Unikla databáza s údajmi z 235 miliónov účtov zo sociálnych sietí

Na verejnosť unikla databáza s údajmi z 235 miliónov účtov zo sociálnych sietí Instagram, Tiktok či YouTube. Odborník upozorňuje na bezpečnostné riziká a nevedomosť ľudí pri uverejňovaní citlivých informácií v online prostredí.

Ďalší masívny únik údajov o používateľoch sociálnych sietí vyšiel najavo, keď spoločnosť Social Data zverejnila na verejne dostupnej online lokalite (troch IPv6 adresách) databázu s informáciami o štvrťmiliarde účtov z populárnych sociálnych sietí Instagram, TikTok či YouTube. Databáza obsahovala verejne dostupné dáta, napríklad údaje o zamestnaní, rodinných vzťahoch, národnosti, či súkromné fotky. "Ide o zozbierané verejne dostupné dáta, ktoré si používatelia sami zadali do svojich profilov na sociálnych sieťach, pričom nedbali na nastavenie súkromia,” hovorí Tomáš Bartek, bezpečnostný konzultant spoločnosti Aliter Technologies.

Podľa odborníka je verejnosť stále nedostatočne informovaná o zásadách bezpečného správania sa na internete, zverejnenie takto masívnej databázy považuje za bezpečnostný problém. ,,Voľne dostupné údaje o ľuďoch nevyužívajú iba firmy na svoje marketingové aktivity, zneužité môžu byť aj hackermi pri cielených útokoch na konkrétne osoby. Sociálne inžinierstvo a phishing využívajú útočníci napríklad na získanie údajov k bankovému účtu, ale aj pri získavaní citlivých informácií z firiem,” dodáva Tomáš Bartek. Ak má útočník dostatok informácií o vašej osobe, vie vyrobiť falošný email, ktorý sa tvári ako od vašej banky či zamestnávateľa, a týmto spôsobom zaútočiť na konkrétnu osobu. Do popredia sa tiež dostávajú dezinformačné kampane s cieľom ovplyvňovať verejnú mienku.

Podľa odborníka by ľudia mali dbať na nastavenie súkromia a dodržiavať zásady bezpečného správania sa na internete. "Používatelia by si mali vo všetkých online službách dôkladne prejsť nastavenia súkromia a obmedziť zverejnenie svojich údajov na minimum. Ak to sociálna sieť umožňuje, treba v nastaveniach zvoliť, aby používateľský účet nebol prístupný pre webové vyhľadávače,” doplnil bezpečnostný konzultant spoločnosti Aliter Technologies.

Aké údaje sú o vás verejne dostupné si môžete skontrolovať napríklad prezretím svojho účtu bez prihlásenia sa, s využitím režimu inkognito vo vašom prehliadači. V prípade sociálnej siete Facebook si môžete priamo v nastaveniach zobraziť váš profil ako osoba, ktorú nemáte v priateľoch a aj týmto spôsobom overiť, čo sa zobrazuje o vás cudzím ľuďom.