Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu zo dňa 3. 7. 2019

05.07.2019 11:25 | Tlačové správy |

Na zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

predĺžila platnosť licencie na rozhlasové vysielanie č. R/112 spoločnosti D. EXPRES, k. s. (programová služba EXPRES) do 10. 2. 2029;

udelila licenciu na regionálnej digitálne vysielanie televíznej programovej služby Televízia Východ Martinovi Vaľkovi, obch. meno: Martin Vaľko ZEMPLÍNSKA PRODUKČNÁ SPOLOČNOSŤ;

udelila licenciu na regionálne digitálne vysielanie televíznej programovej služby STUDIO PLUS TV (logo SPTV) spoločnosti TS, s.r.o.;

uložila sankciu – pokutu 3 500 eur vysielateľovi MAC TV s. r .o (programová služba JOJ) za vysielanie upútaviek na program Policajtov švagor, dňa 6. 1. 2019 (celkovo odvysielané päťkrát), ktoré naplnili definíciu vlastnej propagácie podľa § 37a ods. 2 ZVR a zároveň reklamy podľa § 32 ods. 1 ZVR , pri ktorej nezabezpečil, aby bola vysielané reklamy slušné;

uložila sankciu – pokutu 2 000 eur vysielateľovi MAC TV s. r .o (programová služba JOJ PLUS) za porušenie § 16 ods. 3 písm. l) v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania programu Profesionáli, zo dňa 22. 1. 2016; (Ide o vec vrátenú na ďalšie konanie z Krajského súdu v BA);

uložila sankciu – pokutu 100 eur prevádzkovateľovi retransmisie NITRANET, s.r.o. za porušenie § 17 ods. 1 písm. c) ZVR v súvislosti s tým, že poskytoval retransmisiu programovej služby Prima plus bez súhlasu jej pôvodného vysielateľa;

uložila sankciu – pokutu 99 eur prevádzkovateľovi retransmisie Stavebné bytové družstvo I, Košice za porušenie § 17 ods. 1 písm. c) ZVR v súvislosti s tým, že dňa 13. 12. 2018 poskytoval retransmisiu programových služieb ČT1 SD/HD, ČT2 HD, ČT :D/Art HD, ČT Sport HD, ČT 24 HD, Noe TV, TV Barrandov HD, Kino Barrandov HD, Barrandov Plus HD, Prima COOL HD, Prima ZOOM HD, Prima MAX HD, Prima Love, Prima Comedy Central, Prima Krimi, M1, M2, M4 Sport, TV2, ATV, Šlágr TV, KOŠICE:DNES, TV Senior, AXN CZ, Polo TV, magic TV, The Voice HD, CITY TV, TV Oranje, Schlager TV, Nashville TV, SLO-TV1, RAI UNO SD/HD bez súhlasu ich pôvodných vysielateľov;

uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Stredoslovenská televízia, s.r.o. (programová služba Stredoslovenská televízia) za porušenie § 16 ods. 3 písm. l) v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania programovej služby z dní 20. 10. 2018 až 7. 11. 2018 do 15 dní od doručenia žiadosti Rady;

začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Rádio Slovensko) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému mohlo dôjsť odvysielaním programu Z prvej ruky dňa 11. 4. 2019;

začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA spol. s r.o (programová služba TV MARKÍZA) z dôvodu možného porušenia § 18b ods. 2 ZVR v súvislosti s podozrením, že na stránke www.markiza.sk v prehľade programov z dní 7. a 10. 6. 2019 a v prehľade programov z rovnakých dní, ktorý poskytuje na zverejnenie stránkam http://tv-program.aktuality.sk, http://tv-program.sk, http://telkac.zoznam.sk, http://program-online.tv, a pri vysielaní programu Mentalista dňa 7. a 10. 6. 2019 a programu Prenasledovaná dňa 7. 6. 2019 neuplatnil označenie programov sprevádzaných titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím;

začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 18aa ods. 1 písm. b) a c) ZVR (multimodálny prístup) v súvislosti s vysielaním titulkov pre osoby so sluchovým postihnutím v rámci programu Súdna sieň dňa 20. 5. 2019;

začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o (programová služba JOJ) z dôvodu možného porušenia § 18b ods. 2 ZVR v súvislosti s podozrením, že na stránke www.joj.sk v prehľade programov z dní 7. a 10. 6. 2019 a v prehľade programov, z rovnakých dní, ktorý poskytuje na zverejnenie stránkam http://tv-program.aktuality.sk, http://tv-program.sk, http://telkac.zoznam.sk, neuplatnil označenie programov sprevádzaných titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím a programov sprevádzaných hlasovým komentovaním pre nevidiacich;

začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o (programová služba JOJ PLUS) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), v súvislosti s tým, že dňa 17. 5. 2019 v čase o 08:52 hod. odvysielal program Profesionáli, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;

začala správne konanie voči vysielateľovi Best FM Media spol. s r.o. (programová služba Rádio Best FM) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencií 89,6 MHz Prievidza a 92,4 MHz Martin na účely, na ktoré mu boli pridelené;

