ANRTS k neudeleniam výnimky z kvót na hudbu slovenských interprétov

15.01.2019 09:37 | Tlačové správy | ANRTS

Rozhodnutie Rady pre vysielanie a retransmisiu neudeliť výnimku z povinnosti vysielať slovenské hudobné diela ani jednému rádiu, ktoré o ňu požiadalo je z pohľadu ANRTS ďalším dôsledkom zlej zákonnej úpravy.
Toto rozhodnutie zároveň veľmi jasne ukazuje, že je už naozaj nevyhnutné, aby ministerstvo kultúry čo najskôr pripravilo novelu zákona a vysielaní.

Vysielatelia už od návrhu na zavedenie kvót upozorňujú na nedostatky právnej úpravy.  V súčasnosti sa situácia vyhrotila tak, že sú nespokojní nielen vysielatelia ale aj poslucháči a už ani samotný regulátor nie je schopný danú legislatívu správne aplikovať. V konečnom dôsledku táto právna úprava ani nemá očakávaný pozitívny dopad na zlepšenie podmienok pre slovenskú hudobnú scénu.

Situácia, kedy je zákonná úprava nevhodná úplne pre všetkých, musí pani ministerke indikovať, že je čas situáciu zmeniť. Ministerka by mala naplniť svoj prísľub, že nemieni konzervovať súčasný stav a nebude sa brániť diskusii na tému povinných kvót slovenskej hudby. ANRTS sa preto obráti na ministerstvo s požiadavkou na akútne legislatívne riešenie situácie.

Slovenské rádiá sa nebránia nástrojom, ktoré by reálne mohli podporiť vznik slovenskej hudby a zlepšovali prostredie pre slovenských tvorcov. Avšak tieto nástroje musia fungovať bez toho aby poškodzovali samotný priemysel.
Jedným z najzávažnejších dopadov hudobných kvót, je pritom výrazná unifikácia rozhlasových staníc. Poslucháči stratili v rozhlasovom vysielaní možnosť voľby a pestrosť ponuky. Oldies rádiá hrajú novú hudbu, hitové rádia hrajú nehity, nakoniec sa tieto rádiu už takmer úplne podobajú vo svojej slovenskej hudobnej skladbe. Táto situácia vôbec nie je dlhodobo udržateľná a pri súčasných možnostiach poslucháčov migrovať na iné služby ako je rozhlasové vysielanie môže táto kombinácia výrazne zmeniť správanie slovenských poslucháčov v neprospech slovenských rádií.
Opäť poukazujeme na existenciu verejnoprávneho vysielateľa, ktorý disponuje na rozdiel od súkromných vysielateľov až siedmimi programovými okruhmi. Ak chce štát trvať na tom, že hudobné kvóty sú vo verejnom záujme, má možnosť využiť rozhlasové služby RTVS, ktorá je financovaná z úhrad za službu verejnosti.

Nevieme si vysvetliť prečo štát a táto vláda majú snahu unifikovať službu poskytujúcu verejnosti v rozhlasovom vysielaní aj súkromnými rozhlasovými stanicami. Nezáujem o rozvoj trhu súkromného rozhlasového vysielania ohrozuje nielen slobodu prejavu a názorovú pluralitu ale v konečnom dôsledku aj limituje možnosti pre slovenských hudobníkov a autorov hudby.

Rada pre vysielanie a retransmisiu je v tomto len vykonávateľom zákona schváleného NR SR. Uvedomujeme si, že nemá ľahkú pozíciu, keďže zákon neustanovuje presne podmienky udelenia výnimky a ani neumožňuje čiastočné zjemňovanie povinností na základe správnej úvahy rady.
Na druhej strane je však aj rada povinná vykladať zákon v medziach ústavy a s ohľadom na jeho reálny dopad a garancie základných práv a slobôd. Máme zato, že ani pri jednom súkromnom rádiu rada nemôže uspieť s testom proporcionality pri posúdení povinnosti hrať povinný podiel slovenskej hudby. Je totiž absolútne vylúčené, aby všetky rádia, ktoré požiadali o výnimku s ohľadom na svoju programovú skladbu a dramaturgiu mohli hrať predpísaný podiel slovenskej hudby. Pokiaľ rada neudelí výnimky všetkým rádiám tak, ako o ne nepožiadali, bude jednoducho realizátorom deformácie prostredia rozhlasového vysielania a možno aj vedomým nástrojom nelegálnej a protiústavnej unifikácie rozhlasových služieb poskytovaných verejnosti.

