OĽANO podáva podnet na Finančnú políciu. Žiada preskúmanie majetku šéfa Vojenského spravodajstva Jána Balciara

29.11.2019 15:29 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Predstavitelia hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič, Eduard Heger a Gábor Grendel podávajú podnet na Finančnú políciu v zmysle zákona o preukazovaní pôvodu majetku, ktorý sa týka preskúmania majetkových pomerov riaditeľa Vojenského spravodajstva Jána Balciara. Ten doteraz nevysvetlil pôvod svojho nehnuteľného majetku, ktorý podľa portálu aktuality.sk presiahol už 3 milióny eur.

V zozname Balciarovych nehnuteľností sú apartmány na Slovensku aj v zahraničí, rodinný dom, byt v Bratislave aj mimo Bratislavy, a tiež chata v Národnom parku Nízke Tatry. „Zákon o preukazovaní pôvodu majetku veľmi jednoznačne hovorí, že ak existuje podozrenie, že majetok občana nezodpovedá jeho legálnym príjmom, tak jednak polícia má oprávnenie iniciatívne konať, alebo musí konať na základe podnetu. Neočakávame, že polícia bude iniciatívne konať, preto sme sa rozhodli takýto podnet podať,“ vyjadril sa tieňový minister vnútra za OĽANO Gábor Grendel s tým, že Ján Balciar je kariérny spravodajský dôstojník a z legálnych príjmov nemohol zarobiť 3 milióny eur.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO a predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Eduard Heger pripomenul, že na jeseň členovia výboru vyzvali J. Balciara, aby odstúpil zo svojej funkcie, keďže nevysvetlil pôvod svojho majetku. „Vyhováral sa, že zo svojej funkcie je viazaný mlčanlivosťou, a že nechce, aby bolo pošpiňované dobré meno Vojenského spravodajstva. Práve preto si myslíme, že by mal odstúpiť, aby to dobré meno Vojenského spravodajstva ďalej nepošpiňoval, a mal by ako súkromný občan vysvetliť, ako nadobudol svoj obrovský majetok,“ uviedol Heger, podľa ktorého sa Balciar obraňoval tým, že má bezpečnostnú previerku, a tým pádom je jeho majetok vporiadku. „Problémom však je, že túto previerku vykonáva Vojenské spravodajstvo, ktorému on šéfuje. Preto podávame tento podnet na Finančnú políciu, aby jej svoje majetkové pomery mohol vysvetliť,“ dodal.

Tieňový minister obrany za OĽANO Jaroslav Naď vyzval novinárov, aby sa pýtali na to, prečo NAKA nekonala v prípade J. Balciara rovnako rýchlo, ako v prípade jeho nedávneho obvinenia. „Každý vrabec na Slovensku čviriká o tom, že NAKA dlhodobo a veľmi komplexne rozpracúva majetok pána Balciara. Vyzývame vás, pýtajte sa, prečo orgány činné v trestnom konaní nekonali v tomto prípade tak promptne, ako to bolo v mojom prípade, keď som bol obvinený na svojom mítingu. Prečo nekonali tak isto aj v prípade pána Balciara, u ktorého sú podozrenia komplexnejšie a vyššie,“ uzavrel Naď.

RTVS odvysiela priamy prenos letu kozmickej lode do vesmíru (VIDEO)

Na stredu 27. mája je naplánovaný štart misie Demo-2 do vesmíru. Od roku 2011, čo bol ukončený program letu raketoplánov do vesmíru, je to prvýkrát čo poletí americká posádka do vesmíru z americkej pôdy na americkom zariadení, ale aj prvýkrát, čo ľudí do vesmíru dopraví súkromná spoločnosť.

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze  (VIDEO)

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela dnes večer so začiatkom o 20:30 ďalšie vydanie spravodajského špeciálu Koronavírus: Mimoriadna relácia.

Ale bolo to na internete! Príručka na ochranu pred internetovými hoaxami a klamstvami

Vďaka internetu sú dnes informácie dostupné rýchlejšie, než kedykoľvek predtým. To je určite dobrá vec, no správ môže byť niekedy až priveľa.

Expres odvysiela Radio Rave - exkluzívny live set najúspešnejších svetových dídžejov

Rádio Expres exkluzívne odvysiela najväčšiu európsku house párty Radio Rave s najúspešnejšími svetovými dídžejmi súčasnosti.

Bill Gates nepovedal, že vakcína COVID-19 môže zabiť takmer milión ľudí

Jedným z hlavných terčov koronovírusových hoaxov je americký miliardár Bill Gates, ktorý sa rozhodol investovať milióny do boja s pandémiou.

Na trh prichádza nová služba HBO Max

Na rastúci trh sa streamovacími službami prichádza nový hráč - spoločnosť HBO Max. Od stredy ponúkne mediálny obsah firmy WarnerMedia, rovnako ako vlastné nové programy, ale aj staršie obľúbené seriály, napríklad South Park alebo Priatelia.

Ako stíhali najhľadanejšieho zločinca na svete

Dvaja agenti pridelení ku kolumbijsko-americkému pátraciemu oddielu Bloque de Búsqueda, ktorý mal za úlohu skoncovať s Escobarovou hrôzovládou.Steve Murphy a Javier F. Pena.

Facebook: Do desiatich rokov môže polovica zamestnancov pracovať doma

Americká internetová spoločnosť Facebook plánuje vplyvom pandémie viac využívať prácu z domova.

Za letáky velebiace smrť vojakov uložil súd polročnú podmienku

Jiřímu Kopřivovi, ktorý v centre Prahy vylepil letáky oslavujúce smrť českých vojakov v Afganistane, uložil dnes súd polročný podmienečný trest za schvaľovanie trestného činu a za podnecovanie. Verdikt nie je právoplatný, prokurátor sa obratom odvolal. Pre muža žiadal päťročné väzenie za podporu a propagáciu terorizmu. Kopřiva uviedol, že je zásadným odporcom násilia a že jeho cieľom bolo vyjadriť nesúhlas s vojenským konfliktom v Afganistane, nie podporovať terorizmus.

Festival Atmosféra bude - ale až v roku 2021. Čo so zakúpenou vstupenkou?

Organizátori sa rozhodli presunúť deviaty ročník festivalu na leto 2021.