Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu, ktoré sa konalo dňa 23. 1. 2019

23.01.2019 14:25 | Tlačové správy | TS RVR

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

• uložila sankciu 25 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. z dôvodu porušenia § 36 ods. 2 ZVR (vysielací čas vyhradený reklamným šotom v rámci jednej celej hodiny nesmie presiahnuť 12 minút) v súvislosti s tým, že na programovej službe JOJ PLUS dňa  15. 7. 2018 v čase od 21:00 hod. do 21:59:59 hod. (v celkovom časovom rozsahu 12 minút a 28 sekúnd) a v čase od 22:00:00 hod. do 22:59:59 hod. (v celkovom časovom rozsahu 14 minút 9 sekúnd), na programovej službe JOJ dňa 17. 7. 2018 v čase od 21:00:00 hod. do 21:59:59 hod. (v celkovom časovom rozsahu 12 minút a 25 sekúnd) a dňa 16. 8. 2018 v čase od 20:00:00 hod. do 20:59:59 hod. (v celkovom časovom rozsahu 12 minút a 25 sekúnd) odvysielal reklamné bloky a komunikáty propagujúce súťaž Bohaté leto, čím prekročil čas vyhradený reklamným a telenákupným šotom;

• uložila sankciu 8 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ PLUS) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), v súvislosti s tým, že dňa 8. 9. 2018 v čase o 20:12 hod. odvysielal program Mafstory, ktorý nesprávne označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov, hoci program svojím obsahom naplnil hodnotiace kritérium podľa vyhlášky JSO ako nevhodný pre maloletých divákov do 18 rokov;

• uložila sankciu 6 638 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) z dôvodu porušenia § 31a ods. 4 ZVR (zákaz skrytej mediálnej komerčnej komunikácie), v súvislosti s tým, že dňa 30. 5. 2018 v čase o 19:30 hod. odvysielal program Noviny TV JOJ (príspevok Na koho sa usmeje šťastie) v rámci ktorého odvysielal informácie o hre EUROJACKPOT spoločnosti TIPOS, národná lotériová spoločnosť, a. s;

• uložila sankciu 1 659 eur vysielateľovi Púchovská kultúra, s.r.o. za porušenie § 15a ods. 1 ZVR, ku ktorému došlo tým, že v dňoch 6. 8., 8. 8. a 10. 8. 2018 vysielal programovú službu PuTV bez udelenej licencie;

• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) z dôvodu porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému došlo odvysielaním programu Noviny TV JOJ (príspevok Ordinujú všeobecní lekári dlhšie?) dňa 16. 7. 2018;

• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), v súvislosti s tým, že dňa 9. 11. 2018 v čase o 10:58 hod. odvysielal program Rodinné prípady, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov;

• začala správne konanie voči spoločnosti NITRANET, s.r.o., vo veci možného porušenia § 17 ods. 1 písm. c) – zákaz poskytovania retransmisie programovej služby bez súhlasu pôvodného vysielateľa;
• začala správne konanie voči vysielateľovi TV POPRAD, s.r.o. (programová služba TV POPRAD) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. l) ZVR v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania zo dňa 9. 11. 2018 na technickom nosiči, ktorého druh je určený v licencii;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MEDIA COMPANY, s.r.o. (programová služba Považie) vo veci možného porušenia § 32 ods. 9 ZVR (zákaz vysielania politickej reklamy), ku ktorému mohlo dôjsť vysielaním televíznych programov Noviny a Púchovský magazín dňa 12. 10. 2018 (komunikát Ako sa v skutočnosti pomáha ľuďom); vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. l) ZVR v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania z dňa 12. 10. 2018; a vo veci možného porušenia § 63a ods. 1 ZVR v súvislosti s možným poskytovaním audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie bez oznámenia údajov Rade;
• uznala za neopodstatnené 9 sťažností, respektíve ich častí.

Všetky uznesenia prijaté dňa 23. 1. 2019 budú zverejnené v zápisnici zo zasadnutia na webovej stránke Rady.

1. Slovensko kleslo na rebríčku slobody tlače. Príčinou sú útoky Fica, vražda novinára aj situácia v RTVS

Svetová novinárska organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) dnes zverejnila pravidelný Index slobody tlače. Slovensko sa na rebríčku opäť prepadlo oproti minulému roku o 8 priečok. Je na 35 mieste.

RTVS v súvislosti s úmrtím televíznej hlásateľky a teatrológa mení program

2. RTVS v súvislosti s úmrtím televíznej hlásateľky a teatrológa mení program

RTVS v súvislosti s úmrtím prvej internej televíznej hlásateľky Blaženy Kočtúchovej a teatrológa Jaroslava Blaha mení program.

Hypotéka roka: Slovenská sporiteľňa zvíťazila s veľkým náskokom

3. Hypotéka roka: Slovenská sporiteľňa zvíťazila s veľkým náskokom

Slovenská sporiteľňa získala ocenenie Hypotéka roka, ktoré udeľuje týždenník Trend v spolupráci s Fincentrom. V hodnotení odbornej poroty dominovala vo všetkých hodnotených kritériách, spravidla s vysokým odstupom.

DM drogéria spúšťa testovanie plniacich staníc na niektoré prostriedky

4. DM drogéria spúšťa testovanie plniacich staníc na niektoré prostriedky

V sobotu spustila obchodná sieť DM vo vybraných filiálkach testovanie ekologickej služby – plniacich staníc na pracie a čistiace prostriedky.

5. V ČR vlani riešili 11 trestných oznámení súvisiacich s obsahom konšpiračných webov

Na šírení xenofóbie v ČR sa výrazne podieľali konšpiračné weby.

6. Pozrite sa, ako vytvorili falošné video o moslimovi na katedrále pri vzniku požiaru (VIDEO)

Dôvod vzniku požiaru katedrály Notre-Dame v Paríži je stále neznámy. Francúzske úrady vyhlásili, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že išlo o úmysel a podpaľačstvo.

7. Mobil za volantom bez rizika. Aplikácie Android Auto a Apple CarPlay chránia vodičov

Hoci počet tragických dopravných nehôd na Slovensku dlhodobo klesá, vlani na našich cestách napriek tomu zomrelo až 229 osôb. Podľa niektorých odborníkov sú za poklesom týchto čísel modernejšie a bezpečnejšie autá, keďže podobný trend môžeme sledovať v takmer všetkých krajinách Európskej únie.

Požiar katedrály vyvolal záplavu konšpirácií o tom, kto to spôsobil

8. Požiar katedrály vyvolal záplavu konšpirácií o tom, kto to spôsobil

Požiar parížskej katedrály Notre-Dame vyvolal na internete záplavu lživých správ a sprisahaneckých teórií.

Riaditeľ vládnej letky vysvetľuje, aká je pravda o chemtrails (VIDEO)

9. Riaditeľ vládnej letky vysvetľuje, aká je pravda o chemtrails (VIDEO)

Jedným z najobľúbenejších a najprimitívnejších hoaxov, ktoré už roky šíria konšpirátori je hrozba chemtrails – ide o teóriu, že lietadla do ovzdušia rozprašujú rôzne škodlivé baktérie, vírusy a iné látky s cieľom poškodzovať krajinu, civilizáciu.

4ka pokrýva rýchlym roamingom európske krajiny

10. 4ka pokrýva rýchlym roamingom európske krajiny

Rýchle dáta nepoznajú hranice. V čoraz väčšom počte krajín môžu Štvorkári využívať už aj rýchly 4G medzinárodný roaming. Pred letnou sezónou operátor sprístupnil rýchle 4G dáta v roamingu v ďalších 21 krajinách.