ANRTS trvá na svojom postoji, že zavedenie kvót slovenskej hudby formou, v rozsahu a spôsobom ako je to upravené v zákone o vysielaní a retransmisii aj aplikácia tejto legislatívy radou, predstavuje výrazný zásah do práva na podnikanie ale najmä do slobody prejavu a práva na informácie.

Marcel Grega Prezident ANRTS
Ivan ANTALA Viceprezident ANRTS pre rádiá

Trump pod pamätníkom exprezidentov kritizoval médiá i ničenie sôch

Veľa oslavných výrokov o minulosti a kultúre Spojených štátov, ale aj bojovne ladené pasáže o "ľavicovej kultúrnej revolúcii" či údajných snahách "vymazať históriu" obsahoval prejav amerického prezidenta Donalda Trumpa v predvečer Dňa nezávislosti.

Čína informovala o koronavíruse až po dvoch žiadostiach od WHO

Čína informovala o výskyte pľúcnej choroby vo Wu-chan až po dvoch žiadostiach vznesených Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

BBC prepustí 450 ľudí z britských televíznych kanálov a rádií

Britská vysielacia spoločnosť BBC prepustí 450 ľudí z regionálnych televíznych kanálov, rozhlasových staníc i z radov tých, ktorí vytvárajú spravodajský obsah na internete.

Kampaň Nebuď pirát so Sajfom od O2 získala ocenenie v celosvetovej PR súťaži (VIDEO)

Na celosvetovej súťaži PR projektov SABRE Awards získala spoločnosť O2 Slovakia ocenenie v kategórii Telekomunikácie za kampaň Nebuď pirát, v rámci ktorej operátor poukazuje na nebezpečenstvo používania mobilných telefónov za volantom a mladých vodičov zároveň motivuje k ich zodpovednému využívaniu.

Súd začal riešiť požiadavku Agrofertu na ospravedlnenie od Českej televízie

Soud se dnes začal zabývat žalobou, kterou se koncern Agrofert domáhá omluvy od České televize (ČT). Koncern tvrdí, že ČT poškodila jeho pověst, když ho ve dvou reportážích spojila s odvoláním ředitele příbramského finančního úřadu. Televize to odmítá. Trvá na tom, že reportáže byly pravdivé a vyvážené a že nebyly objektivně způsobilé k tomu, aby pověst Agrofertu poškodily.

Vo vedení VÚB banky majú posilu

Vrchný riaditeľ Antonio Bergalio, ktorý bol zodpovedný za úsek Financie, plánovanie a kontroling, sa po 6 rokoch vo VÚB banke, stane novým CFO v chorvátskej banke PRIVREDNA BANKA ZAGREB.

Do ČR sa vracajú zahraniční filmári, tých amerických pozýva aj minister

Do Česka se ve velké míře vracejí zahraniční filmové štáby.

Súd vyniesol rozsudok smrti nad novinárom kvôli protestom

V Iráne odsúdili na trest smrti novinára obvineného z podielu na rozpútanie protestov v roku 2017.

Záchrana pre všetky ženy vylúčené zo spoločnosti

Príbeh o žene, ktorá vyhorela. Sebavedomá, svedomitá perfekcionistka, ktorá vie, čo chce dosiahnuť v živote a za svoje úsilie aj niečo očakáva. Jedného dňa však vyhorí a upadne do hlbokej depresie.

Rada Slovenského filmového ústavu má nové zloženie aj predsedu

Rada Slovenského filmového ústavu (SFÚ) od 8. júna 2020 pracuje v novom zložení, jej dvoch nových členov vymenovala ministerka kultúry SR Natália Milanová.