SaS: Sme šokovaní tým, ako funguje generálna prokuratúra

Z informáciami, že Marianovi Kočnerovi bolo bývalým generálnym prokurátorom dovolené falšovať oficiálne listy švajčiarskych orgánov Generálnej prokuratúre, ktoré potvrdzovali, že Juraj Široký je majiteľom bankových účtov, na ktoré boli zo Slovenska zaslané pochybne nadobudnuté prostriedky, je strana Sloboda a Solidarita (SaS) šokovaná.

 

„Pre nás je však ešte väčším šokom to, že vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka nie je vyšetrovaný vo väzbe tak, aby predmet jeho vyšetrovania nemohol byť ovplyvňovaný. Po tom, čo časť kompromitujúcej komunikácie Kočnera s vysokopostavenými prokurátormi ukázala systémové zlyhania vo vedení Generálnej prokuratúry a Úradu Špeciálnej prokuratúry, sa musíme pýtať, o čo sa tu ide a či opäť nejde o akože pochybenie za účelom krytia oligarchov, ktorým prokuratúra slúži,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Strana SaS navyše žiada odpovede na otázky, či prokuratúra preveruje obsah spisov, ktorých sa týkajú informácie o falšovaní oficiálnych listov za účelom ochrany oligarchov pred trestným stíhaním a či preveruje prokuratúra ľudí, ktorí o takom falšovaní museli mať vedomosť. „Sú títo ľudia stále v postavení, kedy sú vydierateľní alebo kedy naďalej slúžia štátnej mafii?“ pýta sa Alojz Baránik.