Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu zo dňa 3. 7. 2019

05.07.2019 11:25 | Tlačové správy |

Na zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

predĺžila platnosť licencie na rozhlasové vysielanie č. R/112 spoločnosti D. EXPRES, k. s. (programová služba EXPRES) do 10. 2. 2029;

udelila licenciu na regionálnej digitálne vysielanie televíznej programovej služby Televízia Východ Martinovi Vaľkovi, obch. meno: Martin Vaľko ZEMPLÍNSKA PRODUKČNÁ SPOLOČNOSŤ;

udelila licenciu na regionálne digitálne vysielanie televíznej programovej služby STUDIO PLUS TV (logo SPTV) spoločnosti TS, s.r.o.;

uložila sankciu – pokutu 3 500 eur vysielateľovi MAC TV s. r .o (programová služba JOJ) za vysielanie upútaviek na program Policajtov švagor, dňa 6. 1. 2019 (celkovo odvysielané päťkrát), ktoré naplnili definíciu vlastnej propagácie podľa § 37a ods. 2 ZVR a zároveň reklamy podľa § 32 ods. 1 ZVR , pri ktorej nezabezpečil, aby bola vysielané reklamy slušné;

uložila sankciu – pokutu 2 000 eur vysielateľovi MAC TV s. r .o (programová služba JOJ PLUS) za porušenie § 16 ods. 3 písm. l) v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania programu Profesionáli, zo dňa 22. 1. 2016; (Ide o vec vrátenú na ďalšie konanie z Krajského súdu v BA);

uložila sankciu – pokutu 100 eur prevádzkovateľovi retransmisie NITRANET, s.r.o. za porušenie § 17 ods. 1 písm. c) ZVR v súvislosti s tým, že poskytoval retransmisiu programovej služby Prima plus bez súhlasu jej pôvodného vysielateľa;

uložila sankciu – pokutu 99 eur prevádzkovateľovi retransmisie Stavebné bytové družstvo I, Košice za porušenie § 17 ods. 1 písm. c) ZVR v súvislosti s tým, že dňa 13. 12. 2018 poskytoval retransmisiu programových služieb ČT1 SD/HD, ČT2 HD, ČT :D/Art HD, ČT Sport HD, ČT 24 HD, Noe TV, TV Barrandov HD, Kino Barrandov HD, Barrandov Plus HD, Prima COOL HD, Prima ZOOM HD, Prima MAX HD, Prima Love, Prima Comedy Central, Prima Krimi, M1, M2, M4 Sport, TV2, ATV, Šlágr TV, KOŠICE:DNES, TV Senior, AXN CZ, Polo TV, magic TV, The Voice HD, CITY TV, TV Oranje, Schlager TV, Nashville TV, SLO-TV1, RAI UNO SD/HD bez súhlasu ich pôvodných vysielateľov;

uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Stredoslovenská televízia, s.r.o. (programová služba Stredoslovenská televízia) za porušenie § 16 ods. 3 písm. l) v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania programovej služby z dní 20. 10. 2018 až 7. 11. 2018 do 15 dní od doručenia žiadosti Rady;

začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Rádio Slovensko) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému mohlo dôjsť odvysielaním programu Z prvej ruky dňa 11. 4. 2019;

začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA spol. s r.o (programová služba TV MARKÍZA) z dôvodu možného porušenia § 18b ods. 2 ZVR v súvislosti s podozrením, že na stránke www.markiza.sk v prehľade programov z dní 7. a 10. 6. 2019 a v prehľade programov z rovnakých dní, ktorý poskytuje na zverejnenie stránkam http://tv-program.aktuality.sk, http://tv-program.sk, http://telkac.zoznam.sk, http://program-online.tv, a pri vysielaní programu Mentalista dňa 7. a 10. 6. 2019 a programu Prenasledovaná dňa 7. 6. 2019 neuplatnil označenie programov sprevádzaných titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím;

začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 18aa ods. 1 písm. b) a c) ZVR (multimodálny prístup) v súvislosti s vysielaním titulkov pre osoby so sluchovým postihnutím v rámci programu Súdna sieň dňa 20. 5. 2019;

začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o (programová služba JOJ) z dôvodu možného porušenia § 18b ods. 2 ZVR v súvislosti s podozrením, že na stránke www.joj.sk v prehľade programov z dní 7. a 10. 6. 2019 a v prehľade programov, z rovnakých dní, ktorý poskytuje na zverejnenie stránkam http://tv-program.aktuality.sk, http://tv-program.sk, http://telkac.zoznam.sk, neuplatnil označenie programov sprevádzaných titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím a programov sprevádzaných hlasovým komentovaním pre nevidiacich;

začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o (programová služba JOJ PLUS) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), v súvislosti s tým, že dňa 17. 5. 2019 v čase o 08:52 hod. odvysielal program Profesionáli, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;

začala správne konanie voči vysielateľovi Best FM Media spol. s r.o. (programová služba Rádio Best FM) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencií 89,6 MHz Prievidza a 92,4 MHz Martin na účely, na ktoré mu boli pridelené;

začala správne konanie voči vysielateľovi Rádio Rebeca, s.r.o. (programová služba Rádio Rebeca) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencie 89,0 MHz Dolný Kubín na účely, na ktoré mu bola pridelená;

začala správne konanie voči vysielateľovi C.S.M. group s. r. o. (programová služba Rádio Jazz) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencií 91,1 MHz Rimavská Sobota a 104,4 MHz Michalovce na účely, na ktoré mu boli pridelené;

začala správne konanie voči vysielateľovi RADIO ONE, s.r.o. (programová služba Rádio One) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencií 92,9 MHz Rimavská Sobota a 93,5 MHz Lučenec na účely, na ktoré mu boli pridelené;

uznala za neopodstatnené 28 sťažností, respektíve ich častí.

Chcete zbohatnúť? Musíte si opakovať: Mám na to!

Mnohých z nás v súčasnosti trápi finančná neistota a to bez ohľadu na sumu, aká sa nám mesačne pripisuje na účet. Máme pocit, akoby na nás svet kričal: „Nemáš dosť peňazí.“

Zomrel syn spisovateľa Tolkiena, ktorý sa staral o otcov odkaz

Vo veku 95 rokov zomrel Christopher Tolkien, ktorý sa posledných niekoľko desiatok rokov venoval literárnemu odkazu svojho otca J. R. R. Tolkiena.

Mobilná aplikácia dokáže rozpoznávať huby a mapovať ich

Študent Fakulty aplikovaných vied Západočeskej univerzity (ZČU) Lukáš Picek sa podieľal na vývoji mobilnej aplikácie Svampeatlas, ktorá vie rozpoznávať huby, mapovať ich a zdieľať súradnice s ostatnými užívateľmi. Aplikácia je výstupom rovnomenného projektu s dánskymi kolegami z kodanskej univerzity, dokáže rozpoznať 1400 druhov húb.

Študenti lekárskych fakúlt posielajú Ficovi otvorený list (VIDEO)

Študenti lekárskych fakúlt zverejnili vyhlásenie, v ktorom reagujú na prejav predsedu Smeru Roberta Fica na dnešnej programovej konferencii strany.

Negatívnych článkov o Meghan je viac než pozitívnych (VIDEO)

O manželke britského princa Harryho Meghan vychádzalo dvakrát viac negatívnych článkov než pozitívnych.

Producentka Bonda vylúčila špekulácie, že agentom 007 bude žena (VIDEO)

Budúcim Jamesom Bondom bude opäť muž, a nie žena. Potvrdila to v rozhovore s magazínom Variety filmová producentka Barbara Broccoliová, ktorá stojí aj za najnovšou bondovkou, v ktorej hlavnú úlohu stvárnil opäť Daniel Craig.

Na twitteri bolo možné zacieliť reklamy na nenávistné skupiny

Sociálna sieť Twitter umožňovala cieliť reklamy na používateľov aj podľa kľúčových slov ako "neonacista", "zástancovia belošskej nadradenosti" či "islamofob". Ukázal to nedávny experiment spravodajskej spoločnosti BBC, ktorej sa podarilo opakovane spustiť platené oznámenia s problematicky definovanou cieľovou skupinou. Platforma sa po upozornení redakcie ospravedlnila a uviedla, že problém odstránila.

Šéf maltskej polície rezignoval kvôli kauze zavraždenej novinárky

Veliteľ maltskej polícii Lawrence Cutajar v piatok podal demisiu v súvislosti s prípadom zavraždenia novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej v roku 2017.

Admin stránky Harabina sa chválil spoluprácou s veľkými firmami, ktoré o ňom ani netušia

Chyba Facebooku odhalila nielen adminov mnohých stránok, ale aj pochybné praktiky jednej agentúry.

Salvador Dalí. Kniha o tajomstvách jeho života

Tajný život Salvadora Dalího vyšla v roku 1942 vo francúzštine, potom ju preložili do angličtiny. Dalí knihu napísal tak ako maľoval – veľmi podrobne, metodicky vrstvil slová jedno na druhé, tretie vedľa štvrtého. Je to kniha plná fantázie, humoru, narcistických i sadistických priznaní.