Nedomyslené obedy „zadarmo“ sú znakom dlhodobého amaterizmu strany Smer

04.09.2019 14:28 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Najväčšou udalosťou začiatku školského roka na slovenských školách bol obrovský chaos so stravovaním detí v školských jedálňach. Namiesto toho, aby sa deti tešili z návratu do školy, vláda im a ich rodičom pripravila silnú dávku stresu z „obedov zadarmo“, tvrdí hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO).

Mnohí rodičia sa podľa tieňového ministra financií a hospodárstva za hnutie OĽANO Eduarda Hegera až v prvý deň školského roka dozvedeli, že ak sa nestihli prihlásiť do konca augusta, na dotáciu nemajú nárok. Iní v prvý septembrový deň blúdili po jedálni a zisťovali, ako vlastne systém funguje. „V skutočnosti obedy prakticky nikde nie sú zadarmo, pretože školy a škôlky museli zaviesť poplatky, ktorými pokryjú svoje vyššie režijné a investičné náklady. Mnoho miest a obcí muselo investovať veľké sumy do zvýšenia kapacity jedální, o ktorých ani nevedia, či ich žiaci využijú. Platby sa teda často zvýšili,“ konštatuje Eduard Heger.

Štát prispieva na jeden obed školáka dotáciou 1,20 eur. Keďže príspevok nestačí na všetky náklady školskej kuchyne, zvyšok budú doplácať rodičia. Mnohým z nich sa výška platieb dokonca zvýšila, napríklad deťom v škôlkach, ktoré na dotácie nemajú nárok.

Systém tiež znevýhodňuje rodičov, ktorí nestihnú obed odhlásiť deň dopredu, napríklad ak dieťa v noci ochorie. Rodič tak nemá inú možnosť ako zaplatiť za obed, ktorý dieťa ani nezje. Ak si ho chce z jedálne odniesť domov, zaplatí ešte za jednorazovú nádobu. „Celý nápad priniesol hlavne obrovskú byrokraciu a skomplikoval ľuďom život,“ upozorňuje E. Heger.

Vláda mala podľa OĽANO radšej poskytnúť vyšší daňový bonus na deti alebo zvýšenie detských prídavkov a tak rodinám prispieť na deti. Prípadne mal Robert Fico presadiť príplatky na obedy, ktoré by ich zlacnili a nie zavádzať ľudí, že obedy v školách budú zadarmo. „Už od minulého roka upozorňujeme na to, že „obedy zadarmo“ z dielne Smeru sú nedomyslené a doplatia na ne deti a rodičia. Tvorcovia opatrenia zo Smeru vôbec nepredpokladali, že existuje čosi ako režijné náklady, neodobratie stravy či chýbajúce kapacity a napokon aj ľudia. Asi si mysleli, že kuchárky budú robiť za dvoch, či troch, keď sa len nedávno aj po tlaku opozície odstránil protiústavný stav, kedy ich platové tabuľky začínali pod minimálnou mzdou,“ tvrdí tieňový minister školstva za OĽANO Miroslav Sopko.

OĽANO už v novembri upozorňovalo, že opatrenie je veľmi nepripravené. Smer mal najprv rokovať so ZMOS-om, zistiť kapacitu jedální, mal zistiť koľko to bude stáť a ako sú samosprávy na toto opatrenie pripravené. „Nepripravenosť a nedomyslenie tohto zákona je jasným znakom amaterizmu strany Smer. Navyše považujem za nechutné, že v politickom boji Smer začal využívať deti a školákov, pre ktorých zaviedli takzvané obedy zadarmo, ktoré v skutočnosti zadarmo vôbec nebudú. Považujú totiž, nielen svojich voličov, ale aj všetkých obyvateľov Slovenska za neschopných sa o svoje deti postarať,“ pokračoval Sopko.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Eduard Heger dodáva, že „Smer dlhodobo dokazuje, že je len stranou marketingu a populizmu, pretože nerieši skutočné problémy. Skutočným problémom je, že po desiatich rokoch budovania „sociálneho štátu“ Robertom Ficom sú na Slovensku ešte stále školy, ktoré nemajú jedálne schopné poskytovať žiakom teplé a zdravé obedy.“

Trump pod pamätníkom exprezidentov kritizoval médiá i ničenie sôch

Veľa oslavných výrokov o minulosti a kultúre Spojených štátov, ale aj bojovne ladené pasáže o "ľavicovej kultúrnej revolúcii" či údajných snahách "vymazať históriu" obsahoval prejav amerického prezidenta Donalda Trumpa v predvečer Dňa nezávislosti.

Čína informovala o koronavíruse až po dvoch žiadostiach od WHO

Čína informovala o výskyte pľúcnej choroby vo Wu-chan až po dvoch žiadostiach vznesených Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

BBC prepustí 450 ľudí z britských televíznych kanálov a rádií

Britská vysielacia spoločnosť BBC prepustí 450 ľudí z regionálnych televíznych kanálov, rozhlasových staníc i z radov tých, ktorí vytvárajú spravodajský obsah na internete.

Kampaň Nebuď pirát so Sajfom od O2 získala ocenenie v celosvetovej PR súťaži (VIDEO)

Na celosvetovej súťaži PR projektov SABRE Awards získala spoločnosť O2 Slovakia ocenenie v kategórii Telekomunikácie za kampaň Nebuď pirát, v rámci ktorej operátor poukazuje na nebezpečenstvo používania mobilných telefónov za volantom a mladých vodičov zároveň motivuje k ich zodpovednému využívaniu.

Súd začal riešiť požiadavku Agrofertu na ospravedlnenie od Českej televízie

Soud se dnes začal zabývat žalobou, kterou se koncern Agrofert domáhá omluvy od České televize (ČT). Koncern tvrdí, že ČT poškodila jeho pověst, když ho ve dvou reportážích spojila s odvoláním ředitele příbramského finančního úřadu. Televize to odmítá. Trvá na tom, že reportáže byly pravdivé a vyvážené a že nebyly objektivně způsobilé k tomu, aby pověst Agrofertu poškodily.

Vo vedení VÚB banky majú posilu

Vrchný riaditeľ Antonio Bergalio, ktorý bol zodpovedný za úsek Financie, plánovanie a kontroling, sa po 6 rokoch vo VÚB banke, stane novým CFO v chorvátskej banke PRIVREDNA BANKA ZAGREB.

Do ČR sa vracajú zahraniční filmári, tých amerických pozýva aj minister

Do Česka se ve velké míře vracejí zahraniční filmové štáby.

Súd vyniesol rozsudok smrti nad novinárom kvôli protestom

V Iráne odsúdili na trest smrti novinára obvineného z podielu na rozpútanie protestov v roku 2017.

Záchrana pre všetky ženy vylúčené zo spoločnosti

Príbeh o žene, ktorá vyhorela. Sebavedomá, svedomitá perfekcionistka, ktorá vie, čo chce dosiahnuť v živote a za svoje úsilie aj niečo očakáva. Jedného dňa však vyhorí a upadne do hlbokej depresie.

Rada Slovenského filmového ústavu má nové zloženie aj predsedu

Rada Slovenského filmového ústavu (SFÚ) od 8. júna 2020 pracuje v novom zložení, jej dvoch nových členov vymenovala ministerka kultúry SR Natália Milanová.