Oficiálna tlačová správa Asociácie vydavateľov tlače k návrhu novely tlačového zákona z dielne poslancov Smeru

26.01.2019 00:18 | Tlačové správy | Asociácia vydavateľov tlače

AVT prijíma so znepokojením najnovší vývoj v oblasti mediálnej legislatívy a odmieta návrh novely tlačového zákona predložený dvojicou poslancov Smeru.

Po obsahovej stránke neobsahuje dôvodová správa k návrhu poslancov Dušana Jarjabka a Miroslava Číža žiaden argument, ktorý by odôvodňoval zmenu úpravy práva na odpoveď. Nevieme o žiadnom prípade, kedy by politik nedostal relevantný priestor na reakciu. Naopak, časté sú prípady, kedy politici nie sú ochotní odpovedať ani na tie otázky, ktoré dostanú, pričom nezriedka ide o vysokých štátnych funkcionárov a predstaviteľov Smeru.

AVT zdôrazňuje, že návrhy nereagujú na naliehavú spoločenskú potrebu na zmenu právnej úpravy. Ide o prejav egoizmu a účelovej snahy obmedziť základné práva obyvateľov Slovenska len pre pocit ukrivdenosti zo strany niektorých politikov.

Z procesného hľadiska by sme radi upozornili na skutočnosť, že ministerstvo kultúry zriadilo po kauze odňatia mobilného telefónu Pavly Holcovej vyšetrovateľmi pracovnú skupinu zloženú zo zástupcov vydavateľov, vysielateľov, novinárov a ich stavovských organizácií, Generálnej prokuratúry a viacerých ministerstiev. Úlohou tejto skupiny je prísť s návrhom zmien legislatívy. Jej práca je však vrcholnými predstaviteľmi vládnucej koalície ignorovaná a stáva sa nezmyselnou.

Čoskoro uplynie rok od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. S poľutovaním konštatujeme, že pri príležitosti výročia nielenže nebudú platiť žiadne nové pravidlá ochrany novinárov a zlepšenia ich postavenia, ale opäť sa začínajú objavovať útoky politických špičiek na žurnalistov a médiá a snahy o skomplikovanie ich práce.

Vyzývame predstaviteľov štátu, aby zmenili tón aj obsah svojej komunikácie s novinárskou obcou a aby sa v prípade záujmu o mediálnu legislatívu zapojili do práce dočasnej pracovnej skupiny, ktorá funguje pri ministerstve kultúry. Zároveň žiadame ministerstvo, aby sa dištancovalo od návrhov, ktoré sú v rozpore s tým, o čom sa hovorí na odbornej pôde a aby sa zaručilo, že žiadne takéto návrhy v žiadnej podobe nepodporí.

1. Slovensko kleslo na rebríčku slobody tlače. Príčinou sú útoky Fica, vražda novinára aj situácia v RTVS

Svetová novinárska organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) dnes zverejnila pravidelný Index slobody tlače. Slovensko sa na rebríčku opäť prepadlo oproti minulému roku o 8 priečok. Je na 35 mieste.

RTVS v súvislosti s úmrtím televíznej hlásateľky a teatrológa mení program

2. RTVS v súvislosti s úmrtím televíznej hlásateľky a teatrológa mení program

RTVS v súvislosti s úmrtím prvej internej televíznej hlásateľky Blaženy Kočtúchovej a teatrológa Jaroslava Blaha mení program.

Hypotéka roka: Slovenská sporiteľňa zvíťazila s veľkým náskokom

3. Hypotéka roka: Slovenská sporiteľňa zvíťazila s veľkým náskokom

Slovenská sporiteľňa získala ocenenie Hypotéka roka, ktoré udeľuje týždenník Trend v spolupráci s Fincentrom. V hodnotení odbornej poroty dominovala vo všetkých hodnotených kritériách, spravidla s vysokým odstupom.

DM drogéria spúšťa testovanie plniacich staníc na niektoré prostriedky

4. DM drogéria spúšťa testovanie plniacich staníc na niektoré prostriedky

V sobotu spustila obchodná sieť DM vo vybraných filiálkach testovanie ekologickej služby – plniacich staníc na pracie a čistiace prostriedky.

5. V ČR vlani riešili 11 trestných oznámení súvisiacich s obsahom konšpiračných webov

Na šírení xenofóbie v ČR sa výrazne podieľali konšpiračné weby.

6. Pozrite sa, ako vytvorili falošné video o moslimovi na katedrále pri vzniku požiaru (VIDEO)

Dôvod vzniku požiaru katedrály Notre-Dame v Paríži je stále neznámy. Francúzske úrady vyhlásili, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že išlo o úmysel a podpaľačstvo.

7. Mobil za volantom bez rizika. Aplikácie Android Auto a Apple CarPlay chránia vodičov

Hoci počet tragických dopravných nehôd na Slovensku dlhodobo klesá, vlani na našich cestách napriek tomu zomrelo až 229 osôb. Podľa niektorých odborníkov sú za poklesom týchto čísel modernejšie a bezpečnejšie autá, keďže podobný trend môžeme sledovať v takmer všetkých krajinách Európskej únie.

Požiar katedrály vyvolal záplavu konšpirácií o tom, kto to spôsobil

8. Požiar katedrály vyvolal záplavu konšpirácií o tom, kto to spôsobil

Požiar parížskej katedrály Notre-Dame vyvolal na internete záplavu lživých správ a sprisahaneckých teórií.

Riaditeľ vládnej letky vysvetľuje, aká je pravda o chemtrails (VIDEO)

9. Riaditeľ vládnej letky vysvetľuje, aká je pravda o chemtrails (VIDEO)

Jedným z najobľúbenejších a najprimitívnejších hoaxov, ktoré už roky šíria konšpirátori je hrozba chemtrails – ide o teóriu, že lietadla do ovzdušia rozprašujú rôzne škodlivé baktérie, vírusy a iné látky s cieľom poškodzovať krajinu, civilizáciu.

4ka pokrýva rýchlym roamingom európske krajiny

10. 4ka pokrýva rýchlym roamingom európske krajiny

Rýchle dáta nepoznajú hranice. V čoraz väčšom počte krajín môžu Štvorkári využívať už aj rýchly 4G medzinárodný roaming. Pred letnou sezónou operátor sprístupnil rýchle 4G dáta v roamingu v ďalších 21 krajinách.