Finančná správa má na krku megaškandál. Podvodníkom uľahčuje okrádanie štátu

04.11.2019 15:33 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Finančná správa vypustila deravý softvér, vďaka ktorému môžu podvodníci ešte viac okradnúť štát. OĽANO vyzýva premiéra Petra Pellegriniho a ministra financií Ladislava Kamenického, aby okamžite vyvodili zodpovednosť.

Finančná správa má na krku megaškandál. Riešenie, ktoré malo vybrať viac daní do rozpočtu, sa práve ukázalo ako deravé. Štát doslova ponúka nástroj pre podvodníkov, vďaka ktorému môžu ešte viac okrádať štát. „Vždy, keď táto vláda pripraví nejaké riešenie, sprevádza ho škandál. Je to tak aj v prípade systému e-kasa, ktorá by mala online evidovať tržby a zasielať ich na Finančnú správu. Dnes sme sa však dozvedeli, že systém je deravý. Celé toto opatrenie, ktoré malo priniesť vyšší výber daní, môže pripraviť občanov o ďalšie stovky miliónov eur,“ upozornil tieňový minister financií a hospodárstva Eduard Heger.

OĽANO tak reagovalo na zistenia Investigatívneho centra Jána Kuciaka, ako sa dá obísť systém, ktorý mal chrániť zapisovanie tržieb. „Veľmi rýchlo nainštalovali tzv. emulátor, ktorý vyradí z prevádzky chránené dátové úložisko, a kasa funguje bez toho, aby zapisovala údaje. Dokonca ich nemusí ani posielať na finančnú správu a vie vydať pokladničný blok, ktorý je identický s originálom,“ vysvetlil Heger s tým, že ak si aj chce zákazník v aplikácii „Over si doklad“ overiť, či blok bol zaregistrovaný na finančnej správe, dostane informáciu, že doklad ešte nie je zaevidovaný.„Zákon totiž dovoľuje, že ak je pokladňa offline, tak musí doposlať doklad do 48 hodín. Predajca sa môže ohradiť že má výpadok internetu a že sa to zaregistruje do 48 hodín. Budú si zákazníci po 48 hodinách overovať doklad? Určite nie!,“ pokračoval Heger.

OĽANO už pred spustením e-kasy upozorňovalo na hrozby a nedostatky systému. „Predložili sme návrh zákona, ktorý riešil vtedajšie opatrenie a mal znížiť dieru v systéme, ktorý chcela riešiť finančná správa. Samozrejme, zhodili ho zo stola a priniesli na trh riešenie, ktoré bude v skutočnosti ešte viac okrádať štátny rozpočet,“ vyjadril sa Heger, podľa ktorého vytvorený systém vyhovuje ďalším ľuďom, akými sú Kočner, Bašternák a podobní.

Expert na ekonomiku a podnikanie Peter Kremský upozorňuje, že na konci dňa štát príde nielen o DPH, ale aj o dane z príjmov právnických osôb, keďže podnikateľ si zníži tržby a prizná nižší zisk. „Je hanbou štátu, že na možnosť obídenia systému museli prísť opäť novinári, a nie polícia alebo samotná finančná správa. Podobne ako pri Bašternákovi a Kočnerovi, aj vtedy na ich podvody museli najprv prísť novinári, a úrady to začali riešiť až po tlaku médií a opozície,“ uviedol Kremský, ktorý považuje takúto nečinnosť inštitúcií za obrovský problém. „V každej krajine existujú podvodníci, ale v každej slušnej krajine štátne orgány bojujú s podvodníkmi,“ pokračoval. "Na Slovensku však firma, ktorá v oblasti dodávky fiškálnych pamätí nikdy nepodnikala, navyše je spájaná s prepojením na manažérov Finančnej správy, ale ešte za podozrivých okolností dostane zvýhodnenie pri dodávke modulov."

„Vyzývame hlavne prezidentku finančnej správy, aby okamžite predstavila opatrenia, akými chce zabrániť daňovým únikom, ktoré poskytuje tento systém. Zároveň vyzývame premiéra Pellegriniho a ministra financií Ladislava Kamenického, aby vyvodil zodpovednosť. Takýto systém nemal byť uvedený do života, na čo sme poukazovali my, ako aj odborná verejnosť. Dnes sa toto riziko potvrdilo a je za to zodpovedná finančná správa,“ dodal Eduard Heger.

RTVS odvysiela priamy prenos letu kozmickej lode do vesmíru (VIDEO)

Na stredu 27. mája je naplánovaný štart misie Demo-2 do vesmíru. Od roku 2011, čo bol ukončený program letu raketoplánov do vesmíru, je to prvýkrát čo poletí americká posádka do vesmíru z americkej pôdy na americkom zariadení, ale aj prvýkrát, čo ľudí do vesmíru dopraví súkromná spoločnosť.

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze  (VIDEO)

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela dnes večer so začiatkom o 20:30 ďalšie vydanie spravodajského špeciálu Koronavírus: Mimoriadna relácia.

Ale bolo to na internete! Príručka na ochranu pred internetovými hoaxami a klamstvami

Vďaka internetu sú dnes informácie dostupné rýchlejšie, než kedykoľvek predtým. To je určite dobrá vec, no správ môže byť niekedy až priveľa.

Expres odvysiela Radio Rave - exkluzívny live set najúspešnejších svetových dídžejov

Rádio Expres exkluzívne odvysiela najväčšiu európsku house párty Radio Rave s najúspešnejšími svetovými dídžejmi súčasnosti.

Bill Gates nepovedal, že vakcína COVID-19 môže zabiť takmer milión ľudí

Jedným z hlavných terčov koronovírusových hoaxov je americký miliardár Bill Gates, ktorý sa rozhodol investovať milióny do boja s pandémiou.

Na trh prichádza nová služba HBO Max

Na rastúci trh sa streamovacími službami prichádza nový hráč - spoločnosť HBO Max. Od stredy ponúkne mediálny obsah firmy WarnerMedia, rovnako ako vlastné nové programy, ale aj staršie obľúbené seriály, napríklad South Park alebo Priatelia.

Ako stíhali najhľadanejšieho zločinca na svete

Dvaja agenti pridelení ku kolumbijsko-americkému pátraciemu oddielu Bloque de Búsqueda, ktorý mal za úlohu skoncovať s Escobarovou hrôzovládou.Steve Murphy a Javier F. Pena.

Facebook: Do desiatich rokov môže polovica zamestnancov pracovať doma

Americká internetová spoločnosť Facebook plánuje vplyvom pandémie viac využívať prácu z domova.

Za letáky velebiace smrť vojakov uložil súd polročnú podmienku

Jiřímu Kopřivovi, ktorý v centre Prahy vylepil letáky oslavujúce smrť českých vojakov v Afganistane, uložil dnes súd polročný podmienečný trest za schvaľovanie trestného činu a za podnecovanie. Verdikt nie je právoplatný, prokurátor sa obratom odvolal. Pre muža žiadal päťročné väzenie za podporu a propagáciu terorizmu. Kopřiva uviedol, že je zásadným odporcom násilia a že jeho cieľom bolo vyjadriť nesúhlas s vojenským konfliktom v Afganistane, nie podporovať terorizmus.

Festival Atmosféra bude - ale až v roku 2021. Čo so zakúpenou vstupenkou?

Organizátori sa rozhodli presunúť deviaty ročník festivalu na leto 2021.