Oficiálna tlačová správa Asociácie vydavateľov tlače k návrhu novely tlačového zákona z dielne poslancov Smeru

26.01.2019 00:18 | Tlačové správy | Asociácia vydavateľov tlače

AVT prijíma so znepokojením najnovší vývoj v oblasti mediálnej legislatívy a odmieta návrh novely tlačového zákona predložený dvojicou poslancov Smeru.

Po obsahovej stránke neobsahuje dôvodová správa k návrhu poslancov Dušana Jarjabka a Miroslava Číža žiaden argument, ktorý by odôvodňoval zmenu úpravy práva na odpoveď. Nevieme o žiadnom prípade, kedy by politik nedostal relevantný priestor na reakciu. Naopak, časté sú prípady, kedy politici nie sú ochotní odpovedať ani na tie otázky, ktoré dostanú, pričom nezriedka ide o vysokých štátnych funkcionárov a predstaviteľov Smeru.

AVT zdôrazňuje, že návrhy nereagujú na naliehavú spoločenskú potrebu na zmenu právnej úpravy. Ide o prejav egoizmu a účelovej snahy obmedziť základné práva obyvateľov Slovenska len pre pocit ukrivdenosti zo strany niektorých politikov.

Z procesného hľadiska by sme radi upozornili na skutočnosť, že ministerstvo kultúry zriadilo po kauze odňatia mobilného telefónu Pavly Holcovej vyšetrovateľmi pracovnú skupinu zloženú zo zástupcov vydavateľov, vysielateľov, novinárov a ich stavovských organizácií, Generálnej prokuratúry a viacerých ministerstiev. Úlohou tejto skupiny je prísť s návrhom zmien legislatívy. Jej práca je však vrcholnými predstaviteľmi vládnucej koalície ignorovaná a stáva sa nezmyselnou.

Čoskoro uplynie rok od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. S poľutovaním konštatujeme, že pri príležitosti výročia nielenže nebudú platiť žiadne nové pravidlá ochrany novinárov a zlepšenia ich postavenia, ale opäť sa začínajú objavovať útoky politických špičiek na žurnalistov a médiá a snahy o skomplikovanie ich práce.

Vyzývame predstaviteľov štátu, aby zmenili tón aj obsah svojej komunikácie s novinárskou obcou a aby sa v prípade záujmu o mediálnu legislatívu zapojili do práce dočasnej pracovnej skupiny, ktorá funguje pri ministerstve kultúry. Zároveň žiadame ministerstvo, aby sa dištancovalo od návrhov, ktoré sú v rozpore s tým, o čom sa hovorí na odbornej pôde a aby sa zaručilo, že žiadne takéto návrhy v žiadnej podobe nepodporí.

Ako zabezpečiť svoju domácnosť počas dovolenky?

1. Ako zabezpečiť svoju domácnosť počas dovolenky?

Nezáleží na tom, či prázdninové mesiace strávite v Tatrách, pri jadranskom pobreží alebo kdekoľvek inde. Kým budete mimo domu, treba sa postarať o to, aby vaša obývačka zostala bez neželaných návštev.

Čína vedie informačnú vojnu proti hongkonským demonštrantom

2. Čína vedie informačnú vojnu proti hongkonským demonštrantom

Čínske štátne médiá sa stali nástrojom informačnej vojny Pekingu proti demonštrantom, ktorí sa od júna búria proti pomerom v Hongkongu. Obhajujú kroky tamojšej polície a manipulatívnym spravodajstvom zhadzujú účastníkov protestov, z ktorých zosnovania vinia Západ. V čínskom podaní sú aktuálne udalosti dielom malej skupiny násilníkov, ktorá bez podpory ľudu usiluje o nezávislosť Hongkongu a rozvracia Čínu, píše denník The New York Times.

DIGI prináša najlepší svetový program

3. DIGI prináša najlepší svetový program

DIGI SLOVAKIA si so štartom svetových futbalových líg pripravila pre svojich zákazníkov zaujímavú jesennú kampaň. Na štyroch kanáloch DIGI SPORT a novom programe PREMIER SPORT čaká na divákov to najlepšie zo svetového futbalu. Zákazníci si môžu vychutnať až 11 športových HD kanálov a k tomu 54 rodinných programov už v základnom balíku za stále nezmenených 9,60 € mesačne. Jesennú kampaň DIGI spúšťa od 15. augusta 2019.

Facebook nechal prepisovať hlasové správy svojich užívateľov

4. Facebook nechal prepisovať hlasové správy svojich užívateľov

Spoločnosť Facebook platila stovky externých spolupracovníkov, aby pre ňu prepisovali hlasové správy užívateľov jednej z jej aplikácií.

5. Terčom kybernetického útoku sa stali novinári aj aktivisti, ktorí informujú o Rusku

Tri desiatky expertov na Rusko v Európe a USA, medzi nimi pracovníci mimovládnych organizácií, akademici, novinári a politickí aktivisti, sa stali obeťou dômyselného kybernetického útoku, oznámil v sobotu investigatívny server Bellingcat.

Británia zakázala reklamy so stereotypným pohľadom na mužov a ženy (VIDEO)

6. Británia zakázala reklamy so stereotypným pohľadom na mužov a ženy (VIDEO)

V Británii prvýkrát zakázali dve reklamy na základe nového pravidla, ktoré nedovoľuje pri propagácii výrobkov prisudzovať mužom a ženám stereotypné role. Podľa regulačného úradu, ktorý v krajine na reklamy dohliada (ASA), sa nenáležité klišé objavilo v reklame amerického výrobcu potravín Mondelez a automobilky Volkswagen.

7. Bývalý šéfredaktor aj zástupca šéfredaktora Trendu chystajú nový ekonomický projekt

Odídenci z Trendu pripravujú ďalší nový ekonomický projekt.

Relácia Jaromíra Soukupa dostala pokutu za neobjektivitu a nevyváženosť

8. Relácia Jaromíra Soukupa dostala pokutu za neobjektivitu a nevyváženosť

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém dnešním zasedání vyměřila pokutu 400.000 korun televizi Barrandov za neobjektivitu a nevyváženost v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa.

Každý desiaty dôchodca si musí privyrábať

9. Každý desiaty dôchodca si musí privyrábať

Na Slovensku nie je veľa ľudí, ktorí majú dve zamestnania. Pätina pracujúcich, každý desiaty dôchodca a každý ôsmy rodič, starajúci sa o dieťa do troch rokov však v prieskume uviedli, že musia mať ešte jeden džob.

Marta Jandová bude mať vlastnú talk show MARTA (VIDEO)

10. Marta Jandová bude mať vlastnú talk show MARTA (VIDEO)

Speváčka Marta Jandová bude mať vlastnú televíznu talkshow.