Všetko o tom, ako majú od 1.10. vyzerať hromadné podujatia - športové, kultúrne, bohoslužby a iné

30.09.2020 18:25 | Tlačové správy |

Pre prudký nárast infikovaných sa mali od 1. októbra zakázať všetky hromadné podujatia.

"K takémuto kroku sme sa napokon rozhodli nepristúpiť. Plošným zákazom hromadných podujatí by sme totiž obmedzili mnoho aktivít, na ktoré nebolo toto opatrenie mierené - napríklad skúšky odbornej spôsobilosti, mimoškolské vzdelávanie a podobne," informuje Úrad verejného zdravotníctva.

Hromadné podujatia bude možné organizovať do 50 osôb - vrátane organizátorov. Konzumácia nápojov a jedál je zakázaná.

V prípade kultúrnych alebo športových podujatí platí, že ak počet osôb vystupujúcich v mene organizátora (napríklad účinkujúci, športovci, organizačný tím) presiahne počet 50, podujatie sa môže uskutočniť, avšak bez prítomnosti obecenstva.

Prevádzky divadelných, hudobných, filmových a iných umeleckých predstavení sú povinné obmedziť predaj vstupeniek tak, že sedenie musí byť buď šachovnicové, alebo je možné sedieť iba v každom druhom rade.

V prípade účasti na športových hromadných podujatiach musí organizátor zabezpečiť sedenie len v každom druhom rade.
Na iných typoch hromadných podujatí (napríklad školenia) odporúčame, aby ľudia, ktorí spolu nežijú v jednej domácnosti, mali medzi sebou jedno voľné sedadlo, ak je to možné, odporúčame sedenie šachovnicové alebo v každom druhom rade.

Organizovanie hromadných podujatí na štýl zábav a diskoték sa okrem prevádzok verejného stravovania po novom zakazuje i v ubytovacích zariadeniach.

Všetkým fyzickým aj právnickým osobám sa zakazuje usporadúvať spoločenské podujatia, ako sú svadobné oslavy, oslavy iného charakteru, plesy, kary, stužkové slávnosti a podobne.

Výnimku z týchto zákazov majú hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú v čase začiatku hromadného podujatia mať negatívny výsledok RT-PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného v krajinách EÚ na ochorenie COVID-19, ktorý nie je starší ako 12 hodín. Takéto hromadné podujatia musia byť ohlásené na regionálnom úrade verejného zdravotníctva najneskôr 48 hodín pred jeho začiatkom. Je nutné nahlásiť presný čas a miesto jeho konania. Pokiaľ sú uvedené podmienky splnené, je na takomto hromadnom podujatí možné podávať a konzumovať jedlá a nápoje.

V Indexe rodovej rovnosti by Slovensko dostalo známku 3–

Slovensko v otázke rodovej rovnosti zaostáva za väčšinou krajín Európskej únie. V rebríčku, ktorý mapuje rozdiely medzi ženami a mužmi v hlavných oblastiach politického rámca EÚ (práca, peniaze, vedomosti, čas, moc a zdravie), sa nachádzame na 26. mieste, pričom za posledných 10 rokov sme sa prepadli o sedem miest.

Súťaži Czech Press Photo dominuje téma koronavírusu

Nominacím 26. ročníku fotožurnalistické soutěže Czech Press Photo dominuje téma pandemie koronaviru.

Turecko pohrozilo týždenníka Charlie Hebdo za karikatúru Erdogana

Turecko pohrozilo, že podnikne právne a diplomatické kroky kvôli karikatúre, ktorá zobrazuje tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Moderátor sa vo vysielaní neovládol, teraz sa ospravedlňuje (VIDEO)

Moderátor Televíznych novín Petr Suchoň z televízie Nova má za sebou ťažké dva dni.

Ministerstvo reaguje na Kotlebu: Bromhexin s vodkou COVID-19 nelieči, práve naopak (VIDEO)

Šéf ĽSNS Marian Kotleba donedávna šíril hoaxy a dezinformácie, ktorými spochybňoval epidemiologické opatrenia pri nákaze COVID-19. Nakoniec sám na COVID-19 ochorel.

Jaroslav Rezník je v karanténe, zasadnutie Rady RTVS sa odkladá

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník je v karanténe, pretože bol v bezprostrednom kontakte s blízkym spolupracovníkom, u ktorého bol v rámci preventívneho testovania v RTVS odhalený pozitívny výsledok na COVID-19.

Denníka Pravda sa vráti k zverejňovaniu čísel v audite ABC SR

Koncom októbra začne kancelária ABC SR zverejňovať aj údaje o tlačených a predaných nákladoch denníka Pravda.

Slovenská sporiteľňa získala ocenenie za výnimočné líderstvo počas krízy od magazínu Global Finance

Prestížny medzinárodný magazín Global Finance včera udeľoval ocenenia pre banky a finančné inštitúcie, za reakcie na globálnu pandémiu a išli ďaleko nad rámec v pomoci klientom, pri ochrane svojich zamestnancov a ktoré súčasne poskytovali kritickú podporu celej spoločnosti, informuje banka v tlačovej správe.

Speváčka Lea Daniš je novou moderátorkou Rádia Europa 2 (VIDEO)

Novou tvárou Rádia Europa 2 je moderátorka Lea Daniš, ktorá do Radio Services prestúpila z metropolitného Rádia VIVA.

Pozor, leták je chybný. Testovanie bude len v sobotu a v nedeľu (FOTO)

V utorok si veľká časť obyvateľov Slovenska našlo v schránkach leták od štátu s podrobnosťami o tom, ako prebehne celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19.