Lucia Ďuriš Nicholsonová: Musíme začať merať skutočný prínos europrojektov a EÚ stratégií

25.09.2019 14:31 | Tlačové správy |

„Veľa z európskych stratégií zostáva len na papieri, veľa peňazí z európskych fondov sa využíva neefektívne a veľa europrojektov sa úplne míňa účinku.“ Vyhlásila europoslankyňa a šéfka európskeho Výboru pre zamestnanosť a sociálne veci, Lucia Ďuriš Nicholsonová, na dnešnom stretnutí s kandidátkou na eurokomisárku Helenou Dalli z Malty, zodpovednou za portfólio Rovnosti, pod ktoré spadá aj antidiskriminácia.

„Veľa peňazí sme investovali do projektov, zameraných na sociálnu inklúziu sociálne vylúčených a pravda je taká, že na európskych uliciach je o 70% viac bezdomovcov ako pred 10-timi rokmi. Zorganizovali sme veľa konferencií urobili na boj proti chudobe a pravda je taká, že až ¼ detí z EÚ je priamo ohrozená chudobou alebo v nej žije,“ hovorí Ďuriš Nicholsonová a dodáva: „Jednoznačne musíme začať merať výsledky projektov a nie výstupy, aby sme videli reálnu efektívnosť stámiliónov eur vynaložených na projekty tzv. „Sociálnej Európy“. Podľa nej totiž EÚ zlyháva v evaluácii reálnych výsledkov europrojektov aj v implementácii EU politík v jednotlivých členských štátoch.

Ďuriš Nicholsonová informovala v tejto súvislosti Helenu Dalli, že už oficiálne navrhla vyslať delegáciu zloženú z europoslancov na Slovensko do rómskych osád, aby získali reálny pohľad na to, v akých podmienkach tam žijú deti po 15-tich rokoch od nášho vstupu do EÚ, ktorým sme získali prístup k fondom a k politikám EÚ. Komisárka Dalli vyjadrila záujem byť účastníčkou delegácie a spolupracovať s Ď. Nicholsonovou na efektívnom začleňovaní sociálne vylúčených do vzdelávania, na trh práce, a to nielen na Slovensku, ale aj v Bulharsku, v Rumunsku a v ďalších krajinách EÚ.

Komisárka Dalli s europoslankyňou otvorili tiež tému postavenia ľudí so zdravotným postihnutím v jednotlivých členských štátoch. Ď. Nicholsonová poukázala na priepastné rozdiely medzi jednotlivých štátmi v napĺňaní stratégií EÚ, napríklad European Disability Strategy. Nová stratégia sa bude vytvárať na obdobie po roku 2020, ale štáty ešte stále meškajú so svojimi záväzkami. Poukázala aj na diskrimináciu a ignoranciu, ktorej ľudia so zdravotným postihnutím čelia vo vlastných krajinách kvôli nesprávne nastaveným štátnym politikám. „Ak občan so zdravotným postihnutím na vozíku musí dopredu ohlasovať, že bude cestovať vlakom a žiadať si povolenie od Železníc, ako aj fakt, že v jednom vlaku smú cestovať len 2 vozičkári, tak tvrdím, že stratégie EÚ sú len slová na papieri. EK by mala prísť nielen s plánom na meranie implementácie stratégií, ale aj s reálnou pákou na to, ako potrestať krajiny, ktoré stratégie ignorujú a eurofondy míňajú buď na nezmysly alebo ich používajú ako zdroj korupcie pre politikov a rôzne finančné organizované skupiny,“ zdôraznila Ď. Nicholsonová.

Tisícky ľudí šírili podvod so sedačkami, polícia im posiela dôležitú radu

Ľudia na Slovensku opäť vo vidine, že niečo drahé získajú zadarmo, šírili hoax a zároveň poskytovali dôležité údaje, ktoré mohli následne podvodníci zneužiť.

Vatikán si chce získať mladých – prináša aplikáciu s elektronickým ružencom (VIDEO)

Vatikán chce získať sympatie mladých veriacich vďaka technologickej inovácii, ktorá ich má prepojiť s elektronickou aplikáciou, a pomôcť im tak pri tradičných ružencových modlitbách.

Do Na telo príde šéf vyšetrovacieho tímu Gorila (VIDEO)

Hostia a témy víkendových diskusii. Na verejnosť sa dostal zvukový záznam z Gorily, ktorý obsahuje nahrávky, ktoré naznačujú politickú korupciu.

Posledný videoklip Karla Gotta už má okolo 23 miliónov zhliadnutí (VIDEO)

Posledný klip Karla Gotta a jeho dcéry Charlotte Elly k piesni Srdcia nehasnú už má na YouTube okolo 23 miliónov zhliadnutí. Singel zložil frontman skupiny Kryštof Richard Krajčo, ktorý ich tiež doprevádzal na akustickej gitare. Ide o prvú pieseň, ktorú Krajčo napísal pre niekoho iného než svoju kapelu. Finálnu podobu doladil s Petrom Harazinom z kapely Nebe.

Wanda Adamík Hrycová sa stala opäť prezidentkou filmovej a televíznej akadémie

Valné zhromaždenie Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) si zvolilo nových členov prezídia. Tí následne jednohlasne potvrdili v pozícii prezidentky SFTA Wandu Adamík Hrycovú a zvolili dvojicu nových viceprezidentov Katarínu Krnáčovú a Tibora Búzu.

Křetinský a Tkáč vlastnia podiel v nemeckej ProSiebenSat.1

Skupina Czech Media Invest (CMI), ktorú spoluvlastní český podnikateľ Daniel Křetínský a má v nej podiel aj Patrik Tkáč, kúpila podiel zhruba 4,07 percenta v nemeckej televíznej a rozhlasovej spoločnosti ProSiebenSat.1 Media.

Jeden z obvinených z vraždy Kuciaka sa dohodol na znížení trestu

Dohodu o vine a treste dnes s prokurátorom uzavrel Zoltán Andrusko, sprostredkovateľ minuloročnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Kočnerova Threema: Novinárka Ruttkayová si vypýtala od Kočnera na dovolenku. Z médií sa teraz sťahuje

Pokrivený imidž štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej mala na žiadosť Mariana Kočnera v médiách napravovať redaktorka Martina Ruttkayová. Od Kočnera si podľa komunikácie z Kočnerovej Threemy vypýtala peniaze na dovolenku za pomoc pri odchode ministerky Lucie Žitňanskej.

České médiá sú pod tlakom, uvádza Európska novinárska federácia

Česká média jsou pod tlakem veřejnosti a politiků, část mediálního trhu navíc stále nepřímo ovládá premiér Andrej Babiš, uvádí zpráva Evropské novinářské federace (EJF), na kterou upozornil zpravodajský server iRozhlas.

Kvôli škandalóznej stopke odvolali šéfa bulharského rádia

Odvolanie generálneho riaditeľa bulharského verejnoprávneho rozhlasu BNR Svetoslava Kostova dnes schválila bulharská Rada pre elektronické médiá (SEM).