OKS víta, že NAKA sa bude znovu zaoberať videom Roberta Fica

05.12.2019 16:53 | Tlačové správy | OKS

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry prikázal vyšetrovateľovi NAKA znovu sa zaoberať videom Roberta Fica, ktorý podporoval Milana Mazureka z Kotlebovej strany po jeho odsúdení. Fico bude prešetrovaný na základe podnetu podpredsedu OKS Juraja Petroviča.

Podpredseda OKS Juraj Petrovič podal dňa 6. septembra 2019 v Rožňave trestné oznámenie na Roberta Fica ohľadom preverenia podozrenia, že jeho výrokmi zo dňa 5. septembra 2019 mohlo prísť k spáchaniu trestného činu Schvaľovanie trestného činu podľa § 338 Trestného zákona (TZ).

Robert Fico v predmetnom vyjadrení na adresu slov Milana Mazureka a rozsudku súdu okrem iného uviedol: „Milan Mazurek povedal to, čo si myslí takmer celý národ, a ak popravíte niekoho za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu.“ O slovách Roberta Fica informovali viaceré médiá.

Podľa § 338 ods. 1 TZ „Kto verejne schvaľuje trestný čin alebo verejne vychvaľuje pre trestný čin jeho páchateľa, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.“

“Z vyjadrení Roberta Fica je zrejmé nielen to, že má výhrady k rozhodnutiu súdu, ale aj to, že schvaľuje vyjadrenia Milana Mazureka, ktoré sú podľa právoplatného rozhodnutia súdu trestným činom. Robert Fico Mazurekove rasistické slová na adresu Rómov označuje za pravdu, čím s nimi vyjadruje súhlas a vyjadruje tým súhlas aj s ich verejným prezentovaním, keďže hovorenie pravdy je vo všeobecnom vnímaní považované za správne a chvályhodné konanie. Mám podozrenie, že takéto pozitívne hodnotenie vyjadrení Milana Mazureka, ktoré súd kvalifikoval ako trestný čin hanobenia národa, rasy a presvedčenia, možno považovať za schvaľovanie tohto trestného činu Robertom Ficom,” uviedol podpredseda OKS Juraj Petrovič v trestnom oznámení, ktoré podal dňa 6. septembra 2019 na okresnej prokuratúre v Rožňave.

NAKA najprv síce odmietla trestné stíhanie skutku schvaľovania extrémistických trestných činov Milana Mazureka Robertom Ficom, avšak ako dnes potvrdila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová, „prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry uznesenie vyšetrovateľa NAKA o odmietnutí tejto trestnej veci zrušil ako nedôvodné a nariadil vyšetrovateľovi vecou sa ďalej zaoberať.“

Podpredseda OKS Juraj Petrovič tento krok víta a v reakcii na to, že prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry prikázal vyšetrovateľovi NAKA znovu sa zaoberať videom Roberta Fica, uviedol dnes nasledovné: „Som rád, že zmena spoločenskej klímy a zmeny prístupu orgánov činných v trestnom konaní vedú k výsledkom. Chcem veriť, že vyšetrovanie bude vedené nestranne a dospeje k spravodlivému záveru. To, že dnes je možné stíhať bývalého predsedu vlády a predsedu najsilnejšej politickej strany je aj dôsledkom obete, ktorú priniesli Ján Kuciak a Martina Kušnírová. Im patrí naša vďaka, že sa začína ukazovať nádej na skutočné fungovanie právneho štátu a orgánov ochrany práva.“

4 typy dátožrútov a 4 tipy na dokonalý smartfón pre každého z nich

V obchodoch je toľko špičkových smartfónov, ktoré dnes dokážu viac, než akýkoľvek starší notebook! Nie každý však musí vo vrecku nosiť mobil za vyše 1 000 eur. Niekto používa mobil len zriedka, iní sa od neho neodlepí po celý deň.

Celebrity ohlásili pauzu od Instagramu na protest proti Facebooku

Niektoré americké a britské celebrity sa na celý deň odmlčali na platformách prevádzkovaných spoločnosťou Facebook, aby tak upozornili na problémy sociálnych sietí s nenávistnými prejavmi a dezinformáciami.

Poslankyňa Tabak sa síce za kontroverznú fotku ospravedlnila, no šíri ju ďalej (FOTO)

Aj poslankyňa Romana Tabak sa rozhodla pripomenúť deň obetí holokaustu, no dosť nešťastným spôsobom.

ČT se nemusí ospravedlniť Agrofertu za reportáže

Česká televize (ČT) se nemusí omlouvat koncernu Agrofert za to, že ho ve dvou reportážích spojila s odvoláním ředitele příbramského finančního úřadu. Pražský městský soud dnes zamítl žalobu, ve které společnost tvrdila, že reportáže poškodily její pověst.

Úrad verejného zdravotníctva má nového šéfa komunikácie

Úrad verejného zdravotníctva má nového riaditeľa sekcie komunikácie a medzinárodných vzťahov.

Čínska firma zhromažďovala dáta o prominentoch zo západu, dokonca aj o ich deťoch

Čínska firma Zhenhua Data Technology, ktorá sa na svojom už vypnutom webe označovala za pioniera vo využívaní dát pre hybridné vojnu, vplyvných ľudoch zo západu, ktorý z čínskej firmy unikol.

Zomrel herec Martin Horňák (VIDEO)

V piatok 11. septembra zomrel vo veku 68 rokov herec Martin Horňák.

Otvorený list hygienikom týkajúci sa nových pandemických opatrení

Poslanci a právnici posielajú hygienikom otvorený list k opatreniam, týkajúcim sa kultúrnych, športových a ďalších podujatí.

Zlatého leva si z Benátok odváža film Nomadland (VIDEO)

Zlatého leva na 77. filmovom festivale v Benátkach dnes získal film Nomadland (Krajina nomádov) americkej režisérky čínskeho pôvodu Chloé Zhao.

Kde je ten, čo mi zavraždil brata?!

Dlhá cesta nadol je nezvyčajný román napísaný vo veršoch. A hoci to môže mnohých odradiť, počkajte chvíľu.