Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu, ktoré sa konalo dňa 23. 1. 2019

23.01.2019 14:25 | Tlačové správy | TS RVR

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

• uložila sankciu 25 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. z dôvodu porušenia § 36 ods. 2 ZVR (vysielací čas vyhradený reklamným šotom v rámci jednej celej hodiny nesmie presiahnuť 12 minút) v súvislosti s tým, že na programovej službe JOJ PLUS dňa  15. 7. 2018 v čase od 21:00 hod. do 21:59:59 hod. (v celkovom časovom rozsahu 12 minút a 28 sekúnd) a v čase od 22:00:00 hod. do 22:59:59 hod. (v celkovom časovom rozsahu 14 minút 9 sekúnd), na programovej službe JOJ dňa 17. 7. 2018 v čase od 21:00:00 hod. do 21:59:59 hod. (v celkovom časovom rozsahu 12 minút a 25 sekúnd) a dňa 16. 8. 2018 v čase od 20:00:00 hod. do 20:59:59 hod. (v celkovom časovom rozsahu 12 minút a 25 sekúnd) odvysielal reklamné bloky a komunikáty propagujúce súťaž Bohaté leto, čím prekročil čas vyhradený reklamným a telenákupným šotom;

• uložila sankciu 8 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ PLUS) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), v súvislosti s tým, že dňa 8. 9. 2018 v čase o 20:12 hod. odvysielal program Mafstory, ktorý nesprávne označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov, hoci program svojím obsahom naplnil hodnotiace kritérium podľa vyhlášky JSO ako nevhodný pre maloletých divákov do 18 rokov;

• uložila sankciu 6 638 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) z dôvodu porušenia § 31a ods. 4 ZVR (zákaz skrytej mediálnej komerčnej komunikácie), v súvislosti s tým, že dňa 30. 5. 2018 v čase o 19:30 hod. odvysielal program Noviny TV JOJ (príspevok Na koho sa usmeje šťastie) v rámci ktorého odvysielal informácie o hre EUROJACKPOT spoločnosti TIPOS, národná lotériová spoločnosť, a. s;

• uložila sankciu 1 659 eur vysielateľovi Púchovská kultúra, s.r.o. za porušenie § 15a ods. 1 ZVR, ku ktorému došlo tým, že v dňoch 6. 8., 8. 8. a 10. 8. 2018 vysielal programovú službu PuTV bez udelenej licencie;

• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) z dôvodu porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému došlo odvysielaním programu Noviny TV JOJ (príspevok Ordinujú všeobecní lekári dlhšie?) dňa 16. 7. 2018;

• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), v súvislosti s tým, že dňa 9. 11. 2018 v čase o 10:58 hod. odvysielal program Rodinné prípady, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov;

• začala správne konanie voči spoločnosti NITRANET, s.r.o., vo veci možného porušenia § 17 ods. 1 písm. c) – zákaz poskytovania retransmisie programovej služby bez súhlasu pôvodného vysielateľa;
• začala správne konanie voči vysielateľovi TV POPRAD, s.r.o. (programová služba TV POPRAD) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. l) ZVR v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania zo dňa 9. 11. 2018 na technickom nosiči, ktorého druh je určený v licencii;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MEDIA COMPANY, s.r.o. (programová služba Považie) vo veci možného porušenia § 32 ods. 9 ZVR (zákaz vysielania politickej reklamy), ku ktorému mohlo dôjsť vysielaním televíznych programov Noviny a Púchovský magazín dňa 12. 10. 2018 (komunikát Ako sa v skutočnosti pomáha ľuďom); vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. l) ZVR v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania z dňa 12. 10. 2018; a vo veci možného porušenia § 63a ods. 1 ZVR v súvislosti s možným poskytovaním audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie bez oznámenia údajov Rade;
• uznala za neopodstatnené 9 sťažností, respektíve ich častí.

Všetky uznesenia prijaté dňa 23. 1. 2019 budú zverejnené v zápisnici zo zasadnutia na webovej stránke Rady.

Ako zabezpečiť svoju domácnosť počas dovolenky?

