Tunel v tuneli Višňové: NDS kryje ďalšiu zlodejinu a úmyselne zavádza

15.11.2019 12:42 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Takto sa kradne na Višňovom! Národná diaľničná spoločnosť zaplatila za 6 kusov kovových mreží 235 tisíc eur. Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) podalo podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, a tiež trestné oznámenie pre podozrenie z nehospodárneho nakladania so štátnym majetkom.

Ako uviedol tieňový minister dopravy za hnutie OĽANO Ján Marosz, NDS si po odchode zhotoviteľa stavby tunela Višňové Salini Impregilo-Dúha objednala na zabezpečenie tunela osadenie kovových mreží. „Zákon o verejnom obstarávaní však NDS obišla tak, že zákazku rozdelila na dve časti. Len za projekt zaplatila 25 tisíc eur. Podľa prvej objednávky zaplatila za 6 kusov mreží 141 tisíc eur, a následne vystavili ešte druhú objednávku na ďalších 69 tisíc eur,“ uviedol J. Marosz s tým, že každý normálny človek by za takéto mreže spolu s osadením nikdy nedal 235 tisíc eur.

NDS síce tvrdí, že okrem mreží si doobjednali rôzne poklopy, čerpadlá, elektrocentrály a podobne. „Páni z NDS si zrejme myslia, že sme všetci na hlavu. Podľa našich informácií priamo zo stavby sa v tuneli nič nemontovalo. Zároveň, takéto niečo sa ani nemôže montovať bez projektu v projekte, ktorý si NDS nechala vypracovať nebolo žiadne montovanie iných vecí ako sú mreže,“ vysvetlil Marosz.

OĽANO oslovilo viaceré firmy, ktoré sa zaoberajú výrobou obdobných zámočníckych výrobkov a brán. Na základe projektovej dokumentácie urobili kvalifikovaný odhad výroby a osadenia kovových zábran v počte 6 ks (4 väčšie a 2 menšie) na sumu asi 23-tisíc EUR. „Cena železa je 90 centov za kilo, plus robota je asi 1,50 eura za kilo, ak pripočítame náter bez zinkovania, vyjde nám suma za všetky mreže 23-tisíc EUR. Čo urobí Most-Híd na čele s Bugárom a jeho ministrom Érsekom? Vynásobí túto sumu 10 krát a toľko zaplatí. Toto oni robili v tom tuneli pri všetkom,“ vypočítal líder hnutia OĽANO Igor Matovič.

Zároveň však upozornil, že toto zďaleka nie je vrchol ľadovca. Zarážajúce podľa neho je, že vláda zaplatila za mreže dvakrát! „Zaplatili za mreže 10-násobok skutočnej hodnoty, ale predtým zaplatili Remetovi, respektíve pôvodnému zhotoviteľovi 25 miliónov eur, aby zabezpečil tunel. Čo prvé je zabezpečenie tunela? Jasné, že osadiť mreže, aby doňho nikto nevošiel. Čiže raz to bolo zaplatené človeku, ktorý nezvládol výstavbu tunela, zo stavby odišiel a potom za niečo, čo už raz zaplatené bolo, objednajú to znova a miesto 23-tisíc, zaplatia 10 násobok ceny, teda 235-tisíc. Toto je učebnicový podvod! Takto bude Smer, SNS aj Most-Híd kradnúť až do volieb,“ zdôraznil Matovič.

OĽANO tiež upozornilo, že firma Repase, ktorá dostala predmetnú zákazku, má podľa dostupných informácií dlhy a nedoplatky voči štátu. Zákon o verejnom obstarávaní však zakazuje zadávať zákazky takýmto firmám. Zároveň hnutie upozornilo na zvláštne personálne pozadie firmy, v ktorej pôsobí syn bývalého sudcu Najvyššieho súdu, ktorý je povolaním advokát.

