Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu, ktoré sa konalo dňa 6. 3. 2019

06.03.2019 18:02 | Tlačové správy | TS RVR

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

• zamietla žiadosť o udelenie výnimky vysielateľa D.EXPRES, k.s. (programová služba EXPRES) na uplatňovanie kvóty pre slovenskú hudbu podľa § 28b ods. 1 a podľa §28b ods. 4 ZVR (povinnosť vyhradiť štvrtinu času vysielania za kalendárny mesiac slovenským hudobným dielam, pričom jednu pätinu z nich musia tvoriť nové slovenské hudobné diela);
• uložila sankciu – pokutu 3 319 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba WAU) za porušenie § 18aa ods. 1 písm. b) ZVR a § 18aa ods. 1 písm. c) ZVR, ku ktorému došlo tým, že dňa 30. 9. 2018 odvysielal program Inkognito s titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím, ktoré nezachytávali hovorený prejav spôsobom, ktorý by umožnil porozumieť jeho obsahu, a čas zobrazenia titulkov nebol primeraný na zabezpečenie ich čitateľnosti;
• uložila sankciu – pokutu 9 957 eur  vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) za porušenie § 32 ods. 9 ZVR (zákaz vysielania politickej reklamy), ku ktorému došlo vysielaním programu Noviny (príspevok Oprava ciest prioritou) dňa 22. 10. 2018;
• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi RADIO ONE, s.r.o. (programová služba Rádio One) za porušenie § 68 ods. 7 písm. a) ZVR v súvislosti s tým, že v dňoch 19. 7., 11. 9., a 18. 10. 2018 nevyužíval frekvenciu 92,3 MHz Levice a v dňoch 14. 8. a 13. 11. 2018 nevyužíval frekvenciu 92,9 MHz Rimavská Sobota na účely, na ktoré mu boli pridelené;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska – vysielateľ na základe zákona (programová služba Jednotka) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. e) ZVR (používanie štátneho jazyka) v súvislosti s vysielaním programu Hviezdna brána dňa
9. 1. 2019;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Jednotka) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému mohlo dôjsť odvysielaním programu Správy RTVS (príspevok s názvom EÚ uvalila sankcie na členov ruskej GRU) dňa 21. 1. 2019;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. vo veci možného porušenia
§ 16 ods. 3 písm. e) ZVR (používanie štátneho jazyka) v súvislosti s vysielaním programov Láska nebeská (programová služba WAU) dňa 23. 12. 2018 a Flinstonovci 2 (programová služba JOJ PLUS) dňa 20. 1. 2019 a vo veci možného porušenia § 39 ods. 1 ZVR (zákaz odvysielania sponzorského odkazu subjektu vyrábajúceho alkoholické nápoje v stanovenom časom obmedzení) v súvislosti s vysielaním na programovej službe WAU dňa 23. 12. 2018 o cca 21:55 hod.;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 4 (ochrana maloletých – časové zaradenie) a § 32 ods. 4 písm. a) (čestnosť a slušnosť reklamy a telenákupu) v súvislosti s odvysielaním komunikátu Clavin Platinum označujúceho ako sponzora programu Šport dňa 16. 1. 2019 o cca 20:20:27 hod. a 20:32:30 hod.;
• začala správne konanie voči prevádzkovateľovi retransmisie Orange Slovensko, a.s. vo veci možného porušenia § 17 ods. 8 ZVR – povinnosť poskytnúť na základe písomnej žiadosti koncového užívateľa technické zariadenie na príjem programovej služby, ktoré bude umožňovať retransmisiu programovej služby vrátane multimodálneho prístupu, a to v lehote 30 dní odo dňa doručenia žiadosti;
• začala správne konanie voči prevádzkovateľovi retransmisie Slovak Telekom, a.s. vo veci možného porušenia § 17 ods. 8 ZVR – povinnosť poskytnúť na základe písomnej žiadosti koncového užívateľa technické zariadenie na príjem programovej služby, ktoré bude umožňovať retransmisiu programovej služby vrátane multimodálneho prístupu, a to v lehote 30 dní odo dňa doručenia žiadosti;
• začala správne konanie voči prevádzkovateľovi retransmisie Kalná KTR, s.r.o. vo veci možného porušenia § 17 ods. 1 písm. c) ZVR – zákaz poskytovania retransmisie programovej služby bez súhlasu pôvodného vysielateľa a vo veci možného porušenia § 60 ods. 1 ZVR – povinnosť oznámiť zmenu údajov v žiadosti o registráciu retransmisie Rade v stanovenej lehote;
• začala správne konanie voči prevádzkovateľovi retransmisie Nelson Services, s.r.o. vo veci možného porušenia § 17 ods. 1 písm. c) ZVR – zákaz poskytovania retransmisie programovej služby bez súhlasu pôvodného vysielateľa a vo veci možného porušenia § 60 ods. 1 ZVR – povinnosť oznámiť zmenu údajov v žiadosti o registráciu retransmisie Rade v stanovenej lehote;
• uznala za neopodstatnené 8 sťažností, respektíve ich častí.