začala správne konanie voči vysielateľovi Rádio Rebeca, s.r.o. (programová služba Rádio Rebeca) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencie 89,0 MHz Dolný Kubín na účely, na ktoré mu bola pridelená;

začala správne konanie voči vysielateľovi C.S.M. group s. r. o. (programová služba Rádio Jazz) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencií 91,1 MHz Rimavská Sobota a 104,4 MHz Michalovce na účely, na ktoré mu boli pridelené;

začala správne konanie voči vysielateľovi RADIO ONE, s.r.o. (programová služba Rádio One) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencií 92,9 MHz Rimavská Sobota a 93,5 MHz Lučenec na účely, na ktoré mu boli pridelené;

uznala za neopodstatnené 28 sťažností, respektíve ich častí.

Obchodný partner Křetínského vyhovel žiadosti novinárov Le Monde

1. Obchodný partner Křetínského vyhovel žiadosti novinárov Le Monde

Francouzský bankéř Matthieu Pigasse, který spolu s českým podnikatelem Danielem Křetínským drží podíl ve společnosti Le Monde Libre, dnes podepsal upravenou verzi dohody zaručující vliv zaměstnanců, novinářů a čtenářů listu Le Monde na budoucí vlastnickou strukturu.

Krimi o zákulisí polície a mafie

2. Krimi o zákulisí polície a mafie

Novinka Mafiánska poprava vás zavedie do fiktívnej pohraničnej dediny Híd, kde sa odohráva príbeh, ktorý vychádza z reálnych udalostí. Oveľa významnejšie veci s dosahom aj na vyšetrovanie vraždy sa však odohrávajú v hlavnom meste, kde biele goliere rozhodujú o tom, či do správnych kresiel zasadnú správni šéfovia, ktorí pôjdu vrahom po krku. Zatiaľ čo iní sa stretávajú s mafiánmi na pumpách a berú od nich hotovosť.

Economia zriadila radu, ktorá má dozerať na redakčnú nezávislosť

3. Economia zriadila radu, ktorá má dozerať na redakčnú nezávislosť

Vydavatelství Economia zřídilo Radu pro redakční nezávislost. Tento orgán má hájit svobodnou žurnalistiku a čtenářům a veřejnosti zaručovat, že redaktoři Economie svoji práci vykonávají bez jakéhokoliv nevhodného vlivu i zásahů vlastníka společnosti.

Po boku Druckera ide do politiky aj bývalá televízna moderátorka (VIDEO)

4. Po boku Druckera ide do politiky aj bývalá televízna moderátorka (VIDEO)

Exminister zdravotníctva a vnútra dnes oficiálne predstavil tím svojej novej strany Dobrá voľba.

5. Zuzana Piussi: Ako dôverníčka som v súdnej sieni počúvala obvinenia a svedectvá Petra Tótha (VIDEO)

"Názov nového filmu Ukradnutý štát nie je prehnaný,“ hovorí Zuzana Piussi o svojom filme, ktorý sa pripravuje do kín.

Markíza: Haščák vypovedá na NAKA

6. Markíza: Haščák vypovedá na NAKA

Podnikateľ Jaroslav Haščák z Penty prišiel na výsluch do expozitúry Národnej kriminálnej agentúry v Nitre.

Polícia rozbila gang organizujúci podvody pri sledovaní TV

7. Polícia rozbila gang organizujúci podvody pri sledovaní TV

Polícia v niekoľkých európskych krajinách rozbila skupinu, ktorá organizovala podvody pri sledovaní obsahu platených televíznych kanálov.

8. Internet zaplavila nová výzva, pridávajú sa k nej policajti, hasiči, záchranári z celého sveta (FOTO)

Na sociálnych sieťach sa šíri nové šialenstvo, výzva #Tetrischallenge, ku ktorej sa pridávajú policajti, záchranári a ďalšie bezpečnostné zložky, ktoré zverejňujú fotky svojich áut a ich obsahu.

9. Pripravuje sa televízny seriál Pán prsteňov, na Novom Zélande sa už tešia (VIDEO)

Televízny seriál na motívy románu Pán prsteňov britského spisovateľa J.R.R. Tolkiena sa bude natáčať na Novom Zélande, kde vznikla aj rovnomenná úspešná filmová trilógia režiséra Petra Jacksona.

Reportéri bez hraníc žiadajú Zuzanu Čaputovú, aby vetovala tlačový zákon

10. Reportéri bez hraníc žiadajú Zuzanu Čaputovú, aby vetovala tlačový zákon

Reportéri bez hraníc (RSF) zverejnili vyhlásenie, v ktorom naliehajú na slovenskú prezidentku, aby nepodpísala pozmeňujúce a doplňujúce návrhy tlačového zákona, ktoré v utorok prijal parlament, pretože by slovenským politikom poskytli automatické právo na odpoveď v médiách, ak by uvedené správy boli „nepravdivé alebo zavádzajúce“.