Prihlasovanie do súťaže KAMERA 2019  o najlepší kameramanský výkon je spustené

Prihlasovanie do súťaže KAMERA 2019 o najlepší kameramanský výkon je spustené

16.09.2019 11:28 | Tlačové správy |

Asociácia slovenských kameramanov (ASK), ktorá už po deviaty raz vyhlasuje súťaž o najlepší kameramanský výkon, spustila prihlasovanie vo všetkých kategóriách. Tvorcovia môžu prihlasovať diela, ktoré vznikli za ostatné dva roky v rámci hranej filmovej tvorby, dokumentov, televíznych seriálov, krátkych filmov, reklám a videoklipov ako aj študentskej tvorby do 30. septembra 2019.

Cieľom tvorivej súťaže, ktorá sa koná raz za dva roky, je podporiť a motivovať zvyšovanie kvality profesie kameramana a prispieť tak k zvyšovaniu celkovej profesionálnej úrovne audiovizuálnej tvorby na Slovensku. Slávnostné udeľovanie cien sa uskutoční 27. novembra 2019 v Kine Lumière.

„Ocenenie má za úlohu zviditeľniť tých najlepších kameramanov a kameramanky, pričom ideme naprieč generačným spektrom, na veku nezáleží. Dostupnosť nových digitálnych technológií zdemokratizovala prístup aj mladým tvorcom, a to tak pri artových, ako aj komerčných projektoch. A to súvisí aj so stúpajúcou tendeciou celeho filmového priemyslu na Slovensku,“ povedal prezident ASK, kameraman Lukáš Teren.

Základnou podmienkou účasti na tejto súťaži je, že prihlásené dielo spĺňa kritériá vymedzených druhov a žánrov audiovizuálnej tvorby v tomto štatúte a kameramanský výkon na tomto diele vytvoril kameraman(ka), ktorý(á) je občanom Slovenskej republiky, alebo kameraman(ka) inej národnosti, ktorý(á) má trvalé bydlisko na území SR a svojim tvorivým výkonom participoval(a) na vzniku slovenského audiovizuálneho diela. Prijaté môžu byť diela, ktoré boli vyrobené a majú copyrightové označenie v záverečných titulkoch ©2017 (po termíne uzávierky predchádzajúcej súťaže 30.9.2017) ©2018, ©2019. Presné, ucelené znenie štatútu je na stránke asociácie: https://www.slovakcine.com/statut-kamera-2019?fbclid=IwAR0WtZxJF7rWqTtjDQowNRhIhJoe6hi94pHQd3WLwLDkRD68j0oIQd_G8Aw.

Súťažných je sedem kategórií: 1. hraná filmová tvorba, 2. televízny seriál, 3. dokumentárny film, 4. krátky film, 5. audiovizuálna reklama, 6. videoklip, 7. študentský film. Členovia asociácie udelia ešte dve ceny mimo súťaž: Cenu za technologický prínos a Cenu za celoživotné dielo.
Diela navrhnuté a prijaté organizátorom ASK do súťaže sa hodnotia v dvojkolovom systéme. V prvom kole hlasujú všetci riadni a čestní členovia ASK, v druhom kole 5 členná porota hodnotí a vyberá víťazné diela z nominácií z prvého kola. Členov poroty nominuje výbor ASK z odborníkov v oblasti audiovizuálnej tvorby a najmenej jedného člena poroty nominuje a schvaľuje výbor Sekcie pre tvorivú činnosť v oblasti televízie, filmu a videotvorby Literárneho fondu.

Pred dvoma rokmi sa do súťaže prihlásilo presne 102 audiovizuálnych diel. Hlavnú Cenu KAMERA 2017 v kategórii hraná filmové tvorba získal Martin Žiaran za film Čiara. Cenu za celoživotné dielo získal „najsvetovejší zo slovenských kameramanov“ Igor Luther a Cenu za technologický prínos si prevzal významný rodák zo Slovenska Ivan Puťora.

