SaS: Musíme zastaviť dépeháčkarskú mafiu na Slovensku

Prípad košického Bašternáka Gabriela Kleina, ktorý je okrem podozrenia z daňového podvodu za 540 tisíc eur najnovšie obžalovaný aj v kauze zmeniek za 17 miliónov eur, je iba ďalším dôkazom toho, ako sa v tejto krajine darilo „dépeháčkarskej mafii“ a na ňu prepojeným vysokým funkcionárom daňového úradu. Vo svojej reakcii to uviedla politická strana Sloboda a Solidarita (SaS).

 

„Narýchlo podaná obžaloba pár týždňov pred voľbami prichádza neskoro. Na očistu spoločnosti treba oveľa viac. Všetko je len dôsledkom bezbrehej ľahostajnosti Finančnej správy SR, ktorá dopustila, aby sa tu každoročne udiali podvody na DPH za vyše miliardy eur. Ako jedna z priorít bude pre stranu SaS boj proti daňovým podvodom. Pomôcť tomu môže aj silný mandát a zodpovednosť prezidenta finančnej správy a lepšie motivovaní referenti odmeňovaní na základe zachránených daní,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a podpredseda finančného výboru Marián Viskupič.

Cieľom SaS tak bude po voľbách implementovať model prenesenej daňovej povinnosti. „Ten je založený na princípe, že pri poskytnutí služieb alebo tovarov DPH nepriznáva predajca, ale odberateľ. Predajca vystaví daňový doklad, kde proti bežnému daňovému dokladu neuvedie výšku DPH, ale namiesto toho uvedie, že výšku dane je povinný doplniť a priznať odberateľ. Cieľom opatrenia je zamedziť podvodom a špekuláciám v súvislosti s platbou DPH, predovšetkým pri takzvaných karuselových podvodoch,“ ozrejmil expert SaS na Odvodový bonus a dôchodkový systém Peter Cmorej.