Tunel v tuneli Višňové: NDS kryje ďalšiu zlodejinu a úmyselne zavádza

15.11.2019 12:42 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Takto sa kradne na Višňovom! Národná diaľničná spoločnosť zaplatila za 6 kusov kovových mreží 235 tisíc eur. Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) podalo podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, a tiež trestné oznámenie pre podozrenie z nehospodárneho nakladania so štátnym majetkom.

Ako uviedol tieňový minister dopravy za hnutie OĽANO Ján Marosz, NDS si po odchode zhotoviteľa stavby tunela Višňové Salini Impregilo-Dúha objednala na zabezpečenie tunela osadenie kovových mreží. „Zákon o verejnom obstarávaní však NDS obišla tak, že zákazku rozdelila na dve časti. Len za projekt zaplatila 25 tisíc eur. Podľa prvej objednávky zaplatila za 6 kusov mreží 141 tisíc eur, a následne vystavili ešte druhú objednávku na ďalších 69 tisíc eur,“ uviedol J. Marosz s tým, že každý normálny človek by za takéto mreže spolu s osadením nikdy nedal 235 tisíc eur.

NDS síce tvrdí, že okrem mreží si doobjednali rôzne poklopy, čerpadlá, elektrocentrály a podobne. „Páni z NDS si zrejme myslia, že sme všetci na hlavu. Podľa našich informácií priamo zo stavby sa v tuneli nič nemontovalo. Zároveň, takéto niečo sa ani nemôže montovať bez projektu v projekte, ktorý si NDS nechala vypracovať nebolo žiadne montovanie iných vecí ako sú mreže,“ vysvetlil Marosz.

OĽANO oslovilo viaceré firmy, ktoré sa zaoberajú výrobou obdobných zámočníckych výrobkov a brán. Na základe projektovej dokumentácie urobili kvalifikovaný odhad výroby a osadenia kovových zábran v počte 6 ks (4 väčšie a 2 menšie) na sumu asi 23-tisíc EUR. „Cena železa je 90 centov za kilo, plus robota je asi 1,50 eura za kilo, ak pripočítame náter bez zinkovania, vyjde nám suma za všetky mreže 23-tisíc EUR. Čo urobí Most-Híd na čele s Bugárom a jeho ministrom Érsekom? Vynásobí túto sumu 10 krát a toľko zaplatí. Toto oni robili v tom tuneli pri všetkom,“ vypočítal líder hnutia OĽANO Igor Matovič.

Zároveň však upozornil, že toto zďaleka nie je vrchol ľadovca. Zarážajúce podľa neho je, že vláda zaplatila za mreže dvakrát! „Zaplatili za mreže 10-násobok skutočnej hodnoty, ale predtým zaplatili Remetovi, respektíve pôvodnému zhotoviteľovi 25 miliónov eur, aby zabezpečil tunel. Čo prvé je zabezpečenie tunela? Jasné, že osadiť mreže, aby doňho nikto nevošiel. Čiže raz to bolo zaplatené človeku, ktorý nezvládol výstavbu tunela, zo stavby odišiel a potom za niečo, čo už raz zaplatené bolo, objednajú to znova a miesto 23-tisíc, zaplatia 10 násobok ceny, teda 235-tisíc. Toto je učebnicový podvod! Takto bude Smer, SNS aj Most-Híd kradnúť až do volieb,“ zdôraznil Matovič.

OĽANO tiež upozornilo, že firma Repase, ktorá dostala predmetnú zákazku, má podľa dostupných informácií dlhy a nedoplatky voči štátu. Zákon o verejnom obstarávaní však zakazuje zadávať zákazky takýmto firmám. Zároveň hnutie upozornilo na zvláštne personálne pozadie firmy, v ktorej pôsobí syn bývalého sudcu Najvyššieho súdu, ktorý je povolaním advokát.

