Nedomyslené obedy „zadarmo“ sú znakom dlhodobého amaterizmu strany Smer

04.09.2019 14:28 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Najväčšou udalosťou začiatku školského roka na slovenských školách bol obrovský chaos so stravovaním detí v školských jedálňach. Namiesto toho, aby sa deti tešili z návratu do školy, vláda im a ich rodičom pripravila silnú dávku stresu z „obedov zadarmo“, tvrdí hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO).

Mnohí rodičia sa podľa tieňového ministra financií a hospodárstva za hnutie OĽANO Eduarda Hegera až v prvý deň školského roka dozvedeli, že ak sa nestihli prihlásiť do konca augusta, na dotáciu nemajú nárok. Iní v prvý septembrový deň blúdili po jedálni a zisťovali, ako vlastne systém funguje. „V skutočnosti obedy prakticky nikde nie sú zadarmo, pretože školy a škôlky museli zaviesť poplatky, ktorými pokryjú svoje vyššie režijné a investičné náklady. Mnoho miest a obcí muselo investovať veľké sumy do zvýšenia kapacity jedální, o ktorých ani nevedia, či ich žiaci využijú. Platby sa teda často zvýšili,“ konštatuje Eduard Heger.

Štát prispieva na jeden obed školáka dotáciou 1,20 eur. Keďže príspevok nestačí na všetky náklady školskej kuchyne, zvyšok budú doplácať rodičia. Mnohým z nich sa výška platieb dokonca zvýšila, napríklad deťom v škôlkach, ktoré na dotácie nemajú nárok.

Systém tiež znevýhodňuje rodičov, ktorí nestihnú obed odhlásiť deň dopredu, napríklad ak dieťa v noci ochorie. Rodič tak nemá inú možnosť ako zaplatiť za obed, ktorý dieťa ani nezje. Ak si ho chce z jedálne odniesť domov, zaplatí ešte za jednorazovú nádobu. „Celý nápad priniesol hlavne obrovskú byrokraciu a skomplikoval ľuďom život,“ upozorňuje E. Heger.

Vláda mala podľa OĽANO radšej poskytnúť vyšší daňový bonus na deti alebo zvýšenie detských prídavkov a tak rodinám prispieť na deti. Prípadne mal Robert Fico presadiť príplatky na obedy, ktoré by ich zlacnili a nie zavádzať ľudí, že obedy v školách budú zadarmo. „Už od minulého roka upozorňujeme na to, že „obedy zadarmo“ z dielne Smeru sú nedomyslené a doplatia na ne deti a rodičia. Tvorcovia opatrenia zo Smeru vôbec nepredpokladali, že existuje čosi ako režijné náklady, neodobratie stravy či chýbajúce kapacity a napokon aj ľudia. Asi si mysleli, že kuchárky budú robiť za dvoch, či troch, keď sa len nedávno aj po tlaku opozície odstránil protiústavný stav, kedy ich platové tabuľky začínali pod minimálnou mzdou,“ tvrdí tieňový minister školstva za OĽANO Miroslav Sopko.

OĽANO už v novembri upozorňovalo, že opatrenie je veľmi nepripravené. Smer mal najprv rokovať so ZMOS-om, zistiť kapacitu jedální, mal zistiť koľko to bude stáť a ako sú samosprávy na toto opatrenie pripravené. „Nepripravenosť a nedomyslenie tohto zákona je jasným znakom amaterizmu strany Smer. Navyše považujem za nechutné, že v politickom boji Smer začal využívať deti a školákov, pre ktorých zaviedli takzvané obedy zadarmo, ktoré v skutočnosti zadarmo vôbec nebudú. Považujú totiž, nielen svojich voličov, ale aj všetkých obyvateľov Slovenska za neschopných sa o svoje deti postarať,“ pokračoval Sopko.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Eduard Heger dodáva, že „Smer dlhodobo dokazuje, že je len stranou marketingu a populizmu, pretože nerieši skutočné problémy. Skutočným problémom je, že po desiatich rokoch budovania „sociálneho štátu“ Robertom Ficom sú na Slovensku ešte stále školy, ktoré nemajú jedálne schopné poskytovať žiakom teplé a zdravé obedy.“

Křišťálovou Lupu získal český internetový Deník N

Nejlepším projektem roku se v anketě Křišťálová Lupa stal placený internetový Deník N.