Vyhlasovateľmi tvorivej súťaže Kamera 2019 sú: ASK ako organizátor súťaže a Literárny fond ako spoluorganizátor súťaže. Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond.

Asociácia slovenských kameramanov má 34 riadnych a 13 čestných členov všetkých generácií, od debutantov až po najstarších kameramanov, ktorí boli a sú zásadným vkladom do československej či slovenskej kinematografie, ako napríklad Stanislav Szomolányi, Dodo Šimončič, Ján Ďuriš, Vladimír Holloš, Ladislav Kraus.

Svoje organizácie majú medzi filmármi aj strihači a producenti.

Wanda Adamík Hrycová sa stala opäť prezidentkou filmovej a televíznej akadémie

Valné zhromaždenie Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) si zvolilo nových členov prezídia. Tí následne jednohlasne potvrdili v pozícii prezidentky SFTA Wandu Adamík Hrycovú a zvolili dvojicu nových viceprezidentov Katarínu Krnáčovú a Tibora Búzu.

Křetinský a Tkáč vlastnia podiel v nemeckej ProSiebenSat.1

Skupina Czech Media Invest (CMI), ktorú spoluvlastní český podnikateľ Daniel Křetínský a má v nej podiel aj Patrik Tkáč, kúpila podiel zhruba 4,07 percenta v nemeckej televíznej a rozhlasovej spoločnosti ProSiebenSat.1 Media.

Jeden z obvinených z vraždy Kuciaka sa dohodol na znížení trestu

Dohodu o vine a treste dnes s prokurátorom uzavrel Zoltán Andrusko, sprostredkovateľ minuloročnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Kočnerova Threema: Novinárka Ruttkayová si vypýtala od Kočnera na dovolenku. Z médií sa teraz sťahuje

Pokrivený imidž štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej mala na žiadosť Mariana Kočnera v médiách napravovať redaktorka Martina Ruttkayová. Od Kočnera si podľa komunikácie z Kočnerovej Threemy vypýtala peniaze na dovolenku za pomoc pri odchode ministerky Lucie Žitňanskej.

České médiá sú pod tlakom, uvádza Európska novinárska federácia

Česká média jsou pod tlakem veřejnosti a politiků, část mediálního trhu navíc stále nepřímo ovládá premiér Andrej Babiš, uvádí zpráva Evropské novinářské federace (EJF), na kterou upozornil zpravodajský server iRozhlas.

Kvôli škandalóznej stopke odvolali šéfa bulharského rádia

Odvolanie generálneho riaditeľa bulharského verejnoprávneho rozhlasu BNR Svetoslava Kostova dnes schválila bulharská Rada pre elektronické médiá (SEM).

Dano Dangl o novej Mall.tv: Vyrábame necenzurovaný obsah, nepozeráme sa na to, či sa niekto urazí (VIDEO)

Už mesiac na Slovensku vysiela nová internetová televízna platforma Mall.tv. Má veľké ambície, chce "dobyť slovenský trh".

Markíza kvôli násiliu nečakane vylúčila z Farmy jedného súťažiaceho (VIDEO)

Televízia Markíza dnes oznámila, že z reality šou Farma vylúčila jedného zo súťažiacich - Mateja Jurkoviča.

Marocký kráľ omilostil novinárku odsúdenú za interrupciu

Marocký kráľ včera omilostil novinárku Hadžáru Rajsúníovú, ktorá bola minulý mesiac odsúdená k ročnému väzenia za nemanželský sex a interrupciu spolu so svojím snúbencom, lekárom a dvoma jeho kolegami.

Kontroverznej piesni Elánu dali viaceré rádiá stopku, čo hovorí na kritiku skupina Elán? (VIDEO)

Najnovší počin skupiny Elán videoklip Bulvárne krysy vyvolal nielen medzi novinármi ale aj mnohými fanúšikmi skupiny pobúrenie a kritiku.