Slovensko sa pripája k iniciatíve Zbierka na muníciu pre Ukrajinu. Prispieť môžete tiež

Slovensko sa pripája k iniciatíve Zbierka na muníciu pre Ukrajinu. Prispieť môžete tiež

Česká vláda nedávno odštartovala celosvetovú iniciatívu na nákup potrebnej munície pre Ukrajinu. Zapojilo sa do nej už viac ako dvadsať krajín. Slovenská vláda sa pridať sa odmietla. Bola by hanba, keby to tak zostalo. S odopretím tejto pomoci nášmu susedovi sa nezmierime. Občianskou zbierkou chceme ukázať, že o tom nerozhoduje len vláda a premiér Fico. Sme presvedčení, že postoj vlády nereprezentuje väčšinu občanov. Sme si istí, že my, obyvatelia a obyvateľky Slovenska, pomôcť chceme a vieme. Občianskou zbierkou Munícia pre Ukrajinu - Keď nie vláda, posielame my dokážeme, že Slovensko nie je zbabelé a stojí na správnej strane dejín.

Ukrajina čelí už tretí rok nevyprovokovanej agresii a totálnej vojne zo strany Ruska. V roku 2022 bola napadnutá raketami, streľbou do civilistov, žien, detí a brutalitou ruských vojakov. Ruská agresia sa zintenzívňuje a hrozí, že Ukrajine sa minie všetka munícia. Ukrajina nebráni len svoje územie a obyvateľov, ale aj Európu a jej hodnotový základ postavený na živote v slobode a mieri. "V mene slovenskej občianskej spoločnosti sme sa rozhodli spustiť a koordinovať celoslovenskú občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu - Keď nie vláda, posielame my, ktorou sa k českej iniciatíve pripája aj Slovensko,” hovorí Marián Kulich z nezávislej slovenskej iniciatívy MIER UKRAJINE. Tá pomáha brániacej sa Ukrajine rôznymi spôsobmi už od začiatku totálnej vojny.

Financie môžu darcovia posielať prostredníctvom webu www.municiapreukrajinu.sk

"Sme presvedčení, že mnoho ľudí na Slovensku sa nestotožňuje s odmietnutím iniciatívy českej vlády. Česká iniciatíva je jedinou cestou, ako Ukrajine brániacej sa omnoho silnejšiemu agresorovi v krátkom čase pomôcť s pre ňu životne dôležitou vecou, a tou je dostatok delostreleckej munície," dodáva M. Kulich. Cieľom verejnej zbierky je spoločne ukázať, že Slovensko nie je len o politických rozhodnutiach jednej vlády, ale predovšetkým o jeho obyvateľkách a obyvateľoch a ich chuti a vôli pomáhať.

“Nemajme strach postaviť sa na stranu slabšieho v tomto nerovnom boji,” hovorí Zuzana Izsáková z iniciatívy MIER UKRAJINE. “Vojnou na Ukrajine najviac trpia občania a občianky Ukrajiny, ktorý sú bežní ľudia, ako sme my všetci. Je tiež nesmierne dôležité vnímať, že v tejto vojne ide aj o budúcnosť Slovenska, a že práve teraz sa rozhodujú dejiny, dodáva Z. Izsáková.

Občiansku zbierku, z ktorej všetky peniaze poputujú na účel zakúpenia munície, koordinuje MIER UKRAJINE spolu s osvedčeným partnerom, organizáciou DÁREK PRO PUTINA (DPP), ktorá zbierke poskytuje technickú, komunikačnú a logistickú podporu. "Prostredníctvom našej organizácie sa vyzbierané financie zo Slovenska dostanú až na Ukrajinu, pre ktorej potreby sa munícia zakúpi v rámci iniciatívy českej vlády," upresňuje Martin Ondráček z DPP. Vlani MIER UKRAJINE a DPP spoločne vyzbierali sumu 650 000 eur na slovenský odmínovač Božena.

Ďalším partnerom zbierky je iniciatíva ALL4 UKRAINE, vďaka ktorej sa na Ukrajinu dostali vozidlá pre záchranárov za vyše 1,5 milióna eur. Partnerom je aj darcovská platforma Donio.sk, ktorá od začiatku konfliktu pomáha Ukrajincom a Ukrajinkám u nás alebo v ich domovine.

Občianska zbierka Munícia pre Ukrajinu - Keď nie vláda, posielame my má ambiciózny, avšak splniteľný celkový cieľ - vyzbierať postupne milión eur a prispieť tak sumou, ktorú darovala slovinská vláda. Prvým míľnikom je suma 250 000 eur, pretože kto rýchlo dáva, dvakrát dáva. Po dosiahnutí prvého míľnika oznámime ďalší čiastkový cieľ a veríme, že spoločne sa dostaneme k sume, ktorá prvý míľnik niekoľkonásobne prekoná. Prvá zásielka munície podporená aj finačným príspevkom z našej zbierky sa môže dostať na Ukrajinu už v júni.