Rada pridelila vysielateľom voľné rozhlasové frekvencie

Na poslednom zasadnutí Rady pre vysielanie retransmisiu boli pridelené voľné frekvencie na terestriálne rozhlasové vysielanie. V jesennom výberovom konaní bolo zaradených celkovo 34 voľných frekvencií a prihlásili sa o ne desiati žiadatelia. Jeden z nich, Michael Schwarz, vzal svoju žiadosť v deň ústneho vypočutia späť.

Verejnosť ocenila 4ku, komunikuje spomedzi operátorov najlepšie

Najmladší mobilný operátor 4ka získal včera Cenu verejnosti Hermes Komunikátor roka 2019 ako najlepšie komunikujúca spoločnosť v kategórii Telekomunikácie. V šiestom ročníku súťaže o víťazoch rozhodlo viac ako 46-tisíc hlasujúcich.

Google obmedzí zameriavanie politickej reklamy na konkrétnych užívateľov

Americká internetová spoločnosť Google znemožní inzerentom zameriavať politickú reklamu na konkrétnych užívateľov na základe ich predpokladaných politických preferencií. Naďalej však bude možné politickú reklamu zameriavať podľa veku, pohlavia či bydliska užívateľov.

Kúpou tejto knihy prispejete na obnovu katedrály Notre-Dame

Požiar parížskej katedrály Notre-Dame v apríli 2019 bol obrovskou tragédiou, ktorá otriasla nielen Francúzmi, ale ľuďmi po celom svete. Vďaka parížskym hasičom sa podarilo väčšinu katedrály zachovať a postupne sa obnovuje.

Už je známe, kedy súd posúdi obžalobu vo veci vraždy Kuciaka

Špecializovaný trestný súd vypísal na 19. decembra termín na predbežné prejednanie obžaloby v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vyplýva to z dnešného oznámenia hovorkyne súdu Kataríny Kudjákovej.

TV Lux potrestali za omšu, v ktorej arcibiskup hovoril, že voliť Čaputovú je ťažký hriechom

Rada pre vysielanie a retransmisiu dnes televízii Lux dala sankciu – upozornenie na porušenie zákona za slová arcibiskupa, kvôli ktorým televízia podľa rady porušila ustanovenia zákona o volebnej kampani.

Do online aukcie idú kostýmy a rekvizity z Priateľov

Do aukcie ide prvýkrát viac ako 100 rekvizít, kostýmov a ďalších predmetov z obľúbeného amerického seriálu Priatelia, ktorý sa na obrazovkách prvýkrát objavil pred 25 rokmi.

Cez WhatsApp a Facebook sa šíria falošné poukazy na akcie

Cez komunikačnú aplikáciu WhatsApp alebo sociálnu sieť Facebook sa k českým používateľom začali šíriť podvodné správy s poukazmi na akcie Tesca, Penny alebo Lidla.

Bezpečnostný analytik: Nezaheslovaný telefón je brána k vašim peniazom

„Hoci aplikácie mobilného bankovníctva sú zabezpečené, pri mobile bez bezpečnostných kódov sa vystavujete riziku, že sa potenciálny útočník dostane k ďalším informáciám, ktoré môže zneužiť,“ vysvetľuje v rozhovore PAVOL DRAXLER, odborník na kybernetickú bezpečnosť z Binary Confidence, člen Asociácie kybernetickej bezpečnosti.
Bezpečnosť v online priestore je stále aktuálnou témou. V uplynulých týždňoch v bankovom prostredí rezonovala napríklad legislatíva PSD2, ktorá sa zaoberá bezpečnosťou platieb v internet bankingu, ako aj v mobile bankingu. Keďže práve prostredníctvom smartfónov sa odohráva aj veľa našich ďalších každodenných aktivít, je namieste rozprávať sa o bezpečnosti súvisiacej práve s mobilnými telefónmi. Aké všetky dáta môže útočník o mne zistiť alebo zneužiť, ak má môj telefón?