Matovič zverejnil komunikáciu Glváča s Kočnerom. Vyplýva z nej, že Glváč je súčasťou organizovaného zločinu (CELÝ PREPIS)

Predseda hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič zverejnil celý prepis komunikácie podpredsedu NR SR Martina Glváča a Mariána Kočnera, obžalovaného z objednania vraždy novinára Jána Kuciaka. Podľa Matoviča je to pohľad do fungovania mafie a zároveň dôkaz, že Martin Glváč (SMER-SD) je súčasťou organizovaného zločinu.

Z komunikácie jasne vyplýva, že Martin Glváč klamal, keď pred dvomi dňami tvrdil, že s Kočnerom sa naposledy stretol v januári 2012. „Len z tejto jednej komunikácie cez Viber je zrejmé, že Kočner s Glváčom sa stretli aj v rokoch 2014 - 2016, a to minimálne štyrikrát. Martin Glváč vedome klamal, že sa s Kočnerom za posledných 7 rokov nestretol,“ uviedol líder OĽANO.

Glváč s Kočnerom komunikovali napríklad o tom, že Kočner si mal nominovať svojho človeka za zástupcu riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). „Kočner teda neovládal len políciu, prokuratúru, súdnictvo, mal svoju opičku na ministerstve, a tiež svojich novinárov, ktorí pre neho písali na objednávku, ale mal aj svojho človeka na poste zástupcu riaditeľa SIS. Najobludnejšie na tom je, že Martin Glváč o tom vedel, a z komunikácie vyplýva, že mu k tomu aj sám dopomohol,“ upozornil Matovič.

Matovič tiež uviedol, že Glváč na žiadosť Kočnera, deň pred vymenovaním Dušana Páteka za viceprezidenta Finančnej správy, zorganizoval stretnutie v kancelárii prezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho. „Dušan Pátek, človek, ktorý ako riaditeľ Daňového úradu v Bratislave odobril Bašternákove podvody s nadmerným odpočtom DPH a zatváral si pred nimi oči, za odmenu bol povýšený na 1. viceprezidenta finančnej správy,“ vyjadril sa Matovič.

Z komunikácie podľa Matoviča takisto vyplýva, že Glváč vybavoval pre Kočnera viacero stretnutí s kľúčovými ľuďmi vo vedení štátnych úradov, kam Smer alebo priamo Glváč dosadili svojich nominantov. „Glváč robil sluhu mafiánovi Kočnerovi na to, aby mu otváral dvere u kľúčových ľudí v štátnych orgánoch. Inak povedané, zabezpečoval mu protekciu u týchto ľudí,“ povedal Matovič s tým, že Glváč takisto vynášal informácie zo spisov a podával ich mafiánovi Kočnerovi. S Kočnerom sa Glváč bavil aj krátko po voľbách, a už dva dni po voľbách presne vymenoval zostavenie budúcej vládnej koalície.

„Komunikácia Kočnera s Glváčom je pohľad do skorumpovaného zákulisia skazeného podpredsedu parlamentu Martina Glváča, ktorý bez hanby predstúpil pred médiá, a povedal, že sa naposledy stretol s Kočnerom v roku 2012. V skutočnosti len z tejto jednej komunikácie je zrejmé, že sa stretávali viackrát aj potom, a máme v nej kvantum dôkazov, že Kočnerovi vyšiel v ústrety v každej jednej požiadavke,“ povedal Igor Matovič. „Spoločne manipulovali výberové konania, spoločne dohadovali, že človek, ktorý si zatváral oči nad podvodmi Ladislava Bašternáka, bude za odmenu povýšený,“ pokračoval.

„Táto komunikácia je pohľad do fungovania mafie, a je dôkazom, že podpredseda NR SR Martin Glváč je súčasťou organizovaného zločinu, pretože vedel o páchaní trestnej činnosti, kryl ju a vybavoval. Pevne verím, že 29. februára sa toto domino definitívne rozpadne,“ uzavrel Matovič.