Matovič: Slušnosť sa nebuduje neslušným klamstvom. Nežná revolúcia aj Námestie SNP patrí všetkým, bez ohľadu na to, koho volili

23.07.2019 13:10 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Predseda hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič pozval na oslavy 30. výročia Nežnej revolúcie na Námestí SNP všetkých demokraticky cítiacich ľudí bez ohľadu na politickú príslušnosť. Zároveň vyjadril sklamanie nad nepravdivými vyjadreniami iniciatívy Za slušné Slovensko, ktorá podľa neho už nie je nepolitickou organizáciou.

17. novembra uplynie 30. výročie Nežnej revolúcie. „Keďže sme chceli zabrániť tomu, aby takéto významné výročie zneužili extrémisti alebo ľudia, ktorí nenávidia November 89´, považovali sme za občiansku povinnosť zarezervovať Námestie SNP. Nechceli sme sa totiž náhodou prizerať tomu, ako fašisti demonštrujú na Námestí SNP a šíria nenávisť na mieste, na ktorom mnohí z nás bojovali za slobodu a demokraciu,“ uviedol líder Obyčajných ľudí s tým, že tak, ako teraz, OĽANO si v minulosti viackrát rezervovalo Námestie SNP pri príležitosti výročia Novembra 89´. „Nikomu to predtým nevadilo. Asi preto, že vtedy to nebolo pekné okrúhle číslo. Vtedy nikomu nevadilo, že sme oslavy pripravili, zorganizovali, zaplatili a pozvali na ne ľudí. Teraz, keď sa blížia voľby, zrazu som najväčší nepriateľ, lebo som urobil to, čo som urobil aj roky predtým,“ pokračoval.

Matovič pripomenul, že OĽANO chcelo zorganizovať verejné zhromaždenia aj krátko po vražde novinára J. Kuciaka a jeho snúbenice M. Kušnírovej. Keď sa však hnutiu ozvali predstavitelia z dnešnej iniciatívy Za slušné Slovensko s tým, že chcú organizovať občianske protesty bez politických strán, OĽANO im vyhovelo a bez problémov im uvoľnilo všetky tri termíny, na ktoré si predtým rezervovalo Námestie SNP. Konkrétne to boli dátumy 2.3., 9.3. a 16.3. 2018, počas ktorých zorganizovala iniciatíva prvé tri najväčšie protesty. „Bohužiaľ, medzičasom sme viacerí pochopili, že Za slušné Slovensko už nie je občianska iniciatíva, ale politická organizácia strany Za ľudí Andreja Kisku a PS/Spolu,“ povedal Matovič, pričom poukázal na to, že počas protestov mal možnosť na pódiu vystúpiť len jede primátor – Matúš Vallo. „Takisto sme už dopredu mnohí hovorili, že organizátori skončia v politike. Stalo sa – Juraj Šeliga je dnes pravou rukou Andreja Kisku. Zrejme sa ukázalo, že dohoda o zastavení najväčšieho protestu, po ktorom mali byť na sto percent predčasné parlamentné voľby, nebola len tak. Možno to bolo iba o tom, že Kiska ešte nemal pripravenú stranu, s ktorou by mohol do politiky vstúpiť,“ pokračoval.

Matovič si napriek tomu myslí, že keď sa Za slušné Slovensko toľko oháňalo slušnosťou, je z ich strany neslušné podlo klamať. Reagoval tak na stanovisko, v ktorom iniciatíva uviedla, že Igor Matovič odmietol prepustiť Námestie SNP osobnostiam Nežnej revolúcie. „Je veľmi neslušné takto klamať, lebo neexistuje žiaden telefonát, žiadny e-mail ani žiadne stretnutie, kde by ma ktokoľvek z osobností Nežnej revolúcie oslovil s požiadavkou o prepustenie námestia,“ vyjadril sa Igor Matovič, ktorý zároveň položil otázku, koho iniciatíva Za slušné Slovensko považuje za hlavné osobnosti Nežnej revolúcie. „Ľudia, ktorí tu vtedy na námestí boli, zrejme za nich považujú Jána Budaja a Milana Kňažka, ktorí ľuďom dodávali odvahu a boli prví na rane pre štátnu bezpečnosť. Kto má teda podľa predstaviteľov iniciatívy Za slušné Slovensko okrúhlu pečiatku na lustrovanie ľudí a určovanie, kto je hlavný alebo podružný organizátor Nežnej revolúcie?,“ pýta sa Matovič.

