Ministerka vnútra nekoná a podporuje rozklad štátu a polície. Podávame podnet na policajnú inšpekciu

Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) podáva podnet na policajnú inšpekciu, aby preverila lustráciu Jána Kuciaka pred vraždou, a tiež personálne prepojenia zodpovedných policajných dôstojníkov, mieru ich prípadnej vzájomnej koordinácie ako aj medializované podozrenia z prepojení na skupinu Bödörovcov.

 

OĽANO minulý týždeň vyzvalo ministerku vnútra Denisu Sakovú, aby okamžite odvolala z funkcie bývalého policajného prezidenta Gašpara kvôli podozreniam, že vysokopostavený policajt zisťoval na jeho pokyn informácie o zavraždenom Jánovi Kuciakovi niekoľko mesiacov pred jeho vraždou. „Je neprípustné, aby bývalý policajný prezident Tibor Gašpar zastával akúkoľvek funkciu na Ministerstve vnútra v čase, keď vychádzajú na povrch podozrenia o spôsobe fungovania elitných policajných dôstojníkov pod jeho vedením,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO Veronika Remišová s tým, že to isté platí aj pre bývalého policajného funkcionára Krajmera, ktorý na ministerstve po odchode z polície dostal vedúcu funkciu.

Remišová zároveň upozornila, že Gašpar skončil ako poradca aj v českej polícii deň po tom, ako vyšli najavo spomínané informácie. „Iba na Slovensku sa nič nestalo a ministerka vnútra stále nekoná. V krajine, kde platí zákon by malo byť normálne, aby ministerka urobila okamžité opatrenia tak, aby tieto osoby minimálne do vyšetrenia všetkých podozrení zo svojich postov odišli,“ povedala.

Tibor Gašpar bol podľa Remišovej príčinou obrovskej nedôvery v políciu, keďže je rodinne previazaný s nitrianskym oligarchom a majiteľom SBS Bonul, kde sa na firemnom večierku zúčastnil aj bývalý premiér Fico. „Syn majiteľa Bonulu sa zas mal podľa medializovaných informácií stretávať s Mariánom Kočnerom a na jeho pokyn zisťovať informácie údajne od policajtov o osobách, ktoré chcel dať Kočner sledovať,“ upozornila V. Remišová, podľa ktorej „prišiel čas aj na otázky o možných väzbách pochybného kandidáta na Ústavný súd Roberta Fica na spomínanú Nitriansku skupinu, lukratívne štátne zákazky, rozdeľovanie dotácií z čias Ľubomíra Jahnátka a podľa môjho názoru by sa mali začať pýtať nielen občania, ale konečne aj polícia a prokuratúra.“

OĽANO dlhodobo upozorňujeme na prepojenia polície a rôznych záujmových skupín. „Ukázalo sa, že bolo správne, že sme požadovali odstúpenie bývalého policajného prezidenta Tibora. Informácie, ktoré vyšli na povrch svedčia o systéme vzájomného krytia, či dokonca spolupráce policajtov, politikov, prokurátorov a pochybných podnikateľov, ktorí dlhé roky beztrestne rozkladajú štát a systém spravodlivosti na Slovensku,“ tvrdí Remišová, podľa ktorej je nedôvera v políciu na Slovensku stále najvyššia z celej EÚ. „Ako môžu občania veriť v políciu, ktorá im má pomáhať a chrániť, ak niektorí policajti radšej pomáhajú a chránia rôzne záujmové organizované skupiny, či ľudí na mafiánskych zoznamoch?,“ pýta sa Remišová.

Aj keď je v polícii mnoho čestných, šikovných a angažovaných príslušníkov Policajného zboru, podľa Remišovej vedenie ministerstva vnútra a polície tolerovaním takýchto praktík vrhá nedôveru na celý policajný zbor. „Je to doslova rozklad štátu a jeho základnej funkcie – chrániť a starať sa o bezpečnosť občanov Slovenskej republiky,“ myslí si Remišová. Podľa nej by sa príslušné orgány polície a prokuratúry mali bezodkladne začať zaoberať tým, ako fungovala NAKA pod vedením Tibora Gašpara a Petra Hraška. „Každý druhý deň vychádzajú na povrch podozrenia, že mohlo dochádzať k zneužívaniu právomocí verejných činiteľov koordinovanou formou na najvyšších miestach polície, pričom doteraz nie je jasné, do akej miery boli zaangažovaní súčasní aj bývalí policajní dôstojníci. V tejto chvíli situácia vyzerá byť natoľko vážna, že by sa tým mal zaoberať branno-bezpečnostný výbor, ako aj policajné prezídium a inšpekcia ministerstva vnútra,“ upozornila a dodala, že „pokiaľ vedenie polície a inšpekcia ministerstva vnútra nie sú schopné dôsledne vyšetriť tak vážne a dlhodobé podozrenia, je úlohou prokuratúry ako orgánu dozoru zabezpečiť dôsledné vyšetrovanie a preveriť vedenie NAKY, pretože je nemysliteľné, aby neustále podozrenia z prepojenia dôstojníkov elitného policajného útvaru s prostredím biznisu, alebo dokonca organizovaného zločinu ostali bez dôsledkov a bez vyvodenia zodpovednosti.“

OĽANO v tejto veci podáva podnet na policajnú inšpekciu, aby preverila nielen lustráciu Jána Kuciaka pred vraždou, ale takisto personálne prepojenia zodpovedných policajných dôstojníkov, mieru ich prípadnej vzájomnej koordinácie ako aj medializované podozrenia z prepojení na tzv. Bödörovcov. „Dôvera v štát sa nedá obnoviť, ak inštitúcie štátu stoja na zhnitých základoch. V polícii treba spraviť poriadok, nastaviť férové podmienky pre šikovných a čestných policajtov a zabrániť, aby si políciu privatizovali rôzne súkromné organizované skupiny. Len toto je cesta k bezpečnému a úspešnému Slovensku,“ uzavrela Remišová.

Podľa tieňového ministra vnútra Gábora Grendela by mal Tibor Gašpar odpovedať na otázky, z akého dôvodu dal pol roka pred vraždou lustrovať v policajných databázach informácie o Jánovi Kuciakovi, aké informácie o ňom polícia zozbierala, a tiež čo s týmito informáciami polícia následne urobila. „Ďalšie pôsobenie Tibora Gašpara vo funkcii poradcu ministerky vnútra je absolútne neúnosné. Túto nomináciu sme kritizovali už vtedy, keď ministerka Saková urobila z Tibora Gašpara svojho poradcu, pretože práve jeho odchod bol jednou z kľúčových požiadaviek demonštrantov po vražde Jána Kuciaka,“ uzavrel Grendel.