Matovič: Slušnosť sa nebuduje neslušným klamstvom. Nežná revolúcia aj Námestie SNP patrí všetkým, bez ohľadu na to, koho volili

23.07.2019 13:10 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Predseda hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič pozval na oslavy 30. výročia Nežnej revolúcie na Námestí SNP všetkých demokraticky cítiacich ľudí bez ohľadu na politickú príslušnosť. Zároveň vyjadril sklamanie nad nepravdivými vyjadreniami iniciatívy Za slušné Slovensko, ktorá podľa neho už nie je nepolitickou organizáciou.

17. novembra uplynie 30. výročie Nežnej revolúcie. „Keďže sme chceli zabrániť tomu, aby takéto významné výročie zneužili extrémisti alebo ľudia, ktorí nenávidia November 89´, považovali sme za občiansku povinnosť zarezervovať Námestie SNP. Nechceli sme sa totiž náhodou prizerať tomu, ako fašisti demonštrujú na Námestí SNP a šíria nenávisť na mieste, na ktorom mnohí z nás bojovali za slobodu a demokraciu,“ uviedol líder Obyčajných ľudí s tým, že tak, ako teraz, OĽANO si v minulosti viackrát rezervovalo Námestie SNP pri príležitosti výročia Novembra 89´. „Nikomu to predtým nevadilo. Asi preto, že vtedy to nebolo pekné okrúhle číslo. Vtedy nikomu nevadilo, že sme oslavy pripravili, zorganizovali, zaplatili a pozvali na ne ľudí. Teraz, keď sa blížia voľby, zrazu som najväčší nepriateľ, lebo som urobil to, čo som urobil aj roky predtým,“ pokračoval.

Matovič pripomenul, že OĽANO chcelo zorganizovať verejné zhromaždenia aj krátko po vražde novinára J. Kuciaka a jeho snúbenice M. Kušnírovej. Keď sa však hnutiu ozvali predstavitelia z dnešnej iniciatívy Za slušné Slovensko s tým, že chcú organizovať občianske protesty bez politických strán, OĽANO im vyhovelo a bez problémov im uvoľnilo všetky tri termíny, na ktoré si predtým rezervovalo Námestie SNP. Konkrétne to boli dátumy 2.3., 9.3. a 16.3. 2018, počas ktorých zorganizovala iniciatíva prvé tri najväčšie protesty. „Bohužiaľ, medzičasom sme viacerí pochopili, že Za slušné Slovensko už nie je občianska iniciatíva, ale politická organizácia strany Za ľudí Andreja Kisku a PS/Spolu,“ povedal Matovič, pričom poukázal na to, že počas protestov mal možnosť na pódiu vystúpiť len jede primátor – Matúš Vallo. „Takisto sme už dopredu mnohí hovorili, že organizátori skončia v politike. Stalo sa – Juraj Šeliga je dnes pravou rukou Andreja Kisku. Zrejme sa ukázalo, že dohoda o zastavení najväčšieho protestu, po ktorom mali byť na sto percent predčasné parlamentné voľby, nebola len tak. Možno to bolo iba o tom, že Kiska ešte nemal pripravenú stranu, s ktorou by mohol do politiky vstúpiť,“ pokračoval.

Matovič si napriek tomu myslí, že keď sa Za slušné Slovensko toľko oháňalo slušnosťou, je z ich strany neslušné podlo klamať. Reagoval tak na stanovisko, v ktorom iniciatíva uviedla, že Igor Matovič odmietol prepustiť Námestie SNP osobnostiam Nežnej revolúcie. „Je veľmi neslušné takto klamať, lebo neexistuje žiaden telefonát, žiadny e-mail ani žiadne stretnutie, kde by ma ktokoľvek z osobností Nežnej revolúcie oslovil s požiadavkou o prepustenie námestia,“ vyjadril sa Igor Matovič, ktorý zároveň položil otázku, koho iniciatíva Za slušné Slovensko považuje za hlavné osobnosti Nežnej revolúcie. „Ľudia, ktorí tu vtedy na námestí boli, zrejme za nich považujú Jána Budaja a Milana Kňažka, ktorí ľuďom dodávali odvahu a boli prví na rane pre štátnu bezpečnosť. Kto má teda podľa predstaviteľov iniciatívy Za slušné Slovensko okrúhlu pečiatku na lustrovanie ľudí a určovanie, kto je hlavný alebo podružný organizátor Nežnej revolúcie?,“ pýta sa Matovič.

