SaS: Slovenská samospráva potrebuje nevyhnutnú zmenu

07.11.2019 12:20 | Tlačové správy | TS SaS

Postavenie Bratislavy ako hlavného mesta si podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) zaslúži oveľa väčšiu pozornosť.

Strana tak súhlasí s analýzou NKÚ k reforme samosprávy, že model prijatý na začiatku 90. rokov minulého storočia je prežitý a že vynakladanie verejných prostriedkov v hlavnom meste je neefektívne a nezodpovedá svetovému a európskemu trendu.

„Ide o ďalší dôkaz, ktorý potvrdzuje faktami a číslami, že slovenská samospráva potrebuje zmenu a to nielen, čo sa týka financovania, ale aj čo sa týka kompetencií alebo usporiadania územných celkov. Je nevyhnutné, aby sa budúca vláda tejto téme venovala a aby sa téma reformy samosprávy dostala z roviny škriepok medzi štátom a samosprávou o financovaní k odbornej diskusii. Prioritou tak bude zefektívniť využívanie verejných prostriedkov,“ uviedla Monika Filipová, ktorá vo voľbách 2020 kandiduje za stranu SaS.

Strana SaS podporuje vytvorenie odbornej platformy pre reformu samosprávy, kde by mali byť zúčastnení experti zo štátnych inštitúcií, združení, mimovládneho a akademického sektora. „Je nevyhnutný kompromis k systémovým zmenám, ktoré vyžaduje zmena spoločenských pomerov. Navyše, je dôležité zmeniť postavenie Bratislavy, nielen jej formálne postavenie ako hlavného mesta, ale zmeniť aj dostatočné finančné krytie a kompetencie. Konkrétne súhlasíme s tým, že Bratislava potrebuje zmeniť systém prerozdeľovania jednotlivých daňových výnosov,“ uzavrela Monika Filipová.

Európsky parlament ponúka stáže venované pamiatke Jána Kuciaka

Európsky parlament začal tento týždeň ponúkať stáže, ktoré sú venované pamiatke slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Prví Kuciakovi stážisti nastúpia do EP v marci 2020.

Súťaž Marketér roka 2019 pozná nominovaných

Združenie Ľudia z marketingu, ktoré zastupuje zadávateľov reklamy na Slovensku, vybralo zo všetkých nominácií 3 marketérov, z ktorých jeden získa ocenenie Marketér roka a bude reprezentovať Slovensko v súťaži GLOBAL MARKETER OF THE YEAR.

Denník Financial Times prvýkrát povedie šéfredaktorka

Britský denník Financial Times (FT) od januára prvýkrát za jeho viac ako 130 ročnú históriu pôsobenia povedie žena.

Výstredný komentátor ostal bez práce po tom, ako kritizoval prisťahovalcov (VIDEO)

Kanadský hokejový komentátor Don Cherry prišiel o prácu v televíznej a rozhlasovej spoločnosti SportsNet. Prepustila ho po tom, čo osemdesiatpäťročný excentrik v sobotňajšom dieli tradičnej relácie Coach 's Corner (Trénerov kútik) kritizoval prisťahovalcov, že v Deň spomienok, ktorý je v Kanade obdobou Dňa vojnových veteránov, nenosia kvet vlčieho maku, ktorý je celosvetovým symbolom pocty vojnovým hrdinom.

Analytici zmapovali internetové operácie ruskej vojenskej rozviedky

Ruská vojenská rozviedka známa pod skratkou GRU aktualizovala metódy zavedené v dobe studenej vojny a snaží sa ovplyvňovať verejnú mienku vo svete pomocou virtuálnych novinárov a fiktívnych mediálnych organizácií či výskumných ústavov. Jej internetové operácie sa zároveň líšia od postupov propagandistickej Agentúry pre výskum internetu (AII).

Nové O2 SMART Paušály majú už aj viaceré osobnosti. Vyskladali si ich po svojom (VIDEO)

O2 predstavilo 4. novembra nové revolučné O2 Paušály. Do nich pridalo okrem veľkých objemov dát aj vybrané služby prémiového obsahu ako je HBO GO, O2 TV, hudobnú streamovaciu službu Tidal s najväčšou databázou hudobných singlov, či predplatné denníkov SME a Denníka N, a to v cene paušálu podľa výberu zákazníka. Okrem tradičnej marketingovej kampane O2 pracuje aj so samostatnou online kampaňou.

Kočnerova Threema: Kočnerovým človekom mal byť aj Ivan Čeredejev

Sieť novinárov, ktorú mal využívať Marian Kočner a jeho komando, sa rozrastá.

Polícia: Podozrenia z otravy novinárky, ktorá náhle zomrela, sa nepotvrdili

Obvinený z vraždy novinára Jána Kuciaka Zoltán Andruskó vyslovil na začiatku roka podozrenie, že redaktorka RTVS mohla byť otrávená vraždiacim komandom, ktoré stojí za vraždou Kuciaka.

Inkognito so Zuzanou Čaputovou malo historický rekord (VIDEO)

Špeciálny diel zábavnej relácie televízie JOJ Inkognito, ktorý odvysielala televízia v pondelok večer, dosiahol podľa JOJ hneď dva rekordy.

Operátor upozorňuje na podvodné telefonáty, útočia na city

Mobilný operátor 4ka zachytil včera vôbec najmasívnejší pokus o podvodné volania zo zahraničia.