Na Úrade vlády SR budú platiť medzinárodné protikorupčné normy

28.05.2020 22:58 | Tlačové správy |

Za účasti premiéra SR Igora Matoviča a vedúceho Úradu vlády SR Júliusa Jakaba sa dnes, vo štvrtok 28. mája 2020 na Úrade vlády SR uskutočnilo stretnutie k certifikačnému auditu systému riadenia protikorupčných činností. Audit realizuje akreditovaný certifikačný orgán 3EC International a. s. s medzinárodnými skúsenosťami, ktorý bol vybraný na základe transparentného výberového konania.

Úrad vlády SR sa rozhodol radikálnejšie pristúpiť k potláčaniu korupcie implementáciou kritérií medzinárodnej protikorupčnej normy STN ISO 37001:2019. Norma nastavuje kritériá, ktoré je potrebné splniť na dosiahnutie vyššej efektívnosti predchádzania korupcie a nekalej činnosti vo verejnom, ale aj v súkromnom sektore. Protikorupčné opatrenia v súlade s normou už úrad vlády začlenil do svojich štruktúr. Zavedením protikorupčného systému sa zvýši schopnosť včasného identifikovania a eliminovania potenciálne korupčných rizík na úrade už v počiatočnom štádiu.

Cieľom auditu je posúdenie, či protikorupčný systém zavedený na Úrade vlády SR spĺňa prísne kritériá medzinárodných štandardov. Počas auditu sa hodnotia schopnosti protikorupčného systému zaistiť plnenie zákonných a zmluvných požiadaviek, efektivita jeho uplatňovania v praxi a identifikujú sa oblasti na potenciálne zlepšenie systému. Nastavené sú tak pravidlá pre konflikt záujmov, politiku darov, vzdelávanie a identifikáciu rizík, ktorým sú vystavení zamestnanci.

Keď Úrad vlády SR certifikát získa, bude patriť medzi prvé inštitúcie nielen na Slovensku, ale aj v celej Európskej únii, ktoré ním disponujú a v štátnej správe sa stane jasným lídrom. Zámerom Úradu vlády SR tiež je, aby sa tento certifikačný systém aplikoval aj na ďalšie štátne inštitúcie po celom Slovensku.

Za hackerstvo a za klamstvá o teroristoch hrozia mužovi štyri roky väzenia

Muž čelí obžalobe zo šírenia poplašnej správy spočívajúcej v tom, že v Česku zaútočia teroristi.

Chcete si požičať kolobežku, bicykel alebo zavolať si taxík cez mobilnú aplikáciu? Tieto tipy pomôžu mať peniaze v bezpečí

Objednať si odvoz, prípadne požičať si bicykel alebo kolobežku je bežné v zahraničí, ako aj na Slovensku. Tieto nové formy prepravy využívame počas dňa, ale napríklad aj na dovolenke v cudzine.

Rektor navrhol, aby vysoké školy kúpili denník Lidové noviny

Rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček navrhl, aby se vysoké školy složily a koupily Lidové noviny ze skupiny Mafra, která patří Agrofertu.

Kaczyński obvinil zahraničné médiá, že sa miešajú do volieb

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński obvinil zahraničné médiá z toho, že sa pred nadchádzajúcim druhým kolom hlasovania o budúcom poľskom prezidentovi miešajú do volieb.

Škoda Auto Slovensko má nového šéfa marketingu

Od júla 2020 nastáva zmena v top manažmente spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú a premiestnia (VIDEO)

Očakávaná obnova a rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky známeho domčeka deduška Večerníčka sa začala 6. júla 2020.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.

Začal proces, v ktorom herec Depp žaluje bulvárny denník

S čiernou šatkou zakrývajúcou ústa a nos dnes prišiel na súd v Londýne hrdina Pirátov z Karibiku a hollywoodsky herec Johnny Depp.

VÚB banka má novú kampaň s Petrou Polnišovou aj Evou Večerovou (VIDEO)

VÚB banka začiatkom júla spustila novú kampaň s názvom „Čo je v rodine to sa počíta“, ktorá sa odohráva v prostredí rodiny a susedov.

EÚ musí bojovať s nenávisťou na internete spoločne, povedala podpredsedníčka EK

Európska únia potrebuje záväzné spoločné pravidlá, ktoré by prinútili internetové sociálne siete aktívne bojovať proti nenávistným prejavom a zároveň rešpektovať slobodu prejavu.