Obchodné reťazce posielajú otvorený list predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi

05.12.2018 08:52 | Tlačové správy | SAMO

Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky,

v mene Slovenskej aliancie moderného obchodu, ktorej členmi sú obchodné spoločnosti Billa, dm drogerie markt, Kaufland, Lidl, Metro, TERNO a Tesco, by som sa chcel na Vás opäť obrátiť v súvislosti s poslaneckým návrhom zákona o osobitnom odvode pre obchodné reťazce predávajúce potraviny.

Boli aj stále sme maximálne otvorení stretnutiu s Vami aj s predkladateľmi návrhu a máme záujem o transparentný a odborný dialóg. Žiaľ, zatiaľ ste nám nedali možnosť stretnúť sa v tejto veci osobne, preto by sme Vás radi aspoň touto formou informovali o úskaliach navrhovaného zákona. Tie podobne ako my vnímajú nielen ďalší obchodníci z radov slovenských reťazcov, ale tiež zamestnávatelia, odborári, právnici, či ekonómovia.

Návrh zákona je podľa nás neprijateľný z nasledovných dôvodov:

MÔŽE VIESŤ K ZVÝŠENIU CIEN POTRAVÍN AJ ĎALŠIEHO TOVARU

– Osobitný odvod viazaný na dosiahnutý obrat a nie na zisk je čistým nákladom reťazcov na predaj potravín, ktorý by mal byť za normálnych okolností niekde zohľadnený.

– V závislosti od obchodného rozhodnutia každého reťazca by mohol byť v určitej miere prenesený aj do ceny potravín či iného tovaru a práve tohto dopadu sa Slováci obávajú najviac. Podľa aktuálneho prieskumu Go4insight sa zvyšovania cien potravín obáva 86 % obyvateľov Slovenska.

– Súhlasíme s Vaším názorom, že „Slováci majú mať kvalitné potraviny“, ale musíme oponovať Vášmu vyjadreniu zo dňa 29.11.2018, že „majú byť minimálne také lacné, ako sú aj v Rakúsku“. Podľa Eurostatu sú na Slovensku, zatiaľ, najlacnejšie potraviny v rámci Eurozóny. Aj u našich južných susedov, v Rakúsku, sú lacnejšie ako u nás len niektoré potraviny , vo všeobecnosti sú potraviny a nealko nápoje v Rakúsku o 38 % drahšie ako u nás a to aj napriek nižšej DPH na potraviny. Ale napríklad v Česku sú o 6 %, v Maďarsku o 10 % a v Poľsku dokonca o 28 % lacnejšie ako na Slovensku.

CENY POTRAVÍN NIE SÚ LEN OBCHODNÝM ROZHODNUTÍM REŤAZCA, ALE AJ VÝSLEDKOM SOCIÁLNEJ ČI DAŇOVEJ POLITIKY ŠTÁTU

– Ceny potravín na Slovensku narástli v prvom polroku 2018 o 5,4 %.

– Pod tento nárast sa zásadným spôsobom podpísali zmeny v nákladoch reťazcov a ich dodávateľov, ako je zákonom stanovený nárast minimálnej mzdy, nárast príplatkov za prácu v noci, cez víkendy, cez sviatky, zvýšenie cien energií, ...

– Nárast príplatkov za prácu bol rozdelený do dvoch etáp a pribudnú k nim aj dovolenkové poukazy, preto v roku 2019 môžeme očakávať ďalší rast personálnych nákladov všetkých účastníkov potravinového dodávateľského reťazca , ktoré by mohli spolu s pripravovaným osobitným odvodom ešte viac ovplyvniť aj konečné ceny pre spotrebiteľa.

MÔŽE MAŤ NEGATÍVNY DOPAD NA CELÝ POTRAVINÁRSKY DODÁVATEĽSKÝ REŤAZEC, VRÁTANE ZAMESTNANOSTI

Návrh v súčasnej podobe by až 41 zo 43 obchodných reťazcov postihnutých odvodom priviedol do straty, ak by platil v roku 2017 a obchodné reťazce by ho žiadnym spôsobom nezohľadnili vo svojej cenotvorbe.
Pokiaľ by obchodníci hľadali úspory na strane prevádzkových nákladov, mohlo by to viesť až zatváraniu obchodov v menších obciach, čo by prinieslo spotrebiteľom pridružené náklady a komplikácie súvisiace s cestovaním za nákupom aj základných potravín.
Pokiaľ by obchodníci hľadali úspory na strane mzdových nákladov, mohol by sa obmedziť rast miezd aj zamestnanosti v prevádzkach.
Úspory na strane investičných nákladov by mohli viesť k zastaveniu rozvoja obchodnej siete a kvality služieb pre zákazníkov.
Keďže osobitný odvod by bol priamym nákladom obchodníkov súvisiacim s predajom potravín, mohol by ovplyvniť rozsah spolupráce s dodávateľmi, aj tými slovenskými.

