Smer je definitívne usvedčený z prepojenia na nebezpečného pašeráka drog

11.10.2019 08:36 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Taliansky súd dnes rozhodol, že extrémne blízky človek Smeru Antonino Vadala skončí na 9 rokov vo väzení za pašovanie drog. Smer je tak podľa hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) definitívne usvedčený z prepojenia na drogovú mafiu, a nesie zodpovednosť za predaj drog aj na našom území.

Ako uviedol predseda hnutia OĽANO Igor Matovič, bunka mafie, ktorá zabezpečovala pašovanie drog cez naše územie, dovážala a predávala drogy aj priamo na Slovensku. „Vadala bol dlhé roky extrémne blízkym človekom Smeru. To, že dnes taliansky súd rozhodol, že je vinný a pôjde do väzenia je svedectvom, že strana Smer nie je zodpovedná len za smrť novinára, ktorý písal o ich biznisoch, nie je zodpovedná len za to, že vytvorila netvora Mariána Kočnera, ale je zodpovedná aj za to, že si hýčkala na hrudi pašeráka drog Antonina Vadalu,“ povedal Matovič, podľa ktorého je Smer po dnešku de facto zodpovedný za to, že na Slovensku sa predávali drogy. „Táto strana je zodpovedná za to, že na Slovensku boli drogovo závislé deti i dospelí. Že cez ruky Vadalu sa predávali drogy a zomierali drogovo závislí,“ pokračoval.

Matovič pripomenul, že Vadalovi bolo umožnené, aby si dosadil najbližšieho človeka priamo na Úrad Vlády. „Vadalovi bolo umožnené, aby s ním colné riaditeľstvo uzatváralo zmluvy a aby sídlili v jeho priestoroch,“ upozornil Matovič s tým, že Vadala sa nasadenému talianskemu agentovi sám chválil, že má kúpených ľudí na najvyšších miestach vlády a v strane Smer. „A presne tak sa k nemu aj Smer správal,“ doplnil Matovič.

Aj predseda ústavnoprávneho Výboru NR SR Róbert Madej sa podľa Matoviča neodfotil s Vadalom len tak náhodou. „Madejova firma zastupovala Vadalove firmy a robila im právny servis. Následne sa drogový pašerák Vadala uchádzal o licencie pri výstavbe fotovoltaických elektrární. Čuduj sa svete, že ich získal akurát on, ktorému robil právny servis pán Madej,“ upozornil na ďalšie prepojenie Igor Matovič

Podľa podpredsedu poslaneckého klubu OĽANO Miroslava Sopka nejde v tomto prípade o zlyhania určitých jednotlivcov. „Ide o systém, v ktorom prerástol biznis do politických sfér. Ináč by si nikto taký ako Vadala nemohol dovoliť fungovať. Jeho firma by nikdy nemohla prenajímať priestory okresnému colnému úradu v Michalovciach, a tiež by nikdy nemohlo existovať podozrenie približne zo 120-tisíc podvodov v rámci agrodotácií,“ vyjadril sa Sopko.

Vzťahy A. Vadalu so špičkami štátu a s ďalšími vysoko postavenými štátnymi úradníkmi predstavujú podľa tieňového ministra obrany za OĽANO Jaroslava Naďa reálne bezpečnostné riziko. „Pánovi Jasaňovi bola napriek vzťahom s Vadalom udelená bezpečnostná previerka na prísne tajné. Následne po prevalení kauzy s Vadalom mu ju síce zobrali, no pánovi Hoľkovi, ktorý ho s pánom Vadalom zoznámil, ju nechali. SIS ako aj Vojenské spravodajstvo sú však opäť ticho,“ upozornill Jaroslav Naď a dodal, že podobných prípadov je ešte veľmi veľa.

Nora Gubková bude vo vedení rozhlasového spravodajstva

Bývalá dlhoročná hovorkyňa Nora Gubková len pred pár dňami nastúpila do RTVS ako editorka a už mieri medzi šéfov spravodajstva.

Rezník zosadil vedenie televízneho spravodajstva RTVS

V RTVS v televíznej časti spravodajstva a publicistiky to posledné dni vrie. Medzi členmi vedenia spravodajstva sú nezhody. Až také, že ich riešila Rada RTVS.

