OĽANO, SaS a Sme Rodina vyzývajú Pellegriniho, aby kvôli mimoriadnej situácii zvolal okrúhly stôl vládnych a opozičných strán

17.10.2019 22:33 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Demokratické opozičné hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), strana Sloboda a Solidarita (SaS) a hnutie Sme Rodina vyzvali premiéra Petra Pellegriniho, aby budúci týždeň zorganizoval okrúhly stôl, na ktorom by koalícia spolu opozíciou našla riešenie v podobe ústavného zákona, ktorým by sa polícia, prokuratúra a súdy očistili od korupcie.

Ak tak premiér Pellegrini neurobí, opozícia je pripravená ho odvolávať, pretože v mimoriadne závažnej situácii nekoná.

Informácie z posledných dní sú podľa predsedu OĽANO Igora Matoviča tak obludné, že v tejto chvíli by mali byť politici naprieč politickým spektrom schopní sadnúť si za jeden stôl. „Ak teraz prijmeme ústavný zákon, ktorý zabezpečí, aby skorumpovaní politici, policajti, sudcovia a prokurátori išli automaticky po prvom podozrení do „karantény“, aby sme nečakali na to, kým budú oficiálne obvinení, tak len vtedy budú ľudia veriť, že nám záleží na Slovensku a spravodlivosti,“ uviedol Matovič s tým, že práve premiér by mal byť hlavným iniciátorom toho, aby štát išiel mafii ostro po krku. „Preto vyzývame premiéra Pellegriniho, aby zorganizoval okrúhly stôl vládnych a opozičných strán, tak aby sme dokopy vytvorili ústavnú väčšinu a prišli s ústavným riešením zákona na očistenie polície, súdov a prokuratúry od skorumpovaných policajtov, sudcov a prokurátorov,“ pokračoval a dodal, že OĽANO, SaS a Sme Rodina sú pripravení byť za takýmto okrúhlym stolom a podporiť spomínaný ústavný zákon.

„Ak sa však Pellegrini vydá cestou alibizmu a zakrývania zločinov Roberta Fica, tak, ako to urobil včera, a nezvolá okrúhly stôl, využijeme naše opozičné právo a zvoláme mimoriadnu schôdzu NR SR na vyslovenie nedôvery, pretože v takto závažnej chvíli nekoná,“ dodal Igor Matovič, ktorý už v utorok na začiatku schôdze v procedurálnom návrhu žiadal, aby NR SR zaviazala Vládu SR, aby v skrátenom legislatívnom konaní boli prijaté legislatívne opatrenia na bezodkladné pozastavenie výkonu funkcie prokurátora a sudcu v prípade, že vznikne dôvodné pochybnosti o ich riadnom výkone funkcie. Tento návrh však neprešiel.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa pripája k výzve voči premiérovi Petrovi Pellegrinimu, aby zvolal okrúhly stôl a tak spoločne s opozíciou hľadal spôsob, ako riešiť skorumpovaných sudcov, prokurátorov či policajtov. „Situácia je mimoriadne vážna a preto musíme konať. Jedným z prvých krokov je okrúhly stôl. Stratili sme akúkoľvek nádej a vieru, že by Robert Fico mohol v tejto veci niečo zmeniť. Naopak, máme silné podozrenia, až dôkazy, že Robert Fico ide v tom s nimi. Počuli sme rôzne nahrávky – aj dávnejšie, ako zháňal peniaze vlastnou hlavou. Včera sme mali možnosť počuť, ako sa priznáva, že strana Smer je financovaná z čiernych peňazí, ktoré on pokútne zháňal. Musíme mať silu, aby sme našu spoločnosť dokázali očistiť. Chcem veriť, že Peter Pellegrini pochopí, ktorá strana je tá správna a čo musí robiť,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Richard Sulík zároveň dúfa, že Peter Pellegrini prestane so smiešnou obhajobou Roberta Fica. „Spravíme všetko pre to, aby sme očistili naše súdnictvo, ktoré je kompletne prehnité. Občania dnes môžu vidieť, že sa opozícia dokáže spojiť a to žiadame aj od Petra Pellegriniho. Čestné sily musia udávať tón a spolupracovať. Vyzývame Petra Pellegriniho, aby spravil správnu vec a zvolal okrúhly stôl, pri ktorom dohodneme konkrétne riešenia,“ povedal Richard Sulík s tým, že v pondelok bude ďalšie stretnutie demokratickej opozície na základe jeho iniciatívy.