1. Apple predstavil veľké novinky: novú TV aj spravodajskú službu a kreditnú kartu (VIDEO)

Americká spoločnosť Apple dnes predstavila detaily svojej novej spravodajskej predplatiteľskej služby Apple News Plus, hernej predplatiteľskej služby Apple Arcade a nové kreditné karty. Spoločnosť tiež plánuje spustiť novú videoslužbu, ktorá by mala konkurovať Netflix, Amazonu a káblovej televízii.

Obvinený z vraždy hovoril vo výpovedi o otrávení televíznej redaktorky

2. Obvinený z vraždy hovoril vo výpovedi o otrávení televíznej redaktorky

Ján Kuciak možno nie je jediný novinár, ktorý sa stal obeťou vraždiaceho komanda Mariana Kočnera.

Majiteľ Markízy zvažuje majetkové zmeny vrátane predaja celej spoločnosti

3. Majiteľ Markízy zvažuje majetkové zmeny vrátane predaja celej spoločnosti

Spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), ktorá prevádzkuje aj TV Markíza a českú TV Nova, začala revíziu strategických možností, vrátane prípadného predaja spoločnosti.

Šéf Penty tvrdí, že SMS o odj... čuráka nesúvisí s Kuciakom

4. Šéf Penty tvrdí, že SMS o odj... čuráka nesúvisí s Kuciakom

Haščák pre Aktuality.sk: Penta v roku 2017 takmer kúpila Markízu

Europoslanci sa budú zaoberať právnym štátom na Slovensku po vražde novinára

5. Europoslanci sa budú zaoberať právnym štátom na Slovensku po vražde novinára

Európsky parlament sa dnes večer bude zaoberať správou skupiny europoslancov, ktorá vlani navštívila Slovensko kvôli vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Vnučka výtvarníka Milera nemá licenciu ku Krtkovi, potvrdil to súd

6. Vnučka výtvarníka Milera nemá licenciu ku Krtkovi, potvrdil to súd

Smlouva, na jejímž základě poskytuje Karolína Milerová povolení k výrobě produktů s populární pohádkovou postavičkou Krtečkem, je neplatná.

Najväčšie hoaxy v zdravotníctve: Aká je pravda o očkovaní a autizme? (VIDEO)

7. Najväčšie hoaxy v zdravotníctve: Aká je pravda o očkovaní a autizme? (VIDEO)

Polícia SR pripravila rozhovor o očkovaní a hoaxoch pri téme očkovania s doktorom Mariánom Jánošom.

Kočner sa pochválil, že do sledovania novinárov investoval za rok 200 tisíc

8. Kočner sa pochválil, že do sledovania novinárov investoval za rok 200 tisíc

Marian Kočner, ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, mesiace predtým platil sledovanie novinárov, medzi ktorými bol aj zavraždený novinár.

Peter Tóth, ktorý pre Kočnera sledoval novinárov, vypovedá na NAKA (VIDEO)

9. Peter Tóth, ktorý pre Kočnera sledoval novinárov, vypovedá na NAKA (VIDEO)

Bývalý siskár a komentátor denníka SME a ďalších médií Peter Tóth prišiel dnes vypovedať na Národnú kriminálnu agentúru v Nitre.

Internet oslavuje 30 rokov. Pamätáte si ešte tieto webové stránky?

10. Internet oslavuje 30 rokov. Pamätáte si ešte tieto webové stránky?

Pred 30-timi rokmi sme spoznali internet tak, ako funguje doteraz. Za úplne prvou webovou stránkou stál britský inžinier Tim Berners-Lee a na adrese info.cern.ch ju nájdete aj dnes.