Koalícia pošliapala Ústavu SR. Opozícia podala ďalší návrh na odvolanie premiéra Pellegriniho

10.09.2019 08:18 | Tlačové správy | TS OĽaNO, SaS

Dnešný deň sa zapíše do histórie ako deň pošliapania Ústavy SR. Po obštrukciách vládnej koalície a opätovnom neotvorení mimoriadnej schôdze opozícia znovu podáva návrh na odvolanie premiéra Petra Pellegrinho.

Ako uviedol predseda hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič, ani Vladimír Mečiar si nedovolil zneuctiť Ústavu SR tak nehoráznym spôsobom, ako to dnes urobil Peter Pellegrini spolu s poslancami vládnej koalície. „Peter Pellegrini sa zachoval ako kovaný zbabelec, ktorý sa bojí pozrieť pravde do očí, a ktorý spáchal zločin proti spravodlivosti. Keď sme všetci čakali, že bude rázne konať, rozhodol sa slúžiť mafii a nechal mafiánsku spojku Moniku Jankovskú na druhom najvyššom poste ministerstva spravodlivosti,“ vyjadril sa Matovič s tým, že vládna koalícia pri dnešnom prezentovaní opäť „dodala“ len 5 hlasov, čo by aj v prípade prítomnosti všetkých opozičných poslancov v sále znamenalo to, že plénum NR SR nebude uznášaniaschopné.

Matovič pripomenul aj vyjadrenia predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára, ktorý v piatok deklaroval, že v pondelok „samozrejme“ koaliční poslanci otvoria schôdzu a zahlasujú za jej otvorenie. „Vzhľadom na to, že charakter a pravdovravnosť Bélu Bugára je všetkým dobre známa, dokázalo sa, že jeho slovám veľkú váhu dávať nemusíme,“ povedal Matovič a pokračoval s tým, že podľa medializovaných informácií Monika Jankovská s veľkou pravdepodobnosťou vybavovala za úplatky rozsudky na želanie. „Na základe dneška je Peter Pellegrini väčší nedemokrat ako Vladimír Mečiar či Robert Fico. Bol to úplne rovnaký sluha mafie ako Jankovská. Pellegrini ako poslanec dlhé roky prichádzal na výbory s pozmeňujúcimi návrhmi, ktoré si objednala mafia, a ktoré slúžili jej záujmom. Pellegrini je dvojička Moniky Jankovskej a vie, že keby sa konala schôdza na jeho odvolávanie, musel by tejto pravde čeliť do očí,“ vyjadril sa predseda Obyčajných, ktorý ešte dnes odovzdal potrebný počet podpisov opozičných poslancov na zvolanie ďalšej mimoriadnej schôdze na odvolanie Petra Pellegriniho. „Tentokrát s doplneným dôvodom – že Peter Pellegrini je človek, ktorý chránil mafiu v kľúčovej situácii, a ktorý pošliapal Ústavu SR,“ povedal Matovič.

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík tvrdí, že po dvanástich rokoch vlády Smeru sa dá povedať, že naša spoločnosť je v morálnom rozklade. „Korupcia je prakticky všade. Súdnictvo zlyháva. Sudcovia si pomýlili nezávislosť so svojvôľou. Začalo sa to jemne zlepšovať až po dvojnásobnej tragickej vražde. Ak chceme našu spoločnosť napraviť, tak musíme konať. Peter Pellegrini je súčasťou tohto systému. Je to slabý premiér, dosadená figúrka, v skutočnosti rozhodujú iní. Hlavné aktivity Petra Pellegriniho sú vešať záclony, zdobiť stromček a jazdiť na traktore," uviedol R. Sulík.

Peter Pellegrini mal podľa liberálov dvakrát možnosť konať a odvolať Moniky Jankovskú z pozície štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti. „Keď NAKA niekomu zoberie mobil, tak je to momentom veľkého podozrenia, aby sa konalo aj v politickej rovine. Keďže je ale Peter Pellegrini slabým premiérom bez reálnych kompetencií, tak radšej strčil hlavu do piesku. Mal som nádej, že schôdza bude otvorená. Opäť raz však zvíťazila zbabelosť," uviedol R. Sulík.

