Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu, ktoré sa konalo dňa 23. 1. 2019

23.01.2019 14:25 | Tlačové správy | TS RVR

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

• uložila sankciu 25 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. z dôvodu porušenia § 36 ods. 2 ZVR (vysielací čas vyhradený reklamným šotom v rámci jednej celej hodiny nesmie presiahnuť 12 minút) v súvislosti s tým, že na programovej službe JOJ PLUS dňa  15. 7. 2018 v čase od 21:00 hod. do 21:59:59 hod. (v celkovom časovom rozsahu 12 minút a 28 sekúnd) a v čase od 22:00:00 hod. do 22:59:59 hod. (v celkovom časovom rozsahu 14 minút 9 sekúnd), na programovej službe JOJ dňa 17. 7. 2018 v čase od 21:00:00 hod. do 21:59:59 hod. (v celkovom časovom rozsahu 12 minút a 25 sekúnd) a dňa 16. 8. 2018 v čase od 20:00:00 hod. do 20:59:59 hod. (v celkovom časovom rozsahu 12 minút a 25 sekúnd) odvysielal reklamné bloky a komunikáty propagujúce súťaž Bohaté leto, čím prekročil čas vyhradený reklamným a telenákupným šotom;

• uložila sankciu 8 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ PLUS) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), v súvislosti s tým, že dňa 8. 9. 2018 v čase o 20:12 hod. odvysielal program Mafstory, ktorý nesprávne označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov, hoci program svojím obsahom naplnil hodnotiace kritérium podľa vyhlášky JSO ako nevhodný pre maloletých divákov do 18 rokov;

• uložila sankciu 6 638 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) z dôvodu porušenia § 31a ods. 4 ZVR (zákaz skrytej mediálnej komerčnej komunikácie), v súvislosti s tým, že dňa 30. 5. 2018 v čase o 19:30 hod. odvysielal program Noviny TV JOJ (príspevok Na koho sa usmeje šťastie) v rámci ktorého odvysielal informácie o hre EUROJACKPOT spoločnosti TIPOS, národná lotériová spoločnosť, a. s;

• uložila sankciu 1 659 eur vysielateľovi Púchovská kultúra, s.r.o. za porušenie § 15a ods. 1 ZVR, ku ktorému došlo tým, že v dňoch 6. 8., 8. 8. a 10. 8. 2018 vysielal programovú službu PuTV bez udelenej licencie;

• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) z dôvodu porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému došlo odvysielaním programu Noviny TV JOJ (príspevok Ordinujú všeobecní lekári dlhšie?) dňa 16. 7. 2018;

• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), v súvislosti s tým, že dňa 9. 11. 2018 v čase o 10:58 hod. odvysielal program Rodinné prípady, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov;

• začala správne konanie voči spoločnosti NITRANET, s.r.o., vo veci možného porušenia § 17 ods. 1 písm. c) – zákaz poskytovania retransmisie programovej služby bez súhlasu pôvodného vysielateľa;
• začala správne konanie voči vysielateľovi TV POPRAD, s.r.o. (programová služba TV POPRAD) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. l) ZVR v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania zo dňa 9. 11. 2018 na technickom nosiči, ktorého druh je určený v licencii;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MEDIA COMPANY, s.r.o. (programová služba Považie) vo veci možného porušenia § 32 ods. 9 ZVR (zákaz vysielania politickej reklamy), ku ktorému mohlo dôjsť vysielaním televíznych programov Noviny a Púchovský magazín dňa 12. 10. 2018 (komunikát Ako sa v skutočnosti pomáha ľuďom); vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. l) ZVR v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania z dňa 12. 10. 2018; a vo veci možného porušenia § 63a ods. 1 ZVR v súvislosti s možným poskytovaním audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie bez oznámenia údajov Rade;
• uznala za neopodstatnené 9 sťažností, respektíve ich častí.

Všetky uznesenia prijaté dňa 23. 1. 2019 budú zverejnené v zápisnici zo zasadnutia na webovej stránke Rady.

1. V Bratislave svieti veľká fotka Martiny a Jána, do ulíc idú ľudia z celého Slovenska

V predvečer výročia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa na Primaciálnom námestí v Bratislave rozsvietil nápis #ALL FOR JAN so známou fotkou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

2. Vyhlásenie viac ako 400 novinárov: Zabili nám kolegu a jeho snúbenicu. Nezabudli sme. A nikam neodchádzame!

Viac ako 400 novinárov sa podpísalo pod vyhlásenie k výročiu vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

3. S novými nonstop dátovými balíkmi Nonstop Navigácia a Nonstop Hry Orange predstavuje ďalšie možnosti neobmedzeného dátovania

Orange rozširuje ponuku obľúbených nonstop dátových balíkov a svojim zákazníkom prináša ďalšie možnosti, ako bez obmedzení využívať dáta a mobilné aplikácie.

Zástupcovia krajín EÚ schválili dohodu o autorských právach na sieti

4. Zástupcovia krajín EÚ schválili dohodu o autorských právach na sieti

Zástupcovia vlád krajín Európskej únie dnes schválili kompromisnú verziu dohody o ochrane autorských práv na internete, ktorá bola minulý týždeň dosiahnutá spoločne s Európskym parlamentom.

Czech Media Invest prodala skupinu polských rádií Eurozet

5. Czech Media Invest prodala skupinu polských rádií Eurozet

Společnost Czech Media Invest (CMI) prodala skupinu polských rozhlasových stanic Eurozet, které loni získala od francouzského koncernu Lagardere.

Dezinformácie, nevedomosť a Moc faktov

6. Dezinformácie, nevedomosť a Moc faktov

Ako povedal bývalý prezident Barack Obama, „je to nádej vzbudzujúca kniha o tom, čo dokáže ľudský pokrok, keď sa naučíme pracovať s faktami namiesto toho, aby sme podliehali vrodeným predsudkom a zaujatosti.“

Rodičia Kuciaka veľmi neveria, že sa vraždu podarí úplne vyšetriť

7. Rodičia Kuciaka veľmi neveria, že sa vraždu podarí úplne vyšetriť

Rodičia zavraždeného novinára Jána Kuciaka majú pochybnosti, či sa vyšetrovateľom podarí úplne vyšetriť vraždu ich syna vrátane odhalenia objednávateľa činu.

8. The Jerusalem Post: Médiá robia zo zajatých členov Islamského štátu celebrity (VIDEO)

Mnohých Iračanov a Sýrčanov poburuje ako o členoch samozvaného Islamského štátu (IS) píšu niektoré hlavne západné médiá. Robia z nich celebrity, pýtajú sa ich na ich životné plány a ignorujú otázky týkajúce sa vraždenia a mučenia obetí.

9. Majiteľ Pravdy a Parlamentných listov prevádza svoj majetok do zvereneckého fondu

Český senátor a miliardár Ivo Valenta prevádza svoj majetok do zvereneckého fondu. ČTK dnes povedal, že sa pre prevod rozhodol kvôli dedičskému usporiadaniu majetku.

Kovačič Hanzelová bude mať vlastnú reláciu Rozhovory ZKH (VIDEO)

10. Kovačič Hanzelová bude mať vlastnú reláciu Rozhovory ZKH (VIDEO)

SME.sk spúšťa novú videosekciu a niekoľko nových relácií.