Kočner je v base, jeho opičky však stále makajú (VIDEO)

Prokurátorka Beáta Vítková z Krajskej prokuratúry v Bratislave podala návrh na obžalobu poslanca NR SR za hnutie OĽANO Gábora Grendela pre ohrozenie bankového tajomstva Mariána Kočnera. Urobila tak napriek tomu, že komunikácia z Kočnerovej Threemy dokazuje, že novinárka Martina Ruttkayová svedčila proti Grendelovi na objednávku Mariána Kočnera.

 

Skutok, za ktorý je Grendel obžalovaný, sa mal stať pred 8 rokmi, keď médiá informovali o neobvyklých finančných operáciách Mariána Kočnera z jeho zahraničných účtov. Prípad na začiatku dostala dnes už známa dvojica vyšetrovateľov - Jombík a Barochovský. Dozorujúcim prokurátorom bol zo začiatku Bystrík Palovič. „Štyri roky sa nič zásadné nedialo, až v septembri 2016 vyšetrovatelia na návrh Mariána Kočnera predvolali Martinu Ruttkayovú. Tá im predložila policajné dokumenty o Kočnerovych prevodoch, a do zápisnice o výsluchu svedka tvrdila, že tieto dokumenty dostala odo mňa,“ uviedol Gábor Grendel. „Nebola to pravda, ale na základe tejto výpovede boli o mesiac neskôr vznesené obvinenia Danielovi Lipšicovi, ako aj mne. Už vtedy som tvrdil, že Ruttkayová klame, ale vtedy to ešte mohlo byť vnímané ako tvrdenie proti tvrdeniu. Dnes je to už preukázaný fakt vďaka komunikácii z Kočnerovej Threemy,“pokračoval Grendel.

Poukázal pritom na Kočnerovu správu Petrovi Tóthovi z roku 2018, keď bola Ruttkayová po výmene vyšetrovateľa opätovne predvolaná na výsluch. „Obávam sa jej výpovede v kauze Lipstein. Tá p... je schopná povedať, že sme ju na to nahovorili. A to bude k... veľký prúser. Dopi.. Zaškrtím ju,“ písal vtedy Kočner Tóthovi. O mesiac neskôr si Ruttkayová vypýtala od Kočnera 1300 eur na dovolenku. Následne Tóth napísal Kočnerovi, že sa mu nepáči, že Ruttkayovej platí dovolenku, pretože jej tým vraj dáva pocit dôležitosti, a ona potom neplní dostatočne úlohy, za ktoré je platená.

Ako pokračoval Grendel, v čase vyšetrovania a výsluchov Ruttkayovej tieto citáty z Threemy ešte neboli známe. „Dnes, keď sa prokurátorka Vítková rozhodla podať obžalobu, sú tieto informácie už niekoľko mesiacov známe. Ak súd obžalobu príjme, tak na hlavnom pojednávaní tieto citáty veľmi rád odcitujem,“ povedal Grendel, podľa ktorého sú samostatnou kapitolou vyšetrovatelia Jombík a Barochovský, ktorí voči Grendelovi a Lipšicovi vzniesli obvinenie, a takisto aj Palovič, ktorý prípad na začiatku dozoroval. „Podľa komunikácie v Threeme boli všetci traja opičkami Mariána Kočnera. V dôsledku toho museli vyšetrovatelia Jombík a Barochovský z polície odísť, a Palovič má pozastavený výkon funkcie prokurátora. Všetci traja mali byť podľa trestného poriadku od začiatku vylúčení z vyšetrovania pre zjavnú zaujatosť,“ pokračoval.

Predseda hnutia OĽANO Igor Matovič považuje konanie prokurátorky Vítkovej za nepochopiteľné a obludné. „Prokurátorke nestačia dôkazy o tom, že mafia ovládala kľúčové inštitúcie štátu. Pýtam sa preto pani prokurátorky Vítkovej, či je takisto súčasťou Kočnerovej chobotnice, keď napriek tomu, že má všetky dôkazy o tom, že Ruttkayová pôsobila na objednávku mafie, a že Kočner s Tóthom sa obávali toho, že ich prezradí,“ vyjadril sa Matovič a dodal. „Napriek tomu urobí takúto ohavnosť a dá návrh na podanie obžaloby. Pani prokurátorka, Kočnerova doba sa skončila, skúste sa zobudiť,“ dodal Igor Matovič.