Koalícia pošliapala Ústavu SR. Opozícia podala ďalší návrh na odvolanie premiéra Pellegriniho

10.09.2019 08:18 | Tlačové správy | TS OĽaNO, SaS

Dnešný deň sa zapíše do histórie ako deň pošliapania Ústavy SR. Po obštrukciách vládnej koalície a opätovnom neotvorení mimoriadnej schôdze opozícia znovu podáva návrh na odvolanie premiéra Petra Pellegrinho.

Ako uviedol predseda hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič, ani Vladimír Mečiar si nedovolil zneuctiť Ústavu SR tak nehoráznym spôsobom, ako to dnes urobil Peter Pellegrini spolu s poslancami vládnej koalície. „Peter Pellegrini sa zachoval ako kovaný zbabelec, ktorý sa bojí pozrieť pravde do očí, a ktorý spáchal zločin proti spravodlivosti. Keď sme všetci čakali, že bude rázne konať, rozhodol sa slúžiť mafii a nechal mafiánsku spojku Moniku Jankovskú na druhom najvyššom poste ministerstva spravodlivosti,“ vyjadril sa Matovič s tým, že vládna koalícia pri dnešnom prezentovaní opäť „dodala“ len 5 hlasov, čo by aj v prípade prítomnosti všetkých opozičných poslancov v sále znamenalo to, že plénum NR SR nebude uznášaniaschopné.

Matovič pripomenul aj vyjadrenia predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára, ktorý v piatok deklaroval, že v pondelok „samozrejme“ koaliční poslanci otvoria schôdzu a zahlasujú za jej otvorenie. „Vzhľadom na to, že charakter a pravdovravnosť Bélu Bugára je všetkým dobre známa, dokázalo sa, že jeho slovám veľkú váhu dávať nemusíme,“ povedal Matovič a pokračoval s tým, že podľa medializovaných informácií Monika Jankovská s veľkou pravdepodobnosťou vybavovala za úplatky rozsudky na želanie. „Na základe dneška je Peter Pellegrini väčší nedemokrat ako Vladimír Mečiar či Robert Fico. Bol to úplne rovnaký sluha mafie ako Jankovská. Pellegrini ako poslanec dlhé roky prichádzal na výbory s pozmeňujúcimi návrhmi, ktoré si objednala mafia, a ktoré slúžili jej záujmom. Pellegrini je dvojička Moniky Jankovskej a vie, že keby sa konala schôdza na jeho odvolávanie, musel by tejto pravde čeliť do očí,“ vyjadril sa predseda Obyčajných, ktorý ešte dnes odovzdal potrebný počet podpisov opozičných poslancov na zvolanie ďalšej mimoriadnej schôdze na odvolanie Petra Pellegriniho. „Tentokrát s doplneným dôvodom – že Peter Pellegrini je človek, ktorý chránil mafiu v kľúčovej situácii, a ktorý pošliapal Ústavu SR,“ povedal Matovič.

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík tvrdí, že po dvanástich rokoch vlády Smeru sa dá povedať, že naša spoločnosť je v morálnom rozklade. „Korupcia je prakticky všade. Súdnictvo zlyháva. Sudcovia si pomýlili nezávislosť so svojvôľou. Začalo sa to jemne zlepšovať až po dvojnásobnej tragickej vražde. Ak chceme našu spoločnosť napraviť, tak musíme konať. Peter Pellegrini je súčasťou tohto systému. Je to slabý premiér, dosadená figúrka, v skutočnosti rozhodujú iní. Hlavné aktivity Petra Pellegriniho sú vešať záclony, zdobiť stromček a jazdiť na traktore," uviedol R. Sulík.

Peter Pellegrini mal podľa liberálov dvakrát možnosť konať a odvolať Moniky Jankovskú z pozície štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti. „Keď NAKA niekomu zoberie mobil, tak je to momentom veľkého podozrenia, aby sa konalo aj v politickej rovine. Keďže je ale Peter Pellegrini slabým premiérom bez reálnych kompetencií, tak radšej strčil hlavu do piesku. Mal som nádej, že schôdza bude otvorená. Opäť raz však zvíťazila zbabelosť," uviedol R. Sulík.

