Matovič: Slušnosť sa nebuduje neslušným klamstvom. Nežná revolúcia aj Námestie SNP patrí všetkým, bez ohľadu na to, koho volili

23.07.2019 13:10 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Predseda hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič pozval na oslavy 30. výročia Nežnej revolúcie na Námestí SNP všetkých demokraticky cítiacich ľudí bez ohľadu na politickú príslušnosť. Zároveň vyjadril sklamanie nad nepravdivými vyjadreniami iniciatívy Za slušné Slovensko, ktorá podľa neho už nie je nepolitickou organizáciou.

17. novembra uplynie 30. výročie Nežnej revolúcie. „Keďže sme chceli zabrániť tomu, aby takéto významné výročie zneužili extrémisti alebo ľudia, ktorí nenávidia November 89´, považovali sme za občiansku povinnosť zarezervovať Námestie SNP. Nechceli sme sa totiž náhodou prizerať tomu, ako fašisti demonštrujú na Námestí SNP a šíria nenávisť na mieste, na ktorom mnohí z nás bojovali za slobodu a demokraciu,“ uviedol líder Obyčajných ľudí s tým, že tak, ako teraz, OĽANO si v minulosti viackrát rezervovalo Námestie SNP pri príležitosti výročia Novembra 89´. „Nikomu to predtým nevadilo. Asi preto, že vtedy to nebolo pekné okrúhle číslo. Vtedy nikomu nevadilo, že sme oslavy pripravili, zorganizovali, zaplatili a pozvali na ne ľudí. Teraz, keď sa blížia voľby, zrazu som najväčší nepriateľ, lebo som urobil to, čo som urobil aj roky predtým,“ pokračoval.

Matovič pripomenul, že OĽANO chcelo zorganizovať verejné zhromaždenia aj krátko po vražde novinára J. Kuciaka a jeho snúbenice M. Kušnírovej. Keď sa však hnutiu ozvali predstavitelia z dnešnej iniciatívy Za slušné Slovensko s tým, že chcú organizovať občianske protesty bez politických strán, OĽANO im vyhovelo a bez problémov im uvoľnilo všetky tri termíny, na ktoré si predtým rezervovalo Námestie SNP. Konkrétne to boli dátumy 2.3., 9.3. a 16.3. 2018, počas ktorých zorganizovala iniciatíva prvé tri najväčšie protesty. „Bohužiaľ, medzičasom sme viacerí pochopili, že Za slušné Slovensko už nie je občianska iniciatíva, ale politická organizácia strany Za ľudí Andreja Kisku a PS/Spolu,“ povedal Matovič, pričom poukázal na to, že počas protestov mal možnosť na pódiu vystúpiť len jede primátor – Matúš Vallo. „Takisto sme už dopredu mnohí hovorili, že organizátori skončia v politike. Stalo sa – Juraj Šeliga je dnes pravou rukou Andreja Kisku. Zrejme sa ukázalo, že dohoda o zastavení najväčšieho protestu, po ktorom mali byť na sto percent predčasné parlamentné voľby, nebola len tak. Možno to bolo iba o tom, že Kiska ešte nemal pripravenú stranu, s ktorou by mohol do politiky vstúpiť,“ pokračoval.

Matovič si napriek tomu myslí, že keď sa Za slušné Slovensko toľko oháňalo slušnosťou, je z ich strany neslušné podlo klamať. Reagoval tak na stanovisko, v ktorom iniciatíva uviedla, že Igor Matovič odmietol prepustiť Námestie SNP osobnostiam Nežnej revolúcie. „Je veľmi neslušné takto klamať, lebo neexistuje žiaden telefonát, žiadny e-mail ani žiadne stretnutie, kde by ma ktokoľvek z osobností Nežnej revolúcie oslovil s požiadavkou o prepustenie námestia,“ vyjadril sa Igor Matovič, ktorý zároveň položil otázku, koho iniciatíva Za slušné Slovensko považuje za hlavné osobnosti Nežnej revolúcie. „Ľudia, ktorí tu vtedy na námestí boli, zrejme za nich považujú Jána Budaja a Milana Kňažka, ktorí ľuďom dodávali odvahu a boli prví na rane pre štátnu bezpečnosť. Kto má teda podľa predstaviteľov iniciatívy Za slušné Slovensko okrúhlu pečiatku na lustrovanie ľudí a určovanie, kto je hlavný alebo podružný organizátor Nežnej revolúcie?,“ pýta sa Matovič.