Nežná revolúcia aj Námestie SNP podľa OĽANO patrí všetkým ľuďom. „Bol by som veľmi rád, aby sme slušnosť nebudovali neslušným klamstvom, a aby sme na Námestí SNP urobili oslavu 30. výročia Nežnej revolúcie pre všetkých ľudí, ktorí to demokraticky cítia. Nežná revolúcia aj Námestie SNP patrí všetkým ľuďom, bez ohľadu na to, koho volili či nevolili. Naša ponuka patrí pre všetkých demokraticky cítiacich ľudí,“ dodal Igor Matovič.

Skylink zvyšuje ceny niektorých služieb

Prevádzkovateľ satelitnej platformy Skylink, spoločnosť M7 Group od 1. 3. 2020 mení cenník.

Nové paušály SLOBODA+ s dátami skutočne na celom Slovensku

Mobilný operátor 4ka odteraz bude ešte výhodnejší a jednoduchší. Natrvalo ruší rozdielne objemy dát v rôznych sieťach, vďaka čomu bude jeho ponuka rovnako výhodná pre tých, ktorí sa pohybujú v jej pokrytí, alebo v pokrytí jej obchodného partnera. Toto skvalitnenie ponuky prinesie väčší komfort zákazníkom a paradoxne, bude znamenať aj úsporu v ich peňaženkách.

Stovky osobností podpísali výzvu proti zneužívaniu kresťanstvských hodnôt Harabinom či kotlebovcami

Viaceré kresťanské organizácie a osobnosti podpísali v týchto dňoch otvorenú výzvu proti spôsobom kampane politických strán, hlavne ĽSNS a strany Vlasť Štefana Harabina, ktoré zneužívajú kresťanské hodnoty na šírenie dezinformácií, nenávisti a strachu. Pod iniciatívou Kresťania proti nenávisti je takmer 700 podpisov.

V predvolebnom dueli sa proti sebe posadia aj dvaja bratranci (VIDEO)

Televízia TA3 chystá pred parlamentnými voľbami sériu televíznych debát.

Vydavateľstvo Pravdy oznámilo meno šéfredaktora

Pred pol rokom odišla z vedenia Pravdy dlhoročná šéfredaktorka Nora Slišková. Od 1. júla bol poverený vedením Jakub Prokeš.

Je tu rok 2020. Na čo všetko sa môžu tešiť hráči počítačových hier?

Rok 2020 bude veľký. Vývojárske štúdiá už dokončujú práce na viacerých veľkých projektoch, ktoré nepochybne potešia každého, kto má doma PC, Xbox alebo PlayStation. Na množstvo ťahákov sa navyše môžeme tešiť už v prvej polovici roka!

Martin Daňo má na krku ďalšie obvinenie za útoky na novinárku

Kontroverzný youtuber Martin Daňo, tohto času zadržaný vo väzbe, má na krku ďalšie obvinenie.

Haščák poprel, že by vedel o chystanej vražde Kuciaka

Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák dnes na súde odmietol, že by mu Marian Kočner, ktorý čelí obžalobe z objednania vraždy novinára Jána Kuciaka, písal o príprave fyzickej likvidácie niekoho.

Generálny riaditeľ BBC odstúpi z funkcie

Generálny riaditeľ britskej verejnoprávnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti BBC Tony Hall dnes oznámil, že tento rok v lete po siedmich rokoch odstúpi z funkcie.

Výtvarník Kalmus jedol počas Haščákovho brífingu banán (VIDEO)

Výtvarníkovi Petrovi Kalmusovi sa počas brífingu šéfa Penty Jaroslava Haščáka podaril neobvyklý performance.