Podľa predsedu hnutia Sme Rodina Borisa Kollára ľudia volajú po zmene. „Máme tu taký pretlak stále nových a nových káuz, že zmena už musí prísť. Je dôležité, aby prišli politici, ktorí nebudú vnímať ľudí cez svoju peňaženku a ako ich dobre okradnúť. Dôležité je, aby prišli politici, ktorí sa na ľudí budú pozerať srdcom, a ktorí sa vedia vcítiť do ich existenčných každodenných problémov. Musíme vrátiť ľuďom dôveru v spravodlivosť, musíme túto kauzu vysvetliť. Nemôžeme ju opäť zamiesť pod koberec,“ uzavrel Kollár.

Bill Gates nepovedal, že vakcína COVID-19 môže zabiť takmer milión ľudí

Jedným z hlavných terčov koronovírusových hoaxov je americký miliardár Bill Gates, ktorý sa rozhodol investovať milióny do boja s pandémiou.

Na trh prichádza nová služba HBO Max

Na rastúci trh sa streamovacími službami prichádza nový hráč - spoločnosť HBO Max. Od stredy ponúkne mediálny obsah firmy WarnerMedia, rovnako ako vlastné nové programy, ale aj staršie obľúbené seriály, napríklad South Park alebo Priatelia.

Ako stíhali najhľadanejšieho zločinca na svete

Dvaja agenti pridelení ku kolumbijsko-americkému pátraciemu oddielu Bloque de Búsqueda, ktorý mal za úlohu skoncovať s Escobarovou hrôzovládou.Steve Murphy a Javier F. Pena.

Facebook: Do desiatich rokov môže polovica zamestnancov pracovať doma

Americká internetová spoločnosť Facebook plánuje vplyvom pandémie viac využívať prácu z domova.

Za letáky velebiace smrť vojakov uložil súd polročnú podmienku

Jiřímu Kopřivovi, ktorý v centre Prahy vylepil letáky oslavujúce smrť českých vojakov v Afganistane, uložil dnes súd polročný podmienečný trest za schvaľovanie trestného činu a za podnecovanie. Verdikt nie je právoplatný, prokurátor sa obratom odvolal. Pre muža žiadal päťročné väzenie za podporu a propagáciu terorizmu. Kopřiva uviedol, že je zásadným odporcom násilia a že jeho cieľom bolo vyjadriť nesúhlas s vojenským konfliktom v Afganistane, nie podporovať terorizmus.

Festival Atmosféra bude - ale až v roku 2021. Čo so zakúpenou vstupenkou?

Organizátori sa rozhodli presunúť deviaty ročník festivalu na leto 2021.

Deti zabitého novinára odpustili otcovým vrahom

Deti saudskoarabského novinára Džamala Chášukdžího zavraždeného v roku 2018 dnes oznámili, že otcovým vrahom odpustili. Novinár, ktorý kritizoval saudskoarabských predstaviteľov, bol zabitý na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule a jeho telo sa nenašlo.

Cenzúra v Poľsku: Populárnu pieseň o známom politikovi stiahli z vysielania (VIDEO)

Pesnička populárneho poľského speváka o privilégiách šéfa vládnej strany Jaroslawa Kaczyńského sa dostala až na vrchol hitparády populárnej stanice verejnoprávneho poľského rozhlasu Trojka, ale potom náhle zmizla. Rozhlas obviňujú z cenzúry, hrozia odchody novinárov aj bojkot časti umelcov. Pesnička sa stala hitom, na internete má seďem miliónov zhliadnutí.

Novým hovorcom SaS je bývalý redaktor Parlamentných listov

Strana Sloboda a solidarita má nového hovorcu.

Výzva osobností parlamentu a vláde: Nedopustíme okliešťovanie ľudských práv a základných demokratických hodnôt

Mnohí verejní činitelia a činiteľky už roky dávajú najavo, že ľudské práva ani svoje zodpovednosti v tejto oblasti neberú vážne. Nedávno väčšina poslancov a poslankýň NR SR s jasne prejaveným dešpektom k ľudským právam odmietla zobrať na vedomie správu verejnej ochrankyne práv, v ktorej informovala o nedostatkoch a potrebe ich nápravy. Hoci „nezobratie na vedomie“ nemá zásadnejšiu právnu relevanciu, odhaľuje podstatnú skutočnosť: porušovanie ústavou garantovaných práv a slobôd pre väčšinu poslancov a poslankýň nič neznamená.