OKS víta, že NAKA sa bude znovu zaoberať videom Roberta Fica

05.12.2019 16:53 | Tlačové správy | OKS

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry prikázal vyšetrovateľovi NAKA znovu sa zaoberať videom Roberta Fica, ktorý podporoval Milana Mazureka z Kotlebovej strany po jeho odsúdení. Fico bude prešetrovaný na základe podnetu podpredsedu OKS Juraja Petroviča.

Podpredseda OKS Juraj Petrovič podal dňa 6. septembra 2019 v Rožňave trestné oznámenie na Roberta Fica ohľadom preverenia podozrenia, že jeho výrokmi zo dňa 5. septembra 2019 mohlo prísť k spáchaniu trestného činu Schvaľovanie trestného činu podľa § 338 Trestného zákona (TZ).

Robert Fico v predmetnom vyjadrení na adresu slov Milana Mazureka a rozsudku súdu okrem iného uviedol: „Milan Mazurek povedal to, čo si myslí takmer celý národ, a ak popravíte niekoho za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu.“ O slovách Roberta Fica informovali viaceré médiá.

Podľa § 338 ods. 1 TZ „Kto verejne schvaľuje trestný čin alebo verejne vychvaľuje pre trestný čin jeho páchateľa, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.“

“Z vyjadrení Roberta Fica je zrejmé nielen to, že má výhrady k rozhodnutiu súdu, ale aj to, že schvaľuje vyjadrenia Milana Mazureka, ktoré sú podľa právoplatného rozhodnutia súdu trestným činom. Robert Fico Mazurekove rasistické slová na adresu Rómov označuje za pravdu, čím s nimi vyjadruje súhlas a vyjadruje tým súhlas aj s ich verejným prezentovaním, keďže hovorenie pravdy je vo všeobecnom vnímaní považované za správne a chvályhodné konanie. Mám podozrenie, že takéto pozitívne hodnotenie vyjadrení Milana Mazureka, ktoré súd kvalifikoval ako trestný čin hanobenia národa, rasy a presvedčenia, možno považovať za schvaľovanie tohto trestného činu Robertom Ficom,” uviedol podpredseda OKS Juraj Petrovič v trestnom oznámení, ktoré podal dňa 6. septembra 2019 na okresnej prokuratúre v Rožňave.

NAKA najprv síce odmietla trestné stíhanie skutku schvaľovania extrémistických trestných činov Milana Mazureka Robertom Ficom, avšak ako dnes potvrdila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová, „prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry uznesenie vyšetrovateľa NAKA o odmietnutí tejto trestnej veci zrušil ako nedôvodné a nariadil vyšetrovateľovi vecou sa ďalej zaoberať.“

Podpredseda OKS Juraj Petrovič tento krok víta a v reakcii na to, že prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry prikázal vyšetrovateľovi NAKA znovu sa zaoberať videom Roberta Fica, uviedol dnes nasledovné: „Som rád, že zmena spoločenskej klímy a zmeny prístupu orgánov činných v trestnom konaní vedú k výsledkom. Chcem veriť, že vyšetrovanie bude vedené nestranne a dospeje k spravodlivému záveru. To, že dnes je možné stíhať bývalého predsedu vlády a predsedu najsilnejšej politickej strany je aj dôsledkom obete, ktorú priniesli Ján Kuciak a Martina Kušnírová. Im patrí naša vďaka, že sa začína ukazovať nádej na skutočné fungovanie právneho štátu a orgánov ochrany práva.“

Markíza bude mať špeciálne Na telo so Zuzanou Čaputovou (VIDEO)

Televízia Markíza v nedeľu o 13:00 odvysiela v relácii Na telo rozhovor s prezidentkou Zuzanu Čaputovou.

Registrácia na Digital PIE 2020 je spustená, známe je už aj zloženie poroty

Asociácia digitálnych marketingových agentúr (ADMA) a organizátor RULEZZ konferencií – TheMarketers.biz tento týždeň spustili 4. ročník súťaže v digitálnom marketingu na Slovensku - Digital PIE 2020. Aj v tomto roku je partnerom združenie pre internetovú reklamu IAB Slovakia, ktoré odovzdá špeciálne ocenenie DIGITAL MEDIA SOLUTION.

Časopis Vatikánu: Za poklesom počtu mníšok je aj zneužívanie

Vatikánsky dámsky časopis pripísal dramatický pokles počtu rádových sestier na svete veľmi náročným pracovným podmienkam, sexuálnemu zneužívaniu a zneužívaniu moci zo strany ich nadriadených a duchovných.

Súťaž PROKOP pozná víťazov (FOTO)

Vo štvrtok večer počas slávnostného večera v Bratislave boli vyhlásení víťazi súťaže o najlepší PR projekt za minulý rok PROKOP 2019.

RTVS má novú diskusnú reláciu (VIDEO)

RTVS prinesie novú diskusnú reláciu s názvom Do kríža, ktorú bude vysielať na Dvojke každú stredu o 22:25.

Zomrela hviezda zoskupenia Monty Python, herec Terry Jones (VIDEO)

Vo veku 77 rokoch zomrel britský herec Terry Jones, známy najmä z komediálnej skupiny Monty Python.

Daňa a Vaskyho prepustili z väzenia, youtuberskú kariéru majú zakázanú

Kontroverzná dvojica Martin Daňo a Rudolf Vasky po 41 dňoch sa môžu nadýchnuť na slobode. Krajský súd v Bratislave dnes dvojicu prepustil z väzby.

Redakcia vysvetľuje faux pas titulky, na ktorej k herečke po chemoterapii bez vlasov pribalili šampón na husté vlasy (FOTO)

Dosah, aký mala marketingová akcia lifestylového časopisu Story a kozmetickej spoločnosti Schwarzkopf, určite nechce zažiť žiadna spoločnosť.

Súd v kauze vraždy Kuciaka povedal, že Threema je zákonná

Dnes v stredu pokračuje súdne pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Na programe sú výpovede obžalovaných a členov komanda, ktoré sledovalo pre Kočnera novinárov - Peter Tóth, Štefan Mlynarčík a Miroslav Kriak..

Skylink zvyšuje ceny niektorých služieb

Prevádzkovateľ satelitnej platformy Skylink, spoločnosť M7 Group od 1. 3. 2020 mení cenník.