V hnutí OĽANO vzniklo krídlo ODVÁŽNE – hnutie obyčajných kresťanov

10.06.2019 13:52 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) vytvorilo nový priestor pre kresťanských voličov, ktorí si nevedia vybrať zo súčasných kresťanských politických strán. Krídlo s názvom ODVÁŽNE - hnutie obyčajných kresťanov bude stáť na skutočných kresťanských základoch – na pomoci rodinám a slabším.

Ako uviedol predseda OĽANO Igor Matovič, vytvorením nového priestoru pre kresťanských voličov sa na hodnotách, programe a predstaviteľoch hnutia nič nemení. Cieľom podľa neho tiež nie je „kradnutie“ hlasov Kresťanskodemokratickému hnutiu či iným kresťanským stranám, ale chce získať hlasy kresťanov, ktorí nedôverujú existujúcim kresťanským stranám a nedokážu ich voliť. „Hnutie OĽANO naďalej ostáva poctivým protikorupčným hnutím, na našich hodnotách a presvedčení sa nič nemení. Zároveň však vytvárame ponuku pre kresťanov, ktorí v súčasnosti nemajú koho voliť. Dnes totiž len šesť kresťanov zo sto volí kresťanskú stranu,“ vyjadril hlavný dôvod I. Matovič.

OĽANO ponúka na svojej kandidátke do parlamentných volieb 2020 až 79 miest pre predstaviteľov nového krídla obyčajných kresťanov, a tiež polovicu ušetrených peňazí za volebný výsledok. Podľa Matoviča ide o gesto, ktorým chce dať priestor na kandidátke ľuďom v každom okrese na Slovensku. „Naše hnutie sa týmto rozhodnutím postaví na dve nohy. Doteraz stálo na jednej nohe, ktorou je boj proti korupcii. Dnes sa staviame na druhú nohu a dávame priestor kresťanským voličom, ktorí očakávajú od kresťanov v politike, že nebudú len kázať o morálke, prikazovať či zakazovať, ale v prvom rade budú bojovať za chudobných, chorých a slabých,“ povedal Matovič s tým, že vznik kresťanského krídla hnutie zvažovalo už od konca roka 2016. "Toto nie je niečo, čo sme si narýchlo vymysleli, je to dlhodobý plán. Malo by nám záležať na tom, že tu je veľa ľudí, ktorí sa považujú za kresťanov, ale nemajú zastúpenie," doplnil Igor Matovič.

Predseda Obyčajných zároveň podotkol, že bez podpory kresťanov nie je možné vyhrať budúce parlamentné voľby. „Slovensko po týchto voľbách nebude liberálne. Chcel by som upozorniť všetkých liberálov, aby sa netešili, že vyhrajú voľby sami. Keď nepritiahneme k sebe kresťanov, tak demokratická opozícia voľby nevyhrá,“ uzavrel Matovič.

Bližšie informácie o spolupráci s "ODVÁŽNE - hnutie obyčajných kresťanov" nájdete na www.odvazne.sk.

Taliban hrozí afganským médiám, že novinári budú terčom útokov

1. Taliban hrozí afganským médiám, že novinári budú terčom útokov

Islamistické hnutie Taliban dnes varovalo afganské médiá, že ich novinári budú terčom útokov, ak neprestanú vysielať "vládnu propagandu namierenú proti povstalcom".

Slovenská a česká pobočka Microsoftu má novú hovorkyňu

2. Slovenská a česká pobočka Microsoftu má novú hovorkyňu

Novou hovorkyňou a manažérkou pre komunikáciu a spoločenskú zodpovednosť spoločnosti Microsoft v SR a ČR je od 1. júna 2019 Miroslava Aleksieva.

Vysielanie z nedeľnej demonštrácie na ČT videlo štvrť milióna ľudí (VIDEO)

3. Vysielanie z nedeľnej demonštrácie na ČT videlo štvrť milióna ľudí (VIDEO)

Vysílání z nedělní demonstrace na pražské Letné vidělo na kanále ČT 24 v průměru 245.000 diváků starších 15 let. To je 12 procent z těch, co byli v tu dobu, tedy mezi 16:30 a 20:00 hodinou, u televize. ČTK to dnes sdělila Česká televize.

