Mýtus Karola Veľkého

Trojdielny dokumentárny program dôveryhodne opisuje dramatický, násilný a obscénny život najdôležitejšieho cisára stredoveku.

Televízna stanica Viasat History uvedie v premiére trojdielnu drámu Mýtus Karola Veľkého, ktorá popisuje život najdôležitejšieho cisára stredoveku. Vďaka viac než 350 unikátnym záberom, prepracovaným bojovým scénam zo stovkami komparzistov a exkurziám do cisárovho najtajnejšieho súkromia, vykresľuje tento trojdielny seriál život v stredoveku naozaj živo a je zároveň aj fascinujúcou cestou späť v čase do kolísky európskej civilizácie.
Čo o Karlovi Veľkom vieme? Narodil sa pravdepodobne v roku 742 a preslávil sa nie len ako bojovník a dobyvateľ, ale taktiež ako významný vladár a zákonodarca. Karol Veľký, kráľ Frankov, bol najväčším vládcom v Európe v dobách po páde Rímskej ríše. Počas svojej vlády, vďaka množstvu výpadov do okolitých krajín, vytvoril veľkú ríšu, ktorá zahŕňa skoro celú modernú západnú Európu. Bohužiaľ všetko, čo bolo doposiaľ známe o živote Karla Veľkého, bolo založené predovšetkým na spisoch jeho súdnych kronikárov, ktorí takmer nemali inú možnosť, než oslavovať cisára. Aký teda bol v skutočnosti Karol Veľký?
Vďaka novým výskumným prístupom a moderným kriminalistickým metódam svet získal nové dôkazy, ktoré spôsobili úplný prevrat v pohľade na franského cisára, ktorého pôvodný imidž bol uchovávaný po generácie. Fakty a novo získané informácie svedčia o častokrát temných stránkach panovníka, ktorý svoj úspech postavil na bezohľadnej brutalite a politických intrigách.
Trojdielny portrét Karola Veľkého využíva kombináciu najnovších objavov so živou akciou, modernými počítačovými efektmi a rozhovory so svetovými odborníkmi na dobu Karola Veľkého. Vďaka 350 unikátnym záberom, prepracovaným bojovým scénam so stovkami komparzistov a exkurziám do cisárovho najtajnejšieho súkromia, prináša seriál realistický pohľad na život v stredoveku a zároveň je aj fascinujúcou cestou spať v čase do kolísky európskej civilizácie.
Seriál vyniká prvotriednou kvalitou, ktorá sa môže z pohľadu prevedenia, osvetlenia a použitia najmodernejšej techniky porovnávať s mnohými historickými celovečernými filmami. Tvorcovia a producenti neváhali do trilógie investovať nemalé prostriedky a na výsledku je to vidieť. S rozpočtom 2, 6 mil. € ide o jeden z najnákladnejších dramatických dokumentov.
Užite si historické chvíľky aj Vy s televíznym kanálom Viasat History. Mýtus Karola Veľkého môžete sledovať v utorok od 9. júla do 23. júla o 20:00 hod.