Aj podľa tieňového ministra financií za hnutie OĽANO Eduarda Hegera ide o učebnicový podvod. „Národná diaľničná spoločnosť momentálne predvádza absolútnu zlodejinu a premiér Pellegrini si to nevšíma. Napriek tomu, že diaľničiari zaplatili za zabezpečenie diela 25 miliónov eur, momentálne platia ďalšie státisíce eur rôznym firmám. Toto je tunelovanie tunela Višňové v priamom prenose,“ vyjadril sa Heger a dodal: „Kvôli takýmto plytvaniam sa naši občania nemôžu dočkať kvalitných ciest, aby sa mohli pohodlne dopravovať po Slovensku. Je to zlyhanie vlád Roberta Fica a aj súčasnej vlády. Hnutie OĽANO bude naďalej presadzovať odporúčania útvaru Hodnota za peniaze, aby sa takéto podvody už viac nediali.“

Chcete zbohatnúť? Musíte si opakovať: Mám na to!

Mnohých z nás v súčasnosti trápi finančná neistota a to bez ohľadu na sumu, aká sa nám mesačne pripisuje na účet. Máme pocit, akoby na nás svet kričal: „Nemáš dosť peňazí.“

Zomrel syn spisovateľa Tolkiena, ktorý sa staral o otcov odkaz

Vo veku 95 rokov zomrel Christopher Tolkien, ktorý sa posledných niekoľko desiatok rokov venoval literárnemu odkazu svojho otca J. R. R. Tolkiena.

Mobilná aplikácia dokáže rozpoznávať huby a mapovať ich

Študent Fakulty aplikovaných vied Západočeskej univerzity (ZČU) Lukáš Picek sa podieľal na vývoji mobilnej aplikácie Svampeatlas, ktorá vie rozpoznávať huby, mapovať ich a zdieľať súradnice s ostatnými užívateľmi. Aplikácia je výstupom rovnomenného projektu s dánskymi kolegami z kodanskej univerzity, dokáže rozpoznať 1400 druhov húb.

Študenti lekárskych fakúlt posielajú Ficovi otvorený list (VIDEO)

Študenti lekárskych fakúlt zverejnili vyhlásenie, v ktorom reagujú na prejav predsedu Smeru Roberta Fica na dnešnej programovej konferencii strany.

Negatívnych článkov o Meghan je viac než pozitívnych (VIDEO)

O manželke britského princa Harryho Meghan vychádzalo dvakrát viac negatívnych článkov než pozitívnych.

Producentka Bonda vylúčila špekulácie, že agentom 007 bude žena (VIDEO)

Budúcim Jamesom Bondom bude opäť muž, a nie žena. Potvrdila to v rozhovore s magazínom Variety filmová producentka Barbara Broccoliová, ktorá stojí aj za najnovšou bondovkou, v ktorej hlavnú úlohu stvárnil opäť Daniel Craig.

Na twitteri bolo možné zacieliť reklamy na nenávistné skupiny

Sociálna sieť Twitter umožňovala cieliť reklamy na používateľov aj podľa kľúčových slov ako "neonacista", "zástancovia belošskej nadradenosti" či "islamofob". Ukázal to nedávny experiment spravodajskej spoločnosti BBC, ktorej sa podarilo opakovane spustiť platené oznámenia s problematicky definovanou cieľovou skupinou. Platforma sa po upozornení redakcie ospravedlnila a uviedla, že problém odstránila.

Šéf maltskej polície rezignoval kvôli kauze zavraždenej novinárky

Veliteľ maltskej polícii Lawrence Cutajar v piatok podal demisiu v súvislosti s prípadom zavraždenia novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej v roku 2017.

Admin stránky Harabina sa chválil spoluprácou s veľkými firmami, ktoré o ňom ani netušia

Chyba Facebooku odhalila nielen adminov mnohých stránok, ale aj pochybné praktiky jednej agentúry.

Salvador Dalí. Kniha o tajomstvách jeho života

Tajný život Salvadora Dalího vyšla v roku 1942 vo francúzštine, potom ju preložili do angličtiny. Dalí knihu napísal tak ako maľoval – veľmi podrobne, metodicky vrstvil slová jedno na druhé, tretie vedľa štvrtého. Je to kniha plná fantázie, humoru, narcistických i sadistických priznaní.