Štartuje deviate Letné kino na hradnom nádvorí, ktoré privíta až tri návštevy filmových tvorcov Foto: Iskra

05.08.2019 20:46 | Tlačové správy |

Aj toto leto bude dvanásť filmových večerov pod holým nebom v Kežmarku patriť obľúbenému Letnému kinu na hradnom nádvorí, ktoré napíše už svoju deviatu kapitolu. Uskutoční sa od 5. do 16. augusta 2019 a diváci sa môžu tešiť na filmové hity zahraničnej i domácej produkcie, ale aj na tri návštevy filmových tvorcov.

Prvou z nich bude premiéra nového slovenského komediálneho letného hitu Loli paradička, ktorý v utorok 6. augusta na nádvorí Kežmarského hradu osobne uvedú režisér a scenárista Richard Staviarsky, strihač Juraj Staviarsky a herečka Kamila Mitrášová.

Ďalšiu návštevu má letné kino na programe v stredu 14. augusta, keď svoj tretí dobrodružný dokument z cesty po rôznych kontinentoch prostredníctvom „žltého cirkusu“ s názvom Trabantom tam a zase späť divákom predstavia jeho protagonisti a cestovatelia Marek Slobodník a Marek Duranský.

Vyvrcholením tohtoročného letného kina bude v piatok 16. augusta premietanie hraného filmu Sýkorka z roku 1989, ktorý sa pred vyše tridsiatimi rokmi nakrúcal v Kežmarku. Lyrický príbeh z obdobia nástupu fašizmu o veľkom priateľstve dvoch detí príde osobne uviesť režisér Pavel Gejdoš, ale určite sa na projekcii objaví i viacero Kežmarčanov, ktorí si na jeho nakrúcanie pamätajú, či si v ňom dokonca i zahrali. Film Sýkorka bude uvedený pri príležitosti 30. výročia jeho vzniku, ale aj v rámci osláv 750. výročia udelenia mestských práv Kežmarku.

Spokojní však určite budú aj fanúšikovia ďalších filmov. Letné kino na hradnom nádvorí odštartuje diváckym megahitom Bohemian Rhapsody, diváci uvidia i ďalšiu úspešnú hudobnú snímku Zrodila sa hviezda či pokračovanie filmového muzikálu Mamma Mia! Here We Go Again. Tí, ktorí sa v kine radi zabávajú, sa môžu tešiť na americký remake obľúbenej francúzskej komédie Nedotknuteľní, komédiu o štyroch celoživotných priateľkách, vášnivých čitateľkách kníh Dámsky klub alebo bláznivú francúzsku komédiu Daddy Cool.

Fanúšikom domácej kinematografie by nemal ujsť ani mysteriózny triler Trhlina, nakrútený podľa rovnomenného knižného bestselleru Jozefa Kariku, či ďalšia filmová adaptácia úspešného románu Sklenená izba. Prvýkrát sa do programu kina na hradnom nádvorí dostal aj animovaný film pre deti, ale aj pre ich rodičov – Ako si vycvičiť draka 3.

I tento rok budú pred celovečernými filmami uvedené krátke snímky mladých talentovaných autorov, ale aj prekvapenie počas posledného večera v podobe historických záberov z „rodinných archívov“, na ktorých uvidíte Kežmarok v rôznych obdobiach 20. storočia.

Začiatok premietaní bude o 21.00 h, vstupné na jedenásť projekcií je 3 eurá, na film Loli paradička 5 eur (zľava 1 € z ceny pre deti, študentov a dôchodcov). Pri vstupe na hradné nádvorie si môžete zakúpiť aj permanentku na všetky premietania za 24 eur.

