Stíhanie Trnku zbabrala polícia, alebo zlyhala prokuratúra. Jedno horšie, ako druhé

17.01.2020 21:37 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Prepustením Dobroslava Trnku sa len potvrdilo, že na Slovensku stále platí politika „našich ľudí.“ Tvrdia to predstavitelia hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), podľa ktorých trestné stíhanie bývalého generálneho prokurátora pokazila polícia, alebo zlyhala prokuratúra.

Tieňový minister vnútra za hnutie OĽANO Gábor Grendel pripomenul včerajší výrok premiéra Petra Pellegriniho, ktorý sa vyjadril, že zásah voči Trnkovi ukazuje, že dnes neexistujú nijaké chránené osoby, voči ktorým by orgány činné v trestnom konaní nemohli zasiahnuť, pokiaľ majú podozrenia z porušenia zákona. „Dnes sme sa od dozorujúceho prokurátora tohto prípadu dozvedeli, že nielen, že neexistujú dôvody na väzobné stíhanie Dobroslava Trnku, ale podľa neho neexistuje ani dôvod na jeho trestné stíhanie. Po dnešku by mal teda premiér Pellegrini skorigovať svoj výrok, a vyhlásiť, že aj naďalej existujú chránené osoby, voči ktorým orgány činné v trestnom konaní nemôžu zasiahnuť,“ uviedol Grendel, podľa ktorého prepustenie Trnku znamená len dve veci. „Buď toto trestné stíhanie zbabrala polícia, alebo záchrannú brzdu zatiahla prokuratúra. Jedno vysvetlenie je horšie ako druhé. Sme presvedčení, že do vysvetlenia tohto chaosu musí vstúpiť generálny prokurátor a policajný prezident, a veľmi rýchlo vysvetliť, či zlyhali policajti alebo prokurátor,“ dodal.

Podľa predsedu hnutia OĽANO Igora Matoviča existuje ďalšia možnosť, že zadržanie Trnku bolo vopred prichystané divadlo. „Zrejme niekomu prišlo vhod, takto mesiac pred voľbami, zbaviť sa ťažoby z nahrávok Trnku a ukázať, že síce zasiahli, ale nezávislé orgány rozhodli, že skutok sa nestal. Všetko bolo možno urobené tak, aby nakoniec vyšiel Trnka ako čistý človek, aby Pellegrini mohol povedať, že ide po krku každému a všetky orgány majú rozviazané ruky,“ uviedol Matovič a pokračoval: „Dobroslav Trnka zneužíval svoje postavenie na to, aby slúžil mafii. Keď mafia pácha trestné činy, nikto od nich nič iné ani nečaká. Ale od generálneho prokurátora očakávame, že pôjde po krku mafiánom a bude hájiť spravodlivosť. Trnka však v priamom prenose slúžil mafii.“

Matovič vyzval generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, policajného prezidenta Milana Lučanského, ako aj špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a premiéra Pellegriniho, aby predstúpili pred kamery a vyjadrili sa, či na Trnkovych nahrávkach nevidia trestný čin. „Naozaj je podľa nich v poriadku, že sa Trnka s Počiatkom ako dvaja vysoký predstavitelia štátu rozprávajú, ako zakryjú zločin, alebo ako Slota ukradol dve miliardy a nedal polovicu Ficovi? Pýtam sa vás, páni, vy tam nevidíte žiadny trestný čin? Toto je podľa vás právny štát?,“ pýta sa Matovič. „Osobne som presvedčený, že k zrušeniu Trnkovho obvinenia došlo preto, lebo vie príliš veľa informácií na mnoho vplyvných ľudí. Trezor pán Trnku je pravdepodobne veľmi bohatý na rôzne informácie, keďže ho dokázali takto nehanebne pustiť na slobodu. Znova sa ukázalo, že tu platí politika našich ľudí,“ uzavrel Matovič.

Pozor podvod: Pár hodín pred voľbami sa šíri falošný prieskum verejnej mienky

Pár hodín pred voľbami prišiel mnohým do mailu ale aj do správ na sociálnych sieťach falošný prieskum s falošnými výsledkami.

Vznikla nezávislá Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska

V štruktúre Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc došlo k 1. januáru 2020 k zmene.

RTVS v súvislosti s úmrtím Alojza Čobeja mení program

Vo štvrtok 27. februára vo veku 84 rokov zomrel textár, skladateľ, dramatik a spisovateľ Alojz Čobej.

Do komunikačnej platformy Hilbi určenej pre pacientov vstúpil nový investor

Do slovenského startupu Hilbi, ktorý je decentralizovanou komunikačnou platfomou s umelou inteligenciou na ochranu pacienta vstupuje významný zahraničný investor.

Šírenie poplašnej správy o nakazených koronavírusom je trestný čin, upozorňuje ministerstvo

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo upozornenie, ktorým chce zastaviť šírenie rôznych neoverených informácií o tom, že na Slovensku sú potvrdené prípady ochorenia koronavírusom.

Hongkonská polícia zatkla mediálneho magnáta

Hongkonská polícia dnes zatkla mediálneho magnáta a kritika Pekingu Jimmyho Laie a ďalších dvoch prodemokratických aktivistov. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej trojica čelí obvineniu z nepovoleného zhromažďovania.

Nekonečný marec: S paušálmi od Telekomu nemusia zákazníci kontrolovať spotrebu celý mesiac a dátujú ako nikdy predtým

Telekom pripravil na marec 2020 nevídanú akciu na slovenské pomery. Celý mesiac budú môcť zákazníci využívať dáta úplne naplno v jednej z TOP 10 najlepších sietí na svete vďaka novému nekonečnému balíčku.

Akcionári CME schválili predaj Markízy a ďalších televízií skupine PPF

Akcionári mediálnej spoločnosti Central European Media Enterprises (CME) na dnešnej valnom zhromaždení schválili ponuku na prevzatie CME firmou PPF českého miliardára Petra Kellnera.

Poslednú predvolebnú debatu sledovalo 655 tisíc divákov (VIDEO)

Poslednú predvolebnú diskusiu, ktorú odvysielala v predvečer moratória RTVS na Jednotke, sledovalo 655 tisíc divákov.

Kočner a Rusko boli odsúdení zhodne na 19 rokov väzenia

Zhodný trest väzenia vo výške 19 rokov uložil dnes súd Marianovi Kočnerovi a exministrovi hospodárstva a niekdajšiemu šéfovi ​​televízie Markíza Pavlovi Ruskovi.