Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu, ktoré sa konalo dňa 6. 3. 2019

06.03.2019 18:02 | Tlačové správy | TS RVR

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

• zamietla žiadosť o udelenie výnimky vysielateľa D.EXPRES, k.s. (programová služba EXPRES) na uplatňovanie kvóty pre slovenskú hudbu podľa § 28b ods. 1 a podľa §28b ods. 4 ZVR (povinnosť vyhradiť štvrtinu času vysielania za kalendárny mesiac slovenským hudobným dielam, pričom jednu pätinu z nich musia tvoriť nové slovenské hudobné diela);
• uložila sankciu – pokutu 3 319 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba WAU) za porušenie § 18aa ods. 1 písm. b) ZVR a § 18aa ods. 1 písm. c) ZVR, ku ktorému došlo tým, že dňa 30. 9. 2018 odvysielal program Inkognito s titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím, ktoré nezachytávali hovorený prejav spôsobom, ktorý by umožnil porozumieť jeho obsahu, a čas zobrazenia titulkov nebol primeraný na zabezpečenie ich čitateľnosti;
• uložila sankciu – pokutu 9 957 eur  vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) za porušenie § 32 ods. 9 ZVR (zákaz vysielania politickej reklamy), ku ktorému došlo vysielaním programu Noviny (príspevok Oprava ciest prioritou) dňa 22. 10. 2018;
• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi RADIO ONE, s.r.o. (programová služba Rádio One) za porušenie § 68 ods. 7 písm. a) ZVR v súvislosti s tým, že v dňoch 19. 7., 11. 9., a 18. 10. 2018 nevyužíval frekvenciu 92,3 MHz Levice a v dňoch 14. 8. a 13. 11. 2018 nevyužíval frekvenciu 92,9 MHz Rimavská Sobota na účely, na ktoré mu boli pridelené;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska – vysielateľ na základe zákona (programová služba Jednotka) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. e) ZVR (používanie štátneho jazyka) v súvislosti s vysielaním programu Hviezdna brána dňa
9. 1. 2019;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Jednotka) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému mohlo dôjsť odvysielaním programu Správy RTVS (príspevok s názvom EÚ uvalila sankcie na členov ruskej GRU) dňa 21. 1. 2019;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. vo veci možného porušenia
§ 16 ods. 3 písm. e) ZVR (používanie štátneho jazyka) v súvislosti s vysielaním programov Láska nebeská (programová služba WAU) dňa 23. 12. 2018 a Flinstonovci 2 (programová služba JOJ PLUS) dňa 20. 1. 2019 a vo veci možného porušenia § 39 ods. 1 ZVR (zákaz odvysielania sponzorského odkazu subjektu vyrábajúceho alkoholické nápoje v stanovenom časom obmedzení) v súvislosti s vysielaním na programovej službe WAU dňa 23. 12. 2018 o cca 21:55 hod.;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 4 (ochrana maloletých – časové zaradenie) a § 32 ods. 4 písm. a) (čestnosť a slušnosť reklamy a telenákupu) v súvislosti s odvysielaním komunikátu Clavin Platinum označujúceho ako sponzora programu Šport dňa 16. 1. 2019 o cca 20:20:27 hod. a 20:32:30 hod.;
• začala správne konanie voči prevádzkovateľovi retransmisie Orange Slovensko, a.s. vo veci možného porušenia § 17 ods. 8 ZVR – povinnosť poskytnúť na základe písomnej žiadosti koncového užívateľa technické zariadenie na príjem programovej služby, ktoré bude umožňovať retransmisiu programovej služby vrátane multimodálneho prístupu, a to v lehote 30 dní odo dňa doručenia žiadosti;
• začala správne konanie voči prevádzkovateľovi retransmisie Slovak Telekom, a.s. vo veci možného porušenia § 17 ods. 8 ZVR – povinnosť poskytnúť na základe písomnej žiadosti koncového užívateľa technické zariadenie na príjem programovej služby, ktoré bude umožňovať retransmisiu programovej služby vrátane multimodálneho prístupu, a to v lehote 30 dní odo dňa doručenia žiadosti;
• začala správne konanie voči prevádzkovateľovi retransmisie Kalná KTR, s.r.o. vo veci možného porušenia § 17 ods. 1 písm. c) ZVR – zákaz poskytovania retransmisie programovej služby bez súhlasu pôvodného vysielateľa a vo veci možného porušenia § 60 ods. 1 ZVR – povinnosť oznámiť zmenu údajov v žiadosti o registráciu retransmisie Rade v stanovenej lehote;
• začala správne konanie voči prevádzkovateľovi retransmisie Nelson Services, s.r.o. vo veci možného porušenia § 17 ods. 1 písm. c) ZVR – zákaz poskytovania retransmisie programovej služby bez súhlasu pôvodného vysielateľa a vo veci možného porušenia § 60 ods. 1 ZVR – povinnosť oznámiť zmenu údajov v žiadosti o registráciu retransmisie Rade v stanovenej lehote;
• uznala za neopodstatnené 8 sťažností, respektíve ich častí.

