J. B. Cigániková: Očkovanie by sa malo riadiť piatimi zásadami

Predsedníčka zdravotníckeho výboru NR SR a poslankyňa za SaS Janka Bittó Cigániková požiada koaličnú radu o prerokovanie nasledujúcich pravidiel, ktoré by mohli napomôcť lepšiemu, jednoduchšiemu a férovejšiemu prístupu k očkovaniu proti covid-19.

„Rada by som KR predstavila prehľadné „pätoro“ pravidiel, ktoré by boli jasné a prehľadné, Pomohlo by to bezpečnosti zdravotníkov, ale aj osvete a lepšiemu pochopeniu dôležitosti očkovania,“ vysvetlila Janka Bittó Cigániková. „Na Slovensku, kde stále veľká časť populácie nerozumie významu očkovania, je potrebné zaradiť do osvetovej kampane aj osobnosti, avšak až potom ako bude pokrytý záujem zdravotníkov a rizikových skupín.

Podľa nej by bolo dobré riadiť sa pri očkovaní v nasledujúcich dňoch a týždňoch týmito zásadami:

1. Po vzore zo zahraničia by systém mal umožniť prihlásiť sa len zdravotníkom z národného registra zdravotníckych pracovníkov, ktorý je prepojený s eZdravím rovnako, ako register obyvateľov.

2. K riadnym zoznamom by mali existovať rezervné zoznamy nemocníc a očkovacích miest pre prípady, keď sa v daný deň nevyužije plánovaný počet vakcín (napr. neprídu nahlásení zdravotníci) a do ďalšieho dňa by sa znehodnotili. Na týchto zoznamoch by mali byť ďalší zdravotníci, pacienti z rizikových skupín a ich opatrovatelia, ale aj osobnosti verejného života podieľajúce sa na plánovanej kampani. Ľudia na týchto zoznamoch by mali byť ochotní a schopní prísť na zavolanie skoro okamžite.

3. Rozširovať podľa možností počet očkovacích miest a aj zoznamy očkovaných.

4. Podľa dostupnosti vakcíny rozširovať pripadne pracovnú dobu očkovacích miest tak, aby sa očkovali všetky pracovné dni a aj cez víkendy.

5. Zverejňovať počty očkovaných, dostupné počty vakcín a plánované dodávky, aby sa predišlo strachu z ich nedostatku a ľudia mali istotu, že bude dosť pre všetkých.

„Zrozumiteľný plán a osvetová kampaň nám pomôže prekonať tieto ťažké časy a zvýšiť záujem o očkovanie aj neskôr ako v počiatočnej fáze. Boli by sme radi, ak by sme postupne prešli z plošného testovania na plošné očkovanie,“ uviedla predsedníčka zdravotníckeho výboru Janka Bittó Cigániková.