Finančná správa má na krku megaškandál. Podvodníkom uľahčuje okrádanie štátu

04.11.2019 15:33 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Finančná správa vypustila deravý softvér, vďaka ktorému môžu podvodníci ešte viac okradnúť štát. OĽANO vyzýva premiéra Petra Pellegriniho a ministra financií Ladislava Kamenického, aby okamžite vyvodili zodpovednosť.

Finančná správa má na krku megaškandál. Riešenie, ktoré malo vybrať viac daní do rozpočtu, sa práve ukázalo ako deravé. Štát doslova ponúka nástroj pre podvodníkov, vďaka ktorému môžu ešte viac okrádať štát. „Vždy, keď táto vláda pripraví nejaké riešenie, sprevádza ho škandál. Je to tak aj v prípade systému e-kasa, ktorá by mala online evidovať tržby a zasielať ich na Finančnú správu. Dnes sme sa však dozvedeli, že systém je deravý. Celé toto opatrenie, ktoré malo priniesť vyšší výber daní, môže pripraviť občanov o ďalšie stovky miliónov eur,“ upozornil tieňový minister financií a hospodárstva Eduard Heger.

OĽANO tak reagovalo na zistenia Investigatívneho centra Jána Kuciaka, ako sa dá obísť systém, ktorý mal chrániť zapisovanie tržieb. „Veľmi rýchlo nainštalovali tzv. emulátor, ktorý vyradí z prevádzky chránené dátové úložisko, a kasa funguje bez toho, aby zapisovala údaje. Dokonca ich nemusí ani posielať na finančnú správu a vie vydať pokladničný blok, ktorý je identický s originálom,“ vysvetlil Heger s tým, že ak si aj chce zákazník v aplikácii „Over si doklad“ overiť, či blok bol zaregistrovaný na finančnej správe, dostane informáciu, že doklad ešte nie je zaevidovaný.„Zákon totiž dovoľuje, že ak je pokladňa offline, tak musí doposlať doklad do 48 hodín. Predajca sa môže ohradiť že má výpadok internetu a že sa to zaregistruje do 48 hodín. Budú si zákazníci po 48 hodinách overovať doklad? Určite nie!,“ pokračoval Heger.

OĽANO už pred spustením e-kasy upozorňovalo na hrozby a nedostatky systému. „Predložili sme návrh zákona, ktorý riešil vtedajšie opatrenie a mal znížiť dieru v systéme, ktorý chcela riešiť finančná správa. Samozrejme, zhodili ho zo stola a priniesli na trh riešenie, ktoré bude v skutočnosti ešte viac okrádať štátny rozpočet,“ vyjadril sa Heger, podľa ktorého vytvorený systém vyhovuje ďalším ľuďom, akými sú Kočner, Bašternák a podobní.

Expert na ekonomiku a podnikanie Peter Kremský upozorňuje, že na konci dňa štát príde nielen o DPH, ale aj o dane z príjmov právnických osôb, keďže podnikateľ si zníži tržby a prizná nižší zisk. „Je hanbou štátu, že na možnosť obídenia systému museli prísť opäť novinári, a nie polícia alebo samotná finančná správa. Podobne ako pri Bašternákovi a Kočnerovi, aj vtedy na ich podvody museli najprv prísť novinári, a úrady to začali riešiť až po tlaku médií a opozície,“ uviedol Kremský, ktorý považuje takúto nečinnosť inštitúcií za obrovský problém. „V každej krajine existujú podvodníci, ale v každej slušnej krajine štátne orgány bojujú s podvodníkmi,“ pokračoval. "Na Slovensku však firma, ktorá v oblasti dodávky fiškálnych pamätí nikdy nepodnikala, navyše je spájaná s prepojením na manažérov Finančnej správy, ale ešte za podozrivých okolností dostane zvýhodnenie pri dodávke modulov."

„Vyzývame hlavne prezidentku finančnej správy, aby okamžite predstavila opatrenia, akými chce zabrániť daňovým únikom, ktoré poskytuje tento systém. Zároveň vyzývame premiéra Pellegriniho a ministra financií Ladislava Kamenického, aby vyvodil zodpovednosť. Takýto systém nemal byť uvedený do života, na čo sme poukazovali my, ako aj odborná verejnosť. Dnes sa toto riziko potvrdilo a je za to zodpovedná finančná správa,“ dodal Eduard Heger.