Volebné štúdiá v televíziách budú až v nedeľu (VIDEO)

1. Volebné štúdiá v televíziách budú až v nedeľu (VIDEO)

Prvé povolebné diskusie po voľbách do Európskeho parlamentu nie sú v sobotu, ako tradične po rôznych voľbách, ale až v nedeľu, keď sa končia voľby vo všetkých štátoch EU.

Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

2. Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

Dezinformací na českých webech v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu kvůli volbám přes původní obavy výrazně nepřibylo. Oznámil to dnes Pražský institut bezpečnostních studií na základě svého průzkumu.

Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

3. Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

Pred päťsto rokmi, presne 2. mája 1519, zomrel maliar, sochár, architekt, prírodovedec, hudobník, spisovateľ, vynálezca a konštruktér Leonardo da Vinci. Dokonalá renesančná osobnosť, ktorá mala ruky umelca a myseľ vedca. Leonardo nám zanechal rozsiahle dielo, a to veľká časť jeho výtvarných prác a vedeckých rozpráv bola zničená.

Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

4. Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

Americká firma Nike stiahla nový model športových topánok, ktorý sa mal začať predávať budúci mesiac.

5. Ako je to s kvalitou nášho piva? Odborníci a spotrebitelia sú za jedno - kvalita sa zlepšuje

Na Slovensku máme kvalitné pivo. Potvrdzujú to nielen milovníci piva, ale aj odborníci, ktorí tento týždeň v rámci 13. ročníka degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka hodnotia slovenské pivá. V nedávnom prieskume agentúry Kantar navyše tri štvrtiny slovenských pivárov potvrdili, že kultúra pitia piva sa u nás zlepšuje.

ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

6. ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

Český stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňkovi Šarapatkovi, rozhodl dnes Obvodní soud pro Prahu 1. Zeman v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost.

Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

7. Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

Klub podnikových médií vyhlásil výsledky 16. ročníka súťaže Podnikové Médium Roka 2018. Do súťaže sa zapojili firmy, podniky, agentúry, štátne aj mimovládne organizácie, mestá a obce.

8. Vyhlásenie LGBTI organizácií: Vyzývame Petra Pellegriniho, aby urýchlene riešil situáciu v slovenskej kultúre

23. mája 2019 predložilo MK do medzirezortného pripomienkového konania úplne nový zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Ministerstvo ním chce zakotviť nové pravidlá poskytovania dotácií do budúcnosti. Udialo sa tak bez akejkoľvek konzultácie, poza chrbát dotknutých subjektov a to nás utvrdzuje v tom, že snaha ministerky Laššákovej o dialóg je neúprimná a hraná.

Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

9. Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

Mnoho ľudí napomáha šíreniu dezinformácií a manipulácií nechtiac, len pod vplyvom emócií či povrchnosti. Nechajú sa strhnúť emtívnou fotkou, titulkom, či vymysleným textom.

Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

10. Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

Voľby do Európskeho parlamentu sa konajú v štátoch EU priebežne od 23. do 26. mája. Na Slovensku budú 25. mája. Výsledky budú zverejňované postupne v jednotlivých krajinách ale aj v EP.