1. Ako zabezpečiť svoju domácnosť počas dovolenky?

Nezáleží na tom, či prázdninové mesiace strávite v Tatrách, pri jadranskom pobreží alebo kdekoľvek inde. Kým budete mimo domu, treba sa postarať o to, aby vaša obývačka zostala bez neželaných návštev.

Čína vedie informačnú vojnu proti hongkonským demonštrantom

2. Čína vedie informačnú vojnu proti hongkonským demonštrantom

Čínske štátne médiá sa stali nástrojom informačnej vojny Pekingu proti demonštrantom, ktorí sa od júna búria proti pomerom v Hongkongu. Obhajujú kroky tamojšej polície a manipulatívnym spravodajstvom zhadzujú účastníkov protestov, z ktorých zosnovania vinia Západ. V čínskom podaní sú aktuálne udalosti dielom malej skupiny násilníkov, ktorá bez podpory ľudu usiluje o nezávislosť Hongkongu a rozvracia Čínu, píše denník The New York Times.

DIGI prináša najlepší svetový program

3. DIGI prináša najlepší svetový program

DIGI SLOVAKIA si so štartom svetových futbalových líg pripravila pre svojich zákazníkov zaujímavú jesennú kampaň. Na štyroch kanáloch DIGI SPORT a novom programe PREMIER SPORT čaká na divákov to najlepšie zo svetového futbalu. Zákazníci si môžu vychutnať až 11 športových HD kanálov a k tomu 54 rodinných programov už v základnom balíku za stále nezmenených 9,60 € mesačne. Jesennú kampaň DIGI spúšťa od 15. augusta 2019.

Facebook nechal prepisovať hlasové správy svojich užívateľov

4. Facebook nechal prepisovať hlasové správy svojich užívateľov

Spoločnosť Facebook platila stovky externých spolupracovníkov, aby pre ňu prepisovali hlasové správy užívateľov jednej z jej aplikácií.

5. Terčom kybernetického útoku sa stali novinári aj aktivisti, ktorí informujú o Rusku

Tri desiatky expertov na Rusko v Európe a USA, medzi nimi pracovníci mimovládnych organizácií, akademici, novinári a politickí aktivisti, sa stali obeťou dômyselného kybernetického útoku, oznámil v sobotu investigatívny server Bellingcat.

Británia zakázala reklamy so stereotypným pohľadom na mužov a ženy (VIDEO)

6. Británia zakázala reklamy so stereotypným pohľadom na mužov a ženy (VIDEO)

V Británii prvýkrát zakázali dve reklamy na základe nového pravidla, ktoré nedovoľuje pri propagácii výrobkov prisudzovať mužom a ženám stereotypné role. Podľa regulačného úradu, ktorý v krajine na reklamy dohliada (ASA), sa nenáležité klišé objavilo v reklame amerického výrobcu potravín Mondelez a automobilky Volkswagen.

7. Bývalý šéfredaktor aj zástupca šéfredaktora Trendu chystajú nový ekonomický projekt

Odídenci z Trendu pripravujú ďalší nový ekonomický projekt.

Relácia Jaromíra Soukupa dostala pokutu za neobjektivitu a nevyváženosť

8. Relácia Jaromíra Soukupa dostala pokutu za neobjektivitu a nevyváženosť

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém dnešním zasedání vyměřila pokutu 400.000 korun televizi Barrandov za neobjektivitu a nevyváženost v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa.

Každý desiaty dôchodca si musí privyrábať

9. Každý desiaty dôchodca si musí privyrábať

Na Slovensku nie je veľa ľudí, ktorí majú dve zamestnania. Pätina pracujúcich, každý desiaty dôchodca a každý ôsmy rodič, starajúci sa o dieťa do troch rokov však v prieskume uviedli, že musia mať ešte jeden džob.

Marta Jandová bude mať vlastnú talk show MARTA (VIDEO)

10. Marta Jandová bude mať vlastnú talk show MARTA (VIDEO)

Speváčka Marta Jandová bude mať vlastnú televíznu talkshow.