Raši: sľubované nulové doplatky nebudú, vláda naopak lieky zdražuje

Vyhlásanie podpredsedu strany Hlas Richarda Rašiho:

 

S veľkou pompou sa pred kamery v júni tohto roku postavili predstavitelia vládnej koalície, aby predstavili takzvaný sociálny balíček, ktorým chceli prekryť to, že dôchodcom zobrali trináste dôchodky. Jedným zo sľubovaných opatrení boli lieky zadarmo pre dôchodcov a deti. Aj keď médií i slovenskú verejnosť presviedčali, že všetko je už zariadené, len platiť to bude až od začiatku roka 2021, realita je taká, že ani od prvého januára žiadne lieky zadarmo nebudú. Zobrať dôchodcom trinásty dôchodok pre vládu prioritou bolo, lieky zadarmo tou prioritou zjavne nie sú, povedal podpredseda strany HLAS – sociálna demokracia a poslanec NR SR Richard Raši.

„Vláda opäť slovenských voličov, aj tých vlastných bezočivo oklamala,“ komentuje situáciu podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši. „Matovič s Kollárom, Sulíkom a Remišovou zobrali dôchodcom trináste dôchodky a sľúbili, že dostanú aspoň lieky zadarmo. Skutočnosť však je taká, že žiadne lieky zadarmo od nového roka nebudú, ale naopak už od 1. októbra došlo k nárastu doplatkov u viac ako 15% kategorizovaných liekov.“

Minister zdravotníctva pri zvýšení argumentoval, že on za nič nemôže, že zvýšenie je spôsobené vyhláškou, ktorá bola prijatá ešte za predošlej vlády. No, ako je u zrejme naneschopnejšieho ministra zdravotníctva v našej histórii zvykom, opäť len klamal a vyhováral sa. Vyhláška, ktorej prirodzenou snahou je určovať doplatky hospodárne a spravodlivo umožňuje v odôvodnených prípadoch určiť pre liek aj inú, ako podľa vyhlášky vypočítanú úhradovú skupinu.

Podľa Richarda Rašiho je konečná zodpovednosť ministra nespochybniteľná: „Minister má právomoc v odôvodnených prípadoch, napríklad pri neúnosných sociálnych dopadoch, zmeniť úhradové skupiny a teda znížiť výšku doplatku. Minister má nespochybniteľne aj právomoc stanovenie doplatkov, nepodpísať a nechať ho prepracovať. A úplne nepochybne má minister aj právomoc vyhlášku, na ktorú sa vyhovára upraviť alebo zmeniť. Ale minister žiadnu z týchto svojich právomocí neuplatnil a zdraženie liekov podpísal.“

Vláda Igora Matoviča postupne demontuje sociálne opatrenia a najmä najzraniteľnejších – chorých a dôchodcov tlačí do stavu sociálnej núdze. Namiesto liekov zadarmo čakajú od prvého januára, ako už bolo široko medializované, podstatne vyššie doplatky aj viac ako 50 tisíc pacientov odkázaných na dlhodobé užívanie antikoagulancií teda liekov na tzv. riedenie krvi.

„Na trhu existujú štyri podobné, ale nie totožné lieky. Každý z pacientov užíva liek, ktorý mu nastavil jeho lekár a ktorý mu javiac vyhovuje. K jednému z uvedených štyroch liekov bude od januára k dispozícii jeho medicínsky identická ale lacnejšia náhrada – tzv. generický liek. Tento generický liek bude zadarmo, alebo si pacient doplatí za liek, ktorý toto generikum nahrádza. Minister však určil doplatky vo výške 15-80 eur za mesiac aj na lieky, ktoré tento nový liek nenahrádza – sú to lieky s účinnými látkami APIXABÁN, EDOXABÁN, DABIGATRANETEXILÁT. Na tento problém ministra upozornili nielen médiá ale aj hlavní odborníci a predsedovia odborných spoločností z odborov kardiológia, neurológia, angiológia a geriatria . Minister ich neprijal a pokiaľ viem, nedostali odpoveď ani na list, ktorý ministrovi zaslali. A podľa kategorizačného zoznamu, ktorý visí na stránke ministerstva sa javí, že tieto nespravodlivé doplatky zavedené budú,“ informuje R. Raši.

Na nedávnej tlačovej konferencii predstavitelia najsilnejších komôr a asociácií pôsobiacich v slovenskom zdravotníctve sucho konštatovali, že minister zdravotníctva si za trištvrťroka svojho pôsobenia vo funkcii nenašiel na stretnutie s nimi, ako so zástupcami všetkých subjektov pôsobiacich v zdravotníctve, čas. Podpredseda Hlas-SD na záver len konštatuje: „Ak minister nepočúva pacientov, ak nemá spätnú väzbu od zdravotníkov – sestier a lekárov, ak ignoruje odborné spoločnosti, tak rozhodnutia ministerstva jednoducho nemôžu byť kvalifikované, nemôžu byť dobré. Bohužiaľ na to doplácajú najmä pacienti,“ uzavrel R. Raši.