Koalícia pošliapala Ústavu SR. Opozícia podala ďalší návrh na odvolanie premiéra Pellegriniho

10.09.2019 08:18 | Tlačové správy | TS OĽaNO, SaS

Dnešný deň sa zapíše do histórie ako deň pošliapania Ústavy SR. Po obštrukciách vládnej koalície a opätovnom neotvorení mimoriadnej schôdze opozícia znovu podáva návrh na odvolanie premiéra Petra Pellegrinho.

Ako uviedol predseda hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič, ani Vladimír Mečiar si nedovolil zneuctiť Ústavu SR tak nehoráznym spôsobom, ako to dnes urobil Peter Pellegrini spolu s poslancami vládnej koalície. „Peter Pellegrini sa zachoval ako kovaný zbabelec, ktorý sa bojí pozrieť pravde do očí, a ktorý spáchal zločin proti spravodlivosti. Keď sme všetci čakali, že bude rázne konať, rozhodol sa slúžiť mafii a nechal mafiánsku spojku Moniku Jankovskú na druhom najvyššom poste ministerstva spravodlivosti,“ vyjadril sa Matovič s tým, že vládna koalícia pri dnešnom prezentovaní opäť „dodala“ len 5 hlasov, čo by aj v prípade prítomnosti všetkých opozičných poslancov v sále znamenalo to, že plénum NR SR nebude uznášaniaschopné.

Matovič pripomenul aj vyjadrenia predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára, ktorý v piatok deklaroval, že v pondelok „samozrejme“ koaliční poslanci otvoria schôdzu a zahlasujú za jej otvorenie. „Vzhľadom na to, že charakter a pravdovravnosť Bélu Bugára je všetkým dobre známa, dokázalo sa, že jeho slovám veľkú váhu dávať nemusíme,“ povedal Matovič a pokračoval s tým, že podľa medializovaných informácií Monika Jankovská s veľkou pravdepodobnosťou vybavovala za úplatky rozsudky na želanie. „Na základe dneška je Peter Pellegrini väčší nedemokrat ako Vladimír Mečiar či Robert Fico. Bol to úplne rovnaký sluha mafie ako Jankovská. Pellegrini ako poslanec dlhé roky prichádzal na výbory s pozmeňujúcimi návrhmi, ktoré si objednala mafia, a ktoré slúžili jej záujmom. Pellegrini je dvojička Moniky Jankovskej a vie, že keby sa konala schôdza na jeho odvolávanie, musel by tejto pravde čeliť do očí,“ vyjadril sa predseda Obyčajných, ktorý ešte dnes odovzdal potrebný počet podpisov opozičných poslancov na zvolanie ďalšej mimoriadnej schôdze na odvolanie Petra Pellegriniho. „Tentokrát s doplneným dôvodom – že Peter Pellegrini je človek, ktorý chránil mafiu v kľúčovej situácii, a ktorý pošliapal Ústavu SR,“ povedal Matovič.

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík tvrdí, že po dvanástich rokoch vlády Smeru sa dá povedať, že naša spoločnosť je v morálnom rozklade. „Korupcia je prakticky všade. Súdnictvo zlyháva. Sudcovia si pomýlili nezávislosť so svojvôľou. Začalo sa to jemne zlepšovať až po dvojnásobnej tragickej vražde. Ak chceme našu spoločnosť napraviť, tak musíme konať. Peter Pellegrini je súčasťou tohto systému. Je to slabý premiér, dosadená figúrka, v skutočnosti rozhodujú iní. Hlavné aktivity Petra Pellegriniho sú vešať záclony, zdobiť stromček a jazdiť na traktore," uviedol R. Sulík.

Peter Pellegrini mal podľa liberálov dvakrát možnosť konať a odvolať Moniky Jankovskú z pozície štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti. „Keď NAKA niekomu zoberie mobil, tak je to momentom veľkého podozrenia, aby sa konalo aj v politickej rovine. Keďže je ale Peter Pellegrini slabým premiérom bez reálnych kompetencií, tak radšej strčil hlavu do piesku. Mal som nádej, že schôdza bude otvorená. Opäť raz však zvíťazila zbabelosť," uviedol R. Sulík.

