Zastavíme okrádanie živnostníkov nebankovkami. Výzva novému ministrovi financií a ministerke školstva

11.04.2019 12:23 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Pred štyrmi rokmi sa na Slovensku podarilo zastaviť úžeru – okrádanie občanov pôžičkovými firmami – nebankovými spoločnosťami, ktorým ľudia platili často aj vyše stopercentné úroky.

Nebankové spoločnosti musia mať od roku 2015 licenciu Národnej banky Slovenska a výška ich úroku je obmedzená na dvojnásobok priemernej odplaty v bankách. „Napriek tomu sa na Slovensku opäť objavili špekulanti, ktorí našli medzeru v zákone. Dôverčivým ľuďom, ktorí si potrebujú požičať odporučia vybaviť si živnosť. Takýmito praktikami trpia živnostníci, ale aj obyčajní ľudia, ktorí sa nimi stanú iba kvôli pôžičke,“ upozornil tieňový minister financií a hospodárstva Eduard Heger.

„Ak im spoločnosť požičia, môže si naúčtovať prakticky neobmedzený úrok, a zákon sa na to pozerá ako na úver firmy firme. Živnostník však nie je klasická firma, pretože ručí celým svojím majetkom. V prípade vymáhania dlhu môže prísť dom, v ktorom býva jeho rodina,“ vysvetlil Heger a pokračoval: „Pritom si často požičal niekoľko sto eur na napríklad novú pračku, mobil alebo televízor. Pôžičkové spoločnosti ho presvedčia, aby si požičal „na IČO“, lebo to bude jednoduchšie a výhodnejšie, nemusí dokladovať ani príjmy. Zamlčia však, že potom stráca ochranu, ktorú zákon poskytuje spotrebiteľom.“

Expert hnutia OĽANO na ekonomiku a podnikanie Peter Kremský upozornil, že takéto firmy nemajú licenciu NBS a nepodliehajú prakticky žiadnej kontrole finančných orgánov. „Jedna z nich napríklad ponúka pôžičku 2000 eur so splatnosťou 18 mesiacov a mesačnou splátkou 183 eur mesačne. Celkovo teda živnostník vrátane poplatkov zaplatí 3350 eur. V banke by občan rovnakú pôžičku preplatil len o 265 eur. Za rok a pol tak živnostník príde o vyše tisíc eur,“ uviedol Kremský.

Podľa E. Hegera je potrebné takému okrádaniu živnostníkov zabrániť. Podnikatelia, ktorí sú fyzickými osobami (živnostníci, slobodné, povolania, iné SZČO) by mali mať podľa neho podobnú ochranu, ako bežní občania. „Vyzývame preto budúceho ministra financií o dôsledné riešenie tejto problematiky, o zavedenie regulácie úverov podľa Obchodného zákonníka, ak je ich prijímateľom SZČO. Výška úveru by sa mala obmedziť na maximálne dvojnásobok priemernej odplaty v bankách za predchádzajúci rok rovnako ako v prípade spotrebiteľov. Aktuálne je to okolo 20% a pri pôžičkách do 100 eur 30% ročne,“ povedal Heger a zároveň vyzval aj živnostníkov, aby sa dôkladne informovali o podmienkach a prepočítali si celkové predraženie úveru, kým podpíšu zmluvu.

Predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO Veronika Remišová uviedla, že opatrenia, ktoré predstavil Eduard Heger, riešením akútnej situácie. „My sa však potrebujeme venovať hlavne prevencii, ktorá sa dá dosiahnuť len vzdelávaním,“ uviedla Remišová a pokračovala: „Dlhodobo máme na Slovensku problém s finančnou gramotnosťou. Na Slovensku máme viac ako 3 milióny exekúcii, časť z nich je spôsobená práve zlými rozhodnutiami, pretože ľudia majú problém orientovať sa v komplikovaných pravidlách finančných inštitúcií a neuvážene sa zadlžujú.“

Remišová pripomenula, že finančná gramotnosť je na veľmi zlej úrovni a poukázala na testovanie žiakov základných a stredných škôl na Finančnú gramotnosť, ktoré organizovala Štátna školská inšpekcia. „Výsledky boli znepokojujúce. Až 50% žiakov na základných školách nedosiahlo také kompetencie, ktoré by preukazovali osvojenie si minimálnych požiadaviek na funkčnú finančnú gramotnosť. Na stredných školách to bolo ešte horšie, priemerná úspešnosť žiakov bola len 47%,“ upozornila.

