaroslava Pašku."

Osvienčimské múzeum: Nepózujte na koľajniciach do tábora smrti!

2. Osvienčimské múzeum: Nepózujte na koľajniciach do tábora smrti!

Múzeum v bývalom nacistickom koncentračnom tábore v Osvienčime požiadalo návštevníkov, aby prestali pózovať na koľajniciach vedúcich do niekdajšieho vyhladzovacieho tábora Osvienčim-Brezinka.

3. Orange vyzbieral už viac ako 304 000 nepotrebných telefónov. Motivuje zákazníkov rozmýšľať zodpovedne

Staré mobilné telefóny nepatria do smetného koša. Vďaka pretrvávajúcemu technologickému boomu sa mobily stali našou nevyhnutnou súčasťou a fungovanie bez nich si už nevieme predstaviť.

Fico novinárom: Nemám pred vami žiaden rešpekt, budem s vami bojovať! (VIDEO)

4. Fico novinárom: Nemám pred vami žiaden rešpekt, budem s vami bojovať! (VIDEO)

Robert Fico dnes zvolal tlačovú besedu, na to, aby vynadal novinárom a oznámil im, že sa k ním bude chovať ešte horšie, ako sa chová.

Slováci vytvorili chatbota, ktorý pomáha odhaliť falošné správy

5. Slováci vytvorili chatbota, ktorý pomáha odhaliť falošné správy

Neoverené informácie, konšpirácie, falošné fotky, strašenie či chýbajúci autor. To sú časté manipulácie dezinformačných webov. Pomôcť odhaliť ich má prvý facebookový chatbot menom Checkbot.

Markíza dostala vysokú pokutu za reportáže o pôrode rodičky, ktorá zomrela

6. Markíza dostala vysokú pokutu za reportáže o pôrode rodičky, ktorá zomrela

Prípad rodičky, ktorá po pôrode upadla do kómy a následne zomrela, minulý rok otriasol Slovenskom a venovali sa mu viaceré médiá. Markíza na prípad upozornila vo viacerých reportážach – v Televíznych novinách aj v relácii Reflex.

Podľa stávkových kancelárií je jasnou favoritkou volieb Čaputová

7. Podľa stávkových kancelárií je jasnou favoritkou volieb Čaputová

Pred rozhodujúcim druhým kolom volieb prezidenta je podľa stávkových kancelárií jasnou favoritkou na výhru Zuzana Čaputová, ktorá minulý víkend presvedčivo vyhrala prvé kolo hlasovania.

EK udelila Googlu pokutu 1,49 miliardy eur kvôli internetovej reklame

8. EK udelila Googlu pokutu 1,49 miliardy eur kvôli internetovej reklame

Americký internetový gigant Google dostal už tretiu pokutu od Európskej komisie za zneužívanie svojho postavenia na trhu.

Slovenská a česká Wikipédia vo štvrtok na protest nebudú dostupné

9. Slovenská a česká Wikipédia vo štvrtok na protest nebudú dostupné

Vo štvrtok 21. marca 2019 nebude slovenská Wikipédia 24 hodín dostupná na protest voči návrhu smernice Európskeho parlamentu a rady o autorskom práve na jednotnom digitálnom trhu.

10. Skupina Poštovej banky, popri investíciám do modernizácie, zvýšila zisk aj výnosy

Skupina Poštovej banky zvýšila v roku 2018 celkový konsolidovaný čistý zisk o 6,4 milióna eur na 54,3 milióna eur. Vyplýva to z dnes zverejnenej konsolidovanej účtovnej závierky skupiny.