„Právo odvolávať neschopného predsedu vlády je legitímnym právom opozície v každom demokratickom štáte. Opakovala sa fraška z piatka a prezentovali sa len štyria poslanci z koalície, hoci v miestnosti bolo evidentne dostatok poslancov vládnej koalície potrebných na otvorenie schôdze NR SR. Koaliční poslanci sa jednoducho boja, že budú musieť počúvať nepekné veci na svojho premiéra, ktorý je len bábkovým premiérom a ktorý si nezaslúži viesť túto krajinu," tvrdí predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

Poslanec za OĽANO Ján Budaj prirovnal dnešný deň k pamätnej Noci dlhých nožov z čias mečiarizmu. „Dnes sme svedkami útoku na ústavné práva Národnej rady, pretože k jej podstate patrí kontrola moci, ktorú spravidla vykonáva opozícia,“ povedal J. Budaj s tým, že opozícia má aj tak k dispozícii len malé možnosti na kontrolu koalície. „Premiér Peter Pellegrini spolu s ministrami len predstieral, že sa podrobí tejto mimoriadnej schôdzi. Nakoniec ho jeho vlastní poslanci zo Smeru pred touto kritikou uchránili. My sa však nevzdáme a budeme pokračovať ďalej,“ dodal Budaj.

Slovensko podľa strany SaS potrebuje premiéra, ktorý vie konať a ktorý sa nebojí. „Chcel by som vyzvať voličov, aby to nevzdávali a vydržali. Najbližšie voľby prinesú veľkú zmenu. Potom sa jednoducho nestane, že pani Jankovská bude štátnou tajomníčkou alebo sudkyňou. Práve v takýchto veciach dokáže konať len slušná koalícia a nie táto banda zlodejov, ktorá tu pod Smerom vládne dvanásť rokov," uzavrel Richard Sulík.

Dokument Spýtaj sa vašich 89 prinesie svedectvá z roku 1989 (VIDEO)

Pamätáte sa, čo ste robili v novembri 1989? Ak nie, môžete sa na udalosti, ktoré naštartovali zmenu vo vtedajšom Československu, opýtať vašich rodičov, starých rodičov a známych. Preto sa režisérka Barbora Berezňáková vybrala za príbehmi bežných ľudí po celom Slovensku.

Vianočnú kampaň natáčal Telekom v okolí Vysokých Tatier (VIDEO)

Slovak Telekom vo vianočnej kampani mení komunikačný koncept.

Facebook tento rok zmazal vyše päť miliárd falošných účtov

Sociálna sieť Facebook v prvých deviatich mesiacoch tohto roka zakročila proti 5,4 miliardám falošných účtov. Väčšinu zablokovala niekoľko minút po založení, uviedla v novom vydaní štatistík. Facebook do tohto prehľadu prvýkrát zahrnul tiež čísla o sociálnej sieti Instagram.

Odovzdávanie Bielych vrán bude venované tridsiatim rokom slobody

Už po dvanásty rok sa odovzdajú ocenenia Biela vrana, tohto roku presne na výročie Nežnej revolúcie - 17. novembra. Organizátori tak chcú zmeniť oslavu Novembra na živý sviatok a pripomenúť, že o slobodu a verejné dobro sa treba neustále starať.

Sudkyňa Maruniaková, ktorá pomohla Kočnerovi, utekala pred novinármi (VIDEO)

Pred osobitnú komisiu Súdnej rady sa dnes postavili štyria sudcovia, ktorí sa spomínajú v Kočnerovej Threeme. Prišla aj Zuzana Maruniaková, ktorá rozhodla v prospech Mariana Kočnera a prisúdila mu vyše osemmiliónovú zmenku proti televízii Markíza, bez toho, aby vôbec skúmala podpis Pavla Ruska. Maruniakovú celý čas riadila Jankovská.

Šíri sa deepfake video, v ktorom sa Čaputová mení na Harabina (VIDEO)

Tento týždeň bola prezidentka Zuzana Čaputová hosťom zábavnej relácie televízie JOJ Inkognito.

V súvislosti so štátnym smútkom mení RTVS vysielanie

RTVS počas štátneho smútku za obete stredajšej tragickej havárie autobusu, v piatok 15. novembra medzi 8:00 a 20:00, upraví televízne vysielanie.

Marek Hamšík a jeho kniha Neapolská odysea

Toto je jeho cesta. Odmalička miloval loptu a napokon sa dostal do špičkového talianskeho mužstva, vďaka ktorému vystúpil na vrchol. Marek Hamšík a jeho kniha Neapolská odysea. Vyznal sa v nej z nadštandardnej vernosti klubu. A hoci od februára 2019 je už hráčom čínskeho klubu Ta-lien I-fang, Neapol navždy zostane jeho láskou...

Európsky parlament ponúka stáže venované pamiatke Jána Kuciaka

Európsky parlament začal tento týždeň ponúkať stáže, ktoré sú venované pamiatke slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Prví Kuciakovi stážisti nastúpia do EP v marci 2020.

Súťaž Marketér roka 2019 pozná nominovaných

Združenie Ľudia z marketingu, ktoré zastupuje zadávateľov reklamy na Slovensku, vybralo zo všetkých nominácií 3 marketérov, z ktorých jeden získa ocenenie Marketér roka a bude reprezentovať Slovensko v súťaži GLOBAL MARKETER OF THE YEAR.