Program:
Pondelok 5. augusta
BOHEMIAN RHAPSODY
Hudobná dráha a jedinečná životná a umelecká kariéra Freddieho Mercuryho od založenia skupiny Queen až po pamätný koncert Live Aid v roku 1985.
Životopisný/hudobný, USA, 2018, réžia: Bryan Singer, Dexter Fletcher, 134 min, dabing, MP 12+

Utorok 6. augusta
LOLI PARADIČKA
Film uvedú režisér a scenárista Richard Staviarsky, strihač Juraj Staviarsky a herečka Kamila Mitrášová
Romantická komédia o láske dvoch „nešťastníkov“ z východného Slovenska. Smiešno-smutný príbeh o nádeji a trpkosti života.
Romantická komédia, Slovensko, 2019, réžia: Richard Staviarsky, Víťo Staviarsky, 89 min, pôvodné znenie, MP 12+

Streda 7. augusta
NEDOTKNUTEĽNÍ
Ani jeden z nich nemá budúcnosť aj napriek tomu, že iba ťažko si je predstaviť rozdielnejšiu dvojicu. Americký remake úspešnej a obľúbenej francúzskej komédie.
Komédia/dráma, USA, 2019, réžia: Neil Burger, 125 min, dabing, MP 12+

Štvrtok 8. augusta
TRHLINA
Mysteriózny triler o jednej z najväčších záhad Slovenska – nevysvetliteľnom miznutí ľudí v pohorí Tribeč. Nakrútený podľa rovnomenného knižného bestselleru Jozefa Kariku.
Horor/triler, Slovensko, 2019, réžia: Peter Bebjak, 111 min, dabing, MP 15+

Piatok 9. augusta
ZRODILA SA HVIEZDA
V novom spracovaní romantickej drámy sa predstavia Bradley Cooper a spevácka pophviezda Lady Gaga. Kým pre Coopera ide o režisérsky debut, pre Lady Gaga o jej prvú hlavnú rolu.
Dráma/hudobný, USA, 2018, réžia: Bradley Cooper, 136 min, dabing, MP 15+

Sobota 10. augusta
AKO SI VYCVIČIŤ DRAKA 3
Mladý Viking Štikút a drak Bezzubý sa vracajú v pokračovaní úspešnej série. Spoločne hľadajú Skrytý svet, jedinú nádej na záchranu ľudsko-dračieho spoločenstva.
Animovaný/dobrodružný, USA, 2019, réžia: Dean DeBlois, 104 min, dabing, MP

Nedeľa 11. augusta
SKLENENÁ IZBA
Film nakrútený podľa slávneho rovnomenného románu, inšpirovaného dramatickými udalosťami 20. storočia i zrodom ikonického architektonického skvostu – vily Tugendhat.
Dráma, Česko/Slovensko, 2019, réžia: Julius Ševčík, 104 min, dabing, MP 15+

Pondelok 12. augusta
DADDY COOL
Daddy Cool, slávny hit Boney M, dal názov bláznivej komédii o štyridsiatnikovi, ktorý si doma založí materskú škôlku a vedie ju hlavne veľmi svojsky.
Komédia, Francúzsko, 2017, réžia: Maxime Govare, 97 min, dabing, MP 12+

Utorok 13. augusta
DÁMSKY KLUB
Štyri celoživotné priateľky sú vášnivé čitateľky kníh. Pravidelne sa každý mesiac stretávajú vo svojom knižnom klube, kde diskutujú nielen o literatúre.
Komédia, USA, 2018, réžia: Bill Holderman, 103 min, dabing, MP 12+

Streda 14. augusta – filmový klub
TRABANTOM TAM A ZASE SPÄŤ
Film uvedú jeho protagonisti a cestovatelia Marek Slobodník a Marek Duranský
Žltá výprava sa vracia domov! Končí sa posledná veľká cesta naprieč kontinentmi. V tíme tentoraz neuvidíte ženu a putovanie naberá na obrátkach. Žltý cirkus ide z Indie až domov.
Dokument, Česko, 2019, réžia: Dan Přibáň, 118 min, pôvodné znenie, MP 12+

