Nedomyslené obedy „zadarmo“ sú znakom dlhodobého amaterizmu strany Smer

04.09.2019 14:28 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Najväčšou udalosťou začiatku školského roka na slovenských školách bol obrovský chaos so stravovaním detí v školských jedálňach. Namiesto toho, aby sa deti tešili z návratu do školy, vláda im a ich rodičom pripravila silnú dávku stresu z „obedov zadarmo“, tvrdí hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO).

Mnohí rodičia sa podľa tieňového ministra financií a hospodárstva za hnutie OĽANO Eduarda Hegera až v prvý deň školského roka dozvedeli, že ak sa nestihli prihlásiť do konca augusta, na dotáciu nemajú nárok. Iní v prvý septembrový deň blúdili po jedálni a zisťovali, ako vlastne systém funguje. „V skutočnosti obedy prakticky nikde nie sú zadarmo, pretože školy a škôlky museli zaviesť poplatky, ktorými pokryjú svoje vyššie režijné a investičné náklady. Mnoho miest a obcí muselo investovať veľké sumy do zvýšenia kapacity jedální, o ktorých ani nevedia, či ich žiaci využijú. Platby sa teda často zvýšili,“ konštatuje Eduard Heger.

Štát prispieva na jeden obed školáka dotáciou 1,20 eur. Keďže príspevok nestačí na všetky náklady školskej kuchyne, zvyšok budú doplácať rodičia. Mnohým z nich sa výška platieb dokonca zvýšila, napríklad deťom v škôlkach, ktoré na dotácie nemajú nárok.

Systém tiež znevýhodňuje rodičov, ktorí nestihnú obed odhlásiť deň dopredu, napríklad ak dieťa v noci ochorie. Rodič tak nemá inú možnosť ako zaplatiť za obed, ktorý dieťa ani nezje. Ak si ho chce z jedálne odniesť domov, zaplatí ešte za jednorazovú nádobu. „Celý nápad priniesol hlavne obrovskú byrokraciu a skomplikoval ľuďom život,“ upozorňuje E. Heger.

Vláda mala podľa OĽANO radšej poskytnúť vyšší daňový bonus na deti alebo zvýšenie detských prídavkov a tak rodinám prispieť na deti. Prípadne mal Robert Fico presadiť príplatky na obedy, ktoré by ich zlacnili a nie zavádzať ľudí, že obedy v školách budú zadarmo. „Už od minulého roka upozorňujeme na to, že „obedy zadarmo“ z dielne Smeru sú nedomyslené a doplatia na ne deti a rodičia. Tvorcovia opatrenia zo Smeru vôbec nepredpokladali, že existuje čosi ako režijné náklady, neodobratie stravy či chýbajúce kapacity a napokon aj ľudia. Asi si mysleli, že kuchárky budú robiť za dvoch, či troch, keď sa len nedávno aj po tlaku opozície odstránil protiústavný stav, kedy ich platové tabuľky začínali pod minimálnou mzdou,“ tvrdí tieňový minister školstva za OĽANO Miroslav Sopko.

OĽANO už v novembri upozorňovalo, že opatrenie je veľmi nepripravené. Smer mal najprv rokovať so ZMOS-om, zistiť kapacitu jedální, mal zistiť koľko to bude stáť a ako sú samosprávy na toto opatrenie pripravené. „Nepripravenosť a nedomyslenie tohto zákona je jasným znakom amaterizmu strany Smer. Navyše považujem za nechutné, že v politickom boji Smer začal využívať deti a školákov, pre ktorých zaviedli takzvané obedy zadarmo, ktoré v skutočnosti zadarmo vôbec nebudú. Považujú totiž, nielen svojich voličov, ale aj všetkých obyvateľov Slovenska za neschopných sa o svoje deti postarať,“ pokračoval Sopko.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Eduard Heger dodáva, že „Smer dlhodobo dokazuje, že je len stranou marketingu a populizmu, pretože nerieši skutočné problémy. Skutočným problémom je, že po desiatich rokoch budovania „sociálneho štátu“ Robertom Ficom sú na Slovensku ešte stále školy, ktoré nemajú jedálne schopné poskytovať žiakom teplé a zdravé obedy.“

O2 má nových maskotov - Ludda a Moyu (VIDEO)

1. O2 má nových maskotov - Ludda a Moyu (VIDEO)

Operátor O2 má novú kampaň, v ktorej predstavuje nových maskotov – robotov Ludda a Moyu.

