Nedomyslené obedy „zadarmo“ sú znakom dlhodobého amaterizmu strany Smer

04.09.2019 14:28 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Najväčšou udalosťou začiatku školského roka na slovenských školách bol obrovský chaos so stravovaním detí v školských jedálňach. Namiesto toho, aby sa deti tešili z návratu do školy, vláda im a ich rodičom pripravila silnú dávku stresu z „obedov zadarmo“, tvrdí hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO).

Mnohí rodičia sa podľa tieňového ministra financií a hospodárstva za hnutie OĽANO Eduarda Hegera až v prvý deň školského roka dozvedeli, že ak sa nestihli prihlásiť do konca augusta, na dotáciu nemajú nárok. Iní v prvý septembrový deň blúdili po jedálni a zisťovali, ako vlastne systém funguje. „V skutočnosti obedy prakticky nikde nie sú zadarmo, pretože školy a škôlky museli zaviesť poplatky, ktorými pokryjú svoje vyššie režijné a investičné náklady. Mnoho miest a obcí muselo investovať veľké sumy do zvýšenia kapacity jedální, o ktorých ani nevedia, či ich žiaci využijú. Platby sa teda často zvýšili,“ konštatuje Eduard Heger.

Štát prispieva na jeden obed školáka dotáciou 1,20 eur. Keďže príspevok nestačí na všetky náklady školskej kuchyne, zvyšok budú doplácať rodičia. Mnohým z nich sa výška platieb dokonca zvýšila, napríklad deťom v škôlkach, ktoré na dotácie nemajú nárok.

Systém tiež znevýhodňuje rodičov, ktorí nestihnú obed odhlásiť deň dopredu, napríklad ak dieťa v noci ochorie. Rodič tak nemá inú možnosť ako zaplatiť za obed, ktorý dieťa ani nezje. Ak si ho chce z jedálne odniesť domov, zaplatí ešte za jednorazovú nádobu. „Celý nápad priniesol hlavne obrovskú byrokraciu a skomplikoval ľuďom život,“ upozorňuje E. Heger.

Vláda mala podľa OĽANO radšej poskytnúť vyšší daňový bonus na deti alebo zvýšenie detských prídavkov a tak rodinám prispieť na deti. Prípadne mal Robert Fico presadiť príplatky na obedy, ktoré by ich zlacnili a nie zavádzať ľudí, že obedy v školách budú zadarmo. „Už od minulého roka upozorňujeme na to, že „obedy zadarmo“ z dielne Smeru sú nedomyslené a doplatia na ne deti a rodičia. Tvorcovia opatrenia zo Smeru vôbec nepredpokladali, že existuje čosi ako režijné náklady, neodobratie stravy či chýbajúce kapacity a napokon aj ľudia. Asi si mysleli, že kuchárky budú robiť za dvoch, či troch, keď sa len nedávno aj po tlaku opozície odstránil protiústavný stav, kedy ich platové tabuľky začínali pod minimálnou mzdou,“ tvrdí tieňový minister školstva za OĽANO Miroslav Sopko.

OĽANO už v novembri upozorňovalo, že opatrenie je veľmi nepripravené. Smer mal najprv rokovať so ZMOS-om, zistiť kapacitu jedální, mal zistiť koľko to bude stáť a ako sú samosprávy na toto opatrenie pripravené. „Nepripravenosť a nedomyslenie tohto zákona je jasným znakom amaterizmu strany Smer. Navyše považujem za nechutné, že v politickom boji Smer začal využívať deti a školákov, pre ktorých zaviedli takzvané obedy zadarmo, ktoré v skutočnosti zadarmo vôbec nebudú. Považujú totiž, nielen svojich voličov, ale aj všetkých obyvateľov Slovenska za neschopných sa o svoje deti postarať,“ pokračoval Sopko.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Eduard Heger dodáva, že „Smer dlhodobo dokazuje, že je len stranou marketingu a populizmu, pretože nerieši skutočné problémy. Skutočným problémom je, že po desiatich rokoch budovania „sociálneho štátu“ Robertom Ficom sú na Slovensku ešte stále školy, ktoré nemajú jedálne schopné poskytovať žiakom teplé a zdravé obedy.“

Hlasovenie o Globálnom Marketérovi Roka bolo spustené

Svetová federácia zadávateľov reklamy (WFA), ktorej členom je za Slovensko Slovenské združenie pre značkové výrobky, predstavila nominácie na cenu Global Marketer of the Year.

Kirgizský súd zmrazil účty médiám, prezident to kritizuje

Súd v stredoázijskom Kirgizsku nechal zmraziť bankové účty niekoľkých médií vrátane pobočky Rádia Slobodná Európa, ktorá zverejnila správy o korupcii na colniciach.

Vyšetrovateľ NAKA obvinil Martina Daňa a Rudolfa Vaskyho

Po piatkovom zadržaní Martina Daňa a Rudolfa Vaskyho spracoval vyšetrovateľ podnet na podanie návrhu na vzatie obvinených do väzby.

Klienti 365.bank a Poštovej banky si budú môcť vyberať z bankomatov aj bezkontaktne

365.bank spolu s Poštovou bankou od dnešného dňa spúšťajú bezkontaktné transakcie v celej sieti 187 bankomatov.

Od statusov Ľuboša Blahu sa dištancuje aj Akadémia Policajného zboru

Akadémia Policajného zboru v Bratislave sa vo vyhlásení dištancuje od nenávistných statusov poslanca Ľuboša Blahu, ktorý je vedený na akadémii ako vyučujúci.

Čo predchádzalo vojne, v ktorej zahynuli milióny ľudí?

Zneli mierové zvony a Európa ich počúvala s nádejou. Zdalo sa, že svetová vojna, vražedný konflikt veľmocí, je navždy zažehnaný. Vďaka bezpríkladnému priemyselnému rozvoju silneli vo všetkých krajinách myšlienky socializmu, ktorého prvoradým cieľom bolo ukončenie nepriateľstva medzi národmi.

Pozor na podvodné ponuky smartfónov na akoby serióznych stránkach médií

Spoločnosť Samsung varuje pred podvodnými ponukami na internete.

Ukrajinská polícia zadržala podozrivých z vraždy novinára, ktorého ubili na smrť

Ukrajinská polícia zadržala a obvinila podozrivých z vraždy novinára Pavla Seremeta. Toho pred tromi rokmi zabil v centre Kyjeva výbuch bomby nastraženej v aute. Zadržanie podozrivých dnes oznámil minister vnútra Arsen Avakov.
Seremet v minulosti pracoval ako novinár aj v Bielorusku a v Rusku.

Greta Thunbergová sa stala osobnosťou roka časopisu Time (VIDEO)

Osobnosťou roka, ktorú každoročne vyberá časopis Time, sa tento rok stala švédska ekologická aktivistka Greta Thunbergová. Informoval o tom tento americký týždenník.

Podpredseda OKS podal na Blahu trestné oznámenie za fotku na facebooku

Podpredseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Juraj Petrovič podal trestné oznámenie na poslanca Smeru Ľuboša Blahu za status s fotkou Roboerta Fica, na ktorej drží Blaha v ruke hviezdu s kosákom a kladivom, ktorú dostal k 40tke od Fica.