„Právo odvolávať neschopného predsedu vlády je legitímnym právom opozície v každom demokratickom štáte. Opakovala sa fraška z piatka a prezentovali sa len štyria poslanci z koalície, hoci v miestnosti bolo evidentne dostatok poslancov vládnej koalície potrebných na otvorenie schôdze NR SR. Koaliční poslanci sa jednoducho boja, že budú musieť počúvať nepekné veci na svojho premiéra, ktorý je len bábkovým premiérom a ktorý si nezaslúži viesť túto krajinu," tvrdí predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

Poslanec za OĽANO Ján Budaj prirovnal dnešný deň k pamätnej Noci dlhých nožov z čias mečiarizmu. „Dnes sme svedkami útoku na ústavné práva Národnej rady, pretože k jej podstate patrí kontrola moci, ktorú spravidla vykonáva opozícia,“ povedal J. Budaj s tým, že opozícia má aj tak k dispozícii len malé možnosti na kontrolu koalície. „Premiér Peter Pellegrini spolu s ministrami len predstieral, že sa podrobí tejto mimoriadnej schôdzi. Nakoniec ho jeho vlastní poslanci zo Smeru pred touto kritikou uchránili. My sa však nevzdáme a budeme pokračovať ďalej,“ dodal Budaj.

Slovensko podľa strany SaS potrebuje premiéra, ktorý vie konať a ktorý sa nebojí. „Chcel by som vyzvať voličov, aby to nevzdávali a vydržali. Najbližšie voľby prinesú veľkú zmenu. Potom sa jednoducho nestane, že pani Jankovská bude štátnou tajomníčkou alebo sudkyňou. Práve v takýchto veciach dokáže konať len slušná koalícia a nie táto banda zlodejov, ktorá tu pod Smerom vládne dvanásť rokov," uzavrel Richard Sulík.

Čína hrozí odvetou USA kvôli problémom s vízami čínskych novinárov

Čína dnes pohrozila odvetou, ak americká vláda bude pokračovať podľa Pekingu v nepriateľskom rokovaní proti čínskym novinárom v USA.

Čína reaguje na snahy USA obmedziť TikTok

Čína nemieni akceptovať, aby Spojené štáty ukradli akúkoľvek čínsku technologickú firmu a je pripravená zakročiť aj vo veci čínskej firmy ByteDance a jej aplikácie TikTok. Napísal to dnes čínsky denník China Daily, ktorý patrí čínskej komunistickej strane.

Vyhlásenie rozsudku v kauze vraždy Jána Kuciaka nečakane presunuli

Viac ako pol roka od začatia najsledovanejšieho procesu v novodobých dejinách Slovenska má súd v stredu vyniesť rozsudky nad trojicou obžalovaných z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

Na ministerstvo k Remišovej nastúpil niekdajší moderátor O 5 minút 12

Novým riaditeľom odboru komunikácie na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie je od začiatku augusta Michal Dyttert.

Social Awards Slovakia: TOP 9 influencerov, vlogerov a stránok slovenského internetu sú známe (FOTO)

Anketa Social Awards Slovakia, v ktorom sa hľadajú TOP influenceri, vlogeri či stránky slovenského internetu, pokračuje druhým kolom.

RTVS má nového člena vedenia, ktorý nahradil Mareka Ťapáka

Na post televízneho programového riaditeľa RTVS 1. augusta nastúpil divadelný a filmový režisér Anton Šulík.

V Mexiku bol zavraždený štvrtý novinár od začiatku roka

V Mexiku bol v nedeľu zavraždený už štvrtý novinár od začiatku roka. Pablo Morrugares riadil spravodajský web PM Noticias. Zavraždený bol spolu s policajným telesným strážcom v meste Iguala v juhozápadnom mexickom štáte Guerrero, informovala dnes agentúra Reuters.

Bývalá novinárka je novou finančnou riaditeľkou Fundraise Capital

Investičná spoločnosť Fundraise Capital má od augusta novú finančnú riaditeľku. Je ňou bývalá banková analytička Slovenskej sporiteľne a niekdajšia redaktorka denníka Pravda Lenka Buchláková.

Viac ako 120 000 hlasov v ankete Social Awards Slovakia vytvorilo TOP 9 influencerov. Veronika a Sajfa sa rozhodli pre veľký krok!

Slovensko rozhodlo o tom, ktorí influenceri a vlogeri zabojujú o prvenstvo v 1. ročníku najväčšej ankety v slovenskom online priestore. Viac ako 120-tisíc hlasujúcich vybralo spomedzi dvoch stoviek influencerov a vlogerov 9 finalistov v každej z 9 kategórií Social Awards Slovakia. V 2. kole hlasovania Slováci vyberú troch finalistov v každej kategórii. Víťazov hlasujúci i slovenskí influenceri spoznajú 29. septembra na slávnostnom gala večeri, ktorý odvysiela televízia Markíza na online platforme Markíza Plus. Naplnilo sa aj motto súťaže „S vplyvom prichádza zodpovednosť“. Moderátori Veronika Cifrová Ostrihoňová a Matej „Sajfa“ Cifra sa totiž rozhodli odstúpiť z ankety.

Trnavské rádio je v Trnave 2. najpočúvanejšie

RegioMedia – media representative pre regionálne rádiá, po roku opäť monitorovala počúvanosť Trnavského rádia. To si medziročne polepšilo, v Trnave je druhé napočúvanejšie.