ANRTS k neudeleniam výnimky z kvót na hudbu slovenských interprétov

15.01.2019 09:37 | Tlačové správy | ANRTS

Rozhodnutie Rady pre vysielanie a retransmisiu neudeliť výnimku z povinnosti vysielať slovenské hudobné diela ani jednému rádiu, ktoré o ňu požiadalo je z pohľadu ANRTS ďalším dôsledkom zlej zákonnej úpravy.
Toto rozhodnutie zároveň veľmi jasne ukazuje, že je už naozaj nevyhnutné, aby ministerstvo kultúry čo najskôr pripravilo novelu zákona a vysielaní.

Vysielatelia už od návrhu na zavedenie kvót upozorňujú na nedostatky právnej úpravy.  V súčasnosti sa situácia vyhrotila tak, že sú nespokojní nielen vysielatelia ale aj poslucháči a už ani samotný regulátor nie je schopný danú legislatívu správne aplikovať. V konečnom dôsledku táto právna úprava ani nemá očakávaný pozitívny dopad na zlepšenie podmienok pre slovenskú hudobnú scénu.

Situácia, kedy je zákonná úprava nevhodná úplne pre všetkých, musí pani ministerke indikovať, že je čas situáciu zmeniť. Ministerka by mala naplniť svoj prísľub, že nemieni konzervovať súčasný stav a nebude sa brániť diskusii na tému povinných kvót slovenskej hudby. ANRTS sa preto obráti na ministerstvo s požiadavkou na akútne legislatívne riešenie situácie.

Slovenské rádiá sa nebránia nástrojom, ktoré by reálne mohli podporiť vznik slovenskej hudby a zlepšovali prostredie pre slovenských tvorcov. Avšak tieto nástroje musia fungovať bez toho aby poškodzovali samotný priemysel.
Jedným z najzávažnejších dopadov hudobných kvót, je pritom výrazná unifikácia rozhlasových staníc. Poslucháči stratili v rozhlasovom vysielaní možnosť voľby a pestrosť ponuky. Oldies rádiá hrajú novú hudbu, hitové rádia hrajú nehity, nakoniec sa tieto rádiu už takmer úplne podobajú vo svojej slovenskej hudobnej skladbe. Táto situácia vôbec nie je dlhodobo udržateľná a pri súčasných možnostiach poslucháčov migrovať na iné služby ako je rozhlasové vysielanie môže táto kombinácia výrazne zmeniť správanie slovenských poslucháčov v neprospech slovenských rádií.
Opäť poukazujeme na existenciu verejnoprávneho vysielateľa, ktorý disponuje na rozdiel od súkromných vysielateľov až siedmimi programovými okruhmi. Ak chce štát trvať na tom, že hudobné kvóty sú vo verejnom záujme, má možnosť využiť rozhlasové služby RTVS, ktorá je financovaná z úhrad za službu verejnosti.

Nevieme si vysvetliť prečo štát a táto vláda majú snahu unifikovať službu poskytujúcu verejnosti v rozhlasovom vysielaní aj súkromnými rozhlasovými stanicami. Nezáujem o rozvoj trhu súkromného rozhlasového vysielania ohrozuje nielen slobodu prejavu a názorovú pluralitu ale v konečnom dôsledku aj limituje možnosti pre slovenských hudobníkov a autorov hudby.

Rada pre vysielanie a retransmisiu je v tomto len vykonávateľom zákona schváleného NR SR. Uvedomujeme si, že nemá ľahkú pozíciu, keďže zákon neustanovuje presne podmienky udelenia výnimky a ani neumožňuje čiastočné zjemňovanie povinností na základe správnej úvahy rady.
Na druhej strane je však aj rada povinná vykladať zákon v medziach ústavy a s ohľadom na jeho reálny dopad a garancie základných práv a slobôd. Máme zato, že ani pri jednom súkromnom rádiu rada nemôže uspieť s testom proporcionality pri posúdení povinnosti hrať povinný podiel slovenskej hudby. Je totiž absolútne vylúčené, aby všetky rádia, ktoré požiadali o výnimku s ohľadom na svoju programovú skladbu a dramaturgiu mohli hrať predpísaný podiel slovenskej hudby. Pokiaľ rada neudelí výnimky všetkým rádiám tak, ako o ne nepožiadali, bude jednoducho realizátorom deformácie prostredia rozhlasového vysielania a možno aj vedomým nástrojom nelegálnej a protiústavnej unifikácie rozhlasových služieb poskytovaných verejnosti.

