Smer je definitívne usvedčený z prepojenia na nebezpečného pašeráka drog

11.10.2019 08:36 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Taliansky súd dnes rozhodol, že extrémne blízky človek Smeru Antonino Vadala skončí na 9 rokov vo väzení za pašovanie drog. Smer je tak podľa hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) definitívne usvedčený z prepojenia na drogovú mafiu, a nesie zodpovednosť za predaj drog aj na našom území.

Ako uviedol predseda hnutia OĽANO Igor Matovič, bunka mafie, ktorá zabezpečovala pašovanie drog cez naše územie, dovážala a predávala drogy aj priamo na Slovensku. „Vadala bol dlhé roky extrémne blízkym človekom Smeru. To, že dnes taliansky súd rozhodol, že je vinný a pôjde do väzenia je svedectvom, že strana Smer nie je zodpovedná len za smrť novinára, ktorý písal o ich biznisoch, nie je zodpovedná len za to, že vytvorila netvora Mariána Kočnera, ale je zodpovedná aj za to, že si hýčkala na hrudi pašeráka drog Antonina Vadalu,“ povedal Matovič, podľa ktorého je Smer po dnešku de facto zodpovedný za to, že na Slovensku sa predávali drogy. „Táto strana je zodpovedná za to, že na Slovensku boli drogovo závislé deti i dospelí. Že cez ruky Vadalu sa predávali drogy a zomierali drogovo závislí,“ pokračoval.

Matovič pripomenul, že Vadalovi bolo umožnené, aby si dosadil najbližšieho človeka priamo na Úrad Vlády. „Vadalovi bolo umožnené, aby s ním colné riaditeľstvo uzatváralo zmluvy a aby sídlili v jeho priestoroch,“ upozornil Matovič s tým, že Vadala sa nasadenému talianskemu agentovi sám chválil, že má kúpených ľudí na najvyšších miestach vlády a v strane Smer. „A presne tak sa k nemu aj Smer správal,“ doplnil Matovič.

Aj predseda ústavnoprávneho Výboru NR SR Róbert Madej sa podľa Matoviča neodfotil s Vadalom len tak náhodou. „Madejova firma zastupovala Vadalove firmy a robila im právny servis. Následne sa drogový pašerák Vadala uchádzal o licencie pri výstavbe fotovoltaických elektrární. Čuduj sa svete, že ich získal akurát on, ktorému robil právny servis pán Madej,“ upozornil na ďalšie prepojenie Igor Matovič

Podľa podpredsedu poslaneckého klubu OĽANO Miroslava Sopka nejde v tomto prípade o zlyhania určitých jednotlivcov. „Ide o systém, v ktorom prerástol biznis do politických sfér. Ináč by si nikto taký ako Vadala nemohol dovoliť fungovať. Jeho firma by nikdy nemohla prenajímať priestory okresnému colnému úradu v Michalovciach, a tiež by nikdy nemohlo existovať podozrenie približne zo 120-tisíc podvodov v rámci agrodotácií,“ vyjadril sa Sopko.

Vzťahy A. Vadalu so špičkami štátu a s ďalšími vysoko postavenými štátnymi úradníkmi predstavujú podľa tieňového ministra obrany za OĽANO Jaroslava Naďa reálne bezpečnostné riziko. „Pánovi Jasaňovi bola napriek vzťahom s Vadalom udelená bezpečnostná previerka na prísne tajné. Následne po prevalení kauzy s Vadalom mu ju síce zobrali, no pánovi Hoľkovi, ktorý ho s pánom Vadalom zoznámil, ju nechali. SIS ako aj Vojenské spravodajstvo sú však opäť ticho,“ upozornill Jaroslav Naď a dodal, že podobných prípadov je ešte veľmi veľa.

30 rokov od Nežnej revolúcie: Sú pre mladých ľudí dôležitejšie peniaze alebo sloboda?

Čo znamená pre mladých Slovákov sloboda? Vedia niečo o Nežnej revolúcii a živote pred rokom 1989? A aký je podľa nich vzťah medzi slobodou a peniazmi? Odpovede aj na tieto otázky dal exkluzívny prieskum, ktorý pre Slovenskú sporiteľňu pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie pripravili spoločnosti Insight Diver a G82.

CNN: Trump osobne riadil kampaň proti Bidenovi na Ukrajine

Donald Trump sa vlani v decembri osobne stretol s dvomi podnikateľmi z bývalého ZSSR a poveril ich "tajnou misiou" na Ukrajine, ktorá mala poškodiť povesť prezidentovho volebného soka Joea Bidena.

SodaStream ďakuje za 30 rokov slobody emotívnym videom a špeciálnymi fľašami (VIDEO)

Výrobca prístrojov na domácu perlivú vodu SodaStream si 30. výročie Nežnej revolúcie pripomína limitovanou edíciou fliaš so symbolmi Novembra 1989 pripravenou špeciálne pre slovenský a český trh.

Aký skutočne bol Ernest Hemingway?

Pre mnohých ľudí predstavuje Ernest Hemingway skôr mýtus než človeka z mäsa a kostí. Vie sa o ňom, že bol vojakom, športovcom, vášnivým milencom, emigrantom s, samozrejme, vynikajúcim spisovateľom.

Zomrel režisér trezorového filmu Všetci dobrí rodáci (VIDEO)

Vo veku 93 rokov zomrel režisér, scenárista i odbojár Vojtěch Jasný, autor trezorového filmu Všetci dobrí rodáci. ČTK to z poverenia rodiny oznámil Vítězslav Tichý. Potvrdil to tiež hovorca Slováckeho divadla Josef Kubáník. Uherskohradišťske divadlo to tiež uviedlo na svojom facebooku.

České televízie pripravujú k 30. výročiu revolúcie špeciálne relácie (VIDEO)

České televizní stanice připravují na neděli k 30. výročí začátku sametové revoluce speciální vysílání nebo pořady. Česká televize bude mít několik venkovních studií v centru Prahy.

Magio TV prináša viacero noviniek

Telekom vylepšuje svoju televíznu ponuku: prináša nové kanály v Magio TV, aj filmové a seriálové novinky vo videopožičovni Magio Kino. Zároveň vylepšuje aplikáciu Magio GO, ktorá je dostupná už aj pre Smart TV a prináša nové zaradenie Magio GO TV Box.

Po protestoch Poľska zmení Netflix film o strážcovi v tábore smrti (VIDEO)

Americká spoločnosť Netflix po protestoch Poľska zmení v dokumentárnom filme Diabol od vedľa mapy, v ktorých boli nacistické vyhladzovacie tábory zakreslené na súčasných poľských hraniciach.

Rádio Expres si Nežnú revolúciu pripomenie sériou špeciálnych rozhovorov

V nedeľu 17.novembra dopoludnia odvysiela Expres sedem jedinečných rozhovorov, ktoré pripravili redaktori spravodajstva s priamymi účastníkmi revolúcie, športovcami, hercami a pamätníkmi.

Markíza bude mať špeciálne Na telo aj dokument k 17. novembru (VIDEO)

Televízia Markíza nakrútila pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie pôvodný dokument s názvom NEŽNÁ 30 - CESTA K SLOBODE. Odvysiela ho v nedeľu, 17. novembra 2019, so začiatkom o 20:30.