Sekera v rozpočte vlády: Namiesto nuly miliarda. OĽANO žiada od vlády sľubovaný vyrovnaný rozpočet

27.06.2019 17:54 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Vyrovnaný rozpočet je minulosťou, vláda aj tento rok zadĺži každého zamestnanca takmer o 400 Eur. Vyplýva to z posledného odhadu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Ten hovorí o tom, že rozpočet Slovenska namiesto pôvodného plánu vyrovnaného hospodárenia pôjde až do miliardového do dlhu.

Predstavitelia hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) upozorňujú, že ak sa tento trend nezastaví, tak namiesto plánovanej nuly si vláda bude musieť požičať až miliardu Eur. „Toto už nie je nezodpovednosť, ale zrada občanov, ktorí už minimálne tri roky čakajú, že vláda začne plniť sľuby a prestane nás všetkých zadlžovať,“ uviedol tieňový minister financií a hospodárstva Eduard Heger. „Presnejšie - už v tejto chvíli Rada pre rozpočtovú zodpovednosť odhaduje, že v rozpočte vznikne diera 955 miliónov Eur. Odhady pre deficit, ktoré publikuje Rada, ako aj Národná banka Slovenska kontinuálne stúpajú počas celého tohto roka,“ pokračoval Heger s tým, že priemerný odhad deficitu tak stúpol počas tohto roka už o 40 %.

Ako uvádza RRZ, nie je to kvôli ochladzovaniu ekonomiky, ale kvôli zle pripravenému rozpočtu a predvolebnému nekontrolovanému míňaniu výdavkov. RRZ uvádza „Riziká pre saldo vyplývajú najmä z nadhodnotených nedaňových príjmov a vyššieho rastu výdavkov v niektorých oblastiach. Zhoršenie ekonomického vývoja, ktoré predpokladajú najnovšie prognózy, má zanedbateľný vplyv na výšku rizík.“. A samotná NBS pri prognóze tvrdí, že kríza k nám ešte nedorazila. Zatiaľ čo v Európe sú náznaky blížiacej sa jesene, na Slovensku podľa NBS stále je horúce leto. „Na nereálne a nekvalitne pripravený rozpočet pritom upozorňovalo od začiatku okrem RRZ, NBS aj hnutie OĽANO. Samotný predchádzajúci minister Kažimír už dnes hovorí, že vyrovnaný rozpočet sa nepodarí naplniť bez dodatočných šetriacich opatrení,“ upozornil Heger, podľa ktorého sa napĺňajú riziká, že SMER znova nechá pre novú vládu vykradnuté verejné financie, ako tomu bolo v minulosti.

„Šetrenie na ľuďoch počas krízy SMER opäť zdevalvuje svojou nekompetenciou a populizmom. A tak vlastne občanov znova vystavuje nebezpečiu uťahovania opaskov,“ hovorí E. Heger s tým, že už v minulosti SMER odovzdal rozpočet v katastrofálnom stave vláde Ivety Radičovej, keď deficit stúpol za jeden rok z 2,4 % HDP takmer na 8% v predvolebnom roku 2009. Dôvodom bol podľa Hegera opätovne predvolebný nárast výdavkov o skoro 12% medziročne. „Situácia v rozpočte sa vymyká spod kontroly SMER-áckeho ministerstva financií aj v tomto predvolebnom roku. Posledné čiastkové dáta z priebežného hotovostného plnenia štátneho rozpočtu hovoria, že ku koncu júna už deficit štátneho rozpočtu dosiahol vyššiu čiastku ako jeho celoročný cieľ. Takisto výdavky medziročne doteraz stúpli o vyše 15 percent. Opakuje sa teda motív SMERu, po nás potopa,“ tvrdí Heger.

Podľa poslanca za OĽANO koalícia v balíčkoch už dopredu rozdeľuje peniaze, ktoré Slovensko vďaka jej nekompetentnosti nemá. „Ak sa odrazíme od ceny balíčka a odhadov rizík pre budúci rok, ktorý má RRZ a NBS, tak budúci rok diera vo verejných financiách, ktorú zdedí nová vláda, môže dosiahnuť 1,3 miliardy Eur,“ upozornil. „Preto vyzývame ministra financií Ladislava Kamenického, aby urýchlene predstavil opatrenia na zabezpečenie vyrovnaného rozpočtu v tomto a budúcom roku, tak, ako o tom hovorí programové vyhlásenie vlády. Takisto žiadame ministra o vysvetlenie, prečo Eurostat opakovane vyjadril nedôveru našim štatistickým údajom o rozpočte. Nesmieme dopustiť, aby Slovensko skončilo ako Grécko, kde deficit sa vymykol spod kontroly a krajina klamala o svojej situácii,“ dodal tieňový minister financií Eduard Heger.