Zistenia testovania podľa Remišovej korešpondujú s problémami, na ktoré poukázalo OĽANO. „V poradí druhú najnižšiu úspešnosť dosiahli žiaci stredných škôl v téme Úver a dlh, kde sa mali naučiť práve požičiavanie za priaznivých podmienok a zvládanie dlhu. Napriek alarmujúcim výsledkom sa situácia nezlepšila, aj najnovšia správa školskej inšpekcie, ktorú sme nedávno prerokovávali na výbore pre vzdelávanie, konštatuje veľké a pretrvávajúce problémy vo vyučovaní finančnej gramotnosti,“ povedala Remišová.

Keďže finančná gramotnosť je v školstve považovaná za prierezovú tému, v praxi to znamená, že môže byť zaradená do ktoréhokoľvek predmetu. „Pre školu je to možnosť, nie povinnosť. Z toho dôvodu finančná gramotnosť často do vyučovania zaradená nie je,“ tvrdí Remišová.

„Chceli by sme preto osloviť ministerku školstva a navrhnúť, aby ministerstvo školstva prehodnotilo osnovy a začlenilo základy finančnej gramotnosti povinne do výučby. Nadmerné alebo nevýhodné zadlžovanie ničí životy ľudí na Slovensku a preto urobíme všetko preto, aby bolo aj z dlhodobého hľadiska takýchto prípadov čo najmenej,“ uzavrela Veronika Remišová.

Na koncertoch bez mobilu, aj tak padali na festivale Pohoda rekordy

1. Na koncertoch bez mobilu, aj tak padali na festivale Pohoda rekordy

Orange a festival Pohoda idú ruka v ruke už osem rokov k stále vydarenejším ročníkom tohto obľúbeného festivalu. Tento rok však návštevníci nezdieľali len jedinečnú atmosféru, hudbu či zážitky s priateľmi, ale aj myšlienku o zodpovednom používaní telefónu či podporu ekologického recyklovania elektro-odpadu. Štatistiky sú aj tento rok plné rekordov.

Ten chlapec jej môže zničiť život!

2. Ten chlapec jej môže zničiť život!

Občas sa ocitnete v situácii, ktorá môže radikálne zmeniť váš život. Nielen týždne a mesiace, ktoré prídu. Ale celý váš život...

Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

3. Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

Dnes začalo súdne pojednávanie s exministrom hospodárstva a bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom a kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom v kauze falšovania štyroch zmeniek vystavených na sumu v celkovej výške takmer 69 miliónov eur, ktorých preplatenie vymáhala aj od Markízy jedna z Kočnerových firiem.

Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

4. Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

Pozrite si aktuálny rebríček najlepšie zarábajúcich filmov v histórii.

Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

5. Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

O júla tohto roku pôsobí na pozícii Head of Strategy reklamnej agentúry Mayer/McCann Erickson Martin Kozár.

Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

6. Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

Rada Slovenského filmového ústavu má nové zloženie. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková vymenovala štyroch nových členov.

Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

7. Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

Predseda Smeru-SD dnes pobúril článok Nového Času, na facebooku opäť kritizuje slovenské médiá.

Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

8. Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navrhol výmenu novinára Kyryla Vyšynského väzneného v Kyjeve za režiséra Oleho Sencova odsúdeného v Rusku na dvadsať rokov.

Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

10. Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

Na komunikačnom oddelení spoločnosti Tesco Slovensko došlo k viacerým zmenám.