Celý prejav Zuzany Čaputovej: Povýšme spoluprácu nad boje o osobné zásluhy Foto: FB Zuzana Čaputová

Celý prejav Zuzany Čaputovej: Povýšme spoluprácu nad boje o osobné zásluhy

31.03.2019 14:52 | Tlačové správy | Zuzana Čaputová

Prvý prejav novozvolenej prezidentky Zuzany Čaputovej v plnom znení.

Ďakujem. Köszönöm. Ďakuju šumňi. Děkuji. Paľikerav.

Ďakujem mojej rodine a môjmu tímu. Ďakujem vám všetkým, že ste boli so mnou a sľubujem vám, že ja budem s vami. S vami, ktorí ste ma v kampani podporovali. S vami, ktorí ste mi dali hlas. A aj s vami, ktorých dôveru som si zatiaľ nezískala a budem sa o ňu uchádzať ďalej pri výkone svojho mandátu. Som šťastná z tohto výsledku a viem, že si prečítame ešte veľa jeho intepretácií.

Chcem však povedať tú, ktorú v tejto chvíli cítim najviac ja sama. Teší ma nielen víťazstvo, ale predovšetkým to, že sa udialo spôsobom, o ktorom sme si mnohí prestávali myslieť, že ešte môže fungovať.

Že sa dá ísť aj do politického zápasu s vlastným názorom, že sa dá nepodľahnúť populizmu, že sa dá hovoriť pravdu a že sa dá zaujať a získať dôveru aj bez agresívneho slovníka a podpásových osobných útokov.

Naznačili to už voľby do samosprávnych krajov, potvrdili to komunálne voľby a dnes tiež voľby prezidentské, a verím, že sa pridajú aj tie európske, že Slovensko si pýta túto zmenu. Priatelia, budem šťastná, ak si dnes povieme - je to lepšie, ako sme si mysleli!

Možno sme si mysleli, že spravodlivosť a férovosť v politike je len intelektuálna téma a vidíme, že je to túžbou mnohých ľudí v našej spoločnosti. Možno sme si mysleli, že slušnosť v politike začína byť prejavom slabosti a dnes vidíme, že to môže byť aj našou silou. Mysleli sme si, že hrádza medzi konzervatívnym a liberálnym je neprekročiteľná a vidíme, že sme ju dokázali premostiť.

Netešme sa zo smútku súperov, pozerajme sa dopredu, lebo sa máme o čo a o koho oprieť. Máme čo naprávať a za čo sa postaviť. Je to, priatelia, lepšie, ako sme si mysleli! Hľadajme teda to, čo nás spája, povýšme spoluprácu na lepšom Slovensku nad boje o osobné zásluhy. Pozvime ďalších ľudí, poďme za ideami a hodnotami, ktoré nás v týchto voľbách spojili.

Skutočná sila je vo vytrvaní, v postupnosti krokov, ktoré sú niekedy spojené aj s rizikom, a v trpezlivosti. Ako keď poddajná voda postupne zdolá skalu. Lebo veľké veci, akou je aj budovanie krajiny, sa zväčša rodia pomaly. Začnime od seba.

Ďakujem vám všetkým.

Denník SME spustil smeti.sme.sk a ďalší špecializovaný web

1. Denník SME spustil smeti.sme.sk a ďalší špecializovaný web

Denník SME spustil špecializované weby.

2. Útoky Tibora Gašpara na novinárov odsúdilo aj Európske centrum pre slobodu tlače a médií

Sponzorované statusy útočiace na novinárov, ktoré zverejňuje bývalý policajný prezident Tibor Gašpar na facebooku, si všimli medzinárodné novinárske organizácie Európske centrum pre slobodu tlače a médií a organizácia Reportéri bez hraníc.

NSS: Homeopatia nie je zdravotná služba, nie je vedecky preukázaná

3. NSS: Homeopatia nie je zdravotná služba, nie je vedecky preukázaná

Homeopatia nenapĺňa znaky zdravotnej služby, ako ju definuje zákon. Jej účinky nie sú vedecky preukázané. Ak nie je možné homeopatiu poskytovať podľa pravidiel vedy a uznávaných medicínskych postupov, potom nemôže ísť o zdravotnú službu, rozhodla rozšírená komora českého Najvyššieho správneho súdu (NSS).

Organizátori Eurovízie dali pokutu Islandu kvôli skupine Hatari (VIDEO)

4. Organizátori Eurovízie dali pokutu Islandu kvôli skupine Hatari (VIDEO)

Organizátori medzinárodnej súťaže Eurovízia potrestali Island pokutou za správanie skupiny Határ pri tohtoročnom ročníku akcie, ktorej finále sa konalo v máji v Tel Avive.

Twitter zrušil tisíce účtov na Blízkom východe, šírili propagandu

5. Twitter zrušil tisíce účtov na Blízkom východe, šírili propagandu

Twitter zrušil 4258 účtov zo Spojených arabských emirátov, ktoré prostredníctvom falošných mien šírili tweety o Katare a Jemene.

Kultový seriál Priatelia ovplyvnil životy miliónov divákov (VIDEO)

6. Kultový seriál Priatelia ovplyvnil životy miliónov divákov (VIDEO)

Americký seriál Priatelia patril k najúspešnejším televíznym projektom vysielaným na prelome storočia.

Odborník: Podľa štúdií je na internete závislá polovica mladých

7. Odborník: Podľa štúdií je na internete závislá polovica mladých

Niektoré štúdie uvádzajú, že na internete je závislá až polovica tínedžerov. Na sociálnych sieťach sú závislí aj dospelí.

Medzi najväčšími favoritmi o televízne ceny Emmy patria seriály HBO a Netflix

8. Medzi najväčšími favoritmi o televízne ceny Emmy patria seriály HBO a Netflix

Medzi najväčších favoritov tohtoročných amerických televíznych cien Emmy patria kandidáti z produkcie televízneho velikána HBO - fantasy seriál Hra o tróny alebo miniséria Černobyľ o havárii jadrovej elektrárne v roku 1986.

O2 má nových maskotov - Ludda a Moyu (VIDEO)

9. O2 má nových maskotov - Ludda a Moyu (VIDEO)

Operátor O2 má novú kampaň, v ktorej predstavuje nových maskotov – robotov Ludda a Moyu.

Mark Zuckerberg sa v Bielom dome stretol s Donaldom Trumpom

10. Mark Zuckerberg sa v Bielom dome stretol s Donaldom Trumpom

Americký prezident Donald Trump sa vo štvrtok v Bielom dome stretol so šéfom spoločnosti Facebook Markom Zuckerbergom. Sám Trump to dnes oznámil na twitteri s tým, že stretnutie bolo "pekné". Firma Facebook schôdzku potvrdila, stretnutie vraj bolo "dobré a konštruktívne".