Ukradnutý majetok zhabeme a zdaníme. Predkladáme úplne nový zákon o preukazovaní pôvodu majetku

07.05.2019 11:47 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Starý zákon Roberta Fica o preukazovaní pôvodu majetku je nefunkčný a protiústavný. Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) predkladá úplne novú a kvalitnú koncepciu zákona inšpirovanú českou právnou úpravou.

Ako uviedla predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO Veronika Remišová, na Slovensku za posledných 30 rokov vznikla skupina ľudí, ktorá sa obohacuje na štáte a na úkor poctivých daňových poplatníkov.

„Je to skupina, ktorá nadobudla obrovské majetky nelegálnym spôsobom, korupciou a trestnou činnosťou. Je tu menšina, ktorá bohatne na úkor všetkých čestných ľudí a je tu väčšina, ktorá na týchto podvodníkov drie,“ povedala Remišová a pripomenula L. Bašternáka, ktorý stihol prepísať väčšinu majetku z nelegálne nadobudnutých peňazí, a tiež M. Kočnera, ktorý sa aj z väzby postupne zbavuje majetku.

„Do očí bije veľkolepý životný štýl niektorých politikov, ktorý je v rozpore s ich majetkovými priznaniami, luxusné vily, autá, hodinky za desiatky tisíc eur alebo štátni funkcionári, ktorí si na pumpe zabudnú batoh s 300-tisíc eurami a nevedia pôvod peňazí dôveryhodne vysvetliť,“ pokračovala. V. Remišová pripomenula citát R. Fica z roku 2010: „Existuje naliehavý verejný záujem, aby príslušné štátne orgány boli spôsobilé účinne zakročiť proti osobám, ktoré preukázateľne žijú nad svoje pomery a u ktorých je dôvodné podozrenie, že podstatná časť ich majetkových prírastkov pochádza z nepoctivých zdrojov“.

Ako však dodala, počet potrestaných ľudí na základe súčasného platného zákona o preukazovaní pôvodu majetku je nula. „Robert Fico viac ako 10 rokov rafinovane využíval preukazovanie pôvodu majetku ako svoju marketingovú tému. Svoj prvý zákon, ktorý predložil do parlamentu v roku 2005 vyhlásil Ústavný súd za protiústavný. Druhý zákon predložil Robert Fico v roku 2010, no aj v tomto zákone ponechal ustanovenia, ktoré Ústavný súd vyhlásil za protiústavné. Zákon bol teda od začiatku úplne nefunkčný a občania sa právom môžu pýtať, či prijatie nefunkčného zákona nebolo zámerom Roberta Fica,“ upozornila V. Remišová s tým, že Robert Fico za 14 rokov nespravil v tomto smere nič.

Podľa poslankyne existuje len veľmi málo vyspelých krajín, ktoré nedokážu postihovať ľudí, ktorí prišli k majetku nelegálnym spôsobom.„V Taliansku boli prijaté zmeny zákonov zamerané na boj proti mafii a nelegálne nadobudnutému majetku. Medzi existujúce nástroje patrí široký okruh možností aj preventívneho zabavenia majetku v prípadoch korupcie, napomáhania trestnej činnosti, sprenevery a podobne. Taliani zaviedli inštitút súdnej kontroly spoločností v prípade konkrétneho nebezpečenstva infiltrácie mafiou. Výsledkom sú každoročne zabavené milióny eur, nehnuteľnosti, podniky a motorové vozidlá, ktoré pripadnú štátu,“ uvádza Remišová príklad z Talianska a tiež z Rumunska, kde sa protikorupčné orgány odvážili zhabať majetok šéfa vládnucich sociálnych demokratov.

„Starý, nefunkčný a protiústavný zákon Roberta Fica sa ani neoplatí opravovať, preto predkladáme úplne novú koncepciu zákona, ktorá je výsledkom niekoľkomesačnej práce spoločne s naším právnym tímom a je inšpirovaná českou právnou úpravou,“ vyjadrila sa Remišová s tým, že ťažiskom zákona má byť dodatočné zdanenie nelegálnych príjmov prostredníctvom správcu dane.

„Princípom navrhovaného riešenia je cesta dodatočného zdaňovania a uloženia prísnych daňových sankcií tak, aby vo vážnych prípadoch pripadla štátu 100-percentná hodnota nepreukázaného majetku,“ uviedla Remišová a poukázala na podobnú koncepciu zavedenú pred niekoľkými rokmi v ČR.

„Náš návrh je však z hľadiska sankcií aj podmienok skúmania nastavený podstatne prísnejšie. Podľa nášho návrhu bude musieť konať z úradnej povinnosti alebo na základe podnetu správca dane, čiže celá agenda by sa presunula na aparát daňových orgánov,“ pokračovala.

V praxi dostane správca dane podnet a následne vyzve daňovníka na preukázanie príjmov, pričom ak sa ukáže nepomer medzi deklarovanými príjmami a nárastom majetku vo výške aspoň 133-tisíc eur, pristúpi správca dane k dodatočnému zdaneniu podľa príslušnej sadzby.

