Na európskych festivaloch zabojujú viaceré slovenské filmy

Slovenské filmy sa tento mesiac budú premietať v programe niekoľkých dôležitých európskych festivalov. Už dnes 9. októbra 2013 sa začínajú festivaly v Londýne a Luxemburgu, tento týždeň má oficiálne otvorenie aj festival vo Varšave. Slovensko bude mať v ich programe významné zastúpenie za účasti tvorcov.

 

 

V októbri budú slovenské filmy zaradené do programu 6. festivalu filmov zo strednej a východnej Európy CinEast v Luxemburgu. Na festivale sa premietne až dvanásť slovenských filmov, svojho zástupcu budeme mať aj vo festivalovej súťaži. Je ním úspešný a oceňovaný druhý celovečerný film režisérky Miry Fornay Môj pes Killer, ktorý je slovenským nominantom na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. Ostatné slovenské filmy budú uvedené v ďalších piatich sekciách.

V sekcii FunnyEast, ktorá upozorňuje na najlepšie komédie stredo- a východoeurópskeho regiónu, sa premietne celovečerný debut Juraja Krasnohorského Tigre v meste. Vo výbere najzaujímavejších nedávnych filmov Cinéscope sa predstavia minoritné koprodukčné filmy Líbánky Jana Hřebejka, V tieni Davida Ondříčka, Výlet Alice Nellis a nový film Wladyslawa Pasikowskeho Dozvuky z obdobia 2. svetovej vojny, ktorý na Slovensku bude mať premiéru v novembri. V sekcii Cinéspecials budú uvedené filmy Petra Solana Kým sa skončí táto noc v digitálnej zreštaurovanej verzii a nízkorozpočtový slovenský horor Zlo Petra Bebjaka. Maratón krátkych animovaných filmov festivalovým divákom ponúkne snímky Matúša Vizára Pandy a Ivany Šebestovej Sneh a v maratóne krátkych hraných filmov budú uvedené Homo ciris Jany Minárikovej a Výstava režisérskej dvojice Andrej Kolenčík a Peter Begányi. Festival potrvá do 27. októbra a uvedie vyše 50 celovečerných a 50 krátkych filmov na viac ako sto projekciách.

Osobne svoje filmy uvedú slovenskí tvorcovia tento mesiac na dvoch podujatiach. Dňa 9. októbra sa začne už 57. filmový festival BFI Londýn s dlhoročnou tradíciou. V jeho programe diváci nájdu dve slovenské snímky. V sekcii Dare, v ktorej festival prezentuje „odvážne" filmy, vymykajúce sa z bežnej reality svojou témou alebo spracovaním, je zaradený dokument Pala Korca Exponáty – Príbehy z kaštieľa. V sekcii Laugh, zacielenej na filmy s humorom v akejkoľvek podobe, bude v programe krátkych filmov uvedená úspešná krátka animovaná snímka Matúša Vizára Pandy. Tú festivalovým divákom predstaví jej producent Peter Badač, film Exponáty – Príbehy z kaštieľa uvedie pred festivalovým publikom jeho režisér Palo Korec. Londýnsky filmový festival potrvá do 20. októbra.

V piatok 11. októbra sa oficiálne začne už 29. medzinárodný filmový festival Varšava. V jeho súťažnej sekcii dokumentárnych filmov sa o priazeň poroty bude uchádzať film Kauza Cervanová za účasti jeho režiséra i producenta Roberta Kirchhoffa a v súťažnej sekcii krátkych filmov snímka Pandy Matúša Vizára. Do sekcie Discoveries s filmami vybranými z programu významných medzinárodných festivalov sa dostal film Miry Fornay Môj pes Killer, ktorý si vo Varšave režisérka uvedie osobne. Tá bude zároveň Slovensko reprezentovať aj v porote pre nezávislé a inovatívne filmy Free Spirit Competition. Na festivale sa okrem týchto snímok predstavia aj krátky hraný film Výstava Petra Begányiho a Andreja Kolenčíka v sekcii Objavy a dve minoritné koprodukcie. Modrý tiger režisérov Petra Oukropca a Bohdana Slámu bude uvedený v sekcii Rodinný kinovíkend a česko-slovenská komorná dráma Zdeňka Tyca Jako nikdy, ktorej témou je odchod zo života zobrazený bez zbytočného pátosu a s nadhľadom, sa na festivale bude uchádzať o priazeň poroty v Medzinárodnej súťaži.

Termíny podujatí a viac informácií o podujatiach:

6. festival filmov zo strednej a východnej Európy CinEast
(9. – 27. 10. 2013) / http://www.cineast.lu/2013/

57. filmový festival BFI Londýn
(9. – 20. 10. 2013) / http://www.bfi.org.uk/lff

29. medzinárodný filmový festival Varšava
(11. – 20. 10. 2013) / http://www.wff.pl/