JE V ROZPORE S ÚSTAVOU AJ LEGISLATÍVOU EURÓPSKEJ ÚNIE

Zasahuje do vzťahov medzi subjektmi pôsobiacimi na konkurenčných trhoch v čase, kedy ekonomická kondícia Slovenska, ani žiadneho zo subjektov potravinárskeho dodávateľského reťazca, nevyžaduje pristúpiť k takému núdzovému prvku, ako je daň z obratu.
Je diskriminačný, lebo sa úzko zameriava len na reťazce predávajúce potraviny, čím ich stavia do nevýhody voči iným predajcom. Výnos z predaja všetkých tovarových skupín, vrátane drogérie, oblečenia, elektroniky, má byť navyše použitý iba na podporu poľnohospodárov a potravinárov.
Porušuje slobodu usadzovania sa a voľného pohybu služieb, keďže by postihoval prevažne členov obchodných reťazcov s materskými spoločnosťami v iných krajinách EÚ.

Dovoľte nám reagovať aj na mediálne obvinenia na adresu predovšetkým zahraničných obchodných reťazcov, ktoré sa týkali vyvážania ziskov, neplatenia daní, štátnej pomoci a neochoty podporiť slovenských dodávateľov. Dôrazne sa ohradzujeme voči Vašim tvrdeniam zo dňa 29.11.2018, že zahraničné obchodné reťazce ročne odlievajú do západných krajín 500 miliónov eur, čo by bolo o 175 % viac ako dosiahnutý hrubý zisk všetkých členov Slovenskej aliancie moderného obchodu v roku 2017. Keby sektor maloobchodu tvoril také zisky, nemali by sme na Slovensku skúsenosť s viacerými odchodmi zahraničných obchodných reťazcov pre nerentabilitu a ďalšie reťazce by stáli v rade, aby sa tu mohli etablovať.

V tejto súvislosti by som rád upozornil aj na ďalšie fakty týkajúce sa hospodárenia a spolupráce so slovenskými dodávateľmi u reťazcov združených v SAMO.

ČLENOVIA SLOVENSKEJ ALIANCIE MODERNÉHO OBCHODU SÚ VÝZNAMNÝMI PRISPIEVATEĽMI DO ŠTÁTNEHO ROZPOČTU

Členovia SAMO majú verejne dostupné účtovné závierky, pravidelne auditované nezávislými audítormi, dodržiavajú platné zákony Slovenskej republiky a jeden z našich členov bol trikrát Finančnou správou ocenený ako najlepší platca dane z príjmov vo svojom regióne. Za posledné účtovné obdobie bolo v súvislosti s pôsobením obchodných reťazcov združených v SAMO odvedených do slovenského rozpočtu na priamych daniach spolu 66,6 milióna eur. Z nezávislej analýzy INESS vyplýva, že reťazce združené v SAMO odvádzajú 4x vyššiu daň na každé euro ako najväčší slovenský reťazec COOP Jednota.

Každý z členov Slovenskej aliancie moderného obchodu poskytuje maximálnu súčinnosť pri kontrolách, ktoré posudzujú zákonnosť a oprávnenosť vykazovaných nákladov a hodnovernosť finančných výsledkov jednotlivých reťazcov. Dôrazne odmietame všetky obvinenia o vývoze ziskov reťazcov združených v SAMO do ich materských krajín. Vami používaný pojem "vyvážanie zisku do materských krajín" ani nemá v ekonomickej terminológii žiadny význam.

ZAHRANIČNÉ OBCHODNÉ REŤAZCE INVESTOVALI NA SLOVENSKU VIAC AKO 3 MLD. EUR BEZ AKEJKOĽVEK ŠTÁTNEJ POMOCI A UŽ TERAZ INTENZÍVNE PODPORUJÚ SLOVENSKÝCH DODÁVATEĽOV A VÝROBCOV POTRAVÍN

Členovia SAMO investovali od svojho vstupu na Slovensko do rozvoja obchodnej siete spolu
3,3 miliardy eur, a to bez akejkoľvek štátnej pomoci, či už vo forme dotácií alebo daňových úľav. Medzi rokmi 2016 a 2017 reťazce združené v SAMO zvýšili počet slovenských dodávateľov o 12 %, v roku 2017 predali slovenské potraviny v hodnote 1,5 miliardy eur a za rok 2018 budú tieto čísla ešte priaznivejšie. Reťazce využívajú voľné výrobné kapacity slovenských dodávateľov pri výrobe 4 800 rôznych produktov pod privátnymi značkami, z ktorých tretinu nájdu zákazníci obchodných sietí aj za hranicami Slovenska.