Mark Zuckerberg sa v Bielom dome stretol s Donaldom Trumpom

2. Mark Zuckerberg sa v Bielom dome stretol s Donaldom Trumpom

Americký prezident Donald Trump sa vo štvrtok v Bielom dome stretol so šéfom spoločnosti Facebook Markom Zuckerbergom. Sám Trump to dnes oznámil na twitteri s tým, že stretnutie bolo "pekné". Firma Facebook schôdzku potvrdila, stretnutie vraj bolo "dobré a konštruktívne".

3. K piesni, ktorou pozývajú na Pochod za život, má výhrady Veronika Šikulová: Zneužili meno môjho otca aj jeho záhradu (VIDEO)

Spisovateľka Veronika Šikulová ostala zarazená, keď si pustila pieseň, ktorou organizátori Národného pochodu za život ( NPZŽ) pozývajú ľudí na sociálnych sieťach na nedeľný pochod.

Obchodný partner Křetínského vyhovel žiadosti novinárov Le Monde

4. Obchodný partner Křetínského vyhovel žiadosti novinárov Le Monde

Francouzský bankéř Matthieu Pigasse, který spolu s českým podnikatelem Danielem Křetínským drží podíl ve společnosti Le Monde Libre, dnes podepsal upravenou verzi dohody zaručující vliv zaměstnanců, novinářů a čtenářů listu Le Monde na budoucí vlastnickou strukturu.

Krimi o zákulisí polície a mafie

5. Krimi o zákulisí polície a mafie

Novinka Mafiánska poprava vás zavedie do fiktívnej pohraničnej dediny Híd, kde sa odohráva príbeh, ktorý vychádza z reálnych udalostí. Oveľa významnejšie veci s dosahom aj na vyšetrovanie vraždy sa však odohrávajú v hlavnom meste, kde biele goliere rozhodujú o tom, či do správnych kresiel zasadnú správni šéfovia, ktorí pôjdu vrahom po krku. Zatiaľ čo iní sa stretávajú s mafiánmi na pumpách a berú od nich hotovosť.

Economia zriadila radu, ktorá má dozerať na redakčnú nezávislosť

6. Economia zriadila radu, ktorá má dozerať na redakčnú nezávislosť

Vydavatelství Economia zřídilo Radu pro redakční nezávislost. Tento orgán má hájit svobodnou žurnalistiku a čtenářům a veřejnosti zaručovat, že redaktoři Economie svoji práci vykonávají bez jakéhokoliv nevhodného vlivu i zásahů vlastníka společnosti.

Po boku Druckera ide do politiky aj bývalá televízna moderátorka (VIDEO)

7. Po boku Druckera ide do politiky aj bývalá televízna moderátorka (VIDEO)

Exminister zdravotníctva a vnútra dnes oficiálne predstavil tím svojej novej strany Dobrá voľba.

8. Zuzana Piussi: Ako dôverníčka som v súdnej sieni počúvala obvinenia a svedectvá Petra Tótha (VIDEO)

"Názov nového filmu Ukradnutý štát nie je prehnaný,“ hovorí Zuzana Piussi o svojom filme, ktorý sa pripravuje do kín.

Markíza: Haščák vypovedá na NAKA

9. Markíza: Haščák vypovedá na NAKA

Podnikateľ Jaroslav Haščák z Penty prišiel na výsluch do expozitúry Národnej kriminálnej agentúry v Nitre.

Polícia rozbila gang organizujúci podvody pri sledovaní TV

10. Polícia rozbila gang organizujúci podvody pri sledovaní TV

Polícia v niekoľkých európskych krajinách rozbila skupinu, ktorá organizovala podvody pri sledovaní obsahu platených televíznych kanálov.