Štvrtok 15. augusta
MAMMA MIA! HERE WE GO AGAIN
Najväčšia letná filmová párty je späť. A s ňou aj nákazlivá nálada rozprávkového ostrova Kalokairi, nesmrteľná ABBA a herci, ktorí si s chuťou zopakovali veľkolepú grécku jazdu.
Hudobná komédia, USA, 2018, réžia: Ol Parker, 114 min, dabing, MP

Piatok 16. augusta – filmový klub
SÝKORKA
Film uvedie režisér Pavel Gejdoš
Lyrický príbeh z obdobia nástupu fašizmu o veľkom priateľstve dvoch detí, dcéry českého kníhtlačiara Danky a citlivého židovského chlapca Tea. Film bol nakrúcaný v Kežmarku.
Rodinná dráma, Československo, 1989, réžia: Pavel Gejdoš, 77 min, pôvodné znenie , MP

Video, ktoré televízia zverejnila, ako turecký útok na Sýriu, je v skutočnosti cvičenie v USA

Americká televízia ABC News sa musela ospravedlniť za video.

Ruské sociálne siete špekulujú o smrti hlavného sponzora trollej farmy

Po ruských sociálnych sieťach kolujú špekulácie o smrti miliardára Jevgenija Prigožina, hlavného sponzora trollej farmy oficiálne Agentúry pre výskum internetu (AII) považovanej za ruské centrum pre výrobu lživých správ a šírenie spravodajských manipulácií, ktorá sídli v Petrohrade.

Novinári ostali zhrození z falošného videa s Trumpovými útokmi na médiá (VIDEO)

Združenie spravodajcov Bieleho domu (WHCA) odsúdilo falošné video, ktoré sa premietalo v Miami na politickej konferencii organizovanej stúpencami prezidenta Donalda Trumpa.

Bill Gates: Moja nová najobľúbenejšia kniha všetkých čias

„Brilantná, zrozumiteľne napísaná, dobre načasovaná kniha bohatá na fakty presvedčivo presadzuje racionálny humanizmus, ktorý je – ako sa ukazuje – úžasnou voľbou,“ oceňuje túto knihu New York Times.

Televízia vracia úder: športy a zápasy, ktoré nikde inde neuvidíte

September a prichádzajúca jeseň opäť lákajú športových fanúšikov, aby oprášili zabudnutý diaľkový ovládač a naplno sa vrátili k fandeniu svojim obľúbeným tímom.

Omšu za Karla Gotta videlo v českých televíziách 1,6 milióna ľudí (VIDEO)

Sobotňajšiu zádušnú omšu v katedrále sv. Víta na Pražskom hrade na uctenie pamiatky zosnulého speváka Karla Gotta sledovalo v Českej televízii a na Nove takmer 1,6 milióna divákov. Vyplýva to z informácií televízií.

Nahrávku Kočnera o vydieraní, vyhrážkach a miliónoch za Gorilu už skúma polícia (VIDEO)

Polícia sa chystá vypočuť bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

Jožo Ráž rok po vražde Kuciaka mieri pištoľou na hlavu zviazaného novinára (VIDEO)

V čase, keď po vražde novinára Jána Kuciaka vychádzajú najavo obludné spôsoby korupčného fungovania tohto štátu, aj spevák Jožo Ráž, ktorý je dlhodobý podporovateľ Smeru, predtým Vladimíra Mečiara a osobný priateľ Roberta Kaliňáka, prichádza so spoločenským posolstvom.

Denník N získal 70-minútovú nahrávku medzi Kočnerom a Trnkom: Zabijú ťa, ale od..rie si to aj tvoj syn!

Denník N dnes zverejnil časť zo 70-minútovej nahrávky rozhovoru medzi bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom a Marianom Kočnerom. Zvukový záznam, ktorý si urobil Marian Kočner, je z leta 2014, ukazuje aká je naša krajina korupčný štát.

Jeden z obvinených v kauze Kuciakovej vraždy požiadal o dohodu

Jeden z pätice obvinených z minuloročnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, Zoltán Andruško, požiadal prokuratúru o dohodu o vine a treste. Informáciu priniesla televízia JOJ.