Diskusiu na tému podpory slovenských poľnohospodárov a potravinárov považujeme za rovnako dôležitú ako Vy a radi budeme jej súčasťou. Dôkazom je aj naša spolupráca s Ministerstvom pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja SR na projekte Chcem dodávať, ktorá bola označená za úspešnú všetkými stranami. A vo februári 2018 sme takisto spolu s Potravinárskou komorou Slovenska založili Iniciatívu pre férový obchod, v rámci ktorej sme sa obe strany, obchodníci aj potravinári, zaviazali dodržiavať 11 zásad správnej obchodnej praxe, s cieľom presadzovať férové obchodné postupy a skvalitňovať vzájomné obchodné vzťahy v celom potravinárskom dodávateľskom reťazci.

Prostredníctvom kampane „Nechceme to zaplatiť“ sme chceli bežným spotrebiteľom vysvetliť, aké by mohol mať návrh zákona o osobitnom odvode dopady - a jedným z možných, a to podľa analytikov, odborárov aj zamestnávateľov veľmi pravdepodobným dopadom osobitného odvodu, by mohlo byť práve zvyšovanie cien potravín.

Na záver by som chcel zdôrazniť, že si zakladáme na otvorenej a férovej komunikácii s predstaviteľmi štátu aj relevantných politických strán. Preto by sme Vám chceli opätovne ponúknuť našu pomocnú ruku pri hľadaní spôsobov efektívnej a legálnej podpory poľnohospodárov a potravinárov na Slovensku a sme pripravení sa kedykoľvek s Vami stretnúť.

Martin Krajčovič Predseda Slovenská aliancia moderného obchodu

Martinus: Najlepšie knihy roka 2018

1. Martinus: Najlepšie knihy roka 2018

Kníhkupectvo Martinus pripravilo na záver roka výber najlepšieho čítania a kníh v roku 2018. Výber zostavila Jana Šlinská z Martinusu.

Ďurkovič žiada od vedenia RTVS ospravedlnenie

2. Ďurkovič žiada od vedenia RTVS ospravedlnenie

Redaktor Reportérov poslal Ladislav Ďurkovič poslal Rade RTVS aj vedeniu RTVS predžalobnú výzvu, v ktorej žiada od vedenia o ospravedlnenie a nápravu.

V chystanej talentovej šou na Markíze a Nova bude aj Jana Kirschner

3. V chystanej talentovej šou na Markíze a Nova bude aj Jana Kirschner

Televízie Markíza a Nova chystajú na jar tretiu sériu speváckej súťaže The Voice Česko Slovensko.

4. Kniha novinára o československom agentovi sa stala námetom pre hollywoodsky film

Kniha novinára  Jaroslava Kmenta Český špión Erwin van Haarlem sa stala námetom pre hollywoodsky film. Autorovi a investigativnemu novinárovi ponúkol spoluprácu producent a scenárista David Klawans.

Fico bude mať Duel Špeciál u Jaromíra Soukupa v TV Barrandov

5. Fico bude mať Duel Špeciál u Jaromíra Soukupa v TV Barrandov

Predseda Smeru Robert Fico bude vo štvrtok hosťom kontroverzného moderátora Jaromíra Soukupa v TV Barrandov v jeho relácii Duel Špeciál.

Popoluška má tento rok vlastnú známku aj výstavu

6. Popoluška má tento rok vlastnú známku aj výstavu

Filmová rozprávka Tri oriešky pre Popolušku je nielen pre divákov na Slovensku a Česku, ale aj v Nemecku jedným zo symbolov Vianoc.

Robert Fico: Čelíme mediálnemu lynču, nenecháme to takto

7. Robert Fico: Čelíme mediálnemu lynču, nenecháme to takto

V sobotu mala strana Smer-SD v Trenčíne snem.

ʼNdrangheta. Nenásytná talianska mafia

8. ʼNdrangheta. Nenásytná talianska mafia

´Ndrangheta v prvých rokoch nášho storočia ešte viac zbohatla a presadila sa aj na medzinárodnej úrovni. Dávno totiž vyrovnala krok s globálnym trhom a investovala do obchodných aktivít...

Kaliňák obhajuje konšpirátorov a aj oni ho majú celkom radi

9. Kaliňák obhajuje konšpirátorov a aj oni ho majú celkom radi

Bývalý minister vnútra a poslanec Smeru Robert Kaliňák vo štvrtok zvolal tlačovú besedu, na ktorej kritizoval spravodajské médiá. Naopak mal potrebu zastať sa webu, ktorý šíri hoaxy, antisemitizmus a medicínske bludy.

10. Šéfredaktor podal výpoveď po tom, ako majiteľ dal do novín nekorektnú antikampaň

To, aké články pôjdu alebo nepôjdu do novín, v nezávislých novinách rozhoduje šéfredaktor. Inzercia je označená a mnohé médiá si dávajú pozor, aby aj platená inzercia bola korektná, antikampaň do novín nepúšťajú. To, čo predviedol majiteľ novín, je ukážkovým príkladom zneužitie novín na nekorektnú špinavú kampaň pred voľbami. Pokračovanie.