Sudkyňa Maruniaková, ktorá pomohla Kočnerovi, utekala pred novinármi (VIDEO)

Pred osobitnú komisiu Súdnej rady sa dnes postavili štyria sudcovia, ktorí sa spomínajú v Kočnerovej Threeme. Prišla aj Zuzana Maruniaková, ktorá rozhodla v prospech Mariana Kočnera a prisúdila mu vyše osemmiliónovú zmenku proti televízii Markíza, bez toho, aby vôbec skúmala podpis Pavla Ruska. Maruniakovú celý čas riadila Jankovská.

Šíri sa deepfake video, v ktorom sa Čaputová mení na Harabina (VIDEO)

Tento týždeň bola prezidentka Zuzana Čaputová hosťom zábavnej relácie televízie JOJ Inkognito.

V súvislosti so štátnym smútkom mení RTVS vysielanie

RTVS počas štátneho smútku za obete stredajšej tragickej havárie autobusu, v piatok 15. novembra medzi 8:00 a 20:00, upraví televízne vysielanie.

Marek Hamšík a jeho kniha Neapolská odysea

Toto je jeho cesta. Odmalička miloval loptu a napokon sa dostal do špičkového talianskeho mužstva, vďaka ktorému vystúpil na vrchol. Marek Hamšík a jeho kniha Neapolská odysea. Vyznal sa v nej z nadštandardnej vernosti klubu. A hoci od februára 2019 je už hráčom čínskeho klubu Ta-lien I-fang, Neapol navždy zostane jeho láskou...

Európsky parlament ponúka stáže venované pamiatke Jána Kuciaka

Európsky parlament začal tento týždeň ponúkať stáže, ktoré sú venované pamiatke slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Prví Kuciakovi stážisti nastúpia do EP v marci 2020.

Súťaž Marketér roka 2019 pozná nominovaných

Združenie Ľudia z marketingu, ktoré zastupuje zadávateľov reklamy na Slovensku, vybralo zo všetkých nominácií 3 marketérov, z ktorých jeden získa ocenenie Marketér roka a bude reprezentovať Slovensko v súťaži GLOBAL MARKETER OF THE YEAR.

Denník Financial Times prvýkrát povedie šéfredaktorka

Britský denník Financial Times (FT) od januára prvýkrát za jeho viac ako 130 ročnú históriu pôsobenia povedie žena.

Výstredný komentátor ostal bez práce po tom, ako kritizoval prisťahovalcov (VIDEO)

Kanadský hokejový komentátor Don Cherry prišiel o prácu v televíznej a rozhlasovej spoločnosti SportsNet. Prepustila ho po tom, čo osemdesiatpäťročný excentrik v sobotňajšom dieli tradičnej relácie Coach 's Corner (Trénerov kútik) kritizoval prisťahovalcov, že v Deň spomienok, ktorý je v Kanade obdobou Dňa vojnových veteránov, nenosia kvet vlčieho maku, ktorý je celosvetovým symbolom pocty vojnovým hrdinom.

Analytici zmapovali internetové operácie ruskej vojenskej rozviedky

Ruská vojenská rozviedka známa pod skratkou GRU aktualizovala metódy zavedené v dobe studenej vojny a snaží sa ovplyvňovať verejnú mienku vo svete pomocou virtuálnych novinárov a fiktívnych mediálnych organizácií či výskumných ústavov. Jej internetové operácie sa zároveň líšia od postupov propagandistickej Agentúry pre výskum internetu (AII).

Nové O2 SMART Paušály majú už aj viaceré osobnosti. Vyskladali si ich po svojom (VIDEO)

O2 predstavilo 4. novembra nové revolučné O2 Paušály. Do nich pridalo okrem veľkých objemov dát aj vybrané služby prémiového obsahu ako je HBO GO, O2 TV, hudobnú streamovaciu službu Tidal s najväčšou databázou hudobných singlov, či predplatné denníkov SME a Denníka N, a to v cene paušálu podľa výberu zákazníka. Okrem tradičnej marketingovej kampane O2 pracuje aj so samostatnou online kampaňou.