Stíhanie Trnku zbabrala polícia, alebo zlyhala prokuratúra. Jedno horšie, ako druhé

17.01.2020 21:37 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Prepustením Dobroslava Trnku sa len potvrdilo, že na Slovensku stále platí politika „našich ľudí.“ Tvrdia to predstavitelia hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), podľa ktorých trestné stíhanie bývalého generálneho prokurátora pokazila polícia, alebo zlyhala prokuratúra.

Tieňový minister vnútra za hnutie OĽANO Gábor Grendel pripomenul včerajší výrok premiéra Petra Pellegriniho, ktorý sa vyjadril, že zásah voči Trnkovi ukazuje, že dnes neexistujú nijaké chránené osoby, voči ktorým by orgány činné v trestnom konaní nemohli zasiahnuť, pokiaľ majú podozrenia z porušenia zákona. „Dnes sme sa od dozorujúceho prokurátora tohto prípadu dozvedeli, že nielen, že neexistujú dôvody na väzobné stíhanie Dobroslava Trnku, ale podľa neho neexistuje ani dôvod na jeho trestné stíhanie. Po dnešku by mal teda premiér Pellegrini skorigovať svoj výrok, a vyhlásiť, že aj naďalej existujú chránené osoby, voči ktorým orgány činné v trestnom konaní nemôžu zasiahnuť,“ uviedol Grendel, podľa ktorého prepustenie Trnku znamená len dve veci. „Buď toto trestné stíhanie zbabrala polícia, alebo záchrannú brzdu zatiahla prokuratúra. Jedno vysvetlenie je horšie ako druhé. Sme presvedčení, že do vysvetlenia tohto chaosu musí vstúpiť generálny prokurátor a policajný prezident, a veľmi rýchlo vysvetliť, či zlyhali policajti alebo prokurátor,“ dodal.

Podľa predsedu hnutia OĽANO Igora Matoviča existuje ďalšia možnosť, že zadržanie Trnku bolo vopred prichystané divadlo. „Zrejme niekomu prišlo vhod, takto mesiac pred voľbami, zbaviť sa ťažoby z nahrávok Trnku a ukázať, že síce zasiahli, ale nezávislé orgány rozhodli, že skutok sa nestal. Všetko bolo možno urobené tak, aby nakoniec vyšiel Trnka ako čistý človek, aby Pellegrini mohol povedať, že ide po krku každému a všetky orgány majú rozviazané ruky,“ uviedol Matovič a pokračoval: „Dobroslav Trnka zneužíval svoje postavenie na to, aby slúžil mafii. Keď mafia pácha trestné činy, nikto od nich nič iné ani nečaká. Ale od generálneho prokurátora očakávame, že pôjde po krku mafiánom a bude hájiť spravodlivosť. Trnka však v priamom prenose slúžil mafii.“

Matovič vyzval generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, policajného prezidenta Milana Lučanského, ako aj špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a premiéra Pellegriniho, aby predstúpili pred kamery a vyjadrili sa, či na Trnkovych nahrávkach nevidia trestný čin. „Naozaj je podľa nich v poriadku, že sa Trnka s Počiatkom ako dvaja vysoký predstavitelia štátu rozprávajú, ako zakryjú zločin, alebo ako Slota ukradol dve miliardy a nedal polovicu Ficovi? Pýtam sa vás, páni, vy tam nevidíte žiadny trestný čin? Toto je podľa vás právny štát?,“ pýta sa Matovič. „Osobne som presvedčený, že k zrušeniu Trnkovho obvinenia došlo preto, lebo vie príliš veľa informácií na mnoho vplyvných ľudí. Trezor pán Trnku je pravdepodobne veľmi bohatý na rôzne informácie, keďže ho dokázali takto nehanebne pustiť na slobodu. Znova sa ukázalo, že tu platí politika našich ľudí,“ uzavrel Matovič.

VÚB banka má novú kampaň s Petrou Polnišovou aj Evou Večerovou (VIDEO)

VÚB banka začiatkom júla spustila novú kampaň s názvom „Čo je v rodine to sa počíta“, ktorá sa odohráva v prostredí rodiny a susedov.

EÚ musí bojovať s nenávisťou na internete spoločne, povedala podpredsedníčka EK

Európska únia potrebuje záväzné spoločné pravidlá, ktoré by prinútili internetové sociálne siete aktívne bojovať proti nenávistným prejavom a zároveň rešpektovať slobodu prejavu.

Špeciálna verzia festivalu – Nádych s Atmosférou – bude a až trikrát

Výnimočné situácie si žiadajú výnimočné riešenia. Preto sa organizátori festivalu Atmosféra, ktorý sa koná v prekrásnom prostredí viníc neďaleko Hontianskych Nemiec, rozhodli priniesť festival k návštevníkom aj tento rok – avšak v komornejšej verzii s dôrazom na bezpečnosť. Miniséria podujatí Nádych s Atmosférou ovládne atmosférickú lúku v auguste 2020 dokonca trikrát!

RTVS prinesie seriálový hit Babylon Berlín (VIDEO)

Od pondelka 6. júla sa na obrazovky RTVS vráti populárny výpravný seriálový hit z dielne HBO - Babylon Berlín. RTVS odvysiela vždy dva diely za sebou každý pondelok o 22:00 na Dvojke.

Kníhkupecká sieť Panta Rhei má nového šéfa

Od 1. júla 2020 došlo k zmene vo vedení v spoločnosti Panta Rhei.

Automatické hlášky nahradili asistenti a asistentky, ohlasuje O2 v reklame (VIDEO)

O2 sa rozhodla zmeniť komunikáciu so zákazníkmi.

Irán nevylúčil, že za požiarom v Natanze bol kybernetický útok

Irán podnikne odvetu proti ktorejkoľvek krajine, ktorá spácha kybernetický útok na jeho jadrové zariadenia. Po štvrtkovom požiari v blízkosti továrne na obohacovanie uránu v Natanze to vyhlásil šéf iránskej civilnej obrany.

Bývalý redaktor Trendu sa vyjadruje za ministerstvo školstva

Tomáš Nejedlý, ktorý patril medzi skupinu redaktorov, s ktorými vydavateľstvo News and Media Holding počas pandémie koronavírusu ukončilo spoluprácu, už pracuje na ministerstve školstva.

RTVS si uctí osobnosť Ennia Morriconeho v televíznom vysielaní (VIDEO)

Vo veku 91 rokov zomrel v Ríme taliansky hudobný skladateľ Ennio Morricone, ktorý vytvoril stovky filmových melódií. Jeho osobnosť si RTVS pripomenie dnes o 20:30 na Jednotke filmom Vtedy na Západe a o 23:30 na Dvojke v relácii Anjeli strážni Ennia Morriconeho.

Trump pod pamätníkom exprezidentov kritizoval médiá i ničenie sôch

Veľa oslavných výrokov o minulosti a kultúre Spojených štátov, ale aj bojovne ladené pasáže o "ľavicovej kultúrnej revolúcii" či údajných snahách "vymazať históriu" obsahoval prejav amerického prezidenta Donalda Trumpa v predvečer Dňa nezávislosti.