4. Status o migrantoch pri jazere už rieši polícia ako podozrenie zo šírenia poplašnej správy

Už štyri dni sa šíri správa o tom, že na Draždiaku v Petržalke sa kúpali 10 migranti v spodnom prádle, ktorí „pokukovali po našich dievčencoch.“

Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

5. Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

Minulý týždeň v RTVS nečakane skončil jeden z hlavných a dlhoročných redaktorov Jaroslav Barborák.

Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

6. Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

Polovica Európanov je obézna. Tento priemer, žiaľ, nevylepšujú ani Slováci. Štatistiky však ukazujú, že máme záujem zmeniť svoj životný štýl – viac sa hýbeme a čoraz viac si vyberáme aktívny spôsob trávenia letnej dovolenky.

V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

7. V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

V RTVS sa dnes nečakane dozvedel o svojom konci jeden z najskúsenejších redaktorov a moderátorov rozhlasového spravodajstva Jaroslav Barborák.

8. Som spokojný, je tu o nás postarané, naozaj, hovoria redaktori RTVS a TASR v promovideu Úradu vlády (VIDEO)

Úrad vlády zverejnil video, v ktorom traja redaktori verejnoprávnych médií chvália podmienky pre novinárov na Úrade vlády. Ukázalo sa, že Úrad vlády "nepekné veci" vystrihol.

Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

9. Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

Poľskej vládnucej strane Právo a spravodlivosť (PiS) pripadne podľa vicepremiéra Jaroslawa Gowino v prípade volebného víťazstva úloha vrátiť médiá pôsobiace v jeho krajine do poľských rúk. Informoval o tom internetový portál Onet.pl. Gowin je presvedčený o tom, že zahraniční majitelia médií budú vždy reprezentovať záujmy tej krajiny, odkiaľ pochádzajú.

Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

10. Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

Viac ako tretina útokov na slobodu prejavu novinárov z rokov 2018 a 2019 sa udiala na Balkáne, pričom za polovicou z nich stáli priamo miestne vlády. S odkazom na oznámenie generálneho tajomníka Európskeho zväzu novinárov Ricarda Gutierreza o tom informovala agentúra Reuters. Útokov na novinárov pritom podľa neho stále pribúda.

"Sloboda médií je na ústupe všade v Európe, ale situácia v tomto regióne (na Balkáne) je horšia, než kdekoľvek inde," uviedol Gutierrez v stredu na záver dvojdňovej konferencie organizovanej Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Sarajeve. Mnoho novinárov z Albánska, Turecka, Bosny, Macedónska či Srbska na nej hovorili o strastiach pri výkone ich povolania.

Viac ako tretina zo 79 útokov na slobodu prejavu novinárov zaznamenaných v Európe sa udiala práve na Balkáne. Podľa Gutierezzu pritom ohrozenie novinárskej práce začína u politikov, ktorí hovoria o žurnalistoch spôsobom podnecujúcim násilnosti.

Časť viny podľa neho leží tiež na miestnych súdoch, ktoré prešetrujú sťažnosti podané novinármi príliš pomaly, alebo sa nimi vôbec nezaoberajú. Mnoho útokov na žurnalistov pritom súvisí s ich prácou pri odkrývaní korupčných afér.

Štefica Galićová, editorka bosnianskeho nezávislého spravodajského portálu tacno.net, na konferencii uviedla, že bola kvôli svojej práci niekoľkokrát fyzicky napadnutá, súdy však všetky jej žaloby proti útočníkom zamietli. "Nehľadiac na to, ako veľmi bojujem, všetky bitky prehrávam," povedala Galićová. "Budem naďalej pracovať, nikoho sa nebojím," dodala.

Námestník britského ministra zahraničia Tariq Ahmad na konferencii sľúbil, že Spojené kráľovstvo poskytne na podporu nezávislých médií na západnom Balkáne desať miliónov libier. Ochrana miestnych novinárov je podľa jeho slov pre Britániu prioritou.