Nedomyslené obedy „zadarmo“ sú znakom dlhodobého amaterizmu strany Smer

04.09.2019 14:28 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Najväčšou udalosťou začiatku školského roka na slovenských školách bol obrovský chaos so stravovaním detí v školských jedálňach. Namiesto toho, aby sa deti tešili z návratu do školy, vláda im a ich rodičom pripravila silnú dávku stresu z „obedov zadarmo“, tvrdí hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO).

Mnohí rodičia sa podľa tieňového ministra financií a hospodárstva za hnutie OĽANO Eduarda Hegera až v prvý deň školského roka dozvedeli, že ak sa nestihli prihlásiť do konca augusta, na dotáciu nemajú nárok. Iní v prvý septembrový deň blúdili po jedálni a zisťovali, ako vlastne systém funguje. „V skutočnosti obedy prakticky nikde nie sú zadarmo, pretože školy a škôlky museli zaviesť poplatky, ktorými pokryjú svoje vyššie režijné a investičné náklady. Mnoho miest a obcí muselo investovať veľké sumy do zvýšenia kapacity jedální, o ktorých ani nevedia, či ich žiaci využijú. Platby sa teda často zvýšili,“ konštatuje Eduard Heger.

Štát prispieva na jeden obed školáka dotáciou 1,20 eur. Keďže príspevok nestačí na všetky náklady školskej kuchyne, zvyšok budú doplácať rodičia. Mnohým z nich sa výška platieb dokonca zvýšila, napríklad deťom v škôlkach, ktoré na dotácie nemajú nárok.

Systém tiež znevýhodňuje rodičov, ktorí nestihnú obed odhlásiť deň dopredu, napríklad ak dieťa v noci ochorie. Rodič tak nemá inú možnosť ako zaplatiť za obed, ktorý dieťa ani nezje. Ak si ho chce z jedálne odniesť domov, zaplatí ešte za jednorazovú nádobu. „Celý nápad priniesol hlavne obrovskú byrokraciu a skomplikoval ľuďom život,“ upozorňuje E. Heger.

Vláda mala podľa OĽANO radšej poskytnúť vyšší daňový bonus na deti alebo zvýšenie detských prídavkov a tak rodinám prispieť na deti. Prípadne mal Robert Fico presadiť príplatky na obedy, ktoré by ich zlacnili a nie zavádzať ľudí, že obedy v školách budú zadarmo. „Už od minulého roka upozorňujeme na to, že „obedy zadarmo“ z dielne Smeru sú nedomyslené a doplatia na ne deti a rodičia. Tvorcovia opatrenia zo Smeru vôbec nepredpokladali, že existuje čosi ako režijné náklady, neodobratie stravy či chýbajúce kapacity a napokon aj ľudia. Asi si mysleli, že kuchárky budú robiť za dvoch, či troch, keď sa len nedávno aj po tlaku opozície odstránil protiústavný stav, kedy ich platové tabuľky začínali pod minimálnou mzdou,“ tvrdí tieňový minister školstva za OĽANO Miroslav Sopko.

OĽANO už v novembri upozorňovalo, že opatrenie je veľmi nepripravené. Smer mal najprv rokovať so ZMOS-om, zistiť kapacitu jedální, mal zistiť koľko to bude stáť a ako sú samosprávy na toto opatrenie pripravené. „Nepripravenosť a nedomyslenie tohto zákona je jasným znakom amaterizmu strany Smer. Navyše považujem za nechutné, že v politickom boji Smer začal využívať deti a školákov, pre ktorých zaviedli takzvané obedy zadarmo, ktoré v skutočnosti zadarmo vôbec nebudú. Považujú totiž, nielen svojich voličov, ale aj všetkých obyvateľov Slovenska za neschopných sa o svoje deti postarať,“ pokračoval Sopko.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Eduard Heger dodáva, že „Smer dlhodobo dokazuje, že je len stranou marketingu a populizmu, pretože nerieši skutočné problémy. Skutočným problémom je, že po desiatich rokoch budovania „sociálneho štátu“ Robertom Ficom sú na Slovensku ešte stále školy, ktoré nemajú jedálne schopné poskytovať žiakom teplé a zdravé obedy.“

Odloženie olympijských hier zasiahne stovky sponzorov, v hre sú miliardy

Kvôli odkladu olympijských hier v Tokiu z tohtoročného leta na budúci rok musí svoje plány pre túto najväčšiu marketingovú akciu prehodnotiť stovky spoločností z celého sveta.

Videom Kotlebu o koronavíruse a utečencoch sa zaoberá Generálna prokuratúra (VIDEO)

Generálna prokuratúra prijala trestné oznámenie Mariána Kotlebu za šírenie poplašnej správy, podnecovaniu k neplneniu povinnosti a podnecovanie národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti za krízovej situácie.

Posledný bohém. Jedinečná kniha o Karolovi Duchoňovi

Karol Duchoň bol očarujúci spevák s nádhernou barytónovou farbou hlasu a unikátnym prejavom, aký sa nedá naučiť. Slovenský Tom Jones, ako Duchoňa často prezývali, by v apríli oslávil okrúhlych 70 rokov, no zomrel veľmi mladý.

Kuffovci podávajú trestné oznámenie na SME za vulgarizmus, Cynická obluda reaguje

Strana Aliancia za Slovensko, ktorej zástupcovia sa dostali na kandidátke ĽSNS do parlamentu, je pobúrená karikatúrou Cynickej obludy, na ktorú odkazoval portál denníka SME.

Koronavírus znížil predaj tlačených médií vo Francúzsku na polovicu

Koronavírus znížil predaj tlačených médií vo Francúzsku na polovicu.

Trh s reklamou minulý rok vzrástol o 12 percent, najviac zarábali televízie

Trh s reklamou vlani na Slovensku vzrástol o 12 percent na 2,2 miliardy eur. Najväčším tempom stúpli výdavky na reklamu na internete, najvýraznejší pokles naopak zaznamenali noviny.

Křetínský by s Mediaset mohli mať záujem o ProSieben

Riaditeľ nemeckej spoločnosti ProSiebenSat.1 Media Max Conze nečakane odstúpil a z firmy odišiel. Medzi analytikmi sa špekuluje, že nemeckú mediálnu a rozhlasovú spoločnosť by sa mohol snažiť prevziať taliansky mediálny podnik Mediaset, ktorý by sa na tento účel spojil s českým miliardárom Danielom Křetínským.

Britské mesta prichádzajú kvôli nákaze o tlačené lokálne noviny

Niektoré britské mestá kvôli prehlbujúcim sa negatívnym dopadom koronavírusu na mediálny priemysel prichádzajú o svoje jediné tlačené lokálne noviny.

Odomknuté portály Kozmix.sk a FenomenySveta.sk majú rekordnú návštevnosť, pripravili ďalšie aktivity

Pred dvoma týždňami sa spoločnosť Agemsoft rozhodla odomknúť kompletný digitálny vzdelávací obsah na portáloch Fenomény sveta (www.fenomenysveta.sk) a Kozmix (moj.kozmix.sk), aby sme pomohli učiteľom a rodičom s domácim vzdelávaním detí.

Mimoriadny balík pomoci od Slovenskej sporiteľne: Garancia účtov zadarmo a milión eur na boj s koronavírusom

Slovenská sporiteľňa prijíma vzhľadom na aktuálnu situáciu mimoriadne opatrenia, aby minimalizovala negatívny dopad súčasnej krízy na životy svojich klientov a pomohla Slovensku v boji s koronavírusom.