Smer je definitívne usvedčený z prepojenia na nebezpečného pašeráka drog

Taliansky súd dnes rozhodol, že extrémne blízky človek Smeru Antonino Vadala skončí na 9 rokov vo väzení za pašovanie drog. Smer je tak podľa hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) definitívne usvedčený z prepojenia na drogovú mafiu, a nesie zodpovednosť za predaj drog aj na našom území.

Ako uviedol predseda hnutia OĽANO Igor Matovič, bunka mafie, ktorá zabezpečovala pašovanie drog cez naše územie, dovážala a predávala drogy aj priamo na Slovensku. „Vadala bol dlhé roky extrémne blízkym človekom Smeru. To, že dnes taliansky súd rozhodol, že je vinný a pôjde do väzenia je svedectvom, že strana Smer nie je zodpovedná len za smrť novinára, ktorý písal o ich biznisoch, nie je zodpovedná len za to, že vytvorila netvora Mariána Kočnera, ale je zodpovedná aj za to, že si hýčkala na hrudi pašeráka drog Antonina Vadalu,“ povedal Matovič, podľa ktorého je Smer po dnešku de facto zodpovedný za to, že na Slovensku sa predávali drogy. „Táto strana je zodpovedná za to, že na Slovensku boli drogovo závislé deti i dospelí. Že cez ruky Vadalu sa predávali drogy a zomierali drogovo závislí,“ pokračoval.

Matovič pripomenul, že Vadalovi bolo umožnené, aby si dosadil najbližšieho človeka priamo na Úrad Vlády. „Vadalovi bolo umožnené, aby s ním colné riaditeľstvo uzatváralo zmluvy a aby sídlili v jeho priestoroch,“ upozornil Matovič s tým, že Vadala sa nasadenému talianskemu agentovi sám chválil, že má kúpených ľudí na najvyšších miestach vlády a v strane Smer. „A presne tak sa k nemu aj Smer správal,“ doplnil Matovič.

Aj predseda ústavnoprávneho Výboru NR SR Róbert Madej sa podľa Matoviča neodfotil s Vadalom len tak náhodou. „Madejova firma zastupovala Vadalove firmy a robila im právny servis. Následne sa drogový pašerák Vadala uchádzal o licencie pri výstavbe fotovoltaických elektrární. Čuduj sa svete, že ich získal akurát on, ktorému robil právny servis pán Madej,“ upozornil na ďalšie prepojenie Igor Matovič

Podľa podpredsedu poslaneckého klubu OĽANO Miroslava Sopka nejde v tomto prípade o zlyhania určitých jednotlivcov. „Ide o systém, v ktorom prerástol biznis do politických sfér. Ináč by si nikto taký ako Vadala nemohol dovoliť fungovať. Jeho firma by nikdy nemohla prenajímať priestory okresnému colnému úradu v Michalovciach, a tiež by nikdy nemohlo existovať podozrenie približne zo 120-tisíc podvodov v rámci agrodotácií,“ vyjadril sa Sopko.

Vzťahy A. Vadalu so špičkami štátu a s ďalšími vysoko postavenými štátnymi úradníkmi predstavujú podľa tieňového ministra obrany za OĽANO Jaroslava Naďa reálne bezpečnostné riziko. „Pánovi Jasaňovi bola napriek vzťahom s Vadalom udelená bezpečnostná previerka na prísne tajné. Následne po prevalení kauzy s Vadalom mu ju síce zobrali, no pánovi Hoľkovi, ktorý ho s pánom Vadalom zoznámil, ju nechali. SIS ako aj Vojenské spravodajstvo sú však opäť ticho,“ upozornill Jaroslav Naď a dodal, že podobných prípadov je ešte veľmi veľa.