Ak minister hodnoverne nepreukáže snahu zamedziť nedodržaniu rozpočtových cieľov počas parlamentných prázdnin, OĽANO bude iniciovať mimoriadny Výbor NRSR pre financie a rozpočet, kde jediným programom bude aktuálna kríza vo verejných financiách.

Zuzana Čaputová bude hosťom špeciálnej relácie Václava Moravca (VIDEO)

Prezidentka Zuzana Čaputová bude hosťom relácie ČT24 Fokus Václava Moravca.

Divadelné Dosky vyhrala inscenácia, ktorá ukazuje, čo môžu spôsobiť konšpiračné teórie (VIDEO)

"Ak chcem nejakým spôsobom podať odhalenie komplotu, nemusím záujemcovi dodať nič originálne, naopak, treba mu ponúknuť len a najmä to, o čom sa už dávno dozvedel, alebo by sa mohol oveľa ľahšie dozvedieť inými cestami. Ľudia veria iba tomu, čo už vedia, a práve v tom spočíva krása Univerzálneho Formy Sprisahania.“

Skupina Kofola má zmeny vo vedení marketingu

Skupina Kofola v lete rozšírila svoje portfólio akvizíciou spoločnosti Espresso, ktorú spojila so spoločnosťou LEROS a vytvorila tak nový pilier skupiny. V tejto súvislosti posilňuje tímy.

Víťazi cien DOSKY 2019 sú už známi

Počas slávnostného ceremoniálu sa v nedeľu 10. novembra večer odovzdávali v budove Mestského divadla P.O. Hviezdoslava ceny DOSKY 2019. Ide už o 24. ročník Divadelných ocenení sezóny – DOSKY, ankety divadelných kritikov a teoretikov. V tomto roku opätovne rozhodovali aj diváci svojim hlasovaním o Cene Slovenskej sporiteľne pre Divadlo sezóny 2019.

Ani 30 rokov po revolúcii mnoho Slovákov nerozumie pojmu investovanie

Niektorí ľudia majú nereálne predstavy o tom, koľko môžu zarobiť pri investovaní svojich voľných peňazí. Očakávajú, že za rok sa im zhodnotia v priemere až o 19 percent.

Z vraždy ukrajinského novinára je podozrivý manželský pár

Ukrajinská polícia zadržala manželský pár, ktorý možno figuroval vo vražde novinára Pavla Seremeta pred tromi rokmi.

Boris Farkaš: Do tejto dámy som sa okamžite zamiloval (VIDEO)

Známy herec Boris Farkaš ju miluje. Zamiloval sa do nej okamžite, ako si s ňou ľahol po prvý raz do postele...

O2 predstavila ponuku netradičným livestramom so Studenkovou, Sajfom, Godom a Vecom (VIDEO)

Operátor O2 odštartoval tento týždeň predstavenie svojej novej ponuky netradične, veľkolepým livestreamovaným eventom O2 Smart Talks s názvom Pripravte sa na digitálnu budúcnosť. Event sprevádzala štvorica spíkrov: Sajfa ako zástupca online zábavy a obsahu, bloger a publicista Jakub Goda ako ambasádor významu spravodajského obsahu na internete, raper a hudobník Branči Kováč a herečka Zdena Studenková.

K pádu Berlínskeho múru pomohol omyl na tlačovej konferencii vysielanej naživo (VIDEO)

Občania Nemeckej demokratickej republiky (NDR) budú môcť bez problémov cestovať na Západ, a to okamžite, oznámil tak trochu pomýlene na tlačovej konferencii podvečer 9. novembra 1989 člen komunistického politbyra Günter Schabowski. Zaskočil tým nielen prítomných novinárov, ale aj východných Nemcov pri televíznych obrazovkách, ktorí nemohli uveriť svojim očiam a ušiam. O niekoľko hodín neskôr už bol berlínsky múr minulosťou.

Tajným hosťom v Inkognite bude Zuzana Čaputová (VIDEO)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala pozvanie do jubilejnej 300. časti natáčania zábavnej relácie v televízii JOJ Inokognito.