Zároveň ale ukladá ďalšiu sankciu, ktorá spolu s vyrubenou daňou môže dosiahnuť hodnotu až do výšky 100% nepriznaných príjmov. „Takýto postup sa efektom plne vyrovná zhabaniu nelegálne nadobudnutého majetku, nakoľko daňovník buď zaplatí hodnotu nepreukázaného majetku, alebo mu majetok bude odobratý v daňovom exekučnom konaní,“ vysvetlila Remišová.

„Stanovený rozdiel priznaného a reálneho majetku je 133-tisíc eur aj preto, aby daňové orgány postihovali skutočne vážne prípady nelegálne nadobudnutého príjmu. Taktiež je návrhom vyriešená aj otázka podávania podnetov kompetentným orgánom tak, že každý podnet musí byť písomný a nesmie byť anonymný, pričom je ale oznamovateľ chránený utajením totožnosti a aj ochranou podľa zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti,“ pokračuje.

Podľa V. Remišovej je tento zákon návratom k spravodlivosti a mal by sa zaň postaviť každý, komu ide o spravodlivosť. Zákon podľa nej však bude veľmi prekážať podvodníkom, mafiánom a ľuďom, ktorí berú úplatky. „Títo ľudia budú prijatiu účinného zákona brániť, pretože jediné, na čom im záleží, je ich majetok. No poctivá väčšina, ktorá drie na nečestnú menšinu musí vedieť, že príde spravodlivosť. Za tento zákon budeme bojovať dovtedy, kým nebude prijatý. Ak ho vládna koalícia odmietne, zorganizujeme petíciu a budeme žiadať o podporu ľudí. Pretože spravodlivosť musí prísť,“ uzaviera Veronika Remišová.

Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

1. Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

Dezinformací na českých webech v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu kvůli volbám přes původní obavy výrazně nepřibylo. Oznámil to dnes Pražský institut bezpečnostních studií na základě svého průzkumu.

Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

2. Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

Pred päťsto rokmi, presne 2. mája 1519, zomrel maliar, sochár, architekt, prírodovedec, hudobník, spisovateľ, vynálezca a konštruktér Leonardo da Vinci. Dokonalá renesančná osobnosť, ktorá mala ruky umelca a myseľ vedca. Leonardo nám zanechal rozsiahle dielo, a to veľká časť jeho výtvarných prác a vedeckých rozpráv bola zničená.

Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

3. Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

Americká firma Nike stiahla nový model športových topánok, ktorý sa mal začať predávať budúci mesiac.

4. Ako je to s kvalitou nášho piva? Odborníci a spotrebitelia sú za jedno - kvalita sa zlepšuje

Na Slovensku máme kvalitné pivo. Potvrdzujú to nielen milovníci piva, ale aj odborníci, ktorí tento týždeň v rámci 13. ročníka degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka hodnotia slovenské pivá. V nedávnom prieskume agentúry Kantar navyše tri štvrtiny slovenských pivárov potvrdili, že kultúra pitia piva sa u nás zlepšuje.

ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

5. ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

Český stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňkovi Šarapatkovi, rozhodl dnes Obvodní soud pro Prahu 1. Zeman v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost.

Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

6. Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

Klub podnikových médií vyhlásil výsledky 16. ročníka súťaže Podnikové Médium Roka 2018. Do súťaže sa zapojili firmy, podniky, agentúry, štátne aj mimovládne organizácie, mestá a obce.

7. Vyhlásenie LGBTI organizácií: Vyzývame Petra Pellegriniho, aby urýchlene riešil situáciu v slovenskej kultúre

23. mája 2019 predložilo MK do medzirezortného pripomienkového konania úplne nový zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Ministerstvo ním chce zakotviť nové pravidlá poskytovania dotácií do budúcnosti. Udialo sa tak bez akejkoľvek konzultácie, poza chrbát dotknutých subjektov a to nás utvrdzuje v tom, že snaha ministerky Laššákovej o dialóg je neúprimná a hraná.

Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

8. Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

Mnoho ľudí napomáha šíreniu dezinformácií a manipulácií nechtiac, len pod vplyvom emócií či povrchnosti. Nechajú sa strhnúť emtívnou fotkou, titulkom, či vymysleným textom.

Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

9. Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

Voľby do Európskeho parlamentu sa konajú v štátoch EU priebežne od 23. do 26. mája. Na Slovensku budú 25. mája. Výsledky budú zverejňované postupne v jednotlivých krajinách ale aj v EP.

K voľbám volá aj Vanessa Paradis na titulke Vogue

10. K voľbám volá aj Vanessa Paradis na titulke Vogue

Časopisy ako Vogue v Taliansku, Nemecku a Poľsku, L’Uomo Vogue, Elle v Poľsku a Glamour v Maďarsku vyzývajú na svojich stránkach čitateľov na účasť vo voľbách. Výzvu podporili modelky a modeli a osobnosti sveta módy, vrátane Vanessy Paradis či Joela Kinnamana.