Slovensku hrozí súd na Súdnom dvore EÚ v Luxemburgu. Vláda nedokáže vzdelávať rómske deti

15.11.2019 14:12 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Za neschopnosť vlády vzdelávať rómske deti Slovensku reálne hrozísúdny spor na Súdnom dvore Európskej únie v Luxemburgu. Vláda nemá na nápravu problému už ani mesiac. Čo nedokázala za 4 roky, za pár týždňov už nedobehne, upozorňuje hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO).

OĽANO už v roku 2015 upozornilo na kauzu Rokycany, kde neoprávnene zaraďovali rómske deti do špeciálnych škôl kvôli biznisu. Európska komisia začala v tom istom roku konanie proti Slovensku. „Urobila tak najmä kvôli tomu, že vláda nevie pracovať s rómskymi deťmi, v špeciálnych školách z nich vychováva ľudí bez kvalifikácie, presnejšie profesionálnych poberateľov sociálnych dávok,“ uviedol prvý rómsky europoslanec za Slovensko Peter Pollák, ktorý v roku 2015 tento biznis na rómskych deťoch odhalil.

Na podnet hnutia OĽANO štátna školská inšpekcia potvrdila, že v tejto kauze nastali pochybenia v diagnostikovaní rómskych žiakov, pričom na jedno dieťa boli aj dva rozdielne posudky – jeden hovoril, že do špeciálnej školy patrí, druhý že nie, a tak do špeciálnej školy dieťa išlo. „Pri preverovaní sa zistilo, že z kontrolovaných žiakov bol každý štvrtý žiak neoprávnene zaradený do špeciálnej školy,“ upozornil Pollák s tým, že inšpekcia zistila aj personálne prepojenia medzi diagnostickými centrami a špeciálnymi školami.

Taktiež sa zistilo, že diagnostické centrá vykonávajú svoju činnosť pochybne, často používajú nesprávne testy, textové znenie posudkov je rovnaké, len ho kopírujú pre viaceré deti. „Napriek týmto zisteniam neurobila vláda takmer nič v oblasti vzdelávania rómskych detí. Jediné, čím sa chváli je zákon o povinnej predškolskej výchove od piatich rokov, ktorého účinnosť hodila na budúcu vládu,“ povedal Pollák. Deti podľa tohto zákona majú chodiť do škôlky povinne jeden rok až od roku 2021.

Európska komisia po opakovaných upozorneniach dospela k názoru, že tieto opatrenia, vrátane zákona o povinnej škôlke od piatich rokov, sú nepostačujúce, a stav v oblasti neoprávneného zaraďovania detí do špeciálnych škôl naďalej pretrváva.

Približne pred mesiacom prešla Európska komisia do druhej fázy a dala Slovensku čas do 11. decembra, kedy má vláda pripraviť plán a prijať potrebné opatrenia. „Ak nedobehneme to, čo sme stratili, nevyužijeme potenciál rómskych detí tak, aby sa z nich stali ľudia, ktorí budú mať kvalifikáciu, a nebudú len závislí na sociálnom systéme, tak Slovensku reálne hrozí za neschopnosť vlády vzdelávať rómske detisúdny spor na Súdnom dvore Európskej únie v Luxemburgu,“ upozornil Peter Pollák.„Táto vláda mala 4 roky na to, aby niečo urobila, neurobila však nič a za pár týždňov ani neurobí,“ pokračoval Pollák s tým, že ak nová vláda po voľbách nenapraví to, čo súčasná vláda zanedbala, je možné, že Slovensko bude európskym súdom sankcionované.

Podľa predsedu hnutia OĽANO Igora Matoviča nechala súčasná vláda, napriek obrovským príležitostiam, rómske deti v osadách naďalej napospas osudu. „Náš prvý rómsky europoslanec Peter Pollák ešte počas pôsobenia vo funkcii splnomocnenca pre rómske komunity vyrokoval 380 miliónov eur pre Slovensko z Európskej únie na riešenie rómskej problematiky. Čo urobila táto vláda, ktorá údajne stavala hrádzu proti extrémizmu? Z 380 miliónov už polovicu rozkradla a vyhodila na konferencie, chlebíčky. Reálny problém však neriešila,“ uviedol Matovič a pokračoval. „Deti v osadách sú naďalej ponechané osudu, naďalej nemajú škôlky, naďalej sa z nich vychovávajú profesionálni poberatelia sociálnych dávok. Táto vláda im nedala do vienka nádej na lepšiu budúcnosť, a to len preto, lebo Most-Híd, Smer a SNS chcú tieto peniaze na výstavbu škôlok len rozkradnúť.“