Nežná revolúcia aj Námestie SNP podľa OĽANO patrí všetkým ľuďom. „Bol by som veľmi rád, aby sme slušnosť nebudovali neslušným klamstvom, a aby sme na Námestí SNP urobili oslavu 30. výročia Nežnej revolúcie pre všetkých ľudí, ktorí to demokraticky cítia. Nežná revolúcia aj Námestie SNP patrí všetkým ľuďom, bez ohľadu na to, koho volili či nevolili. Naša ponuka patrí pre všetkých demokraticky cítiacich ľudí,“ dodal Igor Matovič.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.

Začal proces, v ktorom herec Depp žaluje bulvárny denník

S čiernou šatkou zakrývajúcou ústa a nos dnes prišiel na súd v Londýne hrdina Pirátov z Karibiku a hollywoodsky herec Johnny Depp.

VÚB banka má novú kampaň s Petrou Polnišovou aj Evou Večerovou (VIDEO)

VÚB banka začiatkom júla spustila novú kampaň s názvom „Čo je v rodine to sa počíta“, ktorá sa odohráva v prostredí rodiny a susedov.

EÚ musí bojovať s nenávisťou na internete spoločne, povedala podpredsedníčka EK

Európska únia potrebuje záväzné spoločné pravidlá, ktoré by prinútili internetové sociálne siete aktívne bojovať proti nenávistným prejavom a zároveň rešpektovať slobodu prejavu.

Špeciálna verzia festivalu – Nádych s Atmosférou – bude a až trikrát

Výnimočné situácie si žiadajú výnimočné riešenia. Preto sa organizátori festivalu Atmosféra, ktorý sa koná v prekrásnom prostredí viníc neďaleko Hontianskych Nemiec, rozhodli priniesť festival k návštevníkom aj tento rok – avšak v komornejšej verzii s dôrazom na bezpečnosť. Miniséria podujatí Nádych s Atmosférou ovládne atmosférickú lúku v auguste 2020 dokonca trikrát!

RTVS prinesie seriálový hit Babylon Berlín (VIDEO)

Od pondelka 6. júla sa na obrazovky RTVS vráti populárny výpravný seriálový hit z dielne HBO - Babylon Berlín. RTVS odvysiela vždy dva diely za sebou každý pondelok o 22:00 na Dvojke.

Kníhkupecká sieť Panta Rhei má nového šéfa

Od 1. júla 2020 došlo k zmene vo vedení v spoločnosti Panta Rhei.

Automatické hlášky nahradili asistenti a asistentky, ohlasuje O2 v reklame (VIDEO)

O2 sa rozhodla zmeniť komunikáciu so zákazníkmi.

Irán nevylúčil, že za požiarom v Natanze bol kybernetický útok

Irán podnikne odvetu proti ktorejkoľvek krajine, ktorá spácha kybernetický útok na jeho jadrové zariadenia. Po štvrtkovom požiari v blízkosti továrne na obohacovanie uránu v Natanze to vyhlásil šéf iránskej civilnej obrany.

Bývalý redaktor Trendu sa vyjadruje za ministerstvo školstva

Tomáš Nejedlý, ktorý patril medzi skupinu redaktorov, s ktorými vydavateľstvo News and Media Holding počas pandémie koronavírusu ukončilo spoluprácu, už pracuje na ministerstve školstva.