„Právo odvolávať neschopného predsedu vlády je legitímnym právom opozície v každom demokratickom štáte. Opakovala sa fraška z piatka a prezentovali sa len štyria poslanci z koalície, hoci v miestnosti bolo evidentne dostatok poslancov vládnej koalície potrebných na otvorenie schôdze NR SR. Koaliční poslanci sa jednoducho boja, že budú musieť počúvať nepekné veci na svojho premiéra, ktorý je len bábkovým premiérom a ktorý si nezaslúži viesť túto krajinu," tvrdí predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

Poslanec za OĽANO Ján Budaj prirovnal dnešný deň k pamätnej Noci dlhých nožov z čias mečiarizmu. „Dnes sme svedkami útoku na ústavné práva Národnej rady, pretože k jej podstate patrí kontrola moci, ktorú spravidla vykonáva opozícia,“ povedal J. Budaj s tým, že opozícia má aj tak k dispozícii len malé možnosti na kontrolu koalície. „Premiér Peter Pellegrini spolu s ministrami len predstieral, že sa podrobí tejto mimoriadnej schôdzi. Nakoniec ho jeho vlastní poslanci zo Smeru pred touto kritikou uchránili. My sa však nevzdáme a budeme pokračovať ďalej,“ dodal Budaj.

Slovensko podľa strany SaS potrebuje premiéra, ktorý vie konať a ktorý sa nebojí. „Chcel by som vyzvať voličov, aby to nevzdávali a vydržali. Najbližšie voľby prinesú veľkú zmenu. Potom sa jednoducho nestane, že pani Jankovská bude štátnou tajomníčkou alebo sudkyňou. Práve v takýchto veciach dokáže konať len slušná koalícia a nie táto banda zlodejov, ktorá tu pod Smerom vládne dvanásť rokov," uzavrel Richard Sulík.

Klienti 365.bank a Poštovej banky si budú môcť vyberať z bankomatov aj bezkontaktne

365.bank spolu s Poštovou bankou od dnešného dňa spúšťajú bezkontaktné transakcie v celej sieti 187 bankomatov.

Od statusov Ľuboša Blahu sa dištancuje aj Akadémia Policajného zboru

Akadémia Policajného zboru v Bratislave sa vo vyhlásení dištancuje od nenávistných statusov poslanca Ľuboša Blahu, ktorý je vedený na akadémii ako vyučujúci.

Čo predchádzalo vojne, v ktorej zahynuli milióny ľudí?

Zneli mierové zvony a Európa ich počúvala s nádejou. Zdalo sa, že svetová vojna, vražedný konflikt veľmocí, je navždy zažehnaný. Vďaka bezpríkladnému priemyselnému rozvoju silneli vo všetkých krajinách myšlienky socializmu, ktorého prvoradým cieľom bolo ukončenie nepriateľstva medzi národmi.

Pozor na podvodné ponuky smartfónov na akoby serióznych stránkach médií

Spoločnosť Samsung varuje pred podvodnými ponukami na internete.

Ukrajinská polícia zadržala podozrivých z vraždy novinára, ktorého ubili na smrť

Ukrajinská polícia zadržala a obvinila podozrivých z vraždy novinára Pavla Seremeta. Toho pred tromi rokmi zabil v centre Kyjeva výbuch bomby nastraženej v aute. Zadržanie podozrivých dnes oznámil minister vnútra Arsen Avakov.
Seremet v minulosti pracoval ako novinár aj v Bielorusku a v Rusku.

Greta Thunbergová sa stala osobnosťou roka časopisu Time (VIDEO)

Osobnosťou roka, ktorú každoročne vyberá časopis Time, sa tento rok stala švédska ekologická aktivistka Greta Thunbergová. Informoval o tom tento americký týždenník.

Podpredseda OKS podal na Blahu trestné oznámenie za fotku na facebooku

Podpredseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Juraj Petrovič podal trestné oznámenie na poslanca Smeru Ľuboša Blahu za status s fotkou Roboerta Fica, na ktorej drží Blaha v ruke hviezdu s kosákom a kladivom, ktorú dostal k 40tke od Fica.

PR projekty je už možné prihlasovať do súťaže PROKOP

Asociácia Public Relations na Slovensku (APRSR) vyhlásila nový, v poradí už 10 ročník súťaže  najlepších PR projektov na Slovensku – PROKOP 2019.

Vedenie SAV sa striktne dištancuje od statusov Blahu a vyzýva ho na odchod

Primitívne, dehonestujúce a klamlivé statusy poslanca Smeru Ľuboša Blahu na facebooku už nahnevali aj vedenie Slovenskej akadémie vied, kde je Blaha stále zamestnancom. A keďže s ním nemôžu podľa zákona rozviazať pracovný pomer, vyzývajú ho nepriamo na odchod, lebo „inštitúciu vážne poškodzuje.“

Američania mimoriadne zasiahli voči Kočnerovi a zmrazili mu všetky financie

Ministerstvo financií Spojených štátov amerických dalo Mariana Kočnera a šesť jeho firiem na Magnitského sankčný zoznam. Znamená to, že v Amerike a zrejme ani v Európe už nebude môcť obchodovať. Ak tam má peniaze, o všetky príde.