Koalícia pošliapala Ústavu SR. Opozícia podala ďalší návrh na odvolanie premiéra Pellegriniho

10.09.2019 08:18 | Tlačové správy | TS OĽaNO, SaS

Dnešný deň sa zapíše do histórie ako deň pošliapania Ústavy SR. Po obštrukciách vládnej koalície a opätovnom neotvorení mimoriadnej schôdze opozícia znovu podáva návrh na odvolanie premiéra Petra Pellegrinho.

Ako uviedol predseda hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič, ani Vladimír Mečiar si nedovolil zneuctiť Ústavu SR tak nehoráznym spôsobom, ako to dnes urobil Peter Pellegrini spolu s poslancami vládnej koalície. „Peter Pellegrini sa zachoval ako kovaný zbabelec, ktorý sa bojí pozrieť pravde do očí, a ktorý spáchal zločin proti spravodlivosti. Keď sme všetci čakali, že bude rázne konať, rozhodol sa slúžiť mafii a nechal mafiánsku spojku Moniku Jankovskú na druhom najvyššom poste ministerstva spravodlivosti,“ vyjadril sa Matovič s tým, že vládna koalícia pri dnešnom prezentovaní opäť „dodala“ len 5 hlasov, čo by aj v prípade prítomnosti všetkých opozičných poslancov v sále znamenalo to, že plénum NR SR nebude uznášaniaschopné.

Matovič pripomenul aj vyjadrenia predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára, ktorý v piatok deklaroval, že v pondelok „samozrejme“ koaliční poslanci otvoria schôdzu a zahlasujú za jej otvorenie. „Vzhľadom na to, že charakter a pravdovravnosť Bélu Bugára je všetkým dobre známa, dokázalo sa, že jeho slovám veľkú váhu dávať nemusíme,“ povedal Matovič a pokračoval s tým, že podľa medializovaných informácií Monika Jankovská s veľkou pravdepodobnosťou vybavovala za úplatky rozsudky na želanie. „Na základe dneška je Peter Pellegrini väčší nedemokrat ako Vladimír Mečiar či Robert Fico. Bol to úplne rovnaký sluha mafie ako Jankovská. Pellegrini ako poslanec dlhé roky prichádzal na výbory s pozmeňujúcimi návrhmi, ktoré si objednala mafia, a ktoré slúžili jej záujmom. Pellegrini je dvojička Moniky Jankovskej a vie, že keby sa konala schôdza na jeho odvolávanie, musel by tejto pravde čeliť do očí,“ vyjadril sa predseda Obyčajných, ktorý ešte dnes odovzdal potrebný počet podpisov opozičných poslancov na zvolanie ďalšej mimoriadnej schôdze na odvolanie Petra Pellegriniho. „Tentokrát s doplneným dôvodom – že Peter Pellegrini je človek, ktorý chránil mafiu v kľúčovej situácii, a ktorý pošliapal Ústavu SR,“ povedal Matovič.

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík tvrdí, že po dvanástich rokoch vlády Smeru sa dá povedať, že naša spoločnosť je v morálnom rozklade. „Korupcia je prakticky všade. Súdnictvo zlyháva. Sudcovia si pomýlili nezávislosť so svojvôľou. Začalo sa to jemne zlepšovať až po dvojnásobnej tragickej vražde. Ak chceme našu spoločnosť napraviť, tak musíme konať. Peter Pellegrini je súčasťou tohto systému. Je to slabý premiér, dosadená figúrka, v skutočnosti rozhodujú iní. Hlavné aktivity Petra Pellegriniho sú vešať záclony, zdobiť stromček a jazdiť na traktore," uviedol R. Sulík.

Peter Pellegrini mal podľa liberálov dvakrát možnosť konať a odvolať Moniky Jankovskú z pozície štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti. „Keď NAKA niekomu zoberie mobil, tak je to momentom veľkého podozrenia, aby sa konalo aj v politickej rovine. Keďže je ale Peter Pellegrini slabým premiérom bez reálnych kompetencií, tak radšej strčil hlavu do piesku. Mal som nádej, že schôdza bude otvorená. Opäť raz však zvíťazila zbabelosť," uviedol R. Sulík.

„Právo odvolávať neschopného predsedu vlády je legitímnym právom opozície v každom demokratickom štáte. Opakovala sa fraška z piatka a prezentovali sa len štyria poslanci z koalície, hoci v miestnosti bolo evidentne dostatok poslancov vládnej koalície potrebných na otvorenie schôdze NR SR. Koaliční poslanci sa jednoducho boja, že budú musieť počúvať nepekné veci na svojho premiéra, ktorý je len bábkovým premiérom a ktorý si nezaslúži viesť túto krajinu," tvrdí predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

Poslanec za OĽANO Ján Budaj prirovnal dnešný deň k pamätnej Noci dlhých nožov z čias mečiarizmu. „Dnes sme svedkami útoku na ústavné práva Národnej rady, pretože k jej podstate patrí kontrola moci, ktorú spravidla vykonáva opozícia,“ povedal J. Budaj s tým, že opozícia má aj tak k dispozícii len malé možnosti na kontrolu koalície. „Premiér Peter Pellegrini spolu s ministrami len predstieral, že sa podrobí tejto mimoriadnej schôdzi. Nakoniec ho jeho vlastní poslanci zo Smeru pred touto kritikou uchránili. My sa však nevzdáme a budeme pokračovať ďalej,“ dodal Budaj.

