Kto boli poslanci, ktorých si kupoval Kočner s Haščákom? (VIDEO)

Nahrávka rozhovoru Mariána Kočnera a Dobroslava Trnku je priamym dôkazom toho, ako mafia na Slovensku ovládla štát.

„Ľudia, ktorí mali ísť mafii po krku, boli priamo mafiou uplácaní a korumpovaní,“ uviedol predseda OĽANO Igor Matovič s tým, že z nahrávky vyplýva, že mnohí ľudia o Gorile klamali. „V prvom rade šéf Penty Jaroslav Haščák, ktorý tvrdil, že nahrávka je vymyslená a že je to fikcia. Tento človek klamal, hoci v skutočnosti bol hlavou mafie, ktorá korumpovala štátnych úradníkov, len aby pre seba získala prospech,“ pokračoval.

Podľa Matoviča o Gorile ako ďalší klamal bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. „Nikomu sa nepriznal, že nahrávku Gorily vlastní a že s ňou vydiera páchateľa. Kde inde na svete sa stalo, že by generálny prokurátor vydieral páchateľa korupcie?,“ pýta sa Matovič.

Nahrávka je podľa Matoviča svedectvom o tom, že generálny prokurátor so spolupáchateľmi vydierali páchateľa. „Sú tam jasné svedectvá o korupcii. Z nahrávky sa dozvedáme, že sa okrem policajtov, prokurátorov a sudcov kupovali aj poslanci. Čo viac sa dá ešte kúpiť, aby niekto ovládol štát?,“ pýta sa Matovič s tým, že za takejto situácie by mal ako prvý konať premiér. „Pýtam sa, kde je premiér našej krajiny v takejto situácii? Teraz to nemá byť o tom, že budeme vyzývať prokurátora Trnku na odchod, konať by mal práve premiér Pellegrini,“ vyjadril sa.

Matovič tiež upozornil, že generálny prokurátor Jaromír Čižnár v tejto veci nekonal minimálne 9 mesiacov, a tak bránil tomu, aby Dobroslav Trnka mohol vypovedať pred vyšetrovateľom. „Pán Čižnár, prečo sa správate ako spolupáchateľ a sluha mafie? Čižnár mal psiu povinnosť zbaviť Trnku mlčanlivosti a odstaviť ho od trestných spisov. Namiesto toho je ticho a nekoná,“ vyjadril sa Matovič, podľa ktorého Čižnár robí všetko pre to, aby oddialil stíhanie Dobroslava Trnku.

Matovič sa vrátil aj k voľbe generálneho prokurátora v roku 2010. Hlasy kúpených poslancov podľa neho mohli byť z radov poslancov za Most – Híd. „Myslím si, že to nebol nikto z KDH, určite nie z SaS, a som presvedčený, že to nebol ani nikto z SDKÚ. Šesť poslancov strany Most – Híd vrátane Bélu Bugára pri hlasovaní najprv púšťali všetkých pred seba a išli hlasovať ako poslední. Následne skladali hlasovacie lístky,“ povedal Matovič.

Predseda OĽANO zároveň opätovne vyzval lídrov demokratickej opozície za okrúhly stôl. „Ukážme, že sa dokážeme spolu rozprávať, a že dokážeme prísť s riešeniami a plánom, s ktorým nás môžu ľudia vo voľbách voliť. Pri očiste polície, prokuratúry a súdnictva od korupcie musíme ťahať za jeden povraz,“ dodal.