Abstinujúci gambler prehovoril o svojej závislosti

„Nevenujem majiteľom ani prevádzkovateľom stávkových kancelárií.“ Píše v úvode knihy Gambler samotný autor. Aj on

Markíza bude mať špeciálny večer - Spolu pre Slovensko (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela v nedeľu, 7. júna 2020, so začiatkom o 20:30 charitatívny večer s názvom Spolu pre Slovensko. V spolupráci so Slovenskou sporiteľňou prinesie na obrazovky program, v rámci ktorého sa známe osobnosti predstavia spoločne s hrdinami z prvej línie v boji s COVID-19.

Moderátorka BBC skončila potom, čo premiéra kritizovala za poradcu

Moderátorka britskej vysielacej spoločnosti BBC dočasne skončila s účinkovaním vo svojej relácii potom, čo sa kriticky vyjadrila k súčasnej afére premiérovho poradcu Dominika Cummingsa.

Riaditeľ ČT: Časti poslancov vyhovuje stupňujúci sa tlak na ČT

Generálního ředitele České televize (ČT) Petra Dvořáka výsledek dnešní volby do Rady ČT nepřekvapil. Část poslanců se podle něj dlouhodobě netají tím, že jim vyhovuje, když se tlak na ČT a její nezávislost stupňuje. Dvořák to uvedl ve stanovisku zveřejněném na twitteru České televize. Sněmovna zvolila do Rady ČT ekonomku Hanu Lipovskou, novináře Pavla Matochu a moderátora Lubomíra Veselého známého pod jménem Luboš Xaver Veselý.

"Výsledek volby pro mě není překvapivý. Část poslanců se dlouhodobě netají tím, že jí vyhovuje stav, kdy se tlak na Českou televizi a její nezávislost stupňuje, k čemuž má možná směřovat i personální obměna Rady ČT," uvedl Dvořák.

O této skutečnosti podle něj svědčil nedávný dopis předsedy sněmovního volebního výboru Stanislava Berkovce (ANO) o kandidátech do rady. Berkovec v e-mailu u kandidátů například analyzoval, zda případné zvolení vzbudí protesty médií a zda by mohli v radě zastupovat zájmy generálního ředitele.

"Nemohu tak nyní jako ředitel televize, kterou Rada ČT kontroluje, vyslovit nic jiného než víru v to, že přístup všech jejích členů k České televizi bude konstruktivní, objektivní a bude respektovat zákon a Kodex ČT," dodal Dvořák.

Většina opozice výsledek volby kritizuje. ODS jej považuje za ohrožení svobody a nezávislosti fungování veřejnoprávního média. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je volba výsledkem nedůstojného politického handlu. Místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík považuje volbu za alarmující a za ohrožení nezávislosti jednoho ze stěžejních pilířů demokracie. TOP 09 hovořila o černém dni pro svobodu českého mediálního prostředí a ČT jako takovou. Rozčarování dal najevo i poslanec koaliční ČSSD Roman Sklenák.

Rada ČT je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu.

Online účet zadarmo cez Georgea propaguje známy herec (VIDEO)

Slovenská sporiteľňa prichádza s novou kampaň, ktorou tvárou je herec Marián Mitáš.

4ka naďalej rozširuje svoje pokrytie, jej signál pribudol vo vyše troch desiatkach miest a obcí

Mobilný operátor 4ka má opäť dobré správy pre svojich klientov. V týchto týždňoch zvýšil svoje pokrytie na 80% populácie, pre ktorých je odteraz k dispozícii najmodernejšia LTE sieť.

RTVS odvysiela priamy prenos letu kozmickej lode do vesmíru (VIDEO)

Na stredu 27. mája je naplánovaný štart misie Demo-2 do vesmíru. Od roku 2011, čo bol ukončený program letu raketoplánov do vesmíru, je to prvýkrát čo poletí americká posádka do vesmíru z americkej pôdy na americkom zariadení, ale aj prvýkrát, čo ľudí do vesmíru dopraví súkromná spoločnosť.

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze  (VIDEO)

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela dnes večer so začiatkom o 20:30 ďalšie vydanie spravodajského špeciálu Koronavírus: Mimoriadna relácia.