Slovensko podľa strany SaS potrebuje premiéra, ktorý vie konať a ktorý sa nebojí. „Chcel by som vyzvať voličov, aby to nevzdávali a vydržali. Najbližšie voľby prinesú veľkú zmenu. Potom sa jednoducho nestane, že pani Jankovská bude štátnou tajomníčkou alebo sudkyňou. Práve v takýchto veciach dokáže konať len slušná koalícia a nie táto banda zlodejov, ktorá tu pod Smerom vládne dvanásť rokov," uzavrel Richard Sulík.

V nedeľných reláciách budú diskutovať Pellegrini, Hlina aj Harabin (VIDEO)

„Máte v nedeľu po 11 čas? Na TA3 budem diskutovať s falošným kresťanom Hlinom,“ takto avizuje svoju účasť v diskusnej relácii v Politike sudca Najvyššieho súdu Štefan Hrabin, ktorého TA3 ako volebného lídra novej strany Vlasť pozvala do relácie spolu aj s predsedom KDH Alojzom Hlinom.

Netflix dnes spustil ponuku filmov v češtine, aj na Slovensku

Americká platená internetová televízia Netflix dnes oficiálne spustila české používateľské rozhranie s českými titulkami aj dabingom. V ponuke má tisíce hodín televíznych programov a filmov, vrátane pôvodnej tvorby. Uviedla to v tlačovej správe.

Počet dezinformácií šíriacich sa z Ruska sa zdvojnásobil, upozorňuje EP

EÚ musí aktívnejšie bojovať proti dezinformáciám a zahraničnému zasahovaniu do volieb, vyzýva Európsky parlament.

Na rozlúčku s Gottom sa akreditovalo až 350 novinárov

Na verejnú rozlúčku so spevákom Karlom Gottom sa do pražského paláca Žofín akreditovalo okolo 350 novinárov.

Mimoriadny program počas pohrebu Karla Gotta prinesie aj Markíza a RTVS (VIDEO)

Okrem českých televízí poslednú rozlúčku a špeciálny program budú počas piatka a soboty vysielať aj niektoré slovenské televízie.

4ka pridáva denný dátový balík Denné nekonečno s poriadnou dávkou dát

4ka je známa tým, že poskytuje najväčšie objemy dát bez zbytočnej viazanosti. Každý si môže vybrať presne taký paušál, aký potrebuje a už nasledujúci mesiac môže svoju voľbu zmeniť.

Televízie chystajú k rozlúčke s Karlom Gottom špeciálne vysielanie

V súvislosti s poslednou rozlúčkou so spevákom Karlom Gottom v piatok a v sobotu chystajú televízie v ČR ale ja na Slovensku, špeciálne vysielanie.

Prečo je potrebné, aby ste mali v Androidoch zamknutú obrazovku?

Moderná doba sa nesie v znamení vývoja, inovácií, zmien. Tomu sa jednoducho nevyhneme. Niektoré zmeny prijímame ľahšie, stotožňujeme sa s nimi, iné možno nie sú až také vítané. S ohľadom na novoprijatú európsku legislatívu súvisiacu s PSD2 sme museli prejsť na novú verziu aplikácie. Tušili sme, že zmeny, ktoré priniesla, sa možno nebudú každému páčiť. Technológie však niekedy nepustia a ja sa vám budem snažiť v nasledujúcich riadkoch priblížiť, prečo po novom našu appku nemôžete používať v nezamknutých zariadeniach Android.

Twitter neúmyselne používal kontakty užívateľov k cielenej reklame

Americká spoločnosť Twitter prevádzkujúca rovnomennú sociálnu sieť sa ospravedlnila za "neúmyselné" používanie e-mailov a telefónnych čísel, ktoré používatelia poskytli z bezpečnostných dôvodov, k cielenej reklame. Spoločnosť nedokáže s istotou povedať, koľko kontaktov bolo takto zneužitých.

Mimovládky odkazujú konšpirátorom aj politikom: Nie sme zahraniční agenti

Viacerým mimovládnym organizáciam už pretiekol pohár trpezlivosti z neustáleho osočovania a spochybňovania ich práce zo strany rôznych konšpiračných médií ale aj niektorých politikov. Spojili sa a vytvorili novú platformu s názvom – Hlas občianskych organizácií.