Oficiálna tlačová správa Asociácie vydavateľov tlače k návrhu novely tlačového zákona z dielne poslancov Smeru

26.01.2019 00:18 | Tlačové správy | Asociácia vydavateľov tlače

AVT prijíma so znepokojením najnovší vývoj v oblasti mediálnej legislatívy a odmieta návrh novely tlačového zákona predložený dvojicou poslancov Smeru.

Po obsahovej stránke neobsahuje dôvodová správa k návrhu poslancov Dušana Jarjabka a Miroslava Číža žiaden argument, ktorý by odôvodňoval zmenu úpravy práva na odpoveď. Nevieme o žiadnom prípade, kedy by politik nedostal relevantný priestor na reakciu. Naopak, časté sú prípady, kedy politici nie sú ochotní odpovedať ani na tie otázky, ktoré dostanú, pričom nezriedka ide o vysokých štátnych funkcionárov a predstaviteľov Smeru.

AVT zdôrazňuje, že návrhy nereagujú na naliehavú spoločenskú potrebu na zmenu právnej úpravy. Ide o prejav egoizmu a účelovej snahy obmedziť základné práva obyvateľov Slovenska len pre pocit ukrivdenosti zo strany niektorých politikov.

Z procesného hľadiska by sme radi upozornili na skutočnosť, že ministerstvo kultúry zriadilo po kauze odňatia mobilného telefónu Pavly Holcovej vyšetrovateľmi pracovnú skupinu zloženú zo zástupcov vydavateľov, vysielateľov, novinárov a ich stavovských organizácií, Generálnej prokuratúry a viacerých ministerstiev. Úlohou tejto skupiny je prísť s návrhom zmien legislatívy. Jej práca je však vrcholnými predstaviteľmi vládnucej koalície ignorovaná a stáva sa nezmyselnou.

Čoskoro uplynie rok od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. S poľutovaním konštatujeme, že pri príležitosti výročia nielenže nebudú platiť žiadne nové pravidlá ochrany novinárov a zlepšenia ich postavenia, ale opäť sa začínajú objavovať útoky politických špičiek na žurnalistov a médiá a snahy o skomplikovanie ich práce.

Vyzývame predstaviteľov štátu, aby zmenili tón aj obsah svojej komunikácie s novinárskou obcou a aby sa v prípade záujmu o mediálnu legislatívu zapojili do práce dočasnej pracovnej skupiny, ktorá funguje pri ministerstve kultúry. Zároveň žiadame ministerstvo, aby sa dištancovalo od návrhov, ktoré sú v rozpore s tým, o čom sa hovorí na odbornej pôde a aby sa zaručilo, že žiadne takéto návrhy v žiadnej podobe nepodporí.

1. V Bratislave svieti veľká fotka Martiny a Jána, do ulíc idú ľudia z celého Slovenska

V predvečer výročia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa na Primaciálnom námestí v Bratislave rozsvietil nápis #ALL FOR JAN so známou fotkou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

2. Vyhlásenie viac ako 400 novinárov: Zabili nám kolegu a jeho snúbenicu. Nezabudli sme. A nikam neodchádzame!

Viac ako 400 novinárov sa podpísalo pod vyhlásenie k výročiu vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

3. S novými nonstop dátovými balíkmi Nonstop Navigácia a Nonstop Hry Orange predstavuje ďalšie možnosti neobmedzeného dátovania

Orange rozširuje ponuku obľúbených nonstop dátových balíkov a svojim zákazníkom prináša ďalšie možnosti, ako bez obmedzení využívať dáta a mobilné aplikácie.

Zástupcovia krajín EÚ schválili dohodu o autorských právach na sieti

4. Zástupcovia krajín EÚ schválili dohodu o autorských právach na sieti

Zástupcovia vlád krajín Európskej únie dnes schválili kompromisnú verziu dohody o ochrane autorských práv na internete, ktorá bola minulý týždeň dosiahnutá spoločne s Európskym parlamentom.

Czech Media Invest prodala skupinu polských rádií Eurozet

5. Czech Media Invest prodala skupinu polských rádií Eurozet

Společnost Czech Media Invest (CMI) prodala skupinu polských rozhlasových stanic Eurozet, které loni získala od francouzského koncernu Lagardere.

Dezinformácie, nevedomosť a Moc faktov

6. Dezinformácie, nevedomosť a Moc faktov

Ako povedal bývalý prezident Barack Obama, „je to nádej vzbudzujúca kniha o tom, čo dokáže ľudský pokrok, keď sa naučíme pracovať s faktami namiesto toho, aby sme podliehali vrodeným predsudkom a zaujatosti.“

Rodičia Kuciaka veľmi neveria, že sa vraždu podarí úplne vyšetriť

7. Rodičia Kuciaka veľmi neveria, že sa vraždu podarí úplne vyšetriť

Rodičia zavraždeného novinára Jána Kuciaka majú pochybnosti, či sa vyšetrovateľom podarí úplne vyšetriť vraždu ich syna vrátane odhalenia objednávateľa činu.

8. The Jerusalem Post: Médiá robia zo zajatých členov Islamského štátu celebrity (VIDEO)

Mnohých Iračanov a Sýrčanov poburuje ako o členoch samozvaného Islamského štátu (IS) píšu niektoré hlavne západné médiá. Robia z nich celebrity, pýtajú sa ich na ich životné plány a ignorujú otázky týkajúce sa vraždenia a mučenia obetí.

9. Majiteľ Pravdy a Parlamentných listov prevádza svoj majetok do zvereneckého fondu

Český senátor a miliardár Ivo Valenta prevádza svoj majetok do zvereneckého fondu. ČTK dnes povedal, že sa pre prevod rozhodol kvôli dedičskému usporiadaniu majetku.

Kovačič Hanzelová bude mať vlastnú reláciu Rozhovory ZKH (VIDEO)

10. Kovačič Hanzelová bude mať vlastnú reláciu Rozhovory ZKH (VIDEO)

SME.sk spúšťa novú videosekciu a niekoľko nových relácií.