Celý prejav Zuzany Čaputovej: Povýšme spoluprácu nad boje o osobné zásluhy Foto: FB Zuzana Čaputová

Celý prejav Zuzany Čaputovej: Povýšme spoluprácu nad boje o osobné zásluhy

31.03.2019 14:52 | Tlačové správy | Zuzana Čaputová

Prvý prejav novozvolenej prezidentky Zuzany Čaputovej v plnom znení.

Ďakujem. Köszönöm. Ďakuju šumňi. Děkuji. Paľikerav.

Ďakujem mojej rodine a môjmu tímu. Ďakujem vám všetkým, že ste boli so mnou a sľubujem vám, že ja budem s vami. S vami, ktorí ste ma v kampani podporovali. S vami, ktorí ste mi dali hlas. A aj s vami, ktorých dôveru som si zatiaľ nezískala a budem sa o ňu uchádzať ďalej pri výkone svojho mandátu. Som šťastná z tohto výsledku a viem, že si prečítame ešte veľa jeho intepretácií.

Chcem však povedať tú, ktorú v tejto chvíli cítim najviac ja sama. Teší ma nielen víťazstvo, ale predovšetkým to, že sa udialo spôsobom, o ktorom sme si mnohí prestávali myslieť, že ešte môže fungovať.

Že sa dá ísť aj do politického zápasu s vlastným názorom, že sa dá nepodľahnúť populizmu, že sa dá hovoriť pravdu a že sa dá zaujať a získať dôveru aj bez agresívneho slovníka a podpásových osobných útokov.

Naznačili to už voľby do samosprávnych krajov, potvrdili to komunálne voľby a dnes tiež voľby prezidentské, a verím, že sa pridajú aj tie európske, že Slovensko si pýta túto zmenu. Priatelia, budem šťastná, ak si dnes povieme - je to lepšie, ako sme si mysleli!

Možno sme si mysleli, že spravodlivosť a férovosť v politike je len intelektuálna téma a vidíme, že je to túžbou mnohých ľudí v našej spoločnosti. Možno sme si mysleli, že slušnosť v politike začína byť prejavom slabosti a dnes vidíme, že to môže byť aj našou silou. Mysleli sme si, že hrádza medzi konzervatívnym a liberálnym je neprekročiteľná a vidíme, že sme ju dokázali premostiť.

Netešme sa zo smútku súperov, pozerajme sa dopredu, lebo sa máme o čo a o koho oprieť. Máme čo naprávať a za čo sa postaviť. Je to, priatelia, lepšie, ako sme si mysleli! Hľadajme teda to, čo nás spája, povýšme spoluprácu na lepšom Slovensku nad boje o osobné zásluhy. Pozvime ďalších ľudí, poďme za ideami a hodnotami, ktoré nás v týchto voľbách spojili.

Skutočná sila je vo vytrvaní, v postupnosti krokov, ktoré sú niekedy spojené aj s rizikom, a v trpezlivosti. Ako keď poddajná voda postupne zdolá skalu. Lebo veľké veci, akou je aj budovanie krajiny, sa zväčša rodia pomaly. Začnime od seba.

Ďakujem vám všetkým.

V predvolebnej kampani sa využívali falošné účty, manipulácie aj klamstvá (FOTO, VIDEO)

Prostriedky predvolebného boja sú rôzne. Hoaxy, dezinformácie a manipulácie boli súčasťou predvolebnej kampane a nezneužívali ich len antisystémové strany.

50dni.sk: Predvolebný prieskum, ktorý si objednali ľudia, sa opäť šíri správami

Hoci najdôležitejšie obdobie z pohľadu rozhodovania voličov je obdobie 1-2 týždne pred voľbami, parlament schválil zákon, ktorým zakázal zverejňovanie prieskumov volebných preferencií 50 dní pred voľbami a občanom tým obmedzil ich právo na prístup k informáciám.

Fico začal predvolebnú debatu so Závodským kritikou rádia (VIDEO)

Rádio Expres dnes odvysielalo poslednú predvolebnú diskusiu s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom. Bývalý premiér sa rozprával s moderátorom Braňom Závodským.

Finálna predvolebná debata priniesla Markíze rekord (VIDEO)

Záverečná zo série piatich predvolebných diskusií pod názvom Voľby 2020, ktorú vysielala v utorok Markíza, sa v utorok stala najsledovanejším programom dňa v rámci ponuky všetkých slovenských staníc.

365.bank posiela ľudí voliť (VIDEO)

Od štvrtku a počas najbližších troch dní 365.bank zásadne a netradične mení rétoriku. V komunikácii neprezentuje žiadne produkty, namiesto toho vyzýva ľudí, aby išli voliť. Ísť voliť je totiž podľa nej dôležitejšie, než riešiť výšku úrokových sadzieb na sporení či predbiehať sa s ostatnými bankami, ktorá je najlepšia.

Nominácie na slovenských Oscarov sú známe (VIDEO)

Najviac nominácií na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za uplynulý rok získal film Amnestie.

Aktivisti sa zamkli o bránu Úradu vlády (VIDEO)

Členovia a členky z hnutia Extinction Rebellion Slovakia sa zamkli o Úrad vlády, aby upozornili na naliehavosť klimatickej krízy.

Facebook zrušil Kulturblog a ďalších 6 stránok, ktoré propagovali kotlebovcov

Facebook v noci z utorka na stredu zrušil sedem facebookových stránok, ktoré boli napojené na Kotlebovu ĽSNS. Spoločnosť nespresnila, o ktoré stránky ide, no dnes ráno už nie je online napríklad stránka Kulturblog.

Mimovládky reagujú na útoky kotlebovcov a ďalších politikov v predvolebných debatách (VIDEO)

Zástupcovia viacerých významných mimovládnych organizácií napísali otvorený list, v ktorom reagujú na neustále útoky politikov a hlavne teraz v predvolebnom období.

Grendel k prípadu s Ruttkayovou: Kočner je v base, jeho opičky však stále makajú (VIDEO)

Prokurátorka Beáta Vítková z Krajskej prokuratúry v Bratislave podala návrh na obžalobu poslanca za hnutie OĽANO Gábora Grendela pre ohrozenie bankového tajomstva Mariána Kočnera. Urobila tak napriek tomu, že komunikácia z Kočnerovej Threemy dokazuje, že novinárka Martina Ruttkayová svedčila proti Grendelovi na objednávku Mariána Kočnera.