OĽANO podáva pomocnú ruku tehotným ženám v núdzi. Počet interrupcií sa môže znížiť aj bez ich zákazu

24.09.2019 14:42 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) predložilo zákon, vďaka ktorému by sa žene, ktorá požiada o utajený pôrod, priznal nárok na nemocenské už od 21. týždňa tehotenstva.

Takisto predstavilo zákon, ktorým by sa pre ženy od 12. týždňa tehotenstva zaviedol tzv. tehotenský príspevok až do ich odchodu na materskú dovolenku. OĽANO tak chce pomôcť ochrane života už od počatia, a zároveň pomôcť tehotným ženám, ktoré sa ocitli v ťažkej životnej situácii.

Podľa predsedu OĽANO Igora Matoviča je naša spoločnosť pri téme interrupcií už viac ako 30 rokov svedkom ideologických vojen medzi konzervatívcami a liberálmi. „Akosi však mnohým uniká záujem o tehotnú ženu v núdzi, ktorá zvažuje, či si môže dovoliť donosiť dieťatko z ekonomických alebo spoločenských dôvodov. Vtedy táto žena akosi necíti od spoločnosti ani od politikov pomocnú ruku. Práve preto sme prišli s novátorskými návrhmi zákona, ktoré nie sú z roviny ideologických vojen,“ uviedol predseda hnutia OĽANO Igor Matovič.

Ako uviedol podpredseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo a tieňový minister zdravotníctva za hnutie OĽANO Mareka Krajčí, až 54 % žien, ktoré podstúpili interrupciu, si nebolo úplne istých svojím rozhodnutím. Zmenou zákona o umelom prerušení tehotenstva Obyčajní prinášajú alternatívu k interrupciám, ktorou má byť utajenie svojej osoby v súvislosti s pôrodom. „V predkladanom návrhu zákona umožňujeme, aby žena, ktorá sa rozhodla pre utajený pôrod, mala vytvorené vhodné podmienky na donosenie dieťaťa. Chceme, aby v takomto prípade žene prináležalo nemocenské, a to už od 21. týždňa tehotenstva,“ uviedol Marek Krajčí s tým, že nárok na nemocenské by mali pracujúce ženy a študentky, a vyplácali by sa do druhého týždňa po pôrode.

Poslanec Krajčí takisto upozornil, že zákon z dielne OĽANO kladie osobitný dôraz na ochranu osobných údajov tehotnej ženy. Pripomenul, že ženy sa v prípade utajeného pôrodu častokrát dočasne presťahujú na iné miesto. „Priznaním nemocenského od 21. týždňa tehotenstva ochránime tieto ženy pred stratou zamestnania, ako aj pred nepríjemnými či nevhodnými poznámkami od kolegov alebo susedov. Veríme, že týmto opatrením prispejeme k zníženiu umelých ukončení tehotenstva, a súčasne pomôžeme bezdetným párom, ktoré túžia starať sa o dieťatko,“ vyjadril sa M. Krajčí s tým, že OĽANO v navrhovanej zmene zákona o umelom prerušení tehotenstva preto tiež navrhuje, aby mal novorodenec v prípade utajeného pôrodu možnosť nadviazať osobný kontakt s budúcimi osvojiteľmi hneď po pôrode. „Dieťatko by tak nečakalo niekoľko mesiacov či rokov na rozhodnutie o osvojení. Ľudská náruč je totiž v prvých hodinách dieťaťa najlepšou prevenciou voči syndrómu odvrhnutia, ktorým trpievajú deti, ktoré nemôžu byť po narodení u svojej biologickej matky,“ dodal Marek Krajčí.

Ďalším návrhom hnutia OĽANO je aj zavedenie tzv. tehotenského príspevku pre tehotné ženy, ktoré boli posledných 270 dní nemocensky poistené. Od 13. týždňa tehotenstva by tak každá žena dostávala príspevok vo výške súčasného rodičovského príspevku, čo predstavuje 220 eur, až do riadneho odchodu na materskú dovolenku. „Žena v tehotenstve nemôže robiť v rovnakom nasadení, ako predtým. Častokrát už kvôli tehotenstvu nemôže v práci robiť nadčasy alebo nočné, tým pádom klesá aj jej príjem. Náš tehotenský príspevok je preto kompenzáciou jej prípadnej straty príjmu z práce, aby mala dostatok finančných prostriedkov na zdravú výživu alebo vitamíny, vďaka ktorým sa bude jej dieťatko dobre vyvíjať,“ uviedol predseda OĽANO Igor Matovič s tým, že návrh pomôže tehotným ženám, ako aj slovenskej ekonomike, pretože podľa neho stojíme na prahu demografickej priepasti a rodí sa dramaticky menej detí. „Ak nepodáme pomocnú ruku tehotným ženám v núdzi, všetkým sa nám to vráti v podobe nižších dôchodkov, vyšších daní či vyšších odvodov, a postupne sa naša krajina ešte viac zadĺži. Konzervatívci aj liberáli svorne tvrdia, že sú za život. Ukážme teda, že sme naozaj za život a podajme matkám a deťom v núdzi pomocnú ruku,“ uzavrel Matovič.

Ale bolo to na internete! Príručka na ochranu pred internetovými hoaxami a klamstvami

Vďaka internetu sú dnes informácie dostupné rýchlejšie, než kedykoľvek predtým. To je určite dobrá vec, no správ môže byť niekedy až priveľa.

Expres odvysiela Radio Rave - exkluzívny live set najúspešnejších svetových dídžejov

Rádio Expres exkluzívne odvysiela najväčšiu európsku house párty Radio Rave s najúspešnejšími svetovými dídžejmi súčasnosti.

Bill Gates nepovedal, že vakcína COVID-19 môže zabiť takmer milión ľudí

Jedným z hlavných terčov koronovírusových hoaxov je americký miliardár Bill Gates, ktorý sa rozhodol investovať milióny do boja s pandémiou.

Na trh prichádza nová služba HBO Max

Na rastúci trh sa streamovacími službami prichádza nový hráč - spoločnosť HBO Max. Od stredy ponúkne mediálny obsah firmy WarnerMedia, rovnako ako vlastné nové programy, ale aj staršie obľúbené seriály, napríklad South Park alebo Priatelia.

Ako stíhali najhľadanejšieho zločinca na svete

Dvaja agenti pridelení ku kolumbijsko-americkému pátraciemu oddielu Bloque de Búsqueda, ktorý mal za úlohu skoncovať s Escobarovou hrôzovládou.Steve Murphy a Javier F. Pena.

Facebook: Do desiatich rokov môže polovica zamestnancov pracovať doma

Americká internetová spoločnosť Facebook plánuje vplyvom pandémie viac využívať prácu z domova.

Za letáky velebiace smrť vojakov uložil súd polročnú podmienku

Jiřímu Kopřivovi, ktorý v centre Prahy vylepil letáky oslavujúce smrť českých vojakov v Afganistane, uložil dnes súd polročný podmienečný trest za schvaľovanie trestného činu a za podnecovanie. Verdikt nie je právoplatný, prokurátor sa obratom odvolal. Pre muža žiadal päťročné väzenie za podporu a propagáciu terorizmu. Kopřiva uviedol, že je zásadným odporcom násilia a že jeho cieľom bolo vyjadriť nesúhlas s vojenským konfliktom v Afganistane, nie podporovať terorizmus.

Festival Atmosféra bude - ale až v roku 2021. Čo so zakúpenou vstupenkou?

Organizátori sa rozhodli presunúť deviaty ročník festivalu na leto 2021.

Deti zabitého novinára odpustili otcovým vrahom

Deti saudskoarabského novinára Džamala Chášukdžího zavraždeného v roku 2018 dnes oznámili, že otcovým vrahom odpustili. Novinár, ktorý kritizoval saudskoarabských predstaviteľov, bol zabitý na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule a jeho telo sa nenašlo.

Cenzúra v Poľsku: Populárnu pieseň o známom politikovi stiahli z vysielania (VIDEO)

Pesnička populárneho poľského speváka o privilégiách šéfa vládnej strany Jaroslawa Kaczyńského sa dostala až na vrchol hitparády populárnej stanice verejnoprávneho poľského rozhlasu Trojka, ale potom náhle zmizla. Rozhlas obviňujú z cenzúry, hrozia odchody novinárov aj bojkot časti umelcov. Pesnička sa stala hitom, na internete má seďem miliónov zhliadnutí.