ANRTS trvá na svojom postoji, že zavedenie kvót slovenskej hudby formou, v rozsahu a spôsobom ako je to upravené v zákone o vysielaní a retransmisii aj aplikácia tejto legislatívy radou, predstavuje výrazný zásah do práva na podnikanie ale najmä do slobody prejavu a práva na informácie.

Marcel Grega Prezident ANRTS
Ivan ANTALA Viceprezident ANRTS pre rádiá

Keď mafia čulo spolupracuje so štátnymi orgánmi...

„Nejaký prokurátor sa s nejakým fízlom a s nejakým sudcom dohodnú, že jej byt proste počká. Teba noviny už raz osrali, a veľmi rýchlo. S tebou nebude žiadna extra námaha, stačí z teba urobiť kokota. A to si na dobrej ceste.“

Angelina Jolie pripravuje v BBC reláciu aj o manipuláciách (VIDEO)

Britská vysielacia spoločnosť BBC pripravuje v spolupráci s americkou herečkou Angelinou Jolie reláciu, ktorý má pomôcť dospievajúcim deťom s orientáciou vo svetovom dianí a s rozlišovaním dôveryhodných informácií od manipulácií.

Ceny Trilobit sú rozdané, ocenenia získali aj tvorcovia zo Slovenska

Český filmový a televizní svaz FITES udělil Hlavní cenu Trilobit 2020 hercům Jiřímu Schmitzerovi a Ladislavu Mrkvičkovi za jejich role ve filmu Staříci.

Markíza bude mať špeciálne Na telo so Zuzanou Čaputovou (VIDEO)

Televízia Markíza v nedeľu o 13:00 odvysiela v relácii Na telo rozhovor s prezidentkou Zuzanu Čaputovou.

Registrácia na Digital PIE 2020 je spustená, známe je už aj zloženie poroty

Asociácia digitálnych marketingových agentúr (ADMA) a organizátor RULEZZ konferencií – TheMarketers.biz tento týždeň spustili 4. ročník súťaže v digitálnom marketingu na Slovensku - Digital PIE 2020. Aj v tomto roku je partnerom združenie pre internetovú reklamu IAB Slovakia, ktoré odovzdá špeciálne ocenenie DIGITAL MEDIA SOLUTION.

Časopis Vatikánu: Za poklesom počtu mníšok je aj zneužívanie

Vatikánsky dámsky časopis pripísal dramatický pokles počtu rádových sestier na svete veľmi náročným pracovným podmienkam, sexuálnemu zneužívaniu a zneužívaniu moci zo strany ich nadriadených a duchovných.

Súťaž PROKOP pozná víťazov (FOTO)

Vo štvrtok večer počas slávnostného večera v Bratislave boli vyhlásení víťazi súťaže o najlepší PR projekt za minulý rok PROKOP 2019.

RTVS má novú diskusnú reláciu (VIDEO)

RTVS prinesie novú diskusnú reláciu s názvom Do kríža, ktorú bude vysielať na Dvojke každú stredu o 22:25.

Zomrela hviezda zoskupenia Monty Python, herec Terry Jones (VIDEO)

Vo veku 77 rokoch zomrel britský herec Terry Jones, známy najmä z komediálnej skupiny Monty Python.

Daňa a Vaskyho prepustili z väzenia, youtuberskú kariéru majú zakázanú

Kontroverzná dvojica Martin Daňo a Rudolf Vasky po 41 dňoch sa môžu nadýchnuť na slobode. Krajský súd v Bratislave dnes dvojicu prepustil z väzby.