Nežná revolúcia aj Námestie SNP podľa OĽANO patrí všetkým ľuďom. „Bol by som veľmi rád, aby sme slušnosť nebudovali neslušným klamstvom, a aby sme na Námestí SNP urobili oslavu 30. výročia Nežnej revolúcie pre všetkých ľudí, ktorí to demokraticky cítia. Nežná revolúcia aj Námestie SNP patrí všetkým ľuďom, bez ohľadu na to, koho volili či nevolili. Naša ponuka patrí pre všetkých demokraticky cítiacich ľudí,“ dodal Igor Matovič.

1. Pozrite si rebríček najlepšie platených hercov herečiek. Medzi ženami vedie Scarlett Johansson (VIDEO)

Najlepšie platenou herečkou na svete sa tento rok rovnako ako minulý rok, stala Američanka Scarlett Johansson. Podľa rebríčka časopisu Forbes zverejneného v piatok si zarobila 56 miliónov dolárov.

2. Mobilné hry na horúce leto aj daždivé dni: Harry Potter a legendárna strieľačka Doom

Smartfóny v našich vreckách majú stále lepšie displeje, výkonnejší hardvér a silnejšie batérie. Bez veľkého preháňania sa dá povedať, že začínajú poriadne zatápať herným konzolám.

Čínska CITIC chce možnosť podielu na kontrole Empresa Media a Médey

3. Čínska CITIC chce možnosť podielu na kontrole Empresa Media a Médey

Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) posudzuje koncentrácie čínskej spoločnosti Rainbow Wisdom Investment zo skupiny CITIC a podnikateľa Jaromíra Soukupa pri kontrole spoločností Empresa Media a Médea.

Známe osobnosti bojujú za Amazonský prales, ale so zavádzajúcimi fotkami

4. Známe osobnosti bojujú za Amazonský prales, ale so zavádzajúcimi fotkami

Mnoho celebrít a politikov sa v týchto dňoch vyjadruje na sociálnych sieťach k obrovským lesným požiarom v Amazónii a vyzýva k boju za záchranu tamojšieho dažďového pralesa, označovaného za pľúca planéty.

Trend pomáha šíriť dezinformácie Číny

5. Trend pomáha šíriť dezinformácie Číny

V najnovšom vydaní týždenníka Trend vyšiel neobvyklý PR článok.

Video, ako policajt roztrhol dievčaťu slúchadlá, je kampaň (VIDEO)

6. Video, ako policajt roztrhol dievčaťu slúchadlá, je kampaň (VIDEO)

V stredu a vo štvrtok viaceré médiá a stránky na sociálnych sieťach zdieľali video, na ktorom je zaznamenený konflikt mladého dievčaťa a policajta.

7. S nepohodlným prokurátorom mali byť zavraždené aj jeho deti a manželka, Ďateľ sa ho snažil spochybniť

S vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vychádzajú na povrch nové obludné skutočnosti.

Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

8. Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

Německé nakladatelství Bauer Media zvažuje, zda podá opravný prostředek proti úternímu rozhodnutí pražského vrchního soudu, který přiznal herečce Dagmar Havlové čtyři miliony korun odškodného za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy jí umíral manžel, bývalý prezident Václav Havel.

Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

9. Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

Finančná správa upozorňuje na podvodnú internetovú stránku, ktorá predáva zájazdy do zahraničia.

Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

10. Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

Protimonopolní regulátori Európskej únie sa rozhodli preskúmať plány americkej internetovej spoločnosti Facebook na vytvorenie novej digitálnej meny.