Aj podľa tieňového ministra financií za hnutie OĽANO Eduarda Hegera ide o učebnicový podvod. „Národná diaľničná spoločnosť momentálne predvádza absolútnu zlodejinu a premiér Pellegrini si to nevšíma. Napriek tomu, že diaľničiari zaplatili za zabezpečenie diela 25 miliónov eur, momentálne platia ďalšie státisíce eur rôznym firmám. Toto je tunelovanie tunela Višňové v priamom prenose,“ vyjadril sa Heger a dodal: „Kvôli takýmto plytvaniam sa naši občania nemôžu dočkať kvalitných ciest, aby sa mohli pohodlne dopravovať po Slovensku. Je to zlyhanie vlád Roberta Fica a aj súčasnej vlády. Hnutie OĽANO bude naďalej presadzovať odporúčania útvaru Hodnota za peniaze, aby sa takéto podvody už viac nediali.“

Skylink zvyšuje ceny niektorých služieb

Prevádzkovateľ satelitnej platformy Skylink, spoločnosť M7 Group od 1. 3. 2020 mení cenník.

Nové paušály SLOBODA+ s dátami skutočne na celom Slovensku

Mobilný operátor 4ka odteraz bude ešte výhodnejší a jednoduchší. Natrvalo ruší rozdielne objemy dát v rôznych sieťach, vďaka čomu bude jeho ponuka rovnako výhodná pre tých, ktorí sa pohybujú v jej pokrytí, alebo v pokrytí jej obchodného partnera. Toto skvalitnenie ponuky prinesie väčší komfort zákazníkom a paradoxne, bude znamenať aj úsporu v ich peňaženkách.

Stovky osobností podpísali výzvu proti zneužívaniu kresťanstvských hodnôt Harabinom či kotlebovcami

Viaceré kresťanské organizácie a osobnosti podpísali v týchto dňoch otvorenú výzvu proti spôsobom kampane politických strán, hlavne ĽSNS a strany Vlasť Štefana Harabina, ktoré zneužívajú kresťanské hodnoty na šírenie dezinformácií, nenávisti a strachu. Pod iniciatívou Kresťania proti nenávisti je takmer 700 podpisov.

V predvolebnom dueli sa proti sebe posadia aj dvaja bratranci (VIDEO)

Televízia TA3 chystá pred parlamentnými voľbami sériu televíznych debát.

Vydavateľstvo Pravdy oznámilo meno šéfredaktora

Pred pol rokom odišla z vedenia Pravdy dlhoročná šéfredaktorka Nora Slišková. Od 1. júla bol poverený vedením Jakub Prokeš.

Je tu rok 2020. Na čo všetko sa môžu tešiť hráči počítačových hier?

Rok 2020 bude veľký. Vývojárske štúdiá už dokončujú práce na viacerých veľkých projektoch, ktoré nepochybne potešia každého, kto má doma PC, Xbox alebo PlayStation. Na množstvo ťahákov sa navyše môžeme tešiť už v prvej polovici roka!

Martin Daňo má na krku ďalšie obvinenie za útoky na novinárku

Kontroverzný youtuber Martin Daňo, tohto času zadržaný vo väzbe, má na krku ďalšie obvinenie.

Haščák poprel, že by vedel o chystanej vražde Kuciaka

Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák dnes na súde odmietol, že by mu Marian Kočner, ktorý čelí obžalobe z objednania vraždy novinára Jána Kuciaka, písal o príprave fyzickej likvidácie niekoho.

Generálny riaditeľ BBC odstúpi z funkcie

Generálny riaditeľ britskej verejnoprávnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti BBC Tony Hall dnes oznámil, že tento rok v lete po siedmich rokoch odstúpi z funkcie.

Výtvarník Kalmus jedol počas Haščákovho brífingu banán (VIDEO)

Výtvarníkovi Petrovi Kalmusovi sa počas brífingu šéfa Penty Jaroslava Haščáka podaril neobvyklý performance.