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Eduard Heger zdôraznil, že aj podľa hodnotení odborníkov má OĽANO pripravený najlepší program v oblasti riešenia rómskej problematiky. „Peter Pollák zadovážil enormné peniaze pre Slovensko, ktoré mali zabezpečiť to, aby sa rómska problematika na Slovensku vyriešila. Vláda to však evidentne nezvládla a tieto peniaze hanebne nevyužila na to, na čo mala,“ vyjadril sa Heger a dodal: „OĽANO bude naďalej prinášať riešenia. Máme ľudí, ktorí tejto problematike rozumejú. Najlepším príkladom za všetky je práve Peter Pollák, za ktorého hovoria jeho skutky a výsledky.“

Skylink zvyšuje ceny niektorých služieb

Prevádzkovateľ satelitnej platformy Skylink, spoločnosť M7 Group od 1. 3. 2020 mení cenník.

Nové paušály SLOBODA+ s dátami skutočne na celom Slovensku

Mobilný operátor 4ka odteraz bude ešte výhodnejší a jednoduchší. Natrvalo ruší rozdielne objemy dát v rôznych sieťach, vďaka čomu bude jeho ponuka rovnako výhodná pre tých, ktorí sa pohybujú v jej pokrytí, alebo v pokrytí jej obchodného partnera. Toto skvalitnenie ponuky prinesie väčší komfort zákazníkom a paradoxne, bude znamenať aj úsporu v ich peňaženkách.

Stovky osobností podpísali výzvu proti zneužívaniu kresťanstvských hodnôt Harabinom či kotlebovcami

Viaceré kresťanské organizácie a osobnosti podpísali v týchto dňoch otvorenú výzvu proti spôsobom kampane politických strán, hlavne ĽSNS a strany Vlasť Štefana Harabina, ktoré zneužívajú kresťanské hodnoty na šírenie dezinformácií, nenávisti a strachu. Pod iniciatívou Kresťania proti nenávisti je takmer 700 podpisov.

V predvolebnom dueli sa proti sebe posadia aj dvaja bratranci (VIDEO)

Televízia TA3 chystá pred parlamentnými voľbami sériu televíznych debát.

Vydavateľstvo Pravdy oznámilo meno šéfredaktora

Pred pol rokom odišla z vedenia Pravdy dlhoročná šéfredaktorka Nora Slišková. Od 1. júla bol poverený vedením Jakub Prokeš.

Je tu rok 2020. Na čo všetko sa môžu tešiť hráči počítačových hier?

Rok 2020 bude veľký. Vývojárske štúdiá už dokončujú práce na viacerých veľkých projektoch, ktoré nepochybne potešia každého, kto má doma PC, Xbox alebo PlayStation. Na množstvo ťahákov sa navyše môžeme tešiť už v prvej polovici roka!

Martin Daňo má na krku ďalšie obvinenie za útoky na novinárku

Kontroverzný youtuber Martin Daňo, tohto času zadržaný vo väzbe, má na krku ďalšie obvinenie.

Haščák poprel, že by vedel o chystanej vražde Kuciaka

Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák dnes na súde odmietol, že by mu Marian Kočner, ktorý čelí obžalobe z objednania vraždy novinára Jána Kuciaka, písal o príprave fyzickej likvidácie niekoho.

Generálny riaditeľ BBC odstúpi z funkcie

Generálny riaditeľ britskej verejnoprávnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti BBC Tony Hall dnes oznámil, že tento rok v lete po siedmich rokoch odstúpi z funkcie.

Výtvarník Kalmus jedol počas Haščákovho brífingu banán (VIDEO)

Výtvarníkovi Petrovi Kalmusovi sa počas brífingu šéfa Penty Jaroslava Haščáka podaril neobvyklý performance.