Lucia Ďuriš Nicholsonová: Musíme začať merať skutočný prínos europrojektov a EÚ stratégií

25.09.2019 14:31 | Tlačové správy |

„Veľa z európskych stratégií zostáva len na papieri, veľa peňazí z európskych fondov sa využíva neefektívne a veľa europrojektov sa úplne míňa účinku.“ Vyhlásila europoslankyňa a šéfka európskeho Výboru pre zamestnanosť a sociálne veci, Lucia Ďuriš Nicholsonová, na dnešnom stretnutí s kandidátkou na eurokomisárku Helenou Dalli z Malty, zodpovednou za portfólio Rovnosti, pod ktoré spadá aj antidiskriminácia.

„Veľa peňazí sme investovali do projektov, zameraných na sociálnu inklúziu sociálne vylúčených a pravda je taká, že na európskych uliciach je o 70% viac bezdomovcov ako pred 10-timi rokmi. Zorganizovali sme veľa konferencií urobili na boj proti chudobe a pravda je taká, že až ¼ detí z EÚ je priamo ohrozená chudobou alebo v nej žije,“ hovorí Ďuriš Nicholsonová a dodáva: „Jednoznačne musíme začať merať výsledky projektov a nie výstupy, aby sme videli reálnu efektívnosť stámiliónov eur vynaložených na projekty tzv. „Sociálnej Európy“. Podľa nej totiž EÚ zlyháva v evaluácii reálnych výsledkov europrojektov aj v implementácii EU politík v jednotlivých členských štátoch.

Ďuriš Nicholsonová informovala v tejto súvislosti Helenu Dalli, že už oficiálne navrhla vyslať delegáciu zloženú z europoslancov na Slovensko do rómskych osád, aby získali reálny pohľad na to, v akých podmienkach tam žijú deti po 15-tich rokoch od nášho vstupu do EÚ, ktorým sme získali prístup k fondom a k politikám EÚ. Komisárka Dalli vyjadrila záujem byť účastníčkou delegácie a spolupracovať s Ď. Nicholsonovou na efektívnom začleňovaní sociálne vylúčených do vzdelávania, na trh práce, a to nielen na Slovensku, ale aj v Bulharsku, v Rumunsku a v ďalších krajinách EÚ.

Komisárka Dalli s europoslankyňou otvorili tiež tému postavenia ľudí so zdravotným postihnutím v jednotlivých členských štátoch. Ď. Nicholsonová poukázala na priepastné rozdiely medzi jednotlivých štátmi v napĺňaní stratégií EÚ, napríklad European Disability Strategy. Nová stratégia sa bude vytvárať na obdobie po roku 2020, ale štáty ešte stále meškajú so svojimi záväzkami. Poukázala aj na diskrimináciu a ignoranciu, ktorej ľudia so zdravotným postihnutím čelia vo vlastných krajinách kvôli nesprávne nastaveným štátnym politikám. „Ak občan so zdravotným postihnutím na vozíku musí dopredu ohlasovať, že bude cestovať vlakom a žiadať si povolenie od Železníc, ako aj fakt, že v jednom vlaku smú cestovať len 2 vozičkári, tak tvrdím, že stratégie EÚ sú len slová na papieri. EK by mala prísť nielen s plánom na meranie implementácie stratégií, ale aj s reálnou pákou na to, ako potrestať krajiny, ktoré stratégie ignorujú a eurofondy míňajú buď na nezmysly alebo ich používajú ako zdroj korupcie pre politikov a rôzne finančné organizované skupiny,“ zdôraznila Ď. Nicholsonová.

Ale bolo to na internete! Príručka na ochranu pred internetovými hoaxami a klamstvami

Vďaka internetu sú dnes informácie dostupné rýchlejšie, než kedykoľvek predtým. To je určite dobrá vec, no správ môže byť niekedy až priveľa.

Expres odvysiela Radio Rave - exkluzívny live set najúspešnejších svetových dídžejov

Rádio Expres exkluzívne odvysiela najväčšiu európsku house párty Radio Rave s najúspešnejšími svetovými dídžejmi súčasnosti.

Bill Gates nepovedal, že vakcína COVID-19 môže zabiť takmer milión ľudí

Jedným z hlavných terčov koronovírusových hoaxov je americký miliardár Bill Gates, ktorý sa rozhodol investovať milióny do boja s pandémiou.

Na trh prichádza nová služba HBO Max

Na rastúci trh sa streamovacími službami prichádza nový hráč - spoločnosť HBO Max. Od stredy ponúkne mediálny obsah firmy WarnerMedia, rovnako ako vlastné nové programy, ale aj staršie obľúbené seriály, napríklad South Park alebo Priatelia.

Ako stíhali najhľadanejšieho zločinca na svete

Dvaja agenti pridelení ku kolumbijsko-americkému pátraciemu oddielu Bloque de Búsqueda, ktorý mal za úlohu skoncovať s Escobarovou hrôzovládou.Steve Murphy a Javier F. Pena.

Facebook: Do desiatich rokov môže polovica zamestnancov pracovať doma

Americká internetová spoločnosť Facebook plánuje vplyvom pandémie viac využívať prácu z domova.

Za letáky velebiace smrť vojakov uložil súd polročnú podmienku

Jiřímu Kopřivovi, ktorý v centre Prahy vylepil letáky oslavujúce smrť českých vojakov v Afganistane, uložil dnes súd polročný podmienečný trest za schvaľovanie trestného činu a za podnecovanie. Verdikt nie je právoplatný, prokurátor sa obratom odvolal. Pre muža žiadal päťročné väzenie za podporu a propagáciu terorizmu. Kopřiva uviedol, že je zásadným odporcom násilia a že jeho cieľom bolo vyjadriť nesúhlas s vojenským konfliktom v Afganistane, nie podporovať terorizmus.

Festival Atmosféra bude - ale až v roku 2021. Čo so zakúpenou vstupenkou?

Organizátori sa rozhodli presunúť deviaty ročník festivalu na leto 2021.

Deti zabitého novinára odpustili otcovým vrahom

Deti saudskoarabského novinára Džamala Chášukdžího zavraždeného v roku 2018 dnes oznámili, že otcovým vrahom odpustili. Novinár, ktorý kritizoval saudskoarabských predstaviteľov, bol zabitý na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule a jeho telo sa nenašlo.

Cenzúra v Poľsku: Populárnu pieseň o známom politikovi stiahli z vysielania (VIDEO)

Pesnička populárneho poľského speváka o privilégiách šéfa vládnej strany Jaroslawa Kaczyńského sa dostala až na vrchol hitparády populárnej stanice verejnoprávneho poľského rozhlasu Trojka, ale potom náhle zmizla. Rozhlas obviňujú z cenzúry, hrozia odchody novinárov aj bojkot časti umelcov. Pesnička sa stala hitom, na internete má seďem miliónov zhliadnutí.