Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu, ktoré sa konalo dňa 7. 5. 2019

07.05.2019 23:28 | Tlačové správy | TS RVR

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

• schválila zmenu licencie na rozhlasové vysielanie vysielateľa Radio ON s.r.o. v časti „Názov programovej služby“ z „ALIGATOR – CLASSIC ROCK RADIO“ na „Rádio THE END“;

• uložila sankciu – pokutu 16 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých – JSO, časové zaradenie programu), ku ktorému došlo dňa 2. 1. 2019 o cca 14:52 hod. odvysielaním programu Niečo na tej Mary je, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov napriek tomu, že obsahoval vulgárne vyjadrovanie, obscénne vyjadrovanie a expresívne vyjadrovanie, čím naplnil kritérium nevhodnosti pre maloletých do 15 rokov;

• uložila sankciu – pokutu 994 eur vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona, za porušenie § 20 ods. 4 ZVR (ochrana maloletých – JSO, časové zaradenie programu), ku ktorému došlo tým, že dňa 23. 9. 2018 o cca 11:05 hod. odvysielal na programovej službe Rádio Slovensko program Spojky, v rámci ktorého odznela pieseň Bobby Brown, a dňa 2. 12. 2018 o cca 20:00 hod. odvysielal na programovej službe Rádio_FM program Nu Spirit FM, v rámci ktorého odzneli piesne Kým dýcham o cca 21:37 hod., 1991 o cca 21:42 hod. a Pow Pow o cca 21:45 hod., ktoré naplnili kritérium nevhodnosti pre maloletých do 18 rokov, pričom došlo k nezabezpečeniu časového zaradenia programov v súlade s podmienkami ustanovenými v JSO;

• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ PLUS) za porušenie § 18a písm. a) ZVR v súvislosti s nedodržaním zákonom stanoveného podielu vysielania s multimodálnym prístupom formou skrytých alebo otvorených titulkov alebo tlmočenia do posunkovej reči nepočujúcich alebo v posunkovej reči nepočujúcich, v mesiaci september 2011;

• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi MEDIA COMPANY s.r.o. (programová služba Považie) za porušenie § 32 ods. 9 ZVR (zákaz vysielania politickej reklamy), ku ktorému došlo dňa 12. 10. 2018 vysielaním programu Noviny a programu Púchovský magazín (príspevky Ako sa v skutočnosti pomáha ľuďom) ktoré podporovali kandidátku na post primátorky vo voľbách do orgánov samosprávy mesta Púchov; za porušenie 63a ods. 1 ZVR v súvislosti s tým, že dňa 1. 2. 2019 poskytoval na internetovej stránke www.tvpovazie.sk audiovizuálnu mediálnu službu na požiadanie bez oznámenia údajov Rade; za porušenie § 16 ods. 2 písm. c) ZVR v spojení s § 14 ods. 1 zákona č. 181/2014 Z. z. o volebnej kampani, ku ktorému došlo dňa 9. 11. 2018 odvysielaním programu Noviny (príspevok Oprava chodníkov a rozšírenie parkovísk) v ktorom boli zverejnené informácie o kandidátovi na funkciu do orgánov samosprávy mesta Púchov v jeho prospech;

• začala správne konanie voči vysielateľovi Bardejovská televízna spoločnosť, s.r.o. (programová služba Bardejovská televízia BTV) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. a) a b) (všestrannosť informácií a názorová pluralita, objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politickopublicistických programov) v súvislosti s vysielaním programu Správy BTV, zo dňa 8. 2. 2019;

• začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona (programová služba Jednotka) vo veci možného porušenia § 18aa ods. 1 písm. b) a § 18aa ods. 1 písm. c) (multimodálny prístup) v súvislosti s vysielaním titulkov pre osoby so sluchovým postihnutím v rámci programu Duel, dňa 15. 2. 2019;

• začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona (programová služba Jednotka) vo veci možného porušenia § 18aa ods. 1 písm. b) a § 18aa ods. 1 písm. c) (multimodálny prístup) v súvislosti s vysielaním titulkov pre osoby so sluchovým postihnutím v rámci programu 5 proti 5, dňa 15. 2. 2019; • začala správne konanie voči vysielateľovi Kinet Inštal s.r.o. (programová služba Kinet TV) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. d) ZVR (vysielanie v rozpore s udelenou licenciou) a vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. l) ZVR (nedodanie Rade súvislého záznamu vysielania na jej vyžiadanie); • začala správne konanie voči spoločnosti TV Stream s.r.o. vo veci možného porušenia § 15a ods. 2 ZVR, v súvislosti s možným poskytovaním retransmisie bez jej registrácie;

• uznala za neopodstatnené 14 sťažností, respektíve ich častí.

Na koncertoch bez mobilu, aj tak padali na festivale Pohoda rekordy

1. Na koncertoch bez mobilu, aj tak padali na festivale Pohoda rekordy

Orange a festival Pohoda idú ruka v ruke už osem rokov k stále vydarenejším ročníkom tohto obľúbeného festivalu. Tento rok však návštevníci nezdieľali len jedinečnú atmosféru, hudbu či zážitky s priateľmi, ale aj myšlienku o zodpovednom používaní telefónu či podporu ekologického recyklovania elektro-odpadu. Štatistiky sú aj tento rok plné rekordov.

Ten chlapec jej môže zničiť život!

2. Ten chlapec jej môže zničiť život!

Občas sa ocitnete v situácii, ktorá môže radikálne zmeniť váš život. Nielen týždne a mesiace, ktoré prídu. Ale celý váš život...

Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

3. Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

Dnes začalo súdne pojednávanie s exministrom hospodárstva a bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom a kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom v kauze falšovania štyroch zmeniek vystavených na sumu v celkovej výške takmer 69 miliónov eur, ktorých preplatenie vymáhala aj od Markízy jedna z Kočnerových firiem.

Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

4. Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

Pozrite si aktuálny rebríček najlepšie zarábajúcich filmov v histórii.

Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

5. Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

O júla tohto roku pôsobí na pozícii Head of Strategy reklamnej agentúry Mayer/McCann Erickson Martin Kozár.

Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

6. Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

Rada Slovenského filmového ústavu má nové zloženie. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková vymenovala štyroch nových členov.

Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

7. Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

Predseda Smeru-SD dnes pobúril článok Nového Času, na facebooku opäť kritizuje slovenské médiá.

Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

8. Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navrhol výmenu novinára Kyryla Vyšynského väzneného v Kyjeve za režiséra Oleho Sencova odsúdeného v Rusku na dvadsať rokov.

Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

10. Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

Na komunikačnom oddelení spoločnosti